Za­la­eger­szeg nép­mű­vé­sze­te is be­kap­cso­ló­dik

Zalaegerszeg népművészete is bekapcsolódik az 1100 éve Eu­ró­pá­ban, 20 éve az Uni­ó­ban című eseménysorozat a Hagyományok Háza által szervezett programjaiba
Az idei évben az egész országra kiterjedő kulturális programsorozat indult útjára 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban címmel, amely abból az alkalomból született, hogy 2024. július 1-jével Magyarország átvette az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét. A Hagyományok Háza és hálózati partnerei különféle események szervezésével kapcsolódnak a programkavalkádhoz, megszólítva velük a legtöbb korosztályt. Ezúttal az októberben zajló, különleges zalaegerszegi programnak jártunk utána, mely a mesemondást és a kézművességet állítja a középpontba.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című eseménysorozat célja, hogy bemutassuk, „büszkék vagyunk közös történelmünkre és közös értékeinkre” – fogalmazott Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója. Az intézmény és hálózati partnerei aktív részesei a rendezvénysorozatnak, hiszen feladatuk, hogy segítsék a néphagyománnyal foglalkozó közösségeket, ösztönözve a szabad művelődést és a közösségi élmények megélését. „A rendezvénysorozat lehetőséget nyújt arra, hogy megemlékezzünk múltunkról, értékeljük jelenünket és együtt formáljuk Európa jövőjét. Egy olyan jövőt, amelyben a nemzetek közötti együttműködés, a kulturális sokszínűség tisztelete és az egység továbbra is központi szerepet játszik” – mondta Both Miklós, és hozzátette: hosszú és gazdag történelmünk során számtalanszor járultunk hozzá Európa sokszínűségéhez, hiszen kulturális örökségünk, nyelvünk és hagyományaink mind-mind részei annak a mozaiknak, amely Európa gazdag szövetét alkotja.

Az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című eseménysorozat zalaegerszegi állomásán a Hagyományok Háza kézműves-foglalkozásokkal és mesemondással lesz jelen a sokszínűség jegyében. A kézműves programokról Devecz Zsuzsannát, a Hagyományok Háza Hálózattal 2017 óta együttműködő Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnökét kérdeztük, aki az egyesület tevékenységéről is beszélt.

Fotó: Zala Megyei Népművészeti Egyesület

„Idén 25 éve, hogy a Muraszombati Múzeum felkérésére, Kerecsényi Edit néprajzkutatóval együttműködésben elindult az első, zalai népművészeti értékekhez kapcsolódó szakmai munkánk, mely eredményeként jelent meg első zalai vonatkozású szakmai kiadványunk. A helyi hagyományos kultúra kutatása természetesen azóta is folyik, hiszen rengeteg olyan zalai értékünk van, amelyeket adatközlőktől ismerhetünk meg akár még ma is. E több évtizedes munkából alakult ki a közelmúltban az Érték Háló nevű módszertani programunk is, amely a népi kézművességet népszerűsíti minden korcsoport körében. Úgy gondoljuk, hogy ez a program kiváló alapja lehet az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban című eseménysorozat zalaegerszegi állomásának, hiszen célja, hogy reprezentálja Zala megye legfontosabb tárgyalkotó népművészeti értékeit, amelyek között a helyi népviseletek mellett megemlíthetjük a hetési hímzés vagy a gyöngyösnecc különleges technikáját, illetve motívumait. Az október 19-i foglalkozásainkra ellátogatók tehát elsősorban ezekkel ismerkedhetnek meg. Emellett most is, mint mindig, próbálunk ünnepkörökhöz kapcsolódni, sőt, az eseménysorozat európai vonatkozása miatt ezúttal egy kicsit el is hagyjuk zala határait és egy olyan mesterséget fogunk bemutatni, ami az egész kis-magyarországi népi kézművességhez kapcsolódik, de ugyanúgy fontos az egyesületünk tevékenységében is. Ez nem lehet más, mint a pásztorhagyományokhoz kapcsolódó kézművesség, hiszen másnap, október 20-án lesz Vendel napja, akit a pásztorok védőszentjének tartanak, így több néprajzi tájegység  pásztorkultúrájában nagy jelentőséggel bír. Ami pedig biztosan mindenkinek eszébe jut a pásztorokról, bárhol is éljen Magyarországon, az az ostor, amelynek részeivel, illetve az azokat díszítő motívumokkal ismerkedhetnek meg a kézműves foglalkozásokon résztvevők.” Devecz Zsuzsanna azt is elmondta, hogy a zalaegerszegi programokat a Mindszentyneum két helyszínén tartják: „mindkét teremben nagy hangsúlyt fektetünk majd arra, hogy kézműveskedés gyakorlati fókuszán túl a tudásátadás is szerephez jusson”.

Fotó: Tálosi Adrienn

A kézműves programok mellett a népi mesemondás lehengerlő erejével is találkozhatnak a látogatók: Fábián Éva, népi ének tanár, énekes, mesemondó előadóművész mesél majd kicsiknek és nagyoknak a tőle megszokott egyedi lendülettel és humorral, színesítve és még élőbbé téve a kézműves alkotás folyamatát. Fábián Évát arról kérdeztük, hogy mivel készül a rendezvényre: „A meséket mindig a helyszínen választom ki. Megnézem, hogy a hallgatóságban mekkorák a gyerekek, hányan vannak, milyen a környezet és ezek alapján döntök arról, hogy mit mesélek. Szoktam arra is figyelni, hogy legyen valami aktualitása a történetnek, például kapcsolódjon az évszakhoz. A mesét összességében mindig rugalmasan lehet alakítani az adott helyzethez, és én nagyon szívesen élek ezzel a lehetőséggel, illetve mese adta szabadsággal.” 

Fábián Éva kedveli és mesteri fokon műveli a hosszú, kalandos, szövevényes tündérmesék és az érzelmes, szép legendamesék, eredetmondák és a tréfás mesék elmondását is. Beszédmódja, mesekincse, mesélési stílusa az autentikus hagyományban gyökerezik – de előadóművészeti tevékenysége már a „népmesei folklorizmus” körébe tartozik. Állandó szövegforrásai főként a bukovinai székely népmesegyűjtemények.Tapasztalata szerint ugyanolyan lelkes hallgatóság tud lenni a felnőtt, mint a gyerekekből álló közönség, hiszen egy gyermekeknek szóló történetet is el lehet úgy mesélni, hogy azt a felnőttek is élvezzék és szeressék. 

Fotó: Hrotkó Bálint

Az októberi zalaegerszegi programok a Programok menüpontban honlapunkon, a zalaegerszegi Mindszentyneum weboldalán, és a Kultúra.hu/mimagyarok felületen is megtalálhatók.

A program a Kulturális és Innovációs Minisztérium és a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával, az 1100 éve Európában, 20 éve az Unióban programsorozat keretében jött létre. 

Új, for­ma­bon­tó di­vat­szín­há­zi elő­adás

A Hagyományok Háza Körforgásban című új, összművészeti produkciója egy nem mindennapi divatbemutató formájában eleveníti fel a témát átjáró örök kérdéseket: miként helyezheti új kontextusba a kortárs művészet a múltat, a hagyomány miként tud jelen lenni és alapot szolgáltatni a művészeti fejlődésnek. 

A Ma­gyar Nép­me­se Nap­já­nak prog­ram­jai

A Hagyományok Háza Hálózat idén is méltó módon ünnepelte Felvidéken és Kárpátalján a Magyar Népmese Napját. Benedek Elek születésnapjára emlékezve gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék mellett az ünnepet a szervezők tánccal és kézműves-foglalkozásokkal is színesítették.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!