TÁNC­szín­TÉR - If­jú Szi­vek Tánc­szín­ház: Hon­ta­la­ní­tás

A múlt század történelmi eseményei számtalanszor bizonyították, hogy a kirekesztés látszólag egyszerű megoldás, de a valóságban működésképtelen. Ennek ellenére voltak, akik a második világháború után ismételten felmerülő kisebbségi kérdést lakosságcsere, deportálás és kényszertelepítés útján próbálták rendezni. Szomorú és értelmetlen epizódja ez a történelemnek.

Az előadás a ma is Szlovákia területén élő magyarság hagyományos tánc- és zenekultúráját dolgozza fel. Érzések és képzettársítások szintjén beszél zsigeri jelenségekről. Mindannyian különböző kultúrák, ideológiák és történetek összjátékának termékei vagyunk, mégis sokakban él valamiféle megmagyarázhatatan és irracionális igény az elhatárolódásra mindentől, ami „más”. Pedig a tartós elszigetelődés kirekesztettséget eredményez, legyen szó életünk bármely területéről. A kérdés ilyenkor már csak az, kirekesztők vagy kirekesztettek leszünk. A Hontalanítás alapmotívuma a kényszer. A lépéskényszer.

“Íme, ilyen egyszerű. Mindössze birtokba kell venni anyanyelvünket, és teljesülhet a néptánc-koreográfusok álma is: színházat csinálni. Mert ez a műsor már az, valódi színház, ha nem mutatható is ki a klasszikus görög színház minden ismérve, azért katarzis van. Mi, nézők vérmérsékletünktől függően titokban elővesszük zsebkendőnket, orrot fújunk, szemüvegünket tisztogatjuk – én a szemüveggel igyekeztem palástolni megdöbbenésem és meghatottságom.”
Sebők Géza: Hontalanítás-seckojedno, Új Szó, 2013

A programsorozat a 10. Színházi Olimpia keretében valósul meg.

Tánckar: Gyenes Barbara, Makóová Tamara, Sebő Veronika, Szivós Kata Dóra, Varsányi Ágnes, Vermes Anna, Botló Ákos, Botló Gergely, Brusznyai Erik, Fekete Gergely, Lantos András
Zenekar:  Király Miklós – hegedű, Hegedűs Máté – hegedű, Hegedűs D. Gergely – brácsa, Király Tamás  nagybőgő
Ének: Anna Vermes 
Zenei szerkesztő : Hégli Dušan
Zeneszerző: Szabó Dániel
Jelmez: Seifert Edit
Művészeti munkatárs: Varsányi Zsófi
Rendező, koreográfus: Hégli Dušan

Időtartam: 50 perc

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!