TÁNCszínTÉR - Naplegenda

A Magyar Állami Népi Együttes alkotóinak régi álma valósult meg, amikor Nikola Parov friss hangzású, dinamikus, ősi motívumokat görgető populáris zenéjével találkoztak. A zeneszerző különleges, szaxofont, dobot és rézfúvósokat is felvonultató etno-zenéje mellé, a magyar néptánc legdinamikusabb, legerőteljesebb mozdulatait, valóságos táncvihart állítottak színpadra. Együttműködésükből a régió zenei és tánc hagyományainak esszenciáján alapuló, szellemében XXI. századi, kreatív táncszínházi vízió született, mely a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát a művészet sajátos eszközeivel jeleníti meg. Mihályi Gábor, a produkció rendező-koreográfusa, munkájáért 2000-ben a Magyar Táncművészek Szövetségétől „Az évad legjobb alkotója” díjat kapta.

 

I. FELVONÁS

 

HAJNAL

Tavasz

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Csillagösvényen jöttünk

Keletről jöttünk, mint a Nap. Itt vagyunk, évezredes élni akarásunk megtartott bennünket. Talán a csodás Szarvas vezetett, szarvai közt a ragyogó Nappal? Talán Csaba királyfi óvott bennünket legendás csillagösvényén? Mindez a legendák ködébe vész. De ahogy a hajnal hasad, ahogy tavaszra fordul a mindig újjászülető természet, mi is újra indulunk, hogy kiküzdjük helyünket a Nap alatt.

Nikola Parov–Németh Ildikó: Hajnali áldozat

Az ősi áldozati szertartás az emberiség hajnalát idézi. A természet erőinek kiszolgáltatott ember monoton mozdulatsorok mágiájával igyekszik biztosítani a legfelsőbb Hatalom jóindulatát, együtt a körben, mely óv és összetart. Az égve forgó kábulatból kiváló lány egyedül marad, ősi emberáldozatok jelképeként.

Nikola Parov–Mihályi Gábor: A Nap éneke

Az áldozati ének a Naphoz a többiek üdvéért csendül fel.

 

DÉL

Nyár

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Nyár van, nyár

Szerelem, fiatalság, erő. Férfi és nő kapcsolódásában a természet kirobbanó ereje testesül meg. A horizonton szikrázó Nap kézen fogja az Embert.

 

ALKONY

Ősz

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Úgy elmegyek

Előrevetülnek a jövő méhében szunnyadó szörnyű idők. A mindenkori elválások előszele borzongat.

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Visznek a vonatok

Háborúba induló katonák a zakatoló vagonokban a szabadságról álmodnak. Gondolataik az elhagyott kedves felé szállnak az enyhítő álom szárnyain. Egy katonafényképpé merevülve suhannak tovább a pusztulás felé.

 

ÉJSZAKA

Tél

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Sirató vörösben, zöldben

Lányok siratják kedveseiket. Monoton mozdulataikban csökönyös remény munkálkodik, hogy lesz még viszontlátás.

Nikola Parov–Végső Miklós–Mihályi Gábor: Harcias játékok – Szép napunk támad

Egymás ellen fordulnak az indulatok. A férfiak önpusztító őrületét a Lány (a Nap húgának) megjelenése oldja fel. Az egymás ellen feszülő nagy energiákat egy Lánycsapat – fellobbanó sugárkéveként tereli új mederbe: a reménytelenség legyőzésére.

 

 

II. FELVONÁS

 

HOLDTÖLTE

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Búcsúzó

A rejtőzködő Nap helyett a Hold ezüstös sugarai világítják be a megfáradt Világot. A múlt napok melegét őrizgetők a „boldog békeidőktől” búcsúznak. Nosztalgikus borzongásuk a jövőnek szól, mely nem sok jót ígér. Valami felbomlik, de mi jön helyette? A férfi egy olyan világtól búcsúzkodik, amely többé soha nem tér vissza.

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Rabének

Férfimagány. A fogság nem csupán kívülről zárja körül a rabokat, ez önmaguk bezártsága is, melyből erejüket megfeszítve próbálnak újra és újra kiszabadulni.

Sebő Ferenc–Szappanos Tamás: Egyedül

Megkezdődik a tánc. De ez már nagyon keményen kopog. Rideg, zord világ kibontakozásának a nyitánya ez.

Nikola Parov–Németh Ildikó: Esővárók

A megtisztító esőre vágyók ezredéves varázslatokban reménykednek.

 

NAPFOGYATKOZÁS

Nikola Parov–Ónodi Béla: Ördögök bálja

A megtisztulás elmarad. Berobban a Pokol. A Gonosz erői kiszabadulnak a mélyből, és tombolva árasztják el a Földet, a lelkeket.

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Utolsó dal

Kétségbeesett kiáltás a megváltásért. A reménytelen helyzet újra és újra egymás ellen fordítja az embert.

 

NAPROBBANÁS

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Mindig jönnek új napok

Egymásra találva ismét felragyog az áldott Nap fénye. Hiszen nem más az, mint a Szeretet lángolása, melyet csak az egymásért dobbanó milliónyi emberszív képes lángra lobbantani. És újra indul a nagy körforgás.

Nikola Parov–Mihályi Gábor: Repülj madár

 „Repülj madár…” – kiáltjuk, és repülünk át téren és időn mi is föl, az égre.

Az előadás időtartama 90 perc szünettel.

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!