1. nap - Mes­ter­sé­gek Ün­ne­pe

A Hagyományok Háza programja a 38. Mesterségek Ünnepén

📅 augusztus 17–20.
📍 Budai Várnegyed, Dísz tér, Honvéd-szobor

Kézműves-foglalkozások és mesterségbemutatók, népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és -koncertek, mesemondók, kiadvány- és jegyárusítás, valamint a Fabatka Porta népi játszótere várja az kilátogatókat.

Kézműves játszóház
🕒 16:00–19:00

a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével

Fabatka Porta népi játszótér
🕒16:00–19:00 

A Fabatka Porta népi játszótér egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, a magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, amelynek fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán, és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk, például a hokedliből lett malomasztal vagy az egyensúlyjátékká alakított piaci karos mérleg. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér!

Ziránó Színház: Babszem Jankó – vásári kesztyűsbáb-játék élő zenével, Benedek Elek nyomán
🕒16:00–17:00 

Hősünk kicsi létére nagy segítsége szeretne lenni édesapjának, akinek folyton arra kell ügyelnie, hogy megóvja aprócska gyermekét attól, hogy bajba keveredjen a nagy segítés közepette. A féltés, óvás ellenére a baj elkerülhetetlen, és – mint azt tudjuk – nem jár egyedül. Viszontagságos útja során Babszem Jankónak rengeteg akadályt kell leküzdenie, mire elérkezik az őt megillető helyre. 
Az előadásban az ismert magyar népmese a vásári bábjáték hagyományait követve elevenedik meg, a kesztyűs báb abszurd humorát, a közvetlen mesemondás élményét ismertetve meg gyerekekkel és felnőttekkel egyaránt. 
Vajon milyen érzés lehet vándorolni a világban, ha az ember csak akkora, mint egy babszem? Milyen lehet a tehén hasában vagy a hercegkisasszony párnája alatt? Meg tud-e szelídíteni egy fenevadat, aki ilyen icipici?
Ezekre és még sok más kérdésre ad választ a Ziránó Színház produkciója. 
Játszók: Pfeifer Zsófia, Varga Péter Róbert
Írta és rendezte: Veres András 
Tervezte és készítette: Boráros Szilárd

Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Kovács Zsuzsannával; muzsikál: Gebri Bernadett és Vaskó Zsolt
🕒17:00–18:00 

Az ebben az órában hozzánk csatlakozók a tanév során péntek délutánonként zajló programunkból kapnak ízelítőt kiváló foglalkozásvezetőink és zenészeink közreműködésével. A családi program keretében a legfiatalabbak is igényes és hiteles tolmácsolásban ismerkedhetnek meg a hagyományok széles körével, és nem passzív befogadóként, hanem tevékenyen vehetnek részt az élő zenés gyerektáncházban. Célunk elsősorban a tánc örömének fölfedezése, a táncos mozgáskincs alapjainak megtanítása, gazdag játékrepertoár kialakítása, az együttjátszás kulturált formájának megteremtése. A szórakozás, a szabadidő tartalmas eltöltése és az ismeretterjesztés így egymás egyenrangú kiegészítőjeként, az adott életkornak megfelelően, tevékenységbe ágyazva, élvezetes módon jelenik meg.

Pitykés Zenekar koncertje 
🕒18:00–19:00

Népzenei koncert énektanítással és hangszerbemutatóval
A Pitykés Zenekar 2023 őszén alakult meg, a Csutorás Nemzetközi Népzenei és Néptánctábor inspiráló hatása nyomán, melynek folyományaként a jelenlegi tagok a közös tábori élmények hatására egymásra találtak. A zenekar elsődleges profilját a hagyományos magyar tamburazene teszi ki, elsősorban a Vajdaság, az Alsó-Duna és a Dél-Alföld régióinak magyar népzenei játéka alapján, de citera és tekerőlant hangszerelésekkel a kiskunsági padkaporos táncmulatságok zenevilágát is megszólaltatják. A Pitykés Zenekar lendületes, feszes ritmusvilággal, vidám, csilingelő tamburaszóval, csengő fesztelen énekekkel és fiatalos életvidám derűvel csal jókedvet hallgatóságának szívébe. 
Tagok: 
Varga Anna - ének 
Gyurkó Alexandra - prímtambura, prímcitera, ének 
Csonka Balázs - basszprímtambura, prímtambura, citera, harmonika 
Kasza Dániel - brácstambura, citera, tekerőlant 
Karsai András - nagybőgő, tangóharmonika, brácsa

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!