2. nap - Mes­ter­sé­gek Ün­ne­pe

A Hagyományok Háza programja a 38. Mesterségek Ünnepén

📅 augusztus 17–20.
📍 Budai Várnegyed, Dísz tér, Honvéd-szobor

Kézműves-foglalkozások és mesterségbemutatók, népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és -koncertek, mesemondók, kiadvány- és jegyárusítás, valamint a Fabatka Porta népi játszótere várja az kilátogatókat.
 

Fabatka porta népi játszótér
🕒10:00–19:00   

A Fabatka Porta népi játszótér egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, a magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, amelynek fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán, és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk, például a hokedliből lett malomasztal vagy az egyensúlyjátékká alakított piaci karos mérleg. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér! 

Kovács Zoltán kosárfonó népi iparművész mesterségbemutatója
🕒10:00–19:00    

Kovács Zoltán jászárokszállási kosárfonó népi iparművész, a Hagyományok Háza kosárfonó szakoktatójának mesterségbemutatója, valamint játszóház és közösségi alkotás a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével.

Paár Julcsi: Kerekerdő – családi mesekoncert
🕒11:00–12:00

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisujjamnyi legény, akit úgy hívtak, Jancsi… Jancsi bármennyire is apró, álmait követve nyakába veszi a világot, és bejárja a Kerekerdőt. Bármerre téved, különös lényekkel, furcsa emberekkel találkozik, de a dal bátorítja, a tánc továbbviszi útján. 
Paár Julcsi lemezének bemutató koncertjén megelevenedik a mesebeli táj, a varázslatos történet, melynek a hallgatóság is szerves részévé, szereplőjévé válik. 
Közreműködnek:
Paár Julcsi – ének, mese
Csernók Klára – hegedű
Papp Endre – brácsa
Könczei Bálint – harmonika
Szabó Dániel – cimbalom
Bede Péter – fúvós hangszerek
Bognár András – bőgő
Pálffyné Tóth Beatrix – tánc
Csiki Gergely – tánc

„Játéktól a mesterségig”
🕒13:00–14:00

Beszélgetés a mesterségről Kovács Zoltánnal, a Hagyományok Háza kosárfonó szakoktatójával, jászárokszállási kosárfonó népi iparművésszel és két, idén végzett hallgatójával 
Ebben az idősávban vasárnap, hétfőn és kedden egy-egy mesterség művelőivel találkozhatnak az érdeklődők: olyan mesterekkel és fiatal tanítványaikkal, frissen végzett alkotókkal, akiknek neve a Hagyományok Háza kézművesprogramjait és oktatási tevékenységét fémjelzi. Vasárnap a kosárfonás lesz fókuszban, így Kovács Zoltán jászárokszállási népi iparművész vezetésével sok minden kiderül a mesterség múltjáról, jelenlegi állapotáról. A személyes hangvételű beszélgetés során megtudhatjuk, mi volt az a meghatározó élmény, ami a mestert és diákjait szakmájukhoz vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során jártak be, mit tartanak szakmájuk legnagyobb kihívásának és örömének, hogyan látják mesterségük jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútjukat.

Élőszavas mesemondás
🕒14:00–14:15    

Élőszavas mesemondás Dóra Áronnal, a Meseszó Egyesület mesemondójával.

Rőtökör Társulat: Kígyós Jancsi – bábelőadás
🕒15:00–16:00     

A zselici erdők, mezők, vadligetek határában összeverődött kis csapat előadásában a hagyományos élőszavas mesemondás egészül ki fából, nemezből, bőrből élővé gyúrt figurákkal, régi magyar hangszereken megszólaltatott muzsikával. Megelevenedik Kígyós Jancsi története, a mesében megszokott rémségek és szépségek sorakoznak elénk a nagyanyánk ósdi, molylakta szekrényéből átváltozott színpadon…
Játsszák: Csépke Zsuzsa, Czigány Tamás, Farkas Gergely, Dóra Áron, a Kígyókirály személyesen, meg hát ugye Jancsi…

Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Tálas Ágnessel; muzsikál: Horváth Gyula és Kerényi Róbert
🕒16:15–17:15 

Az ebben az órában hozzánk csatlakozók a tanév során péntek délutánonként zajló programunkból kapnak ízelítőt kiváló foglalkozásvezetőink és zenészeink közreműködésével. A családi program keretében a legfiatalabbak is igényes és hiteles tolmácsolásban ismerkedhetnek meg a hagyományok széles körével, és nem passzív befogadóként, hanem tevékenyen vehetnek részt az élő zenés gyerektáncházban. Célunk elsősorban a tánc örömének fölfedezése, a táncos mozgáskincs alapjainak megtanítása, gazdag játékrepertoár kialakítása, az együttjátszás kulturált formájának megteremtése. A szórakozás, a szabadidő tartalmas eltöltése és az ismeretterjesztés így egymás egyenrangú kiegészítőjeként, az adott életkornak megfelelően, tevékenységbe ágyazva, élvezetes módon jelenik meg.

Élőszavas mesemondás
🕒17:15–17:30 

Élőszavas mesemondás Dóra Áronnal, a Meseszó Egyesület mesemondójával.

A Bére banda népzenei koncertje énektanítással és hangszerbemutatóval
🕒17:30–19:00     

A huszonéves zeneakadémista fiatalokból álló zenekar célja, hogy minél több emberrel megszerettesse a középkori eredetű bourdon hangzásideált. Az autentikus népzenei anyag szerves részét képező, ám a mai táncházas gyakorlatban csupán búvópatakként jelen lévő zeneiséget kamaraformációkban hívják elő, az éneket tájegységtől függően duda, tekerőlant, Esz-klarinét, hegedű, furulya vagy ütőgardon kíséri. A dunántúli, felföldi, dél-alföldi és erdélyi hagyományos bourdon felállások népszerűsítésén kívül feladatuknak tekintik a régi hangszeregyüttállások rekonstrukcióját is. Erre jó példa a duda és a klarinét párosa, amelyről nincs elérhető felvétel, de több forrásból is tudunk a létezéséről.
Buglyó Petra – ének, ütőgardon
Félegyházi Miklós – duda, ének
Horváth Marcell – tekerő, hegedű
Tulipán Zsombor – Esz-klarinét, furulyák

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!