3. nap - Mes­ter­sé­gek Ün­ne­pe

A Hagyományok Háza programja a 38. Mesterségek Ünnepén

📅 augusztus 17–20.
📍 Budai Várnegyed, Dísz tér, Honvéd-szobor

Kézműves-foglalkozások és mesterségbemutatók, népi bábszínház, ölbeli játékok, gyerektánctanítás és -koncertek, mesemondók, kiadvány- és jegyárusítás, valamint a Fabatka Porta népi játszótere várja az kilátogatókat.
 

Fabatka porta népi játszótér
🕒10:00–19:00    

A Fabatka Porta népi játszótér egy kis családi vállalkozás, ahol a játékok formavilágát megálmodó pár célja a kezdetekben az volt, hogy saját gyermekeik érdeklődését felkeltse a természetes anyagok, a magyar népi motívumok és hagyományok iránt. Az újabb és újabb ötletek, elkészült eszközök és lelkesítő visszajelzések hatására az évek alatt egy egész kis játszóudvar kerekedett a kezük alatt, amelynek fő ékessége a tulipántos, faragott fa körhinta. A játékokra tekintve egyértelművé válik, hogy kedvenc viráguk a tulipán, és sok régi használati tárgy kezd új életet általuk, például a hokedliből lett malomasztal vagy az egyensúlyjátékká alakított piaci karos mérleg. Szeretettel várnak minden kicsit és nagyot, aki szívesen próbára tenné ügyességét portájukon. Egy fabatkát megér!

Pintér Piroska szőnyegszövő és takács mesterségbemutatója
🕒10:00–19:00    

Pintér Piroska, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójának mesterségbemutatója, valamint játszóház és közösségi alkotás a Hagyományok Háza jelenlegi és egykori hallgatóinak közreműködésével.

Bahorka Társulat: Komédiás Expressz
🕒11:00–12:00

Tisztelt Utasaink!
Kérjük, mindenki igyekezzen a felszállással!
A Komédiás Expressz zenés körutazásra indul!
A szerelvény Bőröndmélye – Felsőzsebalja – Cipősarka – Párnacsücske – Tébolyda – Szekrényteteje – Zsírosbödön állomásokon keresztül közlekedik!
Ének, mese: Balogh Melinda, Horváth Sára, Kaszai Lili és a Bahorka Társulat zenekara
Zenei rendező: Balogh Melinda
Kellékek: Módy Luca és Balogh Melinda

„Játéktól a mesterségig”
🕒13:00–14:00  

Beszélgetés a mesterségről Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójával és két, idén végzett hallgatójával 
Ebben az idősávban vasárnap, hétfőn és kedden egy-egy mesterség művelőivel találkozhatnak az érdeklődők: olyan mesterekkel és fiatal tanítványaikkal, frissen végzett alkotókkal, akiknek neve a Hagyományok Háza kézművesprogramjait és oktatási tevékenységét fémjelzi. Hétfőn a szőnyegszövés és a takácsmesterség lesz a fókuszban, így Pintér Piroskával, a Hagyományok Háza szőnyegszövő és takács szakoktatójának vezetésével sok minden kiderül a mesterség múltjáról, jelenlegi állapotáról. A személyes hangvételű beszélgetés során megtudhatjuk, mi volt az a meghatározó élmény, ami a mestert és diákjait szakmájukhoz vezette, melyek voltak azok a főbb állomások, melyeket a mesterség elsajátítása során jártak be, mit tartanak szakmájuk legnagyobb kihívásának és örömének, hogyan látják mesterségük jövőjét, milyen tapasztalatok formálták alkotói életútjukat.

Élőszavas mesemondás
🕒14:00–14:15    

Élőszavas mesemondás Németh Richárddal, a Meseszó Egyesület mesemondójával.

Gulyás László vándormuzsikus: Egérparádé – bábelőadás
🕒15:00–16:00

Apró léptű cirkuszi próbálkozások kicsinyeknek és nagyobbacskáknak, bábokkal és csinnadrattával!
Egy fertályóra  móka a nézők segedelmével, mindannyiunk örömére.
Tervezte: Grossmith Erik
Bábok: Grossmith Erik és Bodor Éva

Aprók tánca, ölbéli játékok, tánctanítás kicsiknek és nagyobbaknak Szerényi Andreával; muzsikál: Grundy Kristóf
🕒16:15–17:15 

Az ebben az órában hozzánk csatlakozók a tanév során péntek délutánonként zajló programunkból kapnak ízelítőt kiváló foglalkozásvezetőink és zenészeink közreműködésével. A családi program keretében a legfiatalabbak is igényes és hiteles tolmácsolásban ismerkedhetnek meg a hagyományok széles körével, és nem passzív befogadóként, hanem tevékenyen vehetnek részt az élő zenés gyerektáncházban. Célunk elsősorban a tánc örömének fölfedezése, a táncos mozgáskincs alapjainak megtanítása, gazdag játékrepertoár kialakítása, az együttjátszás kulturált formájának megteremtése. A szórakozás, a szabadidő tartalmas eltöltése és az ismeretterjesztés így egymás egyenrangú kiegészítőjeként, az adott életkornak megfelelően, tevékenységbe ágyazva, élvezetes módon jelenik meg.

Élőszavas mesemondás
🕒17:15–17:30     

Élőszavas mesemondás Németh Richárddal, a Meseszó Egyesület mesemondójával.

„A kutyabőrtől a Gyimesekig…” – A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak koncertje
🕒17:30–19:00 

A zenekar nem állandó formáció, tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatói. A koncertfelállást a közös kamaraórák és a tanulmányi kereteken túl átélt közös muzsikálások szülték. A tájegységek is ezeket az élményeket idézik fel: a legkedvesebb, legtöbbet muzsikált vidékek zenéjét. A koncerten a Kárpát-medence sokszínű zenekari felállásait, előadói stílusait mutatjuk meg. Hallható lesz felföldi vonószenekari és rekonstruált hegedű-duda felállás, a keleti végekre jellemző hegedű-gardon páros Felcsíkból, Gyimesből, hagyományos vonósmuzsika Kalotaszegről, Antal Ferenc „Árus” és Kovács Simon „Buráló” játéka alapján, valamint a románság tánczenei hagyományát képviselő Méhkerék zenéje. Az erdélyi vármegyei magyarság egykori zenéjét Mezőségről és a Kis-Szamos mellékéről idézzük meg. 
Az előadás végén közös éneklésre, rövid hangszerbemutatóra hívjuk a közönséget.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!