De­cem­ber 9.

Karácsonyi abrosz és morzsa

 

Egy szépen terített asztal éke a gondosan kiválasztott asztalterítő, mely fokozottan igaz a karácsonyi étkezésekkor használt karácsonyi abroszra. 

A karácsonyi abrosz leggyakrabban fehér színű, ritkábban piros hímű, de szövésének mintázata mindig gondos kezek munkáját dicséri. Nem lehetetlen, hogy az abrosz használata nagyrészt pont a karácsonyi ünnepi étkezésekhez kapcsolódva vált ismertté a magyar parasztságnál. 

Szinte természetes, hogy sok hiedelem kötődik hozzá, melyek közül talán a legismertebb, hogy a jó termés reményében vetőabroszként használták, főleg kenyérgabonák vetésekor. Hasonlóképpen volt használatos sütőabroszként. Betegség esetén a beteg abroszba tekerése elindította a gyógyulást. 
A karácsonyi abroszon felhalmozódott ételmaradéknak, a karácsonyi morzsának ugyancsak mágikus erőt tulajdonítottak, ezért az állatok elé szórták, hogy azok egészségét megőrizzék, termékenységét biztosítsák. A tehén jobban tejelő legyen, a tyúkok többet tojjanak. Azt tartották, nem szabad kidobni a karácsonyi morzsát, mert azzal együtt az egész eljövendő év szerencséjét kidobnák, de az éjszakára asztalon hagyott morzsa a családot meglátogató természetfeletti lények táplálására is szolgál.

Ha mi már nem is kezeljük mágikus tárgyként a karácsonyi abroszt, azért megérdemli a kicsit nagyobb figyelmet, hogy sok-sok éven át boríthassa ünnepi asztalunkat.

karácsonyi abrosz


 

Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Er­dély­ből Er­dély­be

Fehér Anikó Erdélyből Erdélybe című írását ajánljuk a Ritmus és hang blogon, mely Jávorszky Béla Kelemen László című életrajzi könyvéről és annak könyvbemutatójáról készült.

In­ter­jú Both Mik­lós­sal

A Kultúra.hu munkatársa a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló Folk_ME (Music Education) platform apropóján beszélgetett a Hagyományok Háza főigazgatójával.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!