Tu­dás­pal­lé­ro­zás a Ha­gyo­má­nyok Há­zá­ban

Új képzések, versenyek és kutatási program indul a Hagyományok Házában

A Hagyományok Háza 2024 őszén számos izgalmas és hiánypótló új programot indít, amelyek célja a magyar népi hagyományok ápolása és a népzenei élet fejlődésének támogatása. A kínálatban gondoltak a különböző korosztályokra, több generáció megtalálhatja a számára megfelelő felhívást. A felnőttek tudásának pallérozására a kezdeményezések között szerepel két hangszeres kurzus és egy népzenei szakíróképzés, kulturális antropológia és néprajz szakos hallgatók terepkutatását segíti az UTAK Program, az iskolás korú gyermekeknek pedig az intézmény idén is meghirdeti a Forgószél és Garabonciás hon- és népismereti levelezőversenyt.


Hiánypótló jelleggel indul idén októberben az Így írunk mi! című szakíróképzés a Hagyományok Házában, és népzenei ismeretekkel rendelkező érdeklődők számára nyújt lehetőséget a szakmai esszéírás alapjainak elsajátítására, hogy támogassa a független, szakmai kritikaírást, amely hozzájárul a koncertek és kiadványok értékeléséhez, népszerűsítéséhez. A képzés célja, hogy a megszerzett tudás a népzenei közegben segítse a szakmai írások, kritikák és elemzések születését, továbbfejlesztve a szaklapok hagyományát. Bővebb információ a képzésről ITT.
 


A népi hegedűoktatás-továbbképzés gyakorló zenetanároknak szól, célja a népi hegedűoktatás minőségi fejlesztése, és olyan pedagógiai módszerek átadása, amelyek az alap- és középfokú művészetoktatásban, valamint iskolarendszeren kívüli oktatásban egyaránt hasznosak lehetnek. Az ütőgardonos kurzusra pedig olyan népzenészeket várnak, akik szeretnék elsajátítani a hangszer stílusos megszólaltatását és a pontos tánczenei kíséretet, valamint zenekari környezetben is kipróbálhatják megszerzett tudásukat. A képzés célja a magas szintű, hiteles gyimesi, felcsíki és gyergyói gardonozás népszerűsítése. Bővebb információ a zenei képzésekről ITT.

 

Az UTAK (Új Generáció - Terepmunka - Kutatás) Program egyetemi hallgatók számára biztosít lehetőséget terepmunkák előkészítésére és megvalósítására. A program támogatja a néprajz és kulturális antropológia szakos hallgatókat, hozzájárulva kutatásaik archiválásához és kutathatóvá tételéhez. Az általános és középiskolások számára meghirdetett Forgószél és Garabonciás hon- és népismereti versenyek pedig lehetőséget kínálnak a népi hagyományok megismerésére. Az 5-6. osztályosok játékos feladatlapok megoldásán keresztül, a 7-12. osztályos diákok önálló gyűjtő- és kutatómunkával mélyedhetnek el a néphagyományokban, a legjobbak eredményeit pedig 2025 nyarán jutalomtáborral ismerik el.
 

 

Gyer­mek­prog­ra­mok szep­tem­ber­től!

Várjuk vissza a Budai Vigadó falai közé az óvodás és iskolás csoportokat hagyományőrző élményprogramokkal, komplex drámaórákkal, színház és múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, néptánc bérlettel. 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!