Múzeumpedagógiai különdíj

Múzeumpedagógiai különdíjat nyert az „Illatok, ízek, formák - Nézd kézzel, lásd szívvel” kiállításunkhoz kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozás-sorozat.

A Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület különdíját a Múzeumok Őszi Fesztiváljának nyitóeseményén vették át kollégáink, a kiállítás megálmodói és foglalkozásvezetői: Gál Boglárka múzeumpedagógus, a nemzetközi projekt keretében megvalósuló kiállítás projektvezetője, Bangó Aliz etnográfus, népi iparművész, pedagógus, Megyeri István néprajzos, muzeológus és Konrád Viktor zenész, foglalkozásvezető.

muzped különdíj

Egy interaktív, befogadó kiállítás megvalósításának ötletét az Erasmus+ ToMiMEUs projekt hívta elő, melynek célja a multiszenzoros, azaz több érzékszervünkre ható, az érzékszervi fogyatékkal élő látogatókat is befogadó múzeum kialakítása és ehhez kapcsolódva érzékenyítő múzeumpedagógiai foglalkozások kidolgozása volt.

muzped különdíj

Alapvetésünk, hogy az inkluzív, tevékenységközpontú múzeumpedagógiai foglalkozások személetformáló szerepe jelentős, hiszen növelik a résztvevők fogyatékosságokkal és sokféleséggel kapcsolatos tudatosságát. A „mindent a szemnek, semmit a kéznek” szabály feloldásával lehetőség nyílik megtapasztalni a népi iparművészet tárgyi világát és a népi kultúra (zene, mozgás, tánc) felszabadító erejét.

muzped különdíj

A foglalkozások az Erasmus+ ToMiMEUs projekt keretén belül valósultak meg. Két vegyes csoport (gyengénlátó és nem sérült, valamint nagyothalló és nem sérült gyerekek csoportjai) számára 4-4 alkalommal tartottunk foglalkozást: az első ismerkedős alkalom után kétórás tematikus foglalkozások jöttek, melyek során először a kiállításban zajlott játékos ismeretterjesztés, majd kézműves-foglalkozásokon alkothattak a gyerekek.

A projekt múzeumpedagógiai foglakozásai bekerültek a Hagyományok Háza állandó múzeumpedagógiai kínálatába is.

Ün­ne­pi nyit­va­tar­tás

Az elkövetkező hetekben az ünnepi nyitvatartásunk a következőképpen alakul. Szeretnénk felhívni a figyelmet a változásokra.

Fő­igaz­ga­tói gon­do­la­tok az ar­cu­lat­vál­tás­ról

2024 tavasza a külvilág számára is látványos megújulást hoz a Hagyományok Háza életébe. Az elmúlt évek vezetői, strukturális és működési változásait, amelyek működésünk hatékonyságát, a népművészet magasabb szintű képviseletét hivatottak elősegíteni, egy új arculat bevezetésével koronázzuk meg.

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!