Ham­burg, Gom­bos, Bu­da­pest - egy ru­ha út­ja a negy­ve­nes évek­ben

Beérkezett az első Tüdős Klára által tervezett ruha a Múzeum Közösségi gyűjtés felhívására.

Nem is akárkinek a ruhája.

Tüdős Klára ruha

A fotók az 1940-es évek elején készültek a Halász bástya előtt, a vajdasági Gomboson és Hamburgban. A ruhát viselő hölgy körül táncosokat látunk viseletben.

Ez a gyönyörű ünneplőbe öltözött asszony a Gyöngyösbokréta mozgalom vezetőjének, Paulini Bélának a felesége, Szilárd Rózsa, aki a csoportokkal utazva a mozgalmat képviselte Európa-szerte.

Milyen ruha is illett volna jobban ezekhez az eseményekhez, mint Tüdős Klára stilizált, hol motívumaiban, hol anyagában, hol szabásában a népviseletre emlékeztető, de mégis polgári kollekciói?

Lehet, hogy Önnél is rejlik a gardróbban egy ruha valamelyik felmenőtől, amit Tüdős Klára tervezett? Esetleg a nagymamáról van egy fotó, amin a híres Pántlika szalonból való ruhát visel?

Ha szívesen látná saját hagyatékát egy kiállításon, esetleg a múzeumnak ajándékozná, hogy biztosan a legmegfelelőbb bánásmódban részesüljön az értékes darab, és megmaradjon az utókornak, küldjön egy fotót vagy hozza be hozzánk a ruhát, ékszert, kiegészítőt, és mi megmondjuk, valóban Tüdős Klára tervezte-e.

Tüdős Klára ruha

***

„Gyöngyösbokréta néven azt a rendszeresen visszatérő színházi látványosságot ismerjük, amely parasztcsoportok tánc, ének és játékbemutatóiból állt Budapesten 1931-től 1944-ig, minden év augusztus 20-a táján. A néptáncon, népzenén és a színpadi bemutatókon keresztül egy sajátos kulturális mozgalom bontakozott ki. Hatása a hagyományőrzés szempontjából is jelentős, de abban is, hogy a magyar parasztság körében kulturális területen addig egyedülállóan nagyszámú tömeget mozgatott meg. Nevezhetjük ezt a kulturális mozgalmat a kialakulóban lévő magyar néptáncmozgalom egyik legfontosabb szakaszának is.

Az első „Gyöngyösbokréta” bemutató 1931. augusztusában volt, Budapest székesfőváros anyagi támogatásával. Paulini Béla rendezésében néhány parasztcsoport eredeti néptáncokat táncolt a Városi Színházban. A különböző vidékről érkezett csoportokat ugyancsak Paulini szervezte meg. Ettől az időponttól kezdve beszélünk Gyöngyösbokréta bemutatókról, bokrétás falvakról, csoportokról.”

(Pálfy Csaba: a Gyöngyösbokréta története)

 

Er­dély­ből Er­dély­be

Fehér Anikó Erdélyből Erdélybe című írását ajánljuk a Ritmus és hang blogon, mely Jávorszky Béla Kelemen László című életrajzi könyvéről és annak könyvbemutatójáról készült.

In­ter­jú Both Mik­lós­sal

A Kultúra.hu munkatársa a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló Folk_ME (Music Education) platform apropóján beszélgetett a Hagyományok Háza főigazgatójával.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!