Nép­mű­vé­szet If­jú Mes­te­rei és Né­pi ék­szer­ké­szí­tő tá­bor

Még el sem jöttünk Kiscsőszről, már ismét ott vagyunk.

Ezúttal a Népművészet Ifjú Mesterei pályázatra jelentkezett fiatalok és a Népi ékszerkészítő tábor résztvevői népesítik be a műhelyeket és a pajtát.

A csipkekészítő műhelyben Nagy Vincéné Marika, a fazekasműhelyben Hadikfalvi Andrea vezetésével folyik a munka, a bőrműveseket Nagy Béla és Somos Veronika, a viseletkészítőket Borbásné Budai Valéria vezeti, az ékszerkészítők pedig Nagy Gyöngyitől és Komjáti Zoltánnétól leshetik el a trükköket.

NIM tábor 2021

Vetró Mihály táborindító előadásában azt a kérdést feszegettük, hogy mi lehet a népművészet szerepe a mai fiatalok életében, majd a színek segítségével ismerkedtünk egymással. Bepillanthattunk a veszprémi Laczkó Dezső Múzeum raktárába, és a Kóka Néptáncegyüttes táncosainak közreműködésével viseletbemutatón vehettünk részt, Szabó Zoltán néprajzi előadásával Szabó Csaba pedig pásztorbemutatóval mulattatta a táborozókat.

Boldizsárné Kovács Gizella színelméleti előadása után elindultak a műhelymunkák.

Mesterek és tanítványaik olyan elmélyülten és átlényegülten dolgoznak, hogy szinte tapintható az alkotóerő.

Er­dély­ből Er­dély­be

Fehér Anikó Erdélyből Erdélybe című írását ajánljuk a Ritmus és hang blogon, mely Jávorszky Béla Kelemen László című életrajzi könyvéről és annak könyvbemutatójáról készült.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!