Mol­do­ván-Sze­re­dai No­é­mi: Lé­lek és le­ven­du­la - Le­ven­du­la ter­mesz­tés és sa­ját le­pár­lá­sú il­ló­ola­jok Szé­kely­föl­dön

„Erdélyben, Székelyföldön nagy bátorság, sőt vakmerőség volt levendulát ültetni. Először fél, majd egy teljes hektáron. Különösen úgy, hogy mezőgazdasági tapasztalatunk a nulla körül mozgott, tapasztalatunk gyógynövény és erdei gyümölcsök terén volt: szedés, szárítás, feldolgozás, gyógynövényes készítmények, szörpök, lekvárok teakeverékek készítése.

A termesztés nehézségei és buktatói mellett a rendkívüli fizikai munka és ráfordított idő, az értékesítés nehézségei, az illóolaj és aromavíz előállítása külön kihívás volt.

Lavanda Angustifolia-t, orvosi, igazi levendulát termesztünk, a termés nagyjából 80 százalékából illóolaj készül desztilláció úján.

Az igazi tudás gyakorlat és tapasztalat útján jön, mi ezzel párhuzamosan tanultunk „könyvekből” az illóolajokról.

Az aromaterápia- illatterápia szinte ismeretlen tudomány Erdélyben, csak néhány éve kezd teret hódítani. Legnagyobb kihívásnak az illóolajok gyógyító hatásának minél szélesebb körben való megismertetését látjuk. Az előállítási tapasztalatok, értékük, valamint hamisításuk veszélyei mellett előadásomban szó lesz az ember és a levendula, az állatok és a levendula kapcsolatáról és mindarról, ami az emberi lelket megérinti és megfogja a levendula gyógyító illatával és látványával.”

Moldován-Szeredai Noémi 21 éve unitárius lelkész a székelyföldi Csekefalván, s a mellette levő két kisebb közösségben, Rugonfalván és Kedében. Városi, polgári családból származva, tinédzser korában növényhatározóból kezdte tanulni a növényeket, később pedig falusi asszonyoktól tudásátadás révén. Ehhez adódtak saját tapasztalatai és kísérletezései. Az elmúlt 10 évben a Civitas Alapítvány által szervezett gyógynövényes képzéseket végezte el és a Gyümölcsfesztivál mozgalom közösségépítő és falusi asszonyokat felkaroló programjához csatlakozott. A vadon termő gyógynövényekből és erdei gyümölcsökből szörpöt, lekvárt, tinktúrát készít. Nemcsak gyűjti, hanem immár 7 éve termeszti is a vadon termő növényeket.

 

Online regisztráció


Jegyár:
Teljesárú belépő: 800 Ft
HHBK: 400 Ft
Hallgatói kártya: 400 Ft
Gyerekjegy: 300 Ft
Több gyermeknél 20% kedvezmény

 

További információ:

Legeza Márta

+36 1 225 6018

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!