Nagy Z. Ró­bert: Kre­a­tív nö­vény­hasz­ná­lat – ma is hasz­no­sít­ha­tó ré­gi tu­dás

Paradicsom levéből borotválkozás utáni arcvíz, búzából „hús” készítése, fenyőszörp, muskátlikeksz, fűrészporos sütemény, csalán fasírt, musthurka, falevél chips, hárs csoki, gyomnövényekből főzelék, kávélekvár készítés, pitypangból hamis méz, gyógynövényszörpök egyszerűen, vadgesztenyéből mosószer, főzés, hamulúg – mindezek könnyen elkészíthetők házilag.

Bolygónkon 390 000 növényfaj él, melyből 20 000 ehető. A Föld népesség növényi táplálékainak a 95 százalékát azonban mindössze 20 faj adja. Ebből is látszik, hogy mennyire nem élünk a növényi változatosság adta lehetőségekkel.

Az előadás elején megismerkedhetnek a növényi intelligencia kutatásának eredményeivel, és megtudhatják, hogyan használják a növények az embereket céljaik eléréséhez. Aztán fordítunk a dolgon, és megnézzük, mi emberek hogyan használjuk a növényeket, és mennyivel változatosabban és kreatívabban használhatnánk. Szó lesz ismert kultúrnövények kreatív felhasználásáról (étkezési, kozmetikai célokra), de ehető vadon termő növényekkel is megismerkedhetünk. Hazánkban rengeteg megtalálható belőlük, de csak kevesen gyűjtik azokat, ezzel óriási nemzetgazdasági értéket pazarolva el. Hiszen e növényeket nem kell vetni, gondozni, kapálni, öntözni – csak a megfelelő időben betakarítani. www.herbacio.hu


Nagy Z. Róbert, kertészmérnök, a 15 éves „Herbáció” kreatív növényhasználók magazinjának főszerkesztője, a Kauten Mihály Etnobotanikai Alapítvány munkatársa. Fő érdeklődési köre az ismert növények kevésbé ismert és rendhagyó felhasználási módjainak gyűjtése. Az alapítványnál az ökonómbotanika és az etnobotanika területén belül elődeink azon növényhasználati praktikáit keressük, melyek napjainkban is gyakorlati használati értékkel bírhatnak. Jelenlegi projektjeink: ehető szobanövények, télen betakarítható tápláléknövények, gyors italkészítésre alkalmas vad növények termesztésbe vonása, adaptogén és panacea növénykombinációk gyűjtése néprajzi adatok alapján.

Online regisztráció


Jegyár:
Teljesárú belépő: 800 Ft
HHBK: 400 Ft
Hallgatói kártya: 400 Ft
Gyerekjegy: 300 Ft
Több gyermeknél 20% kedvezmény

 

További információ:

Legeza Márta

+36 1 225 6018

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!