De­cem­ber 22.

Mézeskalács házikó készítése

 

Mézes tészta maradékot már az egyiptomi piramisokban is találtak, de az ókori Mezopotámiában és az Indus folyó völgyében is sütöttek mézes süteményeket. Feljegyezték, hogy Püthagorasz élő állat helyett mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Tán ilyen messzire nyúlik vissza annak története, hogy miért (szinte) nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak a mézeskalács.

Az alábbiakban Szmelo Judit, a Hagyományok Háza mézeskalácskészítő tanfolyama oktatójának jól bevált receptjét adjuk közre:

Mézeskalács:

  • 40 dkg liszt
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj/margarin/zsír
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál fűszer (fahéj-szegfűszeg-gyömbér vagy mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 egész tojás

A mézet az olvasztott vajjal összekeverjük, egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket, szódabikarbónát. A lisztes keverékhez öntjük a vajas mézet, hozzáadjuk a tojásokat, összegyúrjuk.

Pihentetjük fél órát vagy egy éjszakát, formázzuk, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

(kb. 30 db figura lesz ebből az adagból)

 

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Új­ra lá­to­gat­ha­tó a Folk Fashi­on

A nyári szünet véget ért a Hagyományok Házában, és újra megnyílt a kapu a magyar népművészet és a divat különleges világába: a Folk Fashion – Divat a folklór című kiállítás ismét várja a látogatókat 2025. október 30-ig. 

Fesz­ti­vá­loz­ni men­tünk!

Nyári szünet miatt az intézmény 2025. július 28. és augusztus 18. között zárva tart, ebben az időszakban az épület látogatása szünetel, a kiállításaink nem elérhetőek és személyes jegyvásárlásra sincsen lehetőség. A Házban működő Vigadó Bisztró is zárva lesz – a látogatók sem kávézni, sem ebédelni nem tudnak majd a megszokott helyszínen. 

Bú­csú­zunk Raf­fai Ju­dit­tól

Mély fájdalommal búcsúzunk Raffai Judit néprajzkutatótól, a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar egyetemi rendes tanárától, oktatási dékánhelyettesétől, aki életének 59. évében, rövid, súlyos betegség után hunyt el.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!