De­cem­ber 22.

Mézeskalács házikó készítése

 

Mézes tészta maradékot már az egyiptomi piramisokban is találtak, de az ókori Mezopotámiában és az Indus folyó völgyében is sütöttek mézes süteményeket. Feljegyezték, hogy Püthagorasz élő állat helyett mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Tán ilyen messzire nyúlik vissza annak története, hogy miért (szinte) nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak a mézeskalács.

Az alábbiakban Szmelo Judit, a Hagyományok Háza mézeskalácskészítő tanfolyama oktatójának jól bevált receptjét adjuk közre:

Mézeskalács:

  • 40 dkg liszt
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj/margarin/zsír
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál fűszer (fahéj-szegfűszeg-gyömbér vagy mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 egész tojás

A mézet az olvasztott vajjal összekeverjük, egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket, szódabikarbónát. A lisztes keverékhez öntjük a vajas mézet, hozzáadjuk a tojásokat, összegyúrjuk.

Pihentetjük fél órát vagy egy éjszakát, formázzuk, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

(kb. 30 db figura lesz ebből az adagból)

 

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Ha­gyo­mány és ele­gan­cia: Se­bes­tyén Már­ta

A Hagyományok Háza – Magyar Népi Iparművészeti Múzeum legújabb tárlata, a Folk Fashion – Divat a folklór, a népművészet és a divat összefüggéseit boncolgatja. A közel 150 kiállított ruha és kiegészítő között megcsodálhatjuk a Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekes Sebestyén Mártának azt a pompás fellépőruháját, amit 1999-ben II. Erzsébet királynő előtt viselt.

Át­ad­ták az idei Kis­jan­kó Bo­ri-dí­ja­kat

A 2025-ben immár 31. alkalommal megrendezett Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázatra idén rekordszámú pályamű érkezett, 102 alkotó 409 munkája. A népi kézművesség egyik legrangosabb szakmai eseményének számító megmérettetés kiemelkedő színvonalon zajlott. A legkiválóbb pályaművek alkotói különböző kategóriákban – köztük Hagyományos Mesterremek és Modern Míves Termék – részesültek elismerésben.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!