De­cem­ber 22.

Mézeskalács házikó készítése

 

Mézes tészta maradékot már az egyiptomi piramisokban is találtak, de az ókori Mezopotámiában és az Indus folyó völgyében is sütöttek mézes süteményeket. Feljegyezték, hogy Püthagorasz élő állat helyett mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Tán ilyen messzire nyúlik vissza annak története, hogy miért (szinte) nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak a mézeskalács.

Az alábbiakban Szmelo Judit, a Hagyományok Háza mézeskalácskészítő tanfolyama oktatójának jól bevált receptjét adjuk közre:

Mézeskalács:

  • 40 dkg liszt
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj/margarin/zsír
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál fűszer (fahéj-szegfűszeg-gyömbér vagy mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 egész tojás

A mézet az olvasztott vajjal összekeverjük, egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket, szódabikarbónát. A lisztes keverékhez öntjük a vajas mézet, hozzáadjuk a tojásokat, összegyúrjuk.

Pihentetjük fél órát vagy egy éjszakát, formázzuk, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

(kb. 30 db figura lesz ebből az adagból)

 

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Ün­ne­pi in­ter­jú dr. Both Mik­lós­sal

Az új esztendőt is Újévköszöntő gálával nyitja a Hagyományok Háza. Az intézmény főigazgatója, Both Miklós elárulta, miért bír olyan nagy jelentőséggel ez a különleges, évről évre sokak által várt műsor, amely immár maga is hagyománnyá vált. Emellett azt is megtudhattuk, milyen nagy mérföldkövek ünneplésére készül a Hagyományok Háza és vele együtt a népi kultúrát sokféle módon, sokféle területen éltető közösség. 

A Ma­gyar Ál­la­mi Né­pi Együt­tes új be­mu­ta­tó­ja

A Magyar Állami Népi Együttes november 7-én, 19 órakor mutatta be legújabb, Gyökerek és szárnyak című előadását a Hagyományok Házában. A produkció a Kis-Magyarország tánchagyományát és gazdag népzenei örökségét állítja középpontba, hat fiatal koreográfus – Ágfalvi György, Darabos Péter, Farkas Máté, Fundák Kristóf, Kele Kristóf és ifj. Zsuráfszky Zoltán – alkotói látásmódján keresztül.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!