Decem­ber 22.

Mézeskalács házikó készítése

 

Mézes tészta maradékot már az egyiptomi piramisokban is találtak, de az ókori Mezopotámiában és az Indus folyó völgyében is sütöttek mézes süteményeket. Feljegyezték, hogy Püthagorasz élő állat helyett mézeskalácsot áldozott az isteneknek.

Tán ilyen messzire nyúlik vissza annak története, hogy miért (szinte) nélkülözhetetlen kelléke a karácsonynak a mézeskalács.

Az alábbiakban Szmelo Judit, a Hagyományok Háza mézeskalácskészítő tanfolyama oktatójának jól bevált receptjét adjuk közre:

Mézeskalács:

  • 40 dkg liszt
  • 17,5 dkg porcukor
  • 2,5 dkg vaj/margarin/zsír
  • 1 csapott evőkanál szódabikarbóna
  • 0,5 evőkanál fűszer (fahéj-szegfűszeg-gyömbér vagy mézeskalács fűszerkeverék)
  • 2 evőkanál méz
  • 2 egész tojás

A mézet az olvasztott vajjal összekeverjük, egy másik tálban a liszthez hozzáadjuk a fűszereket, szódabikarbónát. A lisztes keverékhez öntjük a vajas mézet, hozzáadjuk a tojásokat, összegyúrjuk.

Pihentetjük fél órát vagy egy éjszakát, formázzuk, majd 180 fokon kb. 8-10 perc alatt megsütjük.

(kb. 30 db figura lesz ebből az adagból)

 

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Folk_ME has been in­tro­duced in Qatar

Hungarian Heritage House’s digital music education program, which garnered interest from several countries, opening up new opportunities for collaboration.

Just gone fest­iv­alling

The festival season is in full swing, and our team is also joining the summer vacationers: the institution will be closed between July 28 and August 18, 2025.

Craft_ME is be­ing in­tro­duced through Folk_ME

Craft_ME (Craft Media & Education) is an innovative digital platform focused on teaching and preserving folk crafts. Its primary goal is to make the entire process of traditional craft techniques and trades—from the initial preparation of materials to the completion of the finished object—visually accessible to a wide range of people interested in the profession, using digital tools. 

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.