Vé­get ért az idei Folk­szög­let

Idén is fiatalok százai fesztiváloztak a FolkSzögletben

Véget ért a 2024-es Gombaszögi Nyári Tábor

Néptánc- és népdaltanítással, koncertekkel, folkkocsma-kvízzel, esténként pedig fergeteges táncházzal várta a hagyományos magyar kultúra rajongóit a július 16. és 20. között megrendezett Gombaszögi Nyári Tábor és annak szerves részét képező FolkSzöglet nevű fesztiválhelyszín, amelynek népszerűségéről Farkas Józseffel, a Hagyományok Háza Hálózat szlovákiai kirendeltségének vezetőjével beszélgettünk.

Fotó: Csáky Mátyás

 

A  Gombaszögi Nyári Tábor a szlovákiai magyar fiatalok egyik legnagyobb nyári rendezvénye, amelynek a legkedveltebb népzenei programhelyszínére, a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia által működtetett FolkSzögletbe ellátogatók ismét a saját bőrükön tapasztalhatták meg, hogy a hagyományos magyar kultúra, a néptánc és a népzene nemcsak szórakoztató, de közösségteremtő erővel is bír. A FolkSzöglet által képviselt, múlhatatlan értékek jelenleg kirobbanó népszerűségnek örvendenek – minden korosztályban. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy egyre több táncos és zenész tölti fel a hagyományos néptáncegyüttesek sorait Felvidék-szerte. 

„A népi kultúra iránt fogékony fiatalok, amint felfedezik az összetartozás erejét, lelkesen keresik a hozzájuk hasonló érdeklődésű kortársaik társaságát a különféle együttesekben és rendezvényeken, mint amilyen a Gombaszögi Nyári Tábor, ahol lehetőség adódik a közös táncra és muzsikálásra” – osztja meg Farkas József.

A Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia 7 éve indította el a Felvidéken a rendszeres népzeneoktatást. Jelenleg Királyhelmectől Dunaszerdahelyig hét helyszínen, heti szinten folyik a népzenetanítás, amelynek köszönhetően mára hat, fiatalokból álló zenekar került be a népzenei körforgásba, akik bármely színpadon megállnák a helyüket. Közülük A rozsnyói Sajó banda kezdeményezésére összeálló hat együttes – Felvidéki banda néven – közös koncertet is tartott a fesztiválon – emeli ki Farkas József a körülbelül 50 fiatalt mozgósító műsorszámot, amely a rendezvény egyik fénypontja volt. 

Fotó: Csáky Mátyás

„Szinte felrobbant a FolkSzöglet, annyira sok érdeklődő érkezett a koncertre. Hatalmas siker volt! Az ilyen alkalmi kezdeményezések mellett persze olyan, szélesebb körben is ismert, visszatérő előadói is vannak a fesztiválnak, mint például a Góbé, akik a népzenét már újragondolva adják elő.” 

Az elmúlt évek során egyébként körülbelül tizenötezer embert tudtak megmozgatni a fesztivál nagyszínpadának fellépői, akik közt a Carson Coma, Rúzsa Magdi és Ákos is megfordult már. 

Fotó: Csáky Mátyás
Fotó: Csáky Mátyás

„Mindig igyekszünk olyan színes programot összeállítani, ami évről évre valamilyen újdonsággal szolgál. Mindemellett vannak változatlan, de a résztvevők által különösen várt programpontok, úgy, mint az esti koncertek utáni, hajnalig tartó táncházak, ahol az emberek összekapaszkodhatnak és élvezhetik egymás társaságát. Erre pedig csak a FolkSzögletben van lehetőség” – meséli Farkas József, aki a helyszín 220 négyzetméteres, gyönyörű pajtájának megálmodója is egyben.

A Sajó-völgyében, a Szilicei-fennsík lábánál fekvő Gombaszögi Nyári Tábor főszervezője a felvidéki Sine Metu Egyesület, amelyhez társszervezőként csatlakozott a Hagyományok Háza Hálózat - Szlovákia, amely nem utolsósorban a FolkSzöglet programjainak teret adó pajta megépíttetője. 

„A FolkSzöglet 2020 óta az egyik legnépszerűbb programhelyszín a fesztiválon belül, és ez idén sem alakult másképp. A hatalmas pajta egyébként egész évben nyitva áll a táncegyüttesek előtt, akik például edzőtáborokat, kisebb találkozókat vagy akár fesztiválokat is tarthatnak a helyszínen. Jó megtapasztalni, hogy a kultúrának ez a szegmense ismét felemelkedő ágban van.”

 

 

A ci­gány­tánc ha­gyo­má­nyai

A Közelebb című roma magazin 2024. július 22-i adásában egyetlen témával foglalkoztak: a Hagyományok Háza Szabadegyetem sorozatának évadzáró eseményével, melynek címe A cigánytánc hagyományai volt.

Mes­ter­sé­gük cí­me­re

A Magyar Krónika hasábjain már olvasható legújabb kiállításunk, a Játéktól a mesterségig című tárlat ajánlója.

In­ter­jú Both Mik­lós­sal

A Kultúra.hu munkatársa a nemzetközi viszonylatban is egyedülálló Folk_ME (Music Education) platform apropóján beszélgetett a Hagyományok Háza főigazgatójával.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!