Kerekasztal-beszélgetésünkben a szőlészet és borászat témakörét járjuk körbe, a környezettudatosság szempontjaira is nagy hangsúlyt fektetve. Szó lesz organikus borászatról, a szőlészet melléktermékeinek teljeskörű felhasználásáról, organikus szőlőmagolaj készítésről és a szőlő kozmetikai célú felhasználásáról. Beszélgetünk a szőlő szerepéről a hagyományos paraszti társadalmakban, a tradíció és a megújulás szerepéről a borászatok életében, ahogy szót ejtünk a hazai szőlő-és borkultúra alakulásáról, a szőlőhöz és a borhoz kapcsolódó mítoszokról és a szürethez kötődő szokáselemekről is.
A beszélgetést vezeti: Szabó Edit újságíró, a borsmenta.hu bor-gasztro magazin főszerkesztője
Vendégeink:
Illés Péter – muzeológus, kulturális antropológus
a villányi Bock pincészet – családi tradíciók a szőlőtermesztésben – öröklődés és megújulás, a szőlő teljeskörű felhasználása, a boroktól a kozmetikumokig
Karner Fanni, Karner Borászat – organikus borászat, birtokfilozófia: termőhely, terméskorlátozás, természetesség, tisztaság, tisztesség