Kol­lár Je­nő­né El­vi­ra Mes­ter­kur­zu­sa

Hagyományok Háza Szabadegyetem

Egy gyékényen árulunk

Kedves Alkotók!

2023-ban, több éves kihagyás után, ismét útjára indult az „Egy gyékényen árulunk” előadássorozat megújult formában, hiszen a sorozat részeként az előadást megelőzően a meghívott előadó, gyakorlati szakember egész napos mesterkurzust tart.

A szakmai továbbképzéssel kiegészült előadás-sorozat a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálását vállaló szakembereknek és érdeklődőknek szól. Szükségesnek tartjuk a mesterségek képviselőinek, elméleti és gyakorlati szakembereinek találkozását, párbeszédek kezdeményezését, konzultációk biztosítását és viták lehetővé tételét, hogy a mai tárgykészítés aktuális kérdéseivel, forma, funkció és tárgyhasználat összefüggéseivel, alapanyag beszerzési helyek, új és régi formák, funkcionális tárgyak szerepével és helyével és problémáival foglalkozhassanak az egybegyűltek.

Kiket várunk az eseményre?

A szálasanyagok fonásában már jártassággal rendelkező alkotók számára meghirdetett továbbképzésünk szakmai fejlődésre, kitekintésre ad lehetőséget. 

A műhelymunka témája: győri páros, kockás mintájú gyékényszatyor

A műhelymunkát vezeti: Kollár Jenőné, gyékényfonó

Ma már a háztartásokban kevés helyen találkozhatunk a régen mindennapos, gyékényből készült tárgyakkal, és még kevesebben vannak, akik el is tudják készíteni azokat. A bősárkányi születésű Kollár Jenőné évtizedek óta fonja ezeket a típusú szatyrokat. A képzésen résztvevőket a győri páros, kockás mintázatú gyékényszatyor elkészítésének rejtelmeibe vezeti be Kollár Jenőné Elvira néni, akitől a résztvevők segítséget kapnak a fonásban és gyakorlati útmutatót a fogásmódokban. A győri páros leginkább Bősárkányban alkalmazott táskakészítési mód. A műhelymunkán négyzethálós technikával készítjük el a táska részeit, melyeket összevarrva alakítjuk ki a kistáskánkat. Győri páros technika egy ősi szatyor- és kosárfonási technika, a gyékénymegmunkálási módszerek egyike. A gyékényszálakat úgynevezett négyzetrendeszeres technikával, egymást keresztezve összefonják. Ezzel a technikával készítenek többek között alátétet, faliszőnyeget, szatyrot, kosarat, kalapot és papucsot.

Program szakmai felelőse: Legeza Márta, Népművészet Ifjú mestere, népi iparművész kosárfonó

Jelentkezés  - a jelentkezés lezárult.

Jelentkezési határidő

2024. március 17. 

 

Mesterkurzus, részvételi díj

15.000 Ft, Az ár tartalmazza az előadás díját is, valamint az anyagköltséget.

Maximum létszám: 12 fő

Az összeget banki átutalással az alábbi számlaszámra kérjük átutalni. 
Hagyományok Háza, MÁK 10032000-01739716-00000000 
A közleményben kérjük feltüntetni a következőt: 61102/ 6173


A Hagyományok Háza Szabadegyetemének és az Egy gyékényen árulunk előadás-sorozat részeként a műhelymunkát pódiumbeszélgetés követi, melyen a részvétel nyitott.

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!