Sző­jük-fon­juk a me­sét... - Eder­le­zi - Ta­vasz­vá­rás - EL­MA­RAD

Tematikus estjeink mindegyikén két-két mesemondó adja egymásnak a szót, szövi-fonja a mesét, ügyesen kalauzolva a közönséget a mesék a gazdag motívumkinccsel díszített, szóval festett világában. Felejtse el a mindennapok gondjait másfél órára, és adja át magát az élőszavas mesemondás üdítő élményének.

Tavaszi előadásunkon Balogh Ibolya és Csíki Lóránt mesél cigány népmeséket.

Balogh Ibolya igen szegény, zömmel cigány családokból érkező gyerekek óvónénije. Nagyecseden nőtt föl, de ma már Budapesten él. A szabolcsi kisváros az oláhcigány kultúra és folklór bölcsője. A cigány népzene legismertebb művelői innen származnak, az ő hagyományaikat, zenéiket, táncaikat másolták, értelmezték újra a táncház mozgalommal egyidőben meginduló cigány népzenei együttesek, tánccsoportok. Édesapja nemcsak a telepi szegények sorából „lógott ki”, de érettségijével a nem cigányok körében is ritka madárnak számított. A telepen gázsónak, „nem cigány”-nak csúfolták. Persze ez inkább ugratás volt, mert közben tisztelték is: ügyes-bajos dolgaikat ő intézte. „Nem volt olyan este, hogy apukám, vagy anyukám ne mondott volna mesét. Beleszőtték a mindennapi eseményeket, amik megtörténtek velük. Persze nem volt tévé, nem volt internet, és összejártak a szegény cigány emberek. Mi, gyerekek ott szaladgáltunk a tűz körül, és oda-odafigyeltünk az öregekre, akik egymásnak mesélték a történeteket, meg persze sokszor direkt nekünk, gyerekeknek” – avat be varázslatos tudományának gyökereibe az óvónő, akinek meséiből egy csokorra való az ezredforduló környékén CD-n is megjelent, Mesék a Teleki térről címmel. A városi élet történetei, kifejezései Ibike meséibe is betüremkedtek.

(forrás: https://444.hu/2015/03/30/aranypant-dij-hetkoznapi-roma-hosok)

 

Csíki Lóránt Borsod megyei születésűként a borsodi tájnyelv szókincsét használja. Mesemondásával szereti a hallgatóságot „elvarázsolni”, kizökkenteni a mindennapokból, és az ő szavait idézve „elvinni olyan csodás helyekre, ahol minden lehetséges.” Meséi egyéb alkalmak mellett a saját kézműves-foglalkozásai alkalmával és a Meseszó Egyesület programjain hallgathatják kicsit és nagyok.

 

 

Kezdés: 18:00 (a program hossza 90 perc)

Belépőjegy ára: 

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal): 600 Ft

 

Online jelentkezés

 

További információ:

Klitsie-Szabad Boglárka

szabad.boglarka@hagyomanyokhaza.hu

+36 70-668-7282

(+36 1)  225-6018

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!