Fotó: Dallos Csaba

A nép­me­se mai éle­te - A ci­gány nép­me­sék ku­ta­tá­sá­nak né­hány újabb ered­mé­nye: Jó­ni Fe­renc pél­dá­ja - EL­MA­RAD

Fotó: Dallos Csaba

A magyarországi népmesekutatás egyik legfontosabb feladata, hogy a múzeumok archívumaiban, egyetem könyvtárakban és más gyűjtőhelyeken hosszú évtizedek óta elfekvő mesegyűjtések anyagát megjelentesse. A munka nem csupán azzal kecsegtet, hogy az egyébként is roppant gazdag mesehagyomány rendelkezésre álló szövegkészlete tovább bővül, de árnyalhatja a népmesékkel és általában a mesemondás gyakorlatával kapcsolatos elképzeléseinket is.

Jóni Ferenc ramocsaházi romungró mesemondó repertoárja remek lehetőség a népmese akkulturációs folyamatainak megértésére és az ezt a tevékenységében formabontó kreativitással ellensúlyozó mesemondó példájának elemzésére.

 

Előadónk, Biczó Gábor, egyetemi tanár, Debreceni Egyetem, kulturális antropológus, filozófus.

Szakterületei: antropológiaelmélet, társadalomfilozófia, mesekutatás, alkalmazott antropológia és a kortárs magyarországi roma társadalom kutatása.

 

Belépő jegy:

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak): 600 Ft

 

Regisztráció

 

Korábbi előadások

 

További információ:

Dala Sára

(+36 1) 225 6086

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!