Navratil Andrea: „Kerek egy ég alatt…”

Rohamosan gyorsuló világunkban nap mint nap tapasztaljuk a népi gyógyászat egyik kiemelkedő alakja, Vasas Samu  mondatának igazságát: „az idő a gazda mindenütt”. A régi emberek ciklikus világszemlélete és az, hogy élték és tudták, hogy a teremtett világban rend van… segítette életükben a kerekséget, az egészséget.

Népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk áprilisi vendége Navratil Andrea éneklő biológus, akivel mindezek mellett beszélgetünk többek között a rendhagyó órák keretében megvalósuló, lassan húsz éves Gazdakalendárium programjukról.

„Az éneklés, a természet szeretete, valamint a hagyományos paraszti világ által őrzött tudás tisztelete gyerekkorom óta az életem része. Öröm számomra, amikor olyan emberekkel lehetek együtt, akiknek mindez hasonló értéket és élményt jelent. Fontosnak tartom, hogy ez az örökség ne csak könyvekben és kottalapokon legyen hozzáférhető, hanem élő tudás maradjon minden ember számára. Ezen értékek mentén választottam hivatásul a biológia tudományát, valamint a különböző népművészetek művelését és a néphagyományok ápolását, annak tanítását.

Igazi mestereimnek azokat a kedves „öregecskéket” – asszonyokat és embereket – tartom, akiktől az énekeket és a hagyományokat tanultam. Néhányukkal személyesen is több időt eltölthettem, sokkal többet kaptam tőlük egynéhány éneknél, mesénél vagy imánál. Az így megtapasztalt élményeket közvetítem előadóművészként, és adom tovább tanárként.”

Navratil Andrea

 

Online regisztráció


Jegyár:

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak): 600 Ft

 

Korábbi előadások

 

További információ:

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!