Nagy Zsolt: Nép­gyó­gyá­szat és hi­va­ta­los or­vos­lás ha­tá­rán

Miről mesél(het)nek a 18–19. századi patikai állványedények?

 

Rendkívül esetleges, hogy egy kor tudománya (jelen esetben a gyógyszerészet) milyen ismereteket fogad el helytállónak, s mit minősít tévhitnek, hiedelemnek (jelen esetben, mit utal a népgyógyászat tárgykörébe). A hivatalos és a népgyógyászatban alkalmazott gyógyszerek kapcsolata komplex, nehezen tisztázható kérdéskör, hiszen egyes gyógyszerek a népgyógyászatból jutottak be az orvosi, majd a hivatalos gyógyszerkönyvi gyógyszerkészletbe, míg mások a hivatalos gyakorlatból kerültek népi használatba.

A korabeli (18–19. századi) tudomány bizonyos állításai idővel hiedelemmé, népgyógyászati technikává, tiltott avagy megtűrt tevékenységgé, egykori elfogadott gyógyszer-alapanyagok pedig „méreggé”, népszerű eljárások veszélyesnek titulált praktikákká minősültek, minősítődtek. Mindennek a fordítottjára is lehet példát hozni. A kérdéskör tisztázásában miképpen bírhatóak szóra az egykori patikák feliratozott edényei? Szakavatott tolmács hiányában az egyszerű olvasónak e feliratok nem sokat mondanak, sajátos írástechnikával, sajátos felületen lettek megörökítve, s sosem szóltak tömegekhez. Faggatásuk, megfejtésük által ma azonban egy olyan letűnt világ tárulhat fel előttünk, melyben jól megfér egymás mellett patikus, szerzetes, vajákos, boszorkány, alkimista, lelkész, bűbájos, tályogos, javasasszony, füvesember, érvágó borbély, hóhér és bába.

Az előadás a több évszázados patikai állványedények felirataiból kiindulva e színes, egykori világból ad némi ízelítőt. Gyógyászatunk kialakulásának előzményei, átalakulásának körülményei válnak láthatóvá, a vinoterápiától a homeopátiáig, az apiterápiától a koproterápiáig, az imitatív vagy mímelő mágiától a fitoterápiáig, a „barlangkúrától” az aromaterápiáig, a nedvtanig.

 

Nagy Zsolt erdélyi magyar néprajzkutató, kertészmérnök. Felsőfokú tanulmányait a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének néprajz szakán, majd a Sapientia EMTE kertészmérnöki szakán végezte, ahol gyógynövénytermesztés szakirányból diplomázott. Ezt követően ugyanitt szerzett növényorvos mesteri oklevelet. Jelenleg a kolozsvári Hungarológiai Tudományok Doktori Iskola doktorandusza, a marosvásárhelyi orvosi és gyógyszerészeti egyetem háttérintézménye által működtetett szakkönyvkiadó felelős szerkesztője. Eddigi kutatásait, gyűjtéseit Erdély különböző tájegységein (Székelyföld, Szilágyság, Kalotaszeg, Szászvidék) végezte. Fő kutatási területei: etno(farmako)botanika, etnomedicina, tudománytörténet, gazdaságantropológia.

 

 

Online regisztráció


Jegyár:

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak): 600 Ft

 

A program csak védettségi igazolvánnyal látogatható.

 

További információ:

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!