Bó­dis Ju­dit: Ehe­tő or­chi­de­ák

Az orchideák az emberiség számára régóta karizmatikus növények. Kertészek, művészek, természetbarátok figyelmének középpontjában állnak, és közülük több is a természetvédelem zászlóshajó fajává vált. Azt azonban kevesen gondolják róluk, hogy élelmiszerként is számos felhasználási lehetőségük van. Az egyik legdrágább fűszerünk, a vanília is az orchideafélék családjába tartozik. A gumóval rendelkező fajok felhasználása a talajfelszín alatti szervben tárolt tartalék tápanyagokon alapul, melyek energiaforrásként, roboráló szerként és afrodiziákumként is régóta ismertek. A Kárpát-medencében az orchideák ikergumóit ínségeledelként fogyasztották, illetve a szárítás után porrá tört gumóknak vágyfokozó hatást tulajdonítottak, és nemcsak az emberek, de a kosok és bakok esetében is hatásosnak vélték. Az előadás során világutazást teszünk az orchideákkal, mint táplálék- és gyógynövényekkel ismerkedünk majd meg annak tudatában, hogy Magyarországon minden orchideafaj védett, így felhasználásukra nincs lehetőségünk. Emiatt azonban nem kell keseregnünk, hiszen a hazai fajok nem is igazán alkalmasak fogyasztásra.

Bódis Judit agrármérnök, természetvédelmi szakmérnök, botanikus, a Pannon Egyetem Georgikon Karán növénytannal és természetvédelemmel kapcsolatos tárgyakat oktat. Kutatásai főképp a vegetáció- és flórakutatás természetvédelmi vonatkozásaira, illetve a kosborfélék populáció-biológiájára terjednek ki. A hagyományos tájhasználat és a tájban élő emberek tudásának kutatása is elsősorban természetvédelmi szempontból érdekli.

Online regisztráció


Jegyár:

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak): 600 Ft

 

Korábbi előadások

 

További információ:

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!