Nagy­böj­ti re­cept­gyűj­tés

Hamvazószerdán kezdetét vette a húsvétig tartó 40 napos böjt, a bűnbánat és az önmegtartóztatás ideje. Számos vidéken még a múlt század második felében, a századforduló táján is szokásban volt, hogy a zsíros edényeket hamvazószerdán hamulúggal kisúrolták, s azokat csak húsvétkor vették elő. Húst és zsíros ételt nem ettek, külön edényben, olajjal vagy vajjal főztek.

kislany_sutes

Ma már nincsenek ilyen szigorú tilalmak, sokan mégis tartózkodnak ilyenkor a húsfogyasztástól, és vannak, akik megvonják étrendjükből a tojás- és tejfogyasztást egyaránt. 

Az ő kedvükért szeretnénk összeállítani egy receptgyűjteményt, aminek bővítésére hívunk titeket!

A 10 legjobb böjti recept felkerül majd a Virágzó vasárnap tematikus napunk dedikált oldalának gasztronómiai pontja alá. A húsvét előtti nagyhéten majd ezekből a receptekből tudtok válogatni a főzések során. 

Ha érdekel a népi gasztronómia és szerettek sütni-főzni, úgy a népi konyha receptjei közül keressetek egy bevált receptet szüleitek, nagyszüleitek recepteskönyvéből, és osszák meg velünk! Amennyiben el is készítitek a finomságokat és fotót csatoltok a recept mellé, azt is nagy örömmel fogadjuk!

 
Könnyítsük meg szegény háziasszonyok dolgát!


A recepteket a szervezes@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre várjuk 2021. március 24-ig.  

 
 

Tíz me­sés év

Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. 

 

Ran­gos dí­jat ka­pott Ke­le­men Lász­ló

Kallós Zoltán-díjat adományozott dr. Kelemen Lászlónak, az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány elnökének az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület. A díjat április 13-án vette át a budapesti Hagyományok Háza volt főigazgatója Kolozsvárott, a Protestáns Teológiai Intézetben. 

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!