Ha­za­tért a „Hét esz­ten­dő, hét szem­pil­lan­tás"

2022. december 10-én, szombaton 17  órakor kezdődött Arlón, a Jelenlét Házban a  Klitsie-Szabad Boglárka - Varga Norbert: Hét esztendő, hét szempillantás - Csipkés Vilmos és más arlói mesemondók meséi című kiadvány bemutatója.

A házigazdák nevében Kiss Ferenc SJ köszöntötte a megjelenteket, majd Dala Sára, a Hagyományok Háza népmese szakelőadója beszélt a Népművészet Mestere-díjas, sajnos 2021-ben elhunyt Csipkés Vilmos arlói mesemondó egyediségéről, örökségének, a hagyományos mesemondás fennmaradásának jelentőségéről, majd bemutatott egy kis részletet abból a 10 perces kisfilmből, amelyen többek között Csipkés Vilmos is mesélt.

Arló

Ezután Klitsie-Szabad Boglárka néprajzkutató, mesemondó ismertette a kiadványt, annak különleges vonásait, például a 35 mesét tartalmazó filmmellékletre is fölhívta a figyelmet. Beszélt „adatközlőjéhez”, mesemondó mesteréhez, Vilmos bácsihoz fűződő kapcsolatáról, és fölolvasott egy erről szóló, személyes hangú, kedves írást, mely a Mese folyóirat karácsonyi számában fog megjelenni.

Az este talán legnagyobb szenzációja jött ezután: Vilmos bácsi fia, ifj. Csipkés Vilmos mondta el édesapja egyik kedves meséjét, A ződ liba címűt, és nem is akárhogy! Megérdemelten aratott nagy sikert, hol feszülten figyelt a hallgatóság, hol hatalmasat nevetett a humoros fordulatokon…Személyében egy új kiváló, tehetséges mesemondót ismerhettek meg a jelenlévők, és remélhetőleg sok helyen találkozhatunk majd a nevével.

Most Klitsie-Szabad Boglárka több folklór-narratívából összegyúrt karácsonyi története következett, a mesemondó a hallgatókat is bevonta: a mese közben meg is énekeltette a lelkesen csatlakozó felnőtteket és gyerekeket.

Arló

Végül a Jelenlét Házban folyó zenei program mutatkozott be nagyon szépen: az Ederlezi című dalt énekelték lelkesen, több hangszeren kísérve saját magukat a gyerekek.

Arló

A kiadványbemutató programja ezzel végetért, és rövid szünet után a december havi táncház időpontja érkezett el: moldvai és cigány táncok, zenék tanulása a Hencida Népművészeti Egyesület közreműködésével..

 

A kiadvány megrendelhető ITT

 

Er­dély­ből Er­dély­be

Fehér Anikó Erdélyből Erdélybe című írását ajánljuk a Ritmus és hang blogon, mely Jávorszky Béla Kelemen László című életrajzi könyvéről és annak könyvbemutatójáról készült.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!