3. nap - Gom­ba­szö­gi Nyá­ri Tá­bor - Folk­Szög­let

Idén is várunk Gombaszögön a FolkSzögletben július 11. és 15. között!

15:30 TÁNCTANÍTÁS
Házigazdák: Vámos Viktória, Molnár András
A délutáni 15:30-tól kezdődő tánctanításoknál muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.
17:00 FOLK-KOCSMAKVÍZ
Minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó társaságot várunk a Hagyományok Háza Folk-Kocsmakvízére!
Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakítottuk ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát csupa, kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek.
18:30 HÁLÓZATI MŰHELYEK BEMUTATKOZÓ KONCERTJE koncert
FILE BANDA
A 2018-ban megalakuló File banda tagjai a Rakonca néptáncegyüttes egykori táncosai. A zenekari tagok többsége nem rendelkezett zenei előképzéssel, viszont a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia által indított népzenei kurzusnak köszönhetően lehetőségük adódott megtanulni a zenei alapokat és elsajátítani az egyes tájegységek népzenei hagyományát is, melyre addig csak táncoltak. Repertoárjukban leginkább felvidéki népzene hallható viszont játszanak dunántúli, felső-Tisza vidéki és erdélyi népzenét is. A zenekar tagjai: Demecs Virág Boglárka, Varga Dániel, Molnár Nikolas, Gyetvai Michal, Bozó Dávid, Hámor Martin, Krajcsa Márk.
HÚROS BANDA
Az ipolysági Húros Banda 2018 őszén alakult a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia és a FolkHont jóvoltából. Az autentikus népzenét játszó zenekar a szintén Ipolyságon működő Sendergő Néptáncegyüttes mellett funkcionál. Repertoárjukban szerepel magyarbődi muzsika, gömöri és bodrogközi népzene, valamint csallóközi és kalotaszegi dallamok sokasága is. Céljuk, hogy a mai Magyarország, Erdély, s persze a Felvidék tájegységeinek népzenéjét minél alaposabban magukévá tegyék. Heti rendszerességgel próbálnak Ipolyságon, művészeti vezetőjük Alt István, a zenekar tagjai: Csáky Máté, Berki Dániel, Gyulai József, valamint Viczencz Márk és Máté.
GHYMESI IGRICEK
A csoport 2015-ben alakult Katona István néptáncos, koreográfus, a martosi Feszty Árpád Művelődési Park fenntartójának vezetésével. Tagjai olyan fiatalemberek, akiket már kiskorukban, családi közegben „megfertőzött” a népzene és a hangszerek szeretete. A zenekar működését támogatja a Hagyományok Háza Hálózat – Szlovákia. Tagjai a gímesi Benz testvérek, Zsolt és Levente, valamint a martosi Katona István Vajk rendszeres résztvevői a Feszty Árpád Művelődési Parkban 2011 óta megrendezett nyári népzenei táboroknak is, ahol az évek alatt szintén sokat fejlődtek. Repertoárjukban szerepelnek olyan nem megszokott népi hangszerek is mint a duda, tekerőlant, tapán dob, marinhúr, ütőgardon és a doromb.
20:30 ĽUDOVÁ HUDBA RADA KERTISA 
koncert
Egy fiatal csapat, akiket népi kultúra iránti mély elkötelezettségük köt össze. Évek óta tanulják és koncertjeiken próbálják is visszaadni a hagyományos zenélési stílust és előadásmódot, de leginkább “tánc alá” szeretnek muzsikálni táncházakban és különböző táncos produkciók alkalmával.
 
22:30 FANFARA COMPLEXA 
koncert
A Fanfara Complexa zenekar moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus lakodalmi, báli hangulatát idézi elő.
A zenekar tagjai: Bede Péter (szaxofon), Sófalvi Kiss Csaba (szaxofon), Babcsán Bence (szaxofon, klarinét), Salamon Soma (harmonika, kaval), Réti Benedek (harmonika), Róka Szabolcs (koboz, ének), Benke Róbert (dob)
24:00

TÁNCHÁZ
Házigazdák: Vámos Viktória, Molnár András
Az éjszakai táncházban muzsikál a PÓSFA ZENEKAR.

 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!