5. nap - Folk­szög­let

Folkszöglet - Gombaszögi Nyári Tábor

📅Július 16-20.
📍Gombaszög

Fesztiváli hangulat, szabadegyetem, csapatjátékok, koncertek és táborozás – idén is színes programmal várja látogatóit a felvidéki nyár egyik legnagyobb rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor. A szlovákiai magyar ifjúság hagyományos találkozóhelyén a népzene és néptánc szerelmesei is bőven találhatnak kedvükre való programokat a Folkszögletben, amely az elmúlt évek alatt a rendezvény egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. Egyebek mellett lesz tánc- és énektanítás, koncert, lemezbemutató, folkkocsma-kvíz, az estéket pedig természetesen táncház zárja. 

A gombaszögi Folkszöglet idén is nagyon gazdag programmal várja az érdeklődőket. Találkozzunk Gombaszögön!

Program
15:00 Balogh Melinda Társulat: Tündér Ilona és Árgyélus - koncert gyerekeknek
Balogh Melinda és Bősze Tamás Jean-Pierre első közös lemezén Tündér Ilona és Árgyélus történetéhez varázslatos zenei világot teremtettek. A mese és dalszöveg saját átdolgozás, de elhangoznak Ady- és Weöres-versrészletek is. A zenei anyag egy része merítkezik az erdélyi magyar és cigány, valamint a moldvai népzenéből, de a gazdag és egyedi hangszerelés, harmonizálás új kapukat nyit, és ettől lesz egészen mai világi-színházi zene. A lemez színpadi változatában koncertszerű meseelőadást láthat a közönség.
 
17:00 Mesekocsma felnőtteknek
Szórakoztató és tanulságos történetek Bukovics János és Pintér Zsolt előadásában.
 
19:45Agócs Gergely Népzenei Társulata - koncert
Agócs Gergely népzenei társulata egy rendhagyó produkcióra állt össze. Céljuk a régi Nógrád és Gömör hagyományos zenei kultúrájának felélesztése, illetve az itt élő magyarok zenei örökségének ápolása. A társulat tagjai nem csak előadásmódban törekszenek a hitelességre, hiszen a produkció hangszerelése is követi a helyi hagyományban kiérlelt gyakorlatot. A vonósbandában a hegedű, a brácsa, a bőgő és a cimbalom mellett ezért kap helyet a tárogató, de a pásztordalok is az erre a régióra jellemző furulya-, illetve dudatípus kíséretében szólalnak meg. A társulat előadói személyesen is kötődnek e tájhoz, hiszen a műsorban innen származó, a zenei
nyelvezet helyi ízeit ezért mélyen átélni, illetve tolmácsolni képes művészek lépnek a színpadra.
 
23:00 Fanfara Complexa - koncert
Fanfara Complexa moldvai csángó, román és cigány dallamokon alapuló, ritmusos tánczenét játszik. A balkáni hangulatú, szaxofonokkal, tangóharmonikával, kobozzal és dobbal előadott hangszeres zene egy mára letűnni látszó falusi világ kissé eklektikus, lakodalmi, báli hangulatát idézi meg.
 
00:30 Táncház
Házigazdák: Répássy Ivett, Kristóf Bálint
Muzsikál a Fanfara Complexa
 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!