4. nap - Folk­szög­let

Folkszöglet - Gombaszögi Nyári Tábor

📅Július 16-20.
📍Gombaszög

Fesztiváli hangulat, szabadegyetem, csapatjátékok, koncertek és táborozás – idén is színes programmal várja látogatóit a felvidéki nyár egyik legnagyobb rendezvénye, a Gombaszögi Nyári Tábor. A szlovákiai magyar ifjúság hagyományos találkozóhelyén a népzene és néptánc szerelmesei is bőven találhatnak kedvükre való programokat a Folkszögletben, amely az elmúlt évek alatt a rendezvény egyik leglátogatottabb helyszínévé nőtte ki magát. Egyebek mellett lesz tánc- és énektanítás, koncert, lemezbemutató, folkkocsma-kvíz, az estéket pedig természetesen táncház zárja. 

A gombaszögi Folkszöglet idén is nagyon gazdag programmal várja az érdeklődőket. Találkozzunk Gombaszögön!

Program
15:30 Tánc- és énektanítás
Házigazdák: Petro Krisztina, Kupec Zsófia, Kupec Zsolt
Muzsikál: Sajó Banda
 
18:00 Mesekocsma felnőtteknek
Szórakoztató és tanulságos történetek Bukovics János és Pintér Zsolt előadásában.
 
19:00 Pendergő Tamburazenekar - koncert és táncház
A vajdasági Aranypáva díjas Pendergő tamburazenekar a Szegedi Tudományegyetemen alakult meg 2015-ben az egyetemi zenei versenyre, ahol I. díjban részesültek. Ezután az együttes működése állandósult. A zenekar székhelye Szerbiában, Adán van. Koncerteket, műsorokat, táncházakat, hangszeres képzéseket tartanak Vajdaságban és Magyarországon. Eddig két önálló lemezük jelent meg, illetve több lemezen vendégszerepeltek. A repertoárban elsősorban a hagyományos délvidéki magyar dallamok szerepelnek, a vajdasági Tisza mentéről vagy a bácskai Duna mentéről, de kiemelt szerepet kap a Dunántúl tamburazenéje is. A muzsikájukkal szeretnének mindenkinek örömteli pillanatokat biztosítani a mai rohanó világban, kiszakadva a hétköznapokból.
21:00 Felvidéki Banda - koncert
Öt pályakezdő zenekar, a Húros Banda, Bagla Banda, File Banda, Mérges Banda és a Sajó Banda közös koncertje, amely a Hagyományok Háza Hálózat által elindított rendszeres népzenei oktatásnak köszönhetően felnövekvő új generációt, illetve a fiatal amatőr népzenészmozgalmat hivatott bemutatni. A zenei formáció a Sajó Banda kezdeményezésére jött létre 2024 tavaszán. A szerkesztett koncertműsor a zenekarok bemutatkozásán túl bőven tartogat izgalmakat és meglepetéseket, hiszen a produkció nemcsak az eddig megszerzett zenei tudást hivatott bemutatni, hanem e fiatal népzenész generáció sokoldalúságát és összetartozását is!
 
23:00 Cimbaliband - koncert
A Cimbaliband mindig képes megújulni. Immáron tizenkettedik hivatalos lemezüket adták ki Góré címmel mely kettős értelemmel bír, és mindemellett rengeteg meglepetéssel jelentkezik. A “góré” jelentheti egyúttal a hagyományos népi építészetből ismert terménytárolót, melyben kukoricát tartottak őseink, és a biztonságot jelentette a hosszú kemény telek idején. Másik értelmezésben jelentheti a főnököt is, aki kijelöli az utat és meghatározza a regulákat! A Góré anyagát Unger Balázs és a Cimbaliband tagjai úgy állították össze, hogy stílusukban visszanyúltak régi életigenlő nagy Cimbaliband slágerekhez az Oppadiridához, a Balatoni nyaralóhoz vagy éppen a Hétfőhöz. Mindezt úgy tették, hogy közben bátran használták népzenei tálentumukat és népi hangszereiket a cimbalommal az élen, vegyítve saját, mindennapi élményeikkel!
 
24:00 Táncház
Házigazdák: Kupec Zsófia, Kupec Zsolt
Muzsikál: Sajó Banda
 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!