EL­MA­RAD! - Ba­ran­go­lá­sok a pa­lóc me­sék bi­ro­dal­má­ban - Za­bar­tól Gal­ga­má­csá­ig

Villányi Péter előadása
A népmese mai élete sorozat

 

Galgamácsa nevéről sokaknak csak a viselet vagy a gyermeklakodalmas jut eszébe, pedig e hagyományőrző falu prózafolklórja is rendkívül érdekes, és sokáig gyűjthető volt. Előadónk hosszú évek kitartó munkájával Galgamácsát a Kárpát-medence egyik legjobban dokumentált településévé tette. Többezer szövegből álló gyűjteménye szinte páratlan, ebből válogatott Mácsai huncutságok c. kötetében.

 

Hogyan építette föl ezt a sokéves kutatást? 

Milyen szempontok vezették? 

Hol a szubjektív és objektív tényezők szerepe egy kutatói életműben? 

Mitől függ, melyik faluban milyen műfajt lehetett inkább gyűjteni?

Hgyan és mennyire lehet közel kerülni a mesemondókhoz?

Mácsai huncutságok

Ezekre a kérdésekre keressük a választ előadónk, Villányi Péter folklorista segítségével. A debreceni egyetemen végzett néprajzkutató az évek során több gyűjteményt, néprajzilag értékes forrásanyagot és tanulmányt is megjelentetett a térség folklórját feldolgozva. A Tündérmesék a zabari néphagyományban (Gömör néprajza XX.) és a Zabari mesék és mondák c. könyvben - terjedelmi okokból két kötetre szétválasztva - a gömöri magyar falu közelmúltbeli, illetve jelenkori prózai elbeszélő népköltészetéről, annak társadalmi vonatkozásairól írt.

 

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt!

A belépés ingyenes.

 

Regisztráció

 

A fertőzések folyamatosan növekvő száma miatt, a HH látogatói és munkatársai egészségének védelme érdekében, a járványügyi készültség időszaka alatt a Hagyományok Háza Házirendje megváltozik.

Házirend

 

További információ:

Dala Sára

(+36 1) 225 6086

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!