Mát­hé Ákos: „Fű­ben, fá­ban or­vos­ság" - A gyógy­nö­vé­nyek­ről őszin­tén

Fotó: Farkas Judit

 

Előadás-sorozat a népi gyógyászatról

 

A gyógynövények, a gyógynövényekkel való gyógyítás a civilizáció kezdetei óta elkíséri az emberiséget. Napjainkban is kiemelt figyelem kíséri a hagyományos gyógyítási módszereket: részben ezekre alapozva egyre szélesebb körben használják a gyógynövények különböző feldolgozott formáit, közöttük a növényi gyógyszereket, étrendkiegészítőket.

Általánosan elterjedt az a nézet, hogy a gyógynövények természetes anyagokat tartalmaznak, s ezért nem lehetnek egészségre ártalmasak. Vajon igaz-e és milyen mértékben igaz a mondás, hogy „fűben-fában orvosság”?

Tekintettel arra, hogy még a régi hagyományok sem zárják ki annak a lehetőségét, hogy kétségek merüljenek fel a termék biztonságosságával kapcsolatban, a gyógynövények biztonságos használata továbbra is fontos szempont marad.

Az előadás a gyógynövények megismeréséből kiindulva, biztonságos felhasználásuk lényegi ismereteit is feltárva, erre a kérdéskörre próbál közérthetően tudományos igényű magyarázatot adni.

 

Máthé Ákos az MTA doktora, habilitált doktor 2000-től 2014-ig tanszékvezető egyetemi tanárként dolgozott a Nyugat-magyarországi Egyetem Mezőgazdasági és Élelmiszertudományi Karának Növénytani Tanszékén, korábban a Kertészeti Egyetem (és jogutódjai) Kertészeti Karának egyetemi docense volt.

Közel öt évtizedes tudományos, kutatási, oktatási szakmai munkája főként a kertészeti növényekhez, a gyógynövényekhez kapcsolódott.

Két alkalommal nyerte el a rangos amerikai Fulbright-ösztöndíjat, valamint a magyar Széchenyi István kutatói ösztöndíjat.

Vendégprofesszorként oktatott a University of Massachussetts-en, Amherstben (USA), a bécsi Állatorvostudományi Egyetemen (Ausztriában). Meghívott előadó volt Törökországban és Ausztriában, Németországban, Olaszországban, Oroszországban, etc.

Nemzetközileg is elismert széleskörű szakmai, tudományos, szaktanácsadói, előadói, tudománypolitikai tevékenységei között említhető, hogy elnöke a Nemzetközi Gyógynövény Tanács-nak (ICMAP), (2014-2019), szekció elnöke a Kertészeti Tudományok Nemzetközi Társasága Gyógynövény Szekciójának (2010- 2018), Tagja az „Új kihívások az Illóolajok területén” Erasmus+ Projectnek, etc.

Szakbizottsági/szaktanácsadó tagja a Vadon-gyűjtött Növények Tisztességes Kereskedelmére létrehozott nemzetközi alapítványnak (FairWild Foundation), valamint a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) Gyógynövény Szakcsoportjának. Koordinátora, az ESCORENA Gyógy és Aromanövény Hálózatnak.

Szakmai munkásságát több, mint száz önállóan vagy társszerzővel publikált tudományos közlemény, könyv, konferencia kötet, könyvfejezet, könyvismertetés, könyvfordítás, stb. dokumentálja.

Jelenleg több mint 10 nemzetközi szakfolyóirat szerkesztőbizottsági tagja. A Springer Science Publishers kiadó megbízásából a Világ Gyógy- és Aromanövényei angol nyelvű szakkönyvsorozatot szerkeszti, amelyből hét kötet már megjelent.

 

Online regisztráció


Jegyár:

Teljesárú belépő: 800 Ft

Kedvezményes belépő (érvényes Hallgatói kártyával, diákigazolvánnyal, nyugdíjas igazolvánnyal rendelkezőknek és HHBK tagoknak): 600 Ft

 

Korábbi előadások

 

További információ:

Legeza Márta

+36 30 731 1327

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!