Folk­lór film­klub: Ka­to­na­da­lok (Élő nép­ze­ne) - EL­MA­RAD

2019-ben útjára indítottuk a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A sorozatot különösen ajánljuk a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe, de bármilyen korosztály érdeklődőit szívesen látjuk! A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező.  

 

A csütörtökönként 18:00 órakor kezdődő, egyórás vetítésekre meghívjuk a filmhez kötődő alkotókat, szakértőket, egyúttal bemutatjuk a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat, kiadványokat.

 

Katonadalok (Élő népzene)  

Bevezető előadás: dr. Árendás Péter népzenekutató, Hetényi Milán népdalénekes

A katonadalok, katonanóták népi líránk ideiglenes és kényszerű foglalkozáshoz, a katonáskodáshoz kötött nagy csoportját alkotják és a besorozott, tényleges és leszerelt katonák életéről, érzelmeiről szólnak. A vitézi ének leszármazottjai és a történeti énekek eszmei-műfaji rokonai. Az 1715–1945 között felállított állandó hadsereg hadi tárgyú lírai dalai tartoznak ide, melyeket az idegen érdekek szolgálatába kényszerített közlegények énekeltek. Átmenetileg, különösen háború idején, a társadalom szélesebb körében is ismertek voltak és máig megtalálhatók a hagyományőrző vidékek dalkészletében. Március 15-e alkalmából Huszárnóták, katonadalok címmel a Duna TV-nek készített, 26 perces filmünket vetítjük le, melyben a Fonó zenekar, Hetényi Milán közreműködésével és válogatásában, archív filmek segítségével szólaltatjuk meg két évszázad legszebb katonanótáit.

 

 

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!