Folk­lór film­klub: Raf­fay An­na: Bu­só­já­rás­kor, Fi­la Zsó­fi: Pok­la­de/Át­vál­to­zás

2019-ben útjára indítottuk a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A sorozatot különösen ajánljuk a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe, de bármilyen korosztály érdeklődőit szívesen látjuk! A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező.  

A csütörtökönként 18:00 órakor kezdődő, egyórás vetítésekre meghívjuk a filmhez kötődő alkotókat, szakértőket, egyúttal bemutatjuk a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat, kiadványokat.

 

Raffay Anna: Busójáráskor, Fila Zsófi: Poklade/Átváltozás (Randomblokk)

Meghívott vendég: Csorba Judit Dorottya néprajzkutató, filmrendező

Szoboszlainé Raffay Anna néprajzkutató, néprajzi filmes a háború utáni értelmiségi nemzedék egyik fontos szereplője, elhivatott „kultúrmunkása” volt, aki lelkesen részt vett az amatőr művészeti mozgalomban.

Fiatalkorában Szőts István Kossuth-díjas filmrendezővel dolgozott, akivel az 50-es években a Népművészeti Intézet munkatársaiként különböző népszokásokat megörökítő filmeket készítettek együtt. Raffay Anna nagy szakmai tudásának, különleges pedagógiai érzékének és személyisége kisugárzásának köszönhetően fiatalok generációi sajátították el a filmkészítés fortélyait, érezték át a néprajzi gyűjtőmunka szépségét.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!