Folk­lór film­klub: Ne­ti Sa­nyi

Neti Sanyi  - Fodor Sámuel „Neti”  (Új Régi Hang)

Meghívott vendég: Salamon Bea népzenész

Fodor Sándor „Neti” Kalotaszeg egyik legjelentősebb prímása, 1922. április 2-án született a Kolozs megyei Gyaluban, cigányzenész családban. Kisgyerekként kezdte a hegedűtanulást… előbb az apja, majd id. Varga Ferenc „Csipás” tanította saját fiával együtt. Sanyi bácsi pontosan 15 éve, 2004. október 20-án halt meg.

„Csak nem tudják ezt muzsikálni, csak én, senki a világon…Me’ azok, akik muzsikálták, azok kihaltak.”
(Fodor Sándor Netti)

Vetítésünk tisztelgés emléke előtt.

 


2019-ben útjára indítottuk a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A sorozatot különösen ajánljuk a népzenével és néptánccal foglalkozó fiatalok, középiskolai és egyetemi hallgatók figyelmébe, de bármilyen korosztály érdeklődőit szívesen látjuk! A filmklub házigazdája: Sztanó Hédi etnográfus, filmrendező.  

 

kéthetente csütörtökönként 19:00 órakor kezdődő, egyórás vetítésekre meghívjuk a filmhez kötődő alkotókat, szakértőket, egyúttal bemutatjuk a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat, kiadványokat.

 


A belépés díjtalan!

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!