Átal­ve­tő - Tánc­ház­ról és társ­mű­vé­sze­tek­ről a Hír­dal­cso­kor pro­jekt részt­ve­vő­i­vel

 

A Hírdalcsokor projekt

 

Mit őrzünk akkor, amikor a hagyományt őrizzük: egy, a múltból származó kulturális elem külső héját és formáját vagy a funkciókat, belső, lényegi struktúráit? Viseletbe öltözve elénekeljük a letűnt paraszti lét örömét-bánatát? Avagy lehet a népművészet alkotási módjait és kereteit szem előtt tartva háztartási gépről, városiasodásról, bölcsődéről, sportcsarnokról énekelni?

Vagyis: mi az autentikus?

A Kartali asszonykórus „Hírdalcsokor” projektje erre a kérdésre keresi a választ. Az izgalmas kísérlet Alicja Rogalska lengyel képzőművész, Erdődi Katalin kurátor és Annus Réka népdalénekes együttműködésében jött létre. A közös munka során az átköltés elterjedt népi gyakorlatát használták mintaként. A Kartalon közismert dallamokra megszülető szövegek az éneklők személyes sorsát jelenítik meg, az aktuális helyzetről és jelen érzéseiről tudósítanak. A „Hírdalcsokor” a májusi OFF-Biennále részeként mutatkozott be a szélesebb nyilvánosság előtt.

A műsorban Annus Réka és Erdődi Katalin mesél a projektről és az ehhez kötődő tapasztalataikról, élményeikről; illetve az elkészült videóba is betekintést kaphatnak az nézők.

 

 

Közreműködik: Markó Fruzsina citerás, Hacsi Panni mesemondó

Házigazda: Berta Alexandra

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!