Decem­ber 2.

Pálinkás Butella

 

Bár advent nem a mulatozások időszaka, a zimankós hideg idő végett is szükség lehet és kisebb mennyiségű lélekmelengetőre. A butella egy pálinka tárolására szolgáló, üvegformát utánzó ólommázas, hordozható cserépedény. Az elnevezés eredete francia: bouteille – üvegpalack.

Alakja változatos, lehet ovális, lapos vagy domborodó oldalú, henger vagy hasáb alakú. Mindegyik formának felül kis kerek szája van, melyen keresztül kerül a pálinka be és kitöltésre. Döntően egyedi megrendelésre készültek, sok időt igénylő „babramunkával”.

Gyakoriak az évszámos, versikével, felirattal illetve a tulajdonos nevével ellátott darabok.

„Zöld butella az én nevem,

Ha jó pálinka van bennem,

Ha jó pálinka nincs benne,

Akkor csak cserép a nevem!”

A legtöbb és legdíszesebb butella a három nagy alföldi fazekasközpontban – Mezőcsát, Tiszafüred, Hódmezővásárhely – készült. Virágkorukat a XIX. század második felében élték, de manapság is kapható fazekasmestereinknek hála, érdemes beszerezni egyet!

 

Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Craft_ME is be­ing in­tro­duced through Folk_ME

Craft_ME (Craft Media & Education) is an innovative digital platform focused on teaching and preserving folk crafts. Its primary goal is to make the entire process of traditional craft techniques and trades—from the initial preparation of materials to the completion of the finished object—visually accessible to a wide range of people interested in the profession, using digital tools. 

Just gone fest­iv­alling

Nyári szünet miatt az intézmény 2025. július 28. és augusztus 18. között zárva tart, ebben az időszakban az épület látogatása szünetel, a kiállításaink nem elérhetőek és személyes jegyvásárlásra sincsen lehetőség. A Házban működő Vigadó Bisztró is zárva lesz – a látogatók sem kávézni, sem ebédelni nem tudnak majd a megszokott helyszínen. 

Folk_ME has been in­tro­duced in Qatar

Hungarian Heritage House’s digital music education program, which garnered interest from several countries, opening up new opportunities for collaboration.

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.