Decem­ber 21.

Disznóölő Szent Tamás

 

A hús házi feldolgozásához elengedhetetlen hidegre fordult időben, több jeles napunk is a „Disznóölő” jelzőt kapta egyes vidékeinken – november 30. András, december 3. Ferenc, és a mai nap is, december 21. Szent Tamás apostol emléknapja.

A Hitetlen Tamás néven is emlegetett apostol, aki próbával akar meggyőződni Jézus feltámadásáról egy magyar szólás ihletőjévé is vált: „Szent Tamás szolgája vagyok”, vagyis akkor hiszem, ha látom. A hagyomány szerint pünkösd után Jézus külön is megjelent neki, és Indiába, a királyhoz küldte, aki éppen ácsmestert keresett, mert palotát akart építeni. A király tiszttartója és Tamás csodálatosan egymásra talált. Ezért Tamást szívesen választották az ácsok, építészek védőszentül.

Az ekkor vágott disznónak „Szent Tamás hája”, „tamásháj” néven emlegetett háját a kelések ellen tartották gyógyírnak. Szögre akasztva olykor több évig is eltartották. Ha valakinek kelése van, a hájnak egy darabját szétdörzsölték és a beteg testrészre kötötték. A szomszédok is eljártak az ilyen házhoz kölcsönkérni. Máshol a Tamás napján vágott disznó teknőben marad sós vérét tették el, mert segít köszvény ellen.

A hiedelmek mellett a háj más dologra is alkalmas, nézzünk egy kiváló receptet Hetés vidékéről!

 

Hájas tészta:

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt,
  • 25 dkg háj,
  • 2 tojás,
  • 2 dkg élesztő,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 2 dl tej,
  • 1 teáskanál cukor,
  • csipetnyi só,
  • lekvár vagy dió a töltelékhez.

​​​​​​​

A hájról leszedjük a hártyát, ledaráljuk és átgyúrjuk, majd szobahőmérsékleten pihentetjük, hogy lehessen kenni. Az élesztőt 1 deciliter langyos, kicsit megcukrozott tejben felfuttatjuk. A lisztre ráütjük a két tojást, hozzáadjuk a tejfölt, a cukrot, a sót és a felfuttatott élesztőt.

Az összetevőket alaposan összegyúrjuk és jól kidolgozzuk. Ha a tészta már szépen összeállt, mintegy fél órán át pihentetjük. Utána a tésztát vékonyra nyújtjuk és a hájat egyenletesen a tésztára kenjük. Felcsavarjuk a tésztát, a nyújtófával kilapítjuk, majd három, aztán pedig két részbe hajtjuk és szobahőmérsékleten fél órán át pihentetjük. A pihentetés után sodrófával ismét kinyújtjuk, három, majd két részbe hajtjuk, és 30 perc pihentetés után az eljárást harmadszor is megismételjük. A harmadik hajtogatás után a tésztát fél centiméter vastagságúra nyújtjuk és mintegy 6x6 centiméteres négyzeteket vágunk belőlük. Lekvárral megtöltjük és félbehajtjuk őket. A szélét jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon ki.

Forró sütőben világosra sütjük.

 
Megnézem a kalendárium többi ablakát is

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.