Kalapok, kasok sz­a­lmából

Hagyományok Háza Szabadegyetem

Egy gyékényen árulunk

Szabó Magdolna: Kalapok, kasok szalmából – A szalmafeldolgozás népi gyakorlata

 

A kicsépelt kenyérgabona (búza, rozs) szalmájának feldolgozása régóta ismert a hazai háziipari tevékenységek sorában. A háztartásokban használt tárolóedények számos típusa készült kötegbe fonott szalmából, de az egyes szálak laposfonattá alakítását, s az ebből varrt szalmakalap készítésmódját is jól ismerik és alkalmazzák mind a mai napig hazánk egyes tájain. 
Szabó Magdolna előadása ezeket a tevékenységeket helyezi középpontba a nyersanyag felhasználásától a kész termékekig, kitekintve a határainkon túli területekre is.

Szabó Magdolna néprajzkutató (Néprajzi Múzeum) évtizedekkel ezelőtt kezdte el e témában kutatásait, elsősorban a hajdúsági és az erdélyi szalmakalap készítő központokra irányította figyelmét, de terepmunkái során a tárolóedények készítésével is foglalkozott az Őrségtől a Tisza-mentéig. A háziipar érintett területének történetével, elterjedésével mind a mai napig foglalkozik.
 

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.