Hagyományok Háza Szabadegyetem
Egy gyékényen árulunk
Szabó Magdolna: Kalapok, kasok szalmából – A szalmafeldolgozás népi gyakorlata
A kicsépelt kenyérgabona (búza, rozs) szalmájának feldolgozása régóta ismert a hazai háziipari tevékenységek sorában. A háztartásokban használt tárolóedények számos típusa készült kötegbe fonott szalmából, de az egyes szálak laposfonattá alakítását, s az ebből varrt szalmakalap készítésmódját is jól ismerik és alkalmazzák mind a mai napig hazánk egyes tájain.
Szabó Magdolna előadása ezeket a tevékenységeket helyezi középpontba a nyersanyag felhasználásától a kész termékekig, kitekintve a határainkon túli területekre is.
Szabó Magdolna néprajzkutató (Néprajzi Múzeum) évtizedekkel ezelőtt kezdte el e témában kutatásait, elsősorban a hajdúsági és az erdélyi szalmakalap készítő központokra irányította figyelmét, de terepmunkái során a tárolóedények készítésével is foglalkozott az Őrségtől a Tisza-mentéig. A háziipar érintett területének történetével, elterjedésével mind a mai napig foglalkozik.