Étkek és étkezések a Bib­liában - Fráter Erz­sébet előadása

Mindenki eszik! A táplálkozás létfontosságú szerepet tölt be az ember életében. A Bibliában is sokat olvashatunk az ételekről és fogyasztásuk módjáról. Ezek a leírások, történetek amellett, hogy izgalmas históriai tényeket tárnak elénk, a Szentírás eredeti szándékát, Isten üzenetének közvetítését, megértését is segítik.

Jákób lencsefőzeléke, az égből hulló manna, Salamon királyi lakomái, az ételcsodák vagy Jézus utolsó vacsorája megannyi kortörténeti érdekességet rejtenek. A bibliai étkezések által sokszor Isten történelemformáló vezetése is megnyilvánul, hiszen a Szentföld gabonában, borban, olajban, gyümölcsökben való bősége, máskor éhínség, tilalom vagy böjt miatt éppen az evés hiánya befolyásolta az eseményeket.

Sok más mellett ezekről is hallhatnak, akik részt vesznek a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert kurátorának szentföldi fotókkal illusztrált előadásában. Az előadó, Fráter Erzsébet biológus, több ismert könyvében (A Biblia növényei; Egzotikus piacokon; Mesés növények, növényes mesék; Erzsébet királyné esete a rozmaringgal, stb.- Scolar kiadó) tárta elénk a növények világának gazdagságát és az emberiség életében betöltött szerepüket, most újabb kitekintésben teszi ezt.

Fráter Erzsébet biológus az ELTE Természettudományi Karán végezte tanulmányait. Korábban a Magyar Természettudományi Múzeumban dolgozott, 1998 óta MTA Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézet munkatársaként a Vácrátóti Nemzeti Botanikus Kert Fejlődéstörténeti növényrendszertani gyűjteményének kurátora. 1985 óta publikál botanikai, természetvédelmi és kertészeti témákban. Legutóbbi könyvei, az Egzotikus piacokon Botanikai kalauz a trópusi haszonnövényekhez, valamint A Biblia növényei a Scolar Kiadó gondozásában jelentek meg.

Ars Sacra

A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Online regisztráció

 

További információ:

Farkas Réka

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

(+ 36) 70 377 2236

Nyitott Műhely

 

Interested in other programmes?

Subscribe to our newsletter and be the first to hear about our events and training.