Szár­nya­ló ze­nei öt­le­tek

Népzenei inkubátor program

A népzenei inkubátor program 2022-ben indult a Hagyományok Házában. Sándor Ildikó, az intézmény Közművelődési és tudományos szakcsoportjának vezetője volt az ötletgazda, aki akkor még a Zeneakadémia Népzene Tanszékén tanított folklorisztikát. A hallgatók a Hagyományok Háza kezdeményezésében az ezen az órán elkészített művészeti projektterveiket valósítják meg egy koncert formájában.  

Határfeszegetés, kísérletezés

A program biztonságos kereteket teremt a kísérletezéshez a fiatal népzenészek számára, megtapasztalhatják például, hogyan áll össze egy tematikus program, hogyan tud találkozni egymással, s áll össze kerek egésszé a népzene és a népmese. 

„Ez egy különleges lehetőség, hiszen a hallgatók a határaikat feszegethetik, akár a szigorúan vett autentikusságból is kiléphetnek. Zenei ötleteik szárnyra kapnak, senki nem szól rájuk, hogy ezt így nem szabad, az alkotási folyamat során bármit ki lehet próbálni”

 – mutat rá Berta Alexandra, a program szakmai felelőse. Hozzátette: jelenleg a Zeneakadémia Népzene Tanszékének hallgatói vehetnek részt a programban, de a jövőben nyílt pályázat formájában szeretnének a felsőfokú népzenei, valamint az OKJ-s képzésben résztvevők számára is lehetőséget biztosítani.

Május 2-án egy közismert magyar népmese, A szorgalmas és a rest leány történetét dolgozza fel a Cinka trió, azaz Lászlófi Radna, Thoma Noémi és Töreky Borbála. Kiváló fiatal népzenészekről van szó, akiktől zenei kísérletező attitűdjüknek és kreativitásuknak köszönhetően igazán izgalmas előadásra számíthatunk.

A kiválasztott hallgatók mellé műsorterveik igényes és professzionális megvalósításához a Hagyományok Háza zenei mentorokat ad vezetőül, a Cinka trió munkáját Paár Julcsi segíti, aki korábban már kapott ilyen felkérést a Hagyományok Házától, így több tapasztalattal vesz részt az alkotófolyamatban.

A program ingyenesen látogatható a Hagyományok Háza Átriumában május 2-án 17:30-tól.

 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!