Mai me­se­mon­dók ön­meg­ha­tá­ro­zá­sa

Hagyományok Háza Szabadegyetem

Mai mesemondók önmeghatározása – a kutatói és a mesemondói tapasztalatok összevetése 

 

Online ismeretterjesztő előadás 

Az előadás „A népmese mai élete” és a Meseszó Egyesület „ÉLŐSZÓVAL, amit a meséről tudni kell” című sorozatok közös alkalma.

A hagyományos és a mai mesemondás különbségeiről sokat írtak már a folkloristák, gyűjtők. Olvashatjuk, tapasztalhatjuk, hogy az a (népi) kultúra, életvilág, azok a hagyományos, egymás történeteit is jól ismerő (beszélő)közösségek nincsenek többé, amelyek a szóbeliség egyes jelenségeit, a mesemondást évszázadokon át éltették, alakították.
Mi akkor a mai mesemondó szerepe, mik a lehetőségei? Mit és hogyan vehet át hitelesen ebből az örökségből, ha már nem a családjában, közösségében, hanem könyvekből, filmfelvételekről, képzéseken tanulta a hatásos, stílusos mesemondás egyes fogásait? Milyen szakmai terminológia alakul, milyen szavakkal írhatjuk le a mai “mesemondó mozgalom” résztvevőit, alkalmait, hogyan gondolkodnak ők magukról, a saját irányaikról? Mi minden történt a revival mesemondás terén az elmúlt évtizedben? Szükséges-e,  és hogyan lehet megkülönböztetni a hagyományos, szóbeliségből átvett, vagyis nem szószerinti vagy felolvasó, hanem szüzséalapú, rögtönző mesemondást a (nép)mese másfajta átadási módjaitól?

Sorozatunk márciusi alkalmán ezekre és hasonló kérdésekre keresünk választ Raffai Judit népmesekutató, az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karának tanára, és Szabó Ágnes mesemondó,  a Meseszó Egyesület alelnöke segítségével.

A program ingyenes, de regisztrációhoz kötött, maximum 100 fő részére.

Kérjük, részvételi szándékát regisztrációval jelezze a következő linkre kattintva:

Regisztráció

A regisztráltaknak a program előtti napon kiküldjük a zoom-linket.

 

Előzetesen a témáról

Aki szeretne előzetesen tájékozódni a témáról, annak ajánljuk például ezeket:

Napjaink magyar mesemondói 

Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesület

Állandó kiállítás mutatja be a mesemondás hagyományát

 

További információ

Dala Sára
+36 30 631 8122
dala.sara@hagyomanyokhaza.hu

 

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!