Fő­igaz­ga­tói gon­do­la­tok az ar­cu­lat­vál­tás­ról

2024 tavasza a külvilág számára is látványos megújulást hoz a Hagyományok Háza életébe.

Az elmúlt évek vezetői, strukturális és működési változásait, amelyek működésünk hatékonyságát, a népművészet magasabb szintű képviseletét hivatottak elősegíteni, egy új arculat bevezetésével koronázzuk meg. A megújulás jegyében régi, szeretett logónkat lecseréljük, mert hisszük, hogy 2024-ben ez az új jobban tükrözi küldetésünket, és minden korosztály számára könnyebben közvetíti létezésünk lényegét. A két jelképből álló új logó és variánsai a madár és a tulipán jelentésének gazdagsága mellett kifejezik a néphagyomány lényegi tulajdonságát, a variálódást, a változást és azt, ahogyan népi örökségünk mai kultúránkban való hasznosulására, továbbélésére tekintünk.

Mindennek csak addig van értelme, amíg a közösség hasznára, megerősítésére szolgál, amíg – bár a közeg, a befogadó gyorsan változik – a néphagyomány megújult funkciókban, újra és újra megújuló formában tovább tud élni, biztosítva nemzeti kultúránk és identitásunk alapjait.

Külső megjelenésünk változik, de kultúrstratégiai intézményként célunk továbbra is a hagyományos kultúra értékeinek széles körű társadalmi tudatosítása és hozzáférhetővé tétele. Közkedvelt színpadi programjaink, táncházaink, kiállításaink, tudományos konferenciáink és előadásaink mellett újításainkkal – többek között a Folk_ME népzenei oktatást segítő digitális platformmal – is ezt a célt szolgáljuk.

Kívánom, hogy budapesti székházunkban, valamint hálózati partnereinknek köszönhetően határainkon innen és túl szerte a Kárpát-medencében, sőt, Liszt Intézeteinkkel együttműködésben a nagyvilágban mindenütt találjanak teret és értékes tartalmat a néphagyományra épülő közösségi élményekhez, jussanak kikapcsolódáshoz, szerezzenek tudást, kapcsolatokat, éljék és éltessék ezt a kincset!

Both Miklós
Főigazgató

Tíz me­sés év

Kiállítással emlékeznek a Meseszó Magyar Mesemondó és Szövegfolklór Egyesületet megalapításának tizedik évfordulójára. 

 

Érdekel a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!