Kodály nyomdokain

Több ezer dallamot gyűjtött össze annak idején Kodály Zoltán, mégis az emberek általában a kórusműveit ismerik. Ezen a tendencián szeretnének fordítani a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanárai és végzős hallgatói, akik egy 90 perces műsort szerkesztettek Kodály hangszeres népzenei gyűjtéseiből. Az előadást tegnap mutatták be a HSMK-ban.

Bukovinai dallamok is felcsendültek a Kodály nyomdokain című műsorban. Az esten a népzene tanszak nyolc tanára és végzett hallgatója muzsikált, köztük Vizeli Balázs, az előadás egyik ötletgazdája. – Kodály Zoltánról mindenkinek a kóruséneklés és az énekes kultúra jut az eszébe, pedig neki mintegy háromezer dallamból álló hanggyűjteménye is van. Ebből szerkesztettünk mi egy műsort, amivel megpróbáljuk átfogni ezt a hatalmas anyagot, Gyergyótól kezdve Kászonon át egészen Somogy megyéig – fogalmazott a kiskanizsai származású népzenetanár.

A népzenei koncert hiánypótló a mai zenei kínálatban, hiszen olyan dallamokra irányítja rá a figyelmet, amelyek a szélesebb közönség előtt ismeretlenek. – A táncházakban kevésbé jelennek meg, hiszen ezek a hangszeres és vokális gyűjtések nagyon értékesek, de a hozzájuk kapcsolódó táncokat nem minden esetben ismerik és járják a táncházakban. Ezek mellett a műsorban van két olyan összeállítás, amely egy-egy dallam sokféle, különböző variánsát mutatja meg – mondta el Árendás Péter egyetemi adjunktus.

Kodály mintegy háromszáz hangszeres dallamot gyűjtött össze. Az ebből válogató előadás premierje tavasszal volt. Mint azt Jencsel Noémi, a Hagyományok Házának munkatársa elmondta, a darabot bemutatták már Pesten, Szegeden és Kecskeméten is, a következő helyszín pedig Léva, majd Szombathely lesz. A Nemzeti Kulturális Alap által támogatott koncerttel a népzenészek a 135 éve született és 50 éve meghalt Kodály Zoltán munkásságára emlékeznek.