Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

2018. december 28.

Aprók tánca január 4-én

Háromkirályok napját, Országunknak egy istápját, Dicsérjük énekkel, Vigadozó versekkel, Szép jel és szép csillag, Szép napunk támad.

Az év első Aprók táncán, január 4-én Újévköszöntéssel és háromkirály-járással várja az aprókat és szüleiket, nagyszüleiket Dobi Pál, Kovács Zsuzsanna, Vaskó Zsolt és Gebri Bernadett.

Tovább »
2018. december 28.

Újévi fogadalom?

Éljen az új évben természetesebb és környezetbarátabb módon és hanyagolja a műanyagot! Tanuljon valami újat idén! Töltse hasznosan az idejét! Fordítson több időt magára! Ismerkedjen meg új emberekkel! Azaz tanuljon nálunk!

Legyen kedve bár szőni, kosarat fonni, nemezelni, csipkét verni, csuhézni, bábokat készíteni, visai táncokat tanulni vagy épp citerázni, szeretettel várjuk a Hagyományok Házában!

Tovább »
2018. december 27.

4 éves Nyitott Műhely!

Megálmodtuk, megvalósítottuk és négy éve napról napra olyan programokkal töltjük meg a Nyitott Műhelyt, amik felüdítik a hozzánk látogatók lelkét, megdolgoztatják a szellemét és ügyesítik a kezét. 4 éves a Nyitott Műhely, ennek örömére ismét közös alkotásra várunk mindenkit! Január 26-án jöjjön el Ön is, és próbálj ki különböző mesterségeket a nálunk dolgozó mesterek segítségével! 

A fagyos februárban kézmelegítőt készítünk. Nagy sikerű adventi babakészítő foglalkozásunkon felbátorodva babakészítő tanfolyamra is várjuk Önöket a farsangban. Mesterünk ezúttal Riskó Erzsébet lesz. Majd, hogy a tavaszt vidám füttyel köszönthessük, Palóc pásztorfurulya készítő kurzust tartunk Pál István nógrádi pásztor hagyománya alapján.

Tovább »

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2018. december 21-én 14 órától 2019. január 3-ig zárva tart. Az online jegyvásárlás ez idő alatt is zavartalanul működik.

A Martin György Médiatár 2018. december 19. és 2019. január 6. között nem látogatható.

Tovább »

Ha szeretne az Óvodai nevelés országos alapprogramja (ONAP) szellemében, a hagyományok mentén megfelelni az Önre váró pedagóguselvárásoknak, „Útravaló” akkreditált képzésünk minden forrást megad hozzá.

Az „Útravaló”anfolyam célja nem(csak) a tárgyi tudás (tehát a népi játékok, népmesék, néptánc ismeretanyagának) gyarapítása, hanem azok módszertanának átadása is. . A képzés a meglévő tudás korszerű, napjaink szakmai kihívásainak megfelelő felhasználására ad útmutatást.

Jelentkezési határidő: 2019. január 25.

Tovább »

A mohácsi busójárás története során különböző változásokon ment keresztül, és már 10 éve, hogy az emberiség szellemi kulturális örökségének része. De vajon mitől marad egy szokás folyamatosan élő? A 2019. január 12-én 16 órakor nyíló kiállításunk erre a kérdésre igyekszik válaszokkal szolgálni és bemutatni azokat a külső szem által nehezebben észrevehető tényezőket, melyek egy szokás mozgatói lehetnek, s amelyek szükségesek egy hagyomány továbbéléséhez.

Tovább »

Szállást keres a Szent Család rajzpályázatunkra közel 1500 rajz érkezett, így a háromtagú szakmai zsűrinek rendkívül nehéz volt kiválasztani a díjazottakat. 2018. december 14-én a zsűri által kiválasztott alkotásokból kiállítás nyílt a Hagyományok Háza Halmos Béla termében.

Tovább »

A népmese mai élete című ismeretterjesztő előadás-sorozat következő vendége Agócs Gergely lesz, aki Bijnöger hőséneke – A magyar hősepika párhuzamai az észak-kaukázusi türk népek szövegfolklórjában címmel tart előadást 2019. január 18-án 17.30-tól. Tartalmas előadásra számíthat a közönség, szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXXII. Országos Faragópályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére. A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével, a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök tárgyak) készítése.

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy minkét Kapoli kiváló népzenész volt, így várjuk a szépen díszített pásztorhangszereket is a pályázatunkra. Pályázni csak új, még nem zsűrizett alkotásokkal lehet.

A postai beküldés határideje 2019. május 6., személyes átvétel 2019. május 8-10.,  9 és 16 óra között.

Tovább »

Lepje meg szeretteidet szakköreink, tanfolyamaink valamelyikével! Tanfolyami ajándékutalványunk beváltható 2019. január 1. és december 31. között, a székházban induló, saját szervezésű bármely kézműves, népzenei, néptáncos és népmese szakkörre, akkreditált tanfolyamra és OKJ-s képzésre. Az utalvány megvásárolható a HH jegypénztárban hétfőtől csütörtökig 12 és 18 óra között, pénteken 10 és 14 óra között a Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt vagy az Ünnepváró Vásár ideje alatt december 15-16-án a Hagyományok Házában!

Tovább »

2018. december 19-én és 20-án 19 órától Herczku Ágnes dupla koncerttel mutatja be a Hozomány című legújabb népzenei albumát. Az előadáson a visai zenét és táncot olyan esszenciálisan ismerő és előadó zenészekben és táncosokban gyönyörködhetünk, akik a folklórt kevésbé, vagy egyáltalán nem ismerő nézőnek is felejthetetlen élményt tudnak nyújtani.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyében való alkotómunkára. Olyan népi kézművesek, népi iparművészek jelentkezését várjuk, akik a hagyományos népművészetből kiindulva, de a mai környezetkultúra kihívásainak megfelelve készítik el alkotásaikat és vállalják, hogy alkotótevékenységüket a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely nyitvatartási ideje alatt keddtől szombatig – adott esetben közönség előtt – végzik, illetve külön felkérésre kézműves-foglalkozásokat vezetnek, mesterségbemutatókat tartanak. Az alkotómunka előre egyeztetett beosztás alapján zajlik. 

Tovább »

Akciós csomagjainkkal az ünnepi készülődést, ajándékvadászatot szeretnénk megkönnyíteni. Kedvezményes ajánlatainkban kiadványainkat 25-50% kedvezménnyel vásárolhatják meg, amelyek nagyszerű és hasznos ajándékok lehetnek a népi kultúra iránt érdeklődőknek. A kedvezmény december 31-ig érvényes.

Tovább »
2018. november 28.

Évzáró ünnepi HHBK klubest

2018. december 11-én 19 órától a „Tinka” című film vetítésével Martin György halálának 35. évfordulójára emlékezünk.
A filmvetítés után beszélgetünk az alkotókkal, Sztanó Hédivel és Dénes Zoltánnal, majd évzáró ünnepi klubestet tartunk énekkel, tánccal, a Borfolk zenekar közreműködésével.

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

A Bihari Népművészeti Egyesület a Népművészeti Egyesületek Szövetségével és a Hagyományok Házával együttműködve meghirdeti a „Kitesszük a szűrét..." VIII. Országos szűr-, szűrrátét-, nemezkészítő és szűcshímzés pályázatát. Pályázni lehet viseletek és kiegészítők valamint „Otthon és környezete” lakáskultúra és használati tárgyak kategóriában.

Nevezési határidő: 2019. január 30., a pályamunkák beérkezési határideje: 2019. május 10.

Tovább »

Fotó: Legeza Márta és Hont Angéla

Tovább »

A színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait fókuszpontjába állító sorozatunk következő előadásán a legfiatalabb koreográfus generáció táncszínházi műveiből láthatunk válogatást.  Az alkotások képet nyújtanak a fiatal koreográfusok világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató, jelen korunk diktálta kérdésekről és az arra adott válaszokról. December 2-án 19 órától a Fesztivál díjazott táncszínházi koreográfiáiból mutatunk egy válogatást, és lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »

2018-ban számos jótékonysági koncertet, táncházat szerveztünk már az idős zenész mesterek megsegítésére, hiszen egykori mestereik legtöbbje egészségügyi és anyagi gondokkal küszködik. A sorozat utolsó előadását a Hagyományok Háza gyönyörűen felújított otthonában, a Budai Vigadóban tartjuk 2018. december 12-én 19 órától, neves zenekarok és művészek közreműködésével. Az est felajánlásait és bevételét teljes egészében a rászoruló idős mesterekhez juttatjuk el.

Tovább »

Szlovéniában mintegy 6-8000 magyar él, zömük Muravidéken. 2018. december 8-án alkalom nyílik megismerni az őrségi és Lendva-vidéki magyar tömb szokásait, hagyományait. Kézműves foglalkozáson, közös énektanuláson és gasztronómiai bemutatón vehetnek részt az érdeklődők. Ezenkívül a térség szőttes kiállítását is meg lehet tekinteni, bemutatjuk a Muravidéki magyar népzene című hiánypótló kiadványt, és nem maradhat el a gálaműsor és az azt követő mulatság, táncház sem.

Tovább »
2018. november 22.

Kékben, zöldben

A magyarországi kékfestés hagyományát és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait bemutató közös kiállítás
2018. november 20.– 2019. január 26.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

 A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXIX. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZATOT. A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni olyan, az elmúlt két évben készült, saját tervezésű alkotásokkal lehet, amelyek a népi iparművészeti zsűri Bíráló Bizottsága előtt NEM szerepeltek. A hímzéseknek postai úton 2019. május 16-ig kell megérkezniük.

Tovább »
2018. november 21.

Decemberi mesék

December a mesék és a mesélés hónapja. Mi is számos alkalommal várjuk a kicsiket és a nagyokat, hogy az év végi hajrában kicsit szusszanjanak, megpihenjenek, félretegyék gondjaikat, gondolataikat, és átadják magukat a mesék világának.

December elsején Mese-csata nyitja a sort, amelyen hat mesemondó népmeséi szállnak ringbe a sötétség, a versengés és a várakozás témájában. Ünnepváró Vásárunk hétvégéin a gyerekeknek mesél Fábián Éva, Agócs Gergely, Dóra Áron, Kovács Marianna, Bertók Ágota és Greguss László, december 15-én pedig a felnőtteket várjuk az Átriumba, ahol két kiváló mesemondó, Csíki Lóránt és Kiss Ágnes szövi bele meséi szövetébe az advent, az ünnep és a téli esték ízét, hangulatát. Karácsony előtti utolsó mesés programunk pedig egy gyertyafényes baráti mesemondó est, mesemondóink kedvenc meséivel.

Tovább »

Idei utolsó gyógynövényes előadás-sorozatunk vendége Hajdú Zsanett, akivel latin-amerikai és Kárpát-medencei utazásai mentén járjuk körbe a gyógynövények hagyományos és mai modern alkalmazásának világát. Megtudhatjuk, miként tesz szert tudására egy gyógyító és általa a népe, melynek a gyógyítója; hogy miként jut el ez a tudás a kutatókhoz, és ők mi mindenhez kezdhetnek vele. Áttekintjük, hogy hogyan lesz a gyógynövényből gyógyszer, hagyományos növényi gyógyszer vagy étrend-kiegészítő, s hogy melyiktől milyen hatást várhatunk, valamint megvitatjuk az egyes kategóriákhoz tartozó tényeket és félreértéseket. Beszélünk arról is, hogy egészségünk, gyógyulásunk érdekében mire figyeljünk, amikor gyógynövény tartalmú készítményeket vásárolunk a patikában vagy a herbáriában.

Tovább »
2018. november 19.

KamaraTánc 2/1

Válogatás a XXVIII. Zalai Kamaratánc Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból
2018. november 18.
Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. november 21-én 19 órától a Vujicsics együttes és a Babra zenekar lüktető délszláv muzsikája tölti meg színháztermünket. A hazánkban élő délszláv nemzetiségek, elsősorban a szerbek és horvátok változatos és gazdag népzenei hagyományának ápolását tűzte ki céljául az országosan ismert és népszerű, de határainkon túl is sikeresen koncertező Vujicsics Együttes, melynek munkássága kezdőlöketet és motivációt nyújtott olyan fiatal zenészek számára is, mint a Babra zenekar tagjai.

Tovább »

2018. november 15. és december 20. között a Hagyományok Háza ünnepváró programjaival régi idők karácsonyait és az adventi időszak szokásait idézzük meg minden csütörtökön a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban.  Szeretettel várunk mindenkit a Gerbeaud előtti hüttében, ahol családias környezetében lehetőség van egy kicsit megpihenni, elcsendesedni, egy-egy tanulságos mesét, szép karácsonyi éneket a lelkünkben magunkkal vinni.

Tovább »

Kiállítás nyílik a Örökségünk bástyája címmel a Népi Iparművészeti Tanács(adó Testület), azaz a NIT(T) fennállásának 65. évfordulója alkalmából. A kiállítás egy reprezentatív válogatás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum mintegy tízezer népművészeti és népi iparművészeti tárgyat számláló gyűjteményéből. Az alkotások mindegyike a NITT felügyelete alatt került Múzeumunk tulajdonába. Ezzel az impozáns bemutatóval kívánunk megemlékezni a magyarországi tárgyalkotó népművészeti mozgalmat támogató szervezet fennállásának 65. évfordulójára.

Tovább »

Mucsi János koreográfus közel negyvenéves alkotói-pedagógusi munkássága előtt tiszteleg az Amazonok, Danaidák című jubileumi portréműsor, amit 2018. december 16-án 19 órától láthat a közönség. Színpadra kerül a Paraszt Dekameron című táncszínházi darab, melyet a Duna Művészegyüttes társulata erre az alkalomra újít fel, és a Szolnoki és Zalai Fesztiválok díjazott koreográfiáiból is bemutatunk egy válogatást.

Tovább »

Idén az Önök kezében van a versenyzők sorsa, támogassák kedvenceiket SMS-ben az alapdíjas, +36-20/30/70-4422-999 számon vagy a MédiaKlikk Plusz applikáción leadott szavazataikkal. A versenyzőkre csak az élő műsor ideje alatt lehet szavazni!

Tovább »
2018. november 14.

Tanuljunk népművészetül!

Óvodás, kisiskolás és felsős gyerekeket oktató pedagógusoknak szól három most induló képzésünk, melyek célja népművészetünk formavilágának, díszítő motívumainak megismertetése, és azok játékos továbbadásának módszertana. Olyan tárgyi és módszertani ismeretekkel szeretnénk felvértezni őket,  amik segítenek nyitottságra, alkotó gondolkodásra, önállóságra nevelni a gyermekeket. A képzések alatt megszerzett tudás segítségével hallgatóink képesek lesznek olyan foglalkozásokat tartani, olyan játékeszközöket készíteni, amelyek a játékélmény mellett észrevétlenül becsempészik a gyerekek vizuális memóriájába a népművészeti mintákat.

Tovább »

Babai Dániel „Veszélyes a varas béka, rossz fajzat!” címmel tart előadást november 15-én az emberi közösség és állatvilág kapcsolatáról a gazdálkodás és a kultúra tükrében. Babai Dániel, botanikus-néprajzos tizenkét éve járja a gyimesi Hidegség-patak völgyét, hogy a gyimesi gazdák növény- és állatismeretét, gazdálkodását mind jobban megismerje. A természet gondozása, a természet adta javakkal való fenntartható gazdálkodás áll vizsgálatai középpontjában.

Tovább »

2018. november 21-én 17 órától, a megújult Martin György Médiatár első előadásán Éri Péter, a Muzsikás együttes tagja, Martin György nevelt fia tart előadást Martin György és a táncházmozgalom címmel, melyben mesél nevelőapja és a táncházmozgalom kapcsolatáról, kezdeti időszakáról.

Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

Hangolódjon nálunk Karácsonyra! Nyitott Műhelyünk adventi programjaival az együtt töltött idő jelentőségére és az ajándékozó szeretetre hívja fel a figyelmet. A programok sorát a november 24-i adventi koszorú készítő workshop nyitja. Jöjjön el barátaival, családjával, és készítsék el közösen adventi koszorújukat! Idén ráadásul a megszokottól eltérő koszorút készíthetnek azok, akik november 24-én a Nyitott Műhelybe látogatnak. 

December 7-én elkészítheti  karácsonyi ajándékát: egy vagány nemez-bőr nyakéket. Lepje meg szeretteit saját kezűleg készített ajándékkal, vagy ajándékozza meg őket az együtt töltött idővel.  December 8-án és 9-én, az Ünnepváró vásár keretében jótékonysági kézműveskedésre várunk mindenkit! Egyik alkalommal két babát, másik alkalommal két nemezállatkát készítenek a résztvevők: az egyik a készítőnél marad, a másik pedig hosszú útra indul egy kis üzenettel, és megkeresi azt, akinek a legnagyobb szüksége van a segítségre, lelki támogatásra, örömre, bátorításra.

Tovább »

 A klasszikus párosítás: textil és kerámia együtt – ebben a kiállításban nagyon sajátos módon összeválogatva. A Kékben, zöldben című kiállítás a kékfestés (innen a kék) és a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásait (innen a zöld) együttesen bemutató tárlat. A meghatározó színű textilek nem belesimulnak, hátteret biztosítanak a fazekas tárgyaknak, hanem önálló életet élnek. Kiállításunkon a Magyarországon megmaradt és aktívan működő öt kékfestő család mutatkozik be generációk hagyományaival, tárgyaival, emlékeivel. Emellett a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé fazekaspályázat és kiállítás díjnyertes alkotásai tekinthetők meg. A pályázat idei témája a régi, ritkán használt díszítési technikák újrafelfedezése, továbbfejlesztése, alkalmazása volt, melyre különlegesen szép alkotások érkeztek, korban és tájegységben sokszínű palettáját nyújtva a mai hazai fazekasságnak.

Tovább »
2018. november 12.

Játéktól a mesterségig

Kiállításunk a frissen végzett csipke- és nemezkészítők, népi bőrművesek, kosárfonók és szőnyegszövők remekeit mutatja be. Emellett a a népi játszóházvezetői tanfolyamon és a népi kismesterségek oktatója képzésünkön készült legkiválóbb alkotások is helyet kapnak, sőt, idén a viseletkészítő tanfolyamunk végzett hallgatóinak alkotásai is színesítik a kiállítást.
Régi hagyományainkra épülő, mai tárgykultúránkba illeszkedő használati tárgyakkal, viseletdarabokkal, játékokkal és más érdekes alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Tovább »

Egyre hamarabb sötétedik - eljött a koraesti mesék ideje. Csütörtök este összegyűlünk, mint régen, hogy közülünk a jószavúak messze űzzék a sötétséget a gondolatainkból! Havonta egy alkalommal a Meseszó Egyesület és a Hagyományok Háza  közös mesemondó estet szervez népmesetanfolyamunk régi és jelenlegi hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a marosvásárhelyi Világló Egyesület szervezésében nagy pályázatos konferenciát tartottak november 10-én, Székely-Sóvidék fővárosában. A szimpóziumon a népi kultúra területén működő civil szervezetek képviselői személyesen találkozhattak a pályáztatók vezetőivel. A jeles eseményt Tóth János, a Hagyományok Háza szakembere értékelte.

Tovább »

2018. október 26–27-én első ízben került sor népi iparművészeti alkotások zsűrizésére határainkon túl, a Vajdaságban. Ez a zsűri a Hagyományok Háza által szervezett zsűrizések történetében mérföldkő, hiszen első alkalommal került sor a határon túli magyar kézművesek Magyarországon kívüli, az alkotások elkészítési helyén történő hivatalos megmérettetésére, minősítésére. Ezzel a kezdeményezéssel a határon túli alkotók közvetlenül bekerülhetnek abba a Magyarországon működő országos vérkeringésbe, ami a hagyományokon alapuló kézműves tárgyak minősítését jelenti már több évtizede, így számukra is több lehetőség nyílik a kiállításokon való megjelenésre, vagy szakmai címek elnyerésére.

Tovább »
2018. november 12.

Bottal, seprűvel, kendővel

Sokak kérésére hétvégi tanítási napokkal is meghirdetjük az „Eszközös táncok az iskolában” képzésünket. A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés. Ügyességfejlesztő hatása számos készségre és kompetenciára is kiterjed. Javítja a mozgás-, a koncentrációkészségüket, fejleszti a szem-kéz koordinációt, a keresztpályák működésére jótékony hatással van. Preventív hatásai (dislexia, disgrafia kialakulásának megelőzése) is megfigyelhetők. Emellett a gyerekek energiáit nagyon hatékonyan vezeti le, mivel egyaránt megdolgoztatja a testüket és az eszüket.

Jelentkezési határidő: 2018. december 10.

Tovább »

Gyönyörű, felújított környezetben, megnövekedett területen, 24 férőhelyes olvasóteremmel és audiovizuális olvasóval újra várjuk az érdeklődőket a Martin György Médiatárunkban!
A megújult Könyvtárunk nyitvatartása:
Hétfő         11.00 – 17.00
Kedd         11.00 – 17.00
Szerda       zárva
Csütörtök  13.00 – 19.00
Péntek       10.00 – 15.00
A szolgáltatási árainkról a Hagyományok Háza honlapján tájékozódhat. Újdonság, hogy az éves tagdíj mellett a könyvtárunkat ritkán látogatók számára lehetőség van napijegy megvásárlására is.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén újra megrendezi Ünnepváró programsorozatát, így december 7. és 16. között tíz napon át adventi hangulatot varázsol a Corvin térre és a gyönyörűen megújult Budai Vigadóba. Karácsonyhoz közeledve ünnepi díszbe öltöztetjük a Hagyományok Házát és környékét, ahol igényes és egyedi ajándékok vásárolhatók közvetlenül az azokat készítő kézművesektől, az ünnepi hangulatot pedig népzenei koncertek, betlehemesek, gyermek- és családi programok teszik majd teljessé.

Tovább »

Ahogy minden évben, idén várjuk mindazokat, akik az Ünnepre készülődve várakozásukat adventi koszorúval is jelzik otthonaikban. Idén azonban a megszokottól eltérő koszorút készíthetnek azok, akik november 24-én a Nyitott Műhelybe látogatnak.

Csiki Virág bútorfestő, kézműves segítségével bútorfestő technikával, népi motívumokkal, saját készítésű gyertyákkal és díszekkel készítjük el saját, modern otthonunkba illő adventi koszorúnkat.

Tovább »

A Halmos Béla Programiroda fotókiállítással, filmbemutatóval, koncertekkel, beszélgetésekkel, szakmai programokkal és táncházzal egybekötött rendezvénnyel vár mindenkit az A38 Hajón 2018. november 4-én. Koncertet adnak a Halmos Béla-díjas hegedűsök, megtekinthető a Hagyományok Háza Baráti Körének fotókiállítása Halmos Béláról, és neves előadók szólaltatják meg Halmos Béla Az a szép piros hajnal című lemezének darabjait.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes új bemutatójához Bartók és Kodály után ismét a magyar zeneművészetből, ezúttal Liszt Ferenc munkásságából merít ihletet. A géniusz korszakalkotó életművének tükrében kívánja látni és láttatni önmagát. Ezúttal sem csupán a tiszteletadás szándéka vezeti az alkotókat, hanem az a meggyőződés, hogy Liszt zeneszerzői és mesteri előadói talentumának van, lehet korunk számára is érvényes üzenete, korszerű, jelenünknek szóló tanulsága. Az előadás bemutatója 2018. október 31-én 19 órától lesz a Müpában.

Tovább »
2018. október 31.

Héttorony Fesztivál gála

A tizenöt éves Héttorony Fesztivál idén a Hagyományok Háza csodás színháztermében zárja a a 80 művészt, 10 kiállítást, 16 koncertet, táncházat és számos más rendezvényt is felvonultató rendezvénysorozatát. 2018. november 20-án 19.15-től Herczku Ágnes,
Kiss Péter, Szalai András, Balogh Kálmán, Nikola Parov,, Orczy Géza és Herédi Zsombor  Bartók-estje várja a közönséget.

Tovább »

Hogyan, hol s miként jelent meg a versengés a régebbi korok szóbeli epikus költészetének művelői között? Vannak-e jó példák, alkalmazható jó gyakorlatok a mesemondó–versenyek témájában?  Hogyan, hányféleképpen szólítható meg az ifjabb vagy az idősebb korosztály, ha népmesemondó-versenyről van szó? Milyen szakmai érvek, technikák mentén kerülhetünk közelebb akár a versengés szintjén is az élőszavas mesemondáshoz és a népmeséhez, mint folklórműfajhoz? Hogyan választható szét a prózamondás és a népmesemondás gyakorlata? Egyáltalán: lehet-e, érdemes-e a szakmai színvonal megtartásának igényével mesemondó-verseny szervezésre vállalkozni?

A Hagyományok Háza december 1-i éves mesekonferenciájának témája idén a Népmesemondó versenyek.

Tovább »

A botanikai levélnyomás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket Szabó Nadia a november 3-án induló workshopon. A két alkalom alatt az elméleti ismereteken túl nyomott pamut kendővel és selyemsállal gazdagodhatnak a résztvevők.

A workshop ára alkalmanként 6 000 Ft + anyagköltség (1 000 Ft).

Tovább »
2018. október 31.

A bőrművesség lexikona

Szakmai találkozó, tudásfrissítés, szakmai fejlődés - ezt kínálja a bőrművesség iránt lekötelezetteknek előadás-sorozatunk.

Immár hatodik éve futó sorozatunk alkalmat kínál minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudása frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

November 10-én a többi közt a készülő „A bőrművesség lexikona” c. kötetről beszélgetünk az előadás-sorozat házigazdájával, Torma Lászlóval, a Néprajzi Múzeum nyugalmazott főrestaurátorával.

Tovább »

Népzenészek, néptáncosok és mesemondók legkiválóbb előadásait vonultatjuk föl november 3-án és 4-én a Páva minősítő első színpadi bemutatóján. A Hagyományok Háza 2018 szeptemberében új népi előadó-művészeti minősítőt hirdetett. A Páva minősítés célja egy, a népi tárgyalkotókéhoz hasonló minőségbiztosítási rendszer bevezetése. A pályázatot benyújtott néptáncegyüttesek, néptáncos szólisták, táncospárok, népzenészek, népi énekegyüttesek és mesemondók közül szakmai zsűri választja ki azokat, akik a pályázat második fordulóján, a színpadi megmérettetésen részt vehetnek. Jöjjön el, gyönyörködjön a változatos előadásokban és ismerkedjen meg személyesen is az új minősítő rendszerrel!
A rendezvény ingyenes.

Tovább »

Tanulja meg velünk a mézeskalács díszítés legapróbb trükkjeit, hogy az ünnepi asztalra idén a legszebb mézeskalácsok kerülhessenek! Készítünk mézespuszedlit, ütőfás mézesbábot, magvas és felrakásos mézesbábot, cukormázzal írókázott mézesbábot, színes mézesbábot, ünnepi mézeskalácsokat is.

 30 órás képzésünket ajánljuk mindenkinek, aki szeret sütni, szívesen és türelmesen díszítget, és akinek nemcsak az íz számít, hanem a látvány is.

Tovább »

A Hagyományok Háza Szállást keres a szent család címmel rajzpályázatot hirdet gyermekek számára három korcsoportban. A pályázat nagyszerű lehetőség, hogy a gyerekek és segítőik ráhangolódjanak az ünnepre, és a fantáziájukat használva mutassák be nekünk Mária és József betlehemi vándorlását, a betlehemi istállót, vagy akár a kisded köré gyűlő látogatókat.

A pályamunkák leadási határideje: 2018. november 30.

Tovább »

A Hagyományok Háza kezdetektől fogva küldetésének tekinti a határon túli magyar táncegyüttesek produkcióinak befogadását, a magyar közönséggel való megismertetését. A külhoni műhelyek meghívását a közönség láthatóan elismeréssel fogadja, ezért csodaszép színháztermünk újra megnyitja kapuit a határon túli táncegyüttesek előtt. 2018. november 10-én 19 órától vendégünk a Bekecs Néptáncegyüttes Ember az embertelenségben című előadásával.

Tovább »

A Magyar Táncművészek Szövetsége 2018-ban ünnepli fennállásának 70. évfordulóját 2018. november 23-24-én, a felújított Hagyományok Háza tereiben. A kétnapos rendezvénysorozat keretében bemutatjuk a magyar hivatásos táncművészetet, annak nemzetközileg is elismert minőségét, színvonalát, és sokszínűségét: gálaestek, kiállítás, könyvbemutató, filmvetítések, térspecifikus előadások, workshop-ok keretében.

Tovább »

2018. október 18.

Hagyományok Háza

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Voltaképpen mit is gyógyítanak a gyógyítók? Miből is áll az ember, mit jelent betegnek lenni, mi a viszonya az emberi testnek a lélekhez, és egyáltalán elválasztható-e egymástól az emberi létezés e két arca?

November 8-i népi gyógyászatos előadásán Mészáros Csaba - északkelet-szibériai terepmunkáinak tapasztalataira támaszkodva - a test, az ember vagy a lélek sajátos szaha értelmezésének bemutatásával igyekszik rávilágítani arra, hogy a gyógyítás eltérő és sokszor érthetetlennek, meghökkentőnek vagy éppen babonásnak tűnő eljárásai mögött is ésszerű rendszer figyelhető meg. Csak éppen más, mint a mienk!

Tovább »
2018. október 19.

Rábaköz

Legújabb kiállításunk egy olyan sorozat része, amely a Kárpát-medence egy-egy régiójának népművészetét mutatja be. A november 30-ig látogatható Rábaköz kiállítás a Kisalföld népi kultúrájából merít. Rábaközi hímzés, csornai fazekasság, höveji csipke, győri kékfestő, csontfaragás, rábaközi fafaragás, soproni szőttes, népi gyöngy, csuhé és szalma tárgyak, hímes tojás, népi kályha, lószerszám egyaránt szerepel a tárgyak között.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a nagy múltú Táncház-Népzene sorozat 2019. évi népzenei CD-jén való megjelenésre. A sorozat eddigi darabjain olyan neves fiatal előadók hallhatók, mint például Kubinyi Júlia, Mihó Attila, Dóra Áron, Sőregi Anna, Hetényi Milán, Zimber Ferenc, a BaHorKa társulat, a Zagyva Banda vagy a Dalinda.

Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. A beérkező pályázatokat a szakmai zsűri két fordulóban bírálja el. Döntésük alapján általában tizenhat-tizennyolc produkció kap bemutatkozási lehetőséget.

Beérkezési határidő: 2018. november 18.

Tovább »

A színpadi néptáncművészet kiemelkedő koreográfusait fókuszpontjába állító sorozatunk előadásán ezúttal a legfiatalabb koreográfus generáció műveiből láthatunk válogatást.  Az alkotások képet nyújtanak a fiatal koreográfusok világképéről, színpadi látásmódjáról, az őket foglalkoztató, jelen korunk diktálta kérdésekről és az arra adott válaszokról. November 18-án 19 órától a Fesztivál díjazott autentikus néptánc koreográfiáiból mutatunk egy válogatást, és lehetőség nyílik az alkotókkal való beszélgetésre is.

Tovább »

2018. október 12.

Hagyományok Háza, Színházterem

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2018. október 16.

Csak egyedien!

Légy egyedi! Légy megkülönböztethető! Tűnj ki! Légy más!

A csapból is ez folyik. Igen ám, de hogyan?

November 12-i interaktív foglalkozásunkkal azoknak nyújtunk segítséget, akik kézművesként vásárokon vesznek részt, néha saját maguk szervezik és rendezik be kiállításukat, vagy mutatják be alkotásaikat nagyobb rendezvényeken.

Ament Éva nagy tapasztalatú bútorfestőként, dekoratőrként és szervezőként mutatja meg, hogy tudjuk esztétikusan úgy bemutatni a munkáinkat, hogy asztalunk jól megkülönböztethető legyen a vásárlók számára, és tükrözze egyéniségünket, szakmaiságunkat.

Tovább »

Hat énekes, tizenhat zenész és rengeteg táncos teszi feledhetetlenné október 27-én a Magos Együttes koncetrjét! Vendégünk lesz a magyarpéterlaki zenekar Csiszár Aladár prímás mester vezetésével, a Gatyamadzag zenekar és a Forgatós Kamara Néptáncegyüttes táncosai is, így a koncert után fergeteges, ingyenes táncházzal várunk mindenkit!

Tovább »
2018. október 16.

Madárcsalogató

A tél közeledtével gondolnunk kell a  nálunk telelő madarakra, ezért kétnapos madáretető készítő workshopot hirdetünk. November utolsó hétvégéjén négy, vesszőből font madáretetőt készítünk két kiváló kosárfonó, Kovács Zoltán és tanítványa, Legeza Márta, a népművészet ifjú mestere vezetésével. Akár kertes házban lakik, akár társasház tizedik emeletén, környezetének kiváló dísze lesz a vesszőből font madáretető, Önnek pedig mosolyt csal majd az arcára az abból áradó reggeli füttyáradat és madár rajcsúr!

Tovább »
2018. október 16.

Hazatértünk!

Legnagyobb örömünkre hazatértünk a Budai Vigadóba! Régi termeink megújultak, új köntösbe bújtak, de bővültünk is, az épület belső udvara Átriumként ad otthont a legkülönbözőbb rendezvényeknek, és kézműves műhelyeinkbe is bárki betekinthet, aki a Fő utcán sétál. Nagy szeretettel várunk mindenkit rendezvényeinkre a Budai Vigadóba!

Tovább »
2018. október 16.

Hazatértünk!

2019 februárjában indul Magyar Népmese tanfolyamunk, mely a népmese természetes, szóbeli létét, a szájhagyomány által kiérlelt jellegzetességeket tartja szem előtt. A képzés célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, az előadóművészek és az érdeklődők számára hasznosítható.

A tanfolyamra egy ösztöndíjas helyet is biztosítunk. Az ösztöndíjas hely nyertese költségek befizetése nélkül vehet részt a tanfolyamon, amennyiben a felnőttképzési szerződésben megjelölt maximális hiányzás mértékét nem lépi túl és sikeres záróvizsgát tesz!

Jelentkezési határidő: 2018. november 10.

Tovább »
2018. október 11.

Első Találkozás

A Hagyományok Háza hangulatos Karsai Zsigmond termében indult az idei tanév Találkozás a néphagyománnyal sorozata.

A délelőtt első felében a gyerekek a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást tettek a Kárpát-medencében, majd a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesélt. A nap hátralévő részében kézműveskedés, népi játék és élőzenés táncházi foglalkozás, valamint hangszerbemutató várt a gyerekekre.

Tovább »
2018. október 11.

Balatonra visszavágyóknak

A Balaton-felvidék napos lankáinak és a Bakony vadregényes világának hagyományait eleveníti fel a Tördemic Néptáncegyüttes - Színvonal Alapfokú Művészeti Iskola Figurás bérletünk első előadásán 2018. október 18-án délután a Hagyományok Háza színháztermében.

Bérletünk különlegessége, hogy gyermek táncegyüttesek táncolnak gyermek közönségnek, akik minden alkalommal más tájegység gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival ismertetik meg a közönséget.

Az előadásokat dr. Sándor Ildikó néprajzkutató vezeti, aki a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, élményszerűen tolmácsolja a néprajzi ismereteket.

Tovább »

Hogy volt, hogy van? Miből volt, mivé lett?

Interaktív múzeumi kincskeresőre invitáljuk Önöket a Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba 2018. október 24-én.

A kiállításban furfangos kérdések, különleges tárgyak vezetik a csoportokat régi népművészeti kincseinktől indulva napjaink alkotásaihoz. A játékos feladatokat a csapatok csak együtt tudják megoldani, így baráti társaságokat hívunk az örömteli közösségépítésre.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre őszi első, már a Budai Vigadóban tartandó
klubestjének meghívottja Szerényi Béla, népzenész, az Óbudai Népzenei Iskola igazgatója.
Előadásnak címe: A zenei anyanyelv iskolája - Óbudai Népzenei Iskola
Időpont: 2018. október 16., kedd, 18.00
Helyszín: Hagyományok Háza, Karsai Zsigmond terem
Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2018. október 10.

Határtalan táncfőváros

2018. október 4-7.

Hagyományok Háza, Budai Vigadó

Fotó: Dusa Gábor, Báró Mónika

Tovább »

Nemcsak énekkel és tánccal, meseszóval is átitatjuk a Hagyományok Háza falait!  Szőjük-fonjuk a mesét sorozatunkban egy-egy, a népművészethez kapcsolódó témára fűzzük föl a meséket. Az október 12-i alkalom témája a muzsika lesz, amin Bumberák Maja és Dóra Áron, a Népművészet Ifjú Mesterei hozzák el nekünk azokat a népmeséket, amelyek a népzenéhez, népdalokhoz kötődnek.

Október 18-án az Ahol a madár se jár mesemondó körbe invitálunk minden mesélni és mesét hallgatni vágyót. Ez az a program, amin a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Október 19-én A népmese mai élete előadás-sorozat vendége Kríza Ildikó, aki az „Igazságos Mátyás” néphez közeli alakja és az európai elitet udvarába gyűjtő reneszánsz uralkodóról kialakult kép kettősségéről beszél.

Tovább »

Magyarország kormánya a 2018-as évet Mátyás király emlékévnek nyilvánította születésének 575., királlyá koronázásának 560. évfordulója alkalmából. A Magyar Állami Népi Együttes és vendégei előadása, népzene- és néptáncművészetünk sokszínűségének felmutatása mellett – Moldvától Felvidékig, Kalotaszegtől Kárpátaljáig –, tisztelgés a nagy uralkodó szelleme előtt is. 2018. október 12-én 19 órától egy rendhagyó műsort láthat a közönség a Budai Vigadó megújult színpadán.

Tovább »

2018. október 4-7.

Hagyományok Háza

1011 Budapest, Corvin tér 8.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

„A népművészetet, a néphagyományt ápolnunk kell… – szokásunk mondani. Mit is jelent ez? Így javítanám: nem ápolni kell, hanem meg kell tanulni, majd az ápol minket. (…) A népművészetet, néphagyományt nem lehet megörökölni, mint a hajunk színét vagy arcvonásainkat, azt bizony tanulnunk kell, minél korábban elkezdve… (…) A századok alatt kiformálódott népművészeti hagyomány ápolhat minket is…”

Tovább »

A nagy érdeklődésre való tekintettel újabb időpontban várjuk közönségünket az építészek által vezetett épületbejárásra a Budai Vigadóban! 2018. október 7-én 13 órától Nagy Csaba, Ybl-díjas építész, vezető tervező  vezetésével látogathatja meg közönségünk a felújított Budai Vigadót! Részvételi szándékukat, kérjük, regisztrációval jelezzék!

Tovább »

Október 12-én 16 órától Trom Kata tér-rendező lesz a vendégünk a Nyitott Műhelyben, akivel arról beszélgetünk, hogyan illeszthetők a modern lakásunkba a népművészeti tárgyak, illetve, hogy milyen tapasztalatokat gyűjtött a Műcsarnokban a KÉZ-MŰ-REMEK kiállítás „Otthon” terét alakítva. Választ keresünk olyan kérdésekre is, mint hogy az otthonunk elrendezése és életünk minősége milyen kapcsolatban vannak egymással, milyen hatást gyakorolnak ránk a természetes anyagok, és a belőlük készült tárgyak, vagy hogyan illeszthető a modern otthonokba nagyanyáinktól öröksége, vagy bármely népművészeti alkotás.

Tovább »
2018. október 2.

Aprók tánca

Hívogatjuk kis barátainkat, hogy péntek délutánonként immár ismét a Hagyományok Háza szép új termeiben együtt játszunk, táncoljunk, énekeljünk, kézműveskedjünk - Sándor Ildikóval, Kovács Zsuzsannával, Körtvélyesi Annával, Szerényi Andreával, Dobinszki Csillával, Dobi Pállal, zenész barátainkkal és persze Márti nénivel. Szeretettel várunk minden gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Házában.

Tovább »

A köpölyözés több évezredes múlttal rendelkező, és mind a mai napig használt gyógymód, ami az érvágáshoz hasonlóan a vér elvonásából vagy egy helyre irányításából adódó gyors javulásnak köszönhette népszerűségét. Annak ellenére, hogy koronként és kultúránként változó a megítélése, a nedves- és szárazköpöly, a piócázás, illetve az érvágás nemcsak a hivatalos orvostörténet és orvostudomány, hanem a népi orvoslás tárházának is fontos jelensége. A október 4-i gyógynövényes előadás kiindulópontját az előadó, Papp Árpád személyes/családi tapasztalata képezi: Magyarkanizsán figyelhette meg a gyógyítási eljárást, amit nagyszülei végeztek a „tört vérű, rossz vérű” embereken, a két világháború közötti időszakban ugyanis a köpölyözést a kisváros orvosai írták elő „receptre” a betegeknek, és így épült bele a hatásos gyógymódok rendszerébe. Október 4-én délután Papp Árpád vezet be minket a „mindenre jó köpölyözés" világába.

Tovább »

Október 8-ig még lehet jelentkezni Forgószél és Garabonciás tanulmányi levelező versenyünkre. Szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával.

A vetélkedő egyes témaköreit a versenyzők önálló gyűjtő-, kutatómunka révén dolgozzák fel két korosztályi csoportban. A verseny első fele levelező, a döntő az egyetlen, ahol a versenyzők személyesen is megjelennek. A feladatlapokat interneten, e-mailben küldjük. A döntőbe mindkét korcsoportból a 30 legjobb eredményt elért versenyző juthat be, akik közül 15-en nyári jutalomtáborozásban vehetnek részt.

Tovább »

Szeptember beköszöntével a kukoricafosztás hagyományát idézzük föl az 5-12 évesek óvodai és iskolai csoportjaival élményközpontú, tevékenykedtető komplex foglalkozásinkon.

Milyen részei vannak a kukoricának? Hogyan, s mire használhatjuk azokat? Honnan származik? Hogyan műveljük, gondozzuk a növényt? Mindezekre választ kaphatunk, ám a kukoricafosztó nem csak munka, hanem szórakozás is, így mi is játszunk, éneklünk, táncolunk és mesét hallgatunk.

A programra előzetes egyeztetés alapján tudunk fogadni csoportokat. Ajánlott csoportlétszám 50-60 fő (2 osztály vagy óvodai csoport). A foglalkozás menete igazodik a jelentkezők életkorához.

Tovább »

Nagy örömünkre szolgál, hogy őszi kézműves programjaink olyan nagy népszerűségnek örvendenek! A rendkívüli érdeklődésre tekintettel szeptember 28-i és október 5-i, Növényi tintakészítés és tollfaragás Kemendi Ágnessel című foglalkozásunkat október 26-án 16:00-19:30 közt megismételjük, így ennek a programnak az októberi időpontjára még lehet jelentkezni, a Szegelet - szögletes kosár készítő, a Szelíd kosarasok - nyugdíjas kosráfonó, a Történelmi csipke című, a Gyékénytárgykészítő és a Bútorfestő tanfolyamra azonban több jelentkezést már nem tudunk fogadni, várólistára lehet még jelentkezni. Többi, októberben induló tanfolyamunkra, szakkörünkre és Nyitott Műhelyünk workshopjaira még az utolsó helyek szabadok.

Tovább »
2018. szeptember 25.

Mátyás király igazsága

Az „Igazságos Mátyás” néphez közeli alakja és az európai elitet udvarába gyűjtő reneszánsz uralkodó – hogyan jött létre e kettősség?
Egyáltalán van-e szerves összefüggés a két kulturális regiszter között, miért rakódhatott rá a valós történelmi személyre a sztereotípiákat tartalmazó folklórhagyomány?
A népmese mai élete című ismeretterjesztő előadás-sorozatunk október 19-i alkalmán az ismert, gazdag életművel büszkélkedhető folklorista, Kríza Ildikó lesz a vendégünk.
A Mátyás-év kapcsán kértük föl, hogy tartson előadást a folklórban és a tudományosságban is sokféleképpen, néha ellentmondásos képekben ábrázolt Mátyás királyról, illetve a köré fűződő kultusz kialakulásáról.
Tovább »

Tizenegy éve teltházzal futó Figurás néptáncos bérletünk különlegessége, hogy gyermek táncegyüttesek táncolnak gyermek közönségnek. A négy előadás során végigjárjuk a négy nagy néprajzi tájegység Dunántúl, Alföld, Felföld, Erdély egy-egy kis területét, megismerkedünk gazdag zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, viseletével, gyermekjátékaival. Igazi újdonság lesz első, október 18-i előadása, a Tördemic Néptáncegyüttes Bakony és Balaton-felvidéket bemutató műsora, majd megismerkedhetünk az erdélyi Sóvidék és a sok vándorlást megélt bukovinai székelyek zenés-táncos hagyományaival.

Tovább »

A hagyományos közösségek életében mindig is fontos szerepet töltöttek és töltenek be ma is azok a vadon élő növények, melyeket nemcsak a mindennapi táplálkozás részeként, hanem ínséges időkben fontos élelmiszer alapanyagok pótlására is felhasználtak, illetve felhasználnak. Az ilyen növények számát 7000-re becsülik (egy részüket gyógynövényként ma is hasznosítjuk), melyeknek majd 10%-át a legfrissebb etnobotanikai kutatások szerint Európában (is) gyűjtik és fogyasztják. Babulka Péter sok fotóval illusztrált előadásának célja annak bemutatása, hogy miért fontos és rendkívül hasznos időtöltés az ezen növényekkel való minél mélyrehatóbb ismerkedés. Szeretettel várunk minden érdeklődőt gyógynövényes előadás-sorozatunk szeptember 27-i alkalmára!

Tovább »

A fenti titokzatos címmel egy olyan műsort szeretnénk megvalósítani, amely a korabeli körülmények folytán nem jöhetett létre Budapesten. A kétrészes koncerten elhangzanak a Bartók által tervezett, Bartók, Kodály és Kodály Emma által készített feldolgozások, valamint eredeti népzene a Kárpát-medencéből.
A koncerten közreműködik többek között Kiss B. Atilla Kossuth-díjas operaénekes és Pfeiffer Gyula zongoraművész is.
Szeretettel várunk mindenkit a  2018. október 7-én 19.30-kor kezdődő koncertre a Zeneakadémia nagytermébe!

Tovább »

Mozgalmas ősz vár ránk a Nyitott Műhelyben, változatos rendezvényeink között a szakmabeliek és az alkotás iránt érdeklődők egyaránt megtalálják a kedvükre valót. Bárki kipróbálhatja a növényi tintakészítést, kombináljuk a bútorfestést és a könyvkészítést, készítünk kékfestő cipőt, újra lesznek nyílt napjaink csipkemedál készítéssel, szűrrátétes vagy bőr-nemez medál készítésével, gyékény- és gyöngyszövéssel, zöldvessző fonással. Két, beszélgetéssel egybekötött divatbemutatóval is készülünk: októberben a „Párhuzamok divatbemutatón” fiatal designerek és kézművesek együttműködéséből létrejött alkotásokat mutatjuk meg, novemberben pedig Berzeviczy-Fehér Jánosné Ircsi viseletkészítő munkáit láthatjuk a „kifutón”, amikor vendégünk lesz Sárdi János kékfestő mester is.

Tovább »

2018. szeptember 14. és 16. között a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága szervezésében egy szabadtéri rendezvényen, pavilonokban mutatkoztak be a nemzeti jegyzéken szereplő örökségek. A fesztivált idén – tisztelegve az egyik új örökségelem, a szegedi papucs fontossága előtt – Szegeden, az Aradi vártanúk terén rendeztek meg. A Hagyományok Háza, a Szegedi Papucsért Alapítvány, valamint a szegedi Móra Ferenc Múzeum közösen állította össze a stand kétnapos programját, ahol az érdeklődők Dél-Alföldi citera és tekerő muzsika mellett, páros táncokat is láthattak, valamint találkozhattak négy papucskészítő mesterrel, akik betekintést engedtek a szakma fortélyaiba is.

Tovább »

2018. szeptember 14-16.

Szeged, Aradi vértanúk tere

Tovább »

Nagyszerű programokkal, táncelőadásokkal, folkkocsmával, gyermektáncházzal, mesével, koncertekkel, hajnalig tartó mulatsággal várja közönségét a Szent Mihály-napi táncháztalálkozó és sokadalom 2018. szeptember 29-én, Zentán.  Szeretettel ajánljuk a rendezvényt kicsiknek és nagyoknak egyaránt!

Tovább »
2018. szeptember 17.

Újra együtt a Budai Vigadóban!

Legnagyobb örömünkre hamarosan visszatérünk szeretett otthonunkba, a megújult Budai Vigadóba! Ezt a különleges alkalmat egy négy napon át tartó rendezvénysorozattal ünnepeljük meg október 4. és 7. között, ahol rendezvényeink, képzéseink legteljesebb választékát kínáljuk közönségünknek. Táncelőadásokkal, ingyenes képzésbemutatókkal, gyerekfoglalkozásokkal, építészek által vezetett épületbejárásokkal, új kiállításokkal, virtuális valóság installációval, fényfestéssel és esti táncházakkal keltjük életre a Budai Vigadót, ahová szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt!

Tovább »

Folytatódik népi gyógyászattal foglalkozó előadás-sorozatunk, időben és térben is ki-kikacsintva a XX. századi Kárpát-medencéből. Szeptember 20-án Bolíviába kalauzol minket Dr. Hajdu Zsanett biológus, aki saját kalandjain keresztül mutatja be azoknak az andoki és amazóniai indián falvaknak a hagyományos tudását, amelyekről személyesen szerzett tapasztalatot. Szeptember 27-én Babulka Péter az európai vadon élő, ehető növényekről tart előadást, amelyek számát 7000-re becsülik, októberben pedig a köpölyözés vélt és valós jótékony és káros hatásairól hallhatunk.

Tovább »

Szívből gratulálunk a Vízgyűrűk kézműves-központú formatervezési pályázat két magyar díjazottjának, Mosonyi Éva tojásírónak és Szente Krisztina fazekasnak.

A Vízgyűrűk a szlovákiai Népművészeti Központ által meghirdetett pályázat, melyre idén a V4 országokból is jelentkezhettek designerek és kézművesek. A Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A pályázat célja volt, hogy ösztönözze egy olyan kézművesség alapú design kialakulását, amelynek forrása a hagyományos kézművesség és népművészet.

A nyertes munkák megtekinthetők a verseny utazó kiállításán 2019 márciusában a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum.

Tovább »

Jelentős kedvezménnyel indulnak tanfolyamaink októberben. A Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően az alábbi szakkörök, akkreditált tanfolyamok, továbbképzések és előadás-sorozatok várják Önöket. Kézműves szakembereink minden érdeklődési kört és készségbeli szintet igyekeztek figyelembe venni kínálatunk összeállításánál. Válogasson kedvére!

Bútorfestő tanfolyam - 120 órás akkreditált képzés

Gyékénytárgykészítő - 15 alkalmas (60 órás) akkreditált tanfolyam

Szalmatárgykészítő - 10 alkalmas akkreditált tanfolyam

Történelmi csipkék - 5 alkalmas csipkekészítő továbbképzés

Bőr és nemez találkozása - 10 alkalmas továbbképzés nemezkészítőknek

Szelíd kosarasok - 6 alkalmas kosárfonó szakkör nyugdíjasoknak

Szegelet - 6 alkalmas szögletes kosár készítő szakkör

Demizson készítő - 8 alkalmas üvegbefonó szakkör

Bőrműves előadás-sorozat - szakmai program bőrműveseknek

Tovább »
2018. szeptember 13.

Angol nyelvű nemez tanfolyam

Régi vágyunk volt, hogy a hagyományos magyar nemezkészítést elérhetővé tegyük azok számára is, akik nem beszélik a magyar nyelvet. Idén először a Hagyományok Háza 7 hetes angol nyelvű nemezelő kurzust indít.

A tanfolyamra szeretettel várunk minden angolul beszélő/értő külföldit, aki érdeklődik a hagyományos magyar nemezkészítési technikák iránt. A kurzus végére nemcsak a gyapjú megmunkálásának tudásával lesznek gazdagabbak a résztvevők, hanem gyönyörű, saját készítésű használati tárgyakkal, ékszerekkel és ajándéktárgyakkal is.

Tovább »
2018. szeptember 13.

Bútorfestő tanfolyam indul

Elsősorban szakkörvezetőknek, rajztanároknak, kézműves tanároknak ajánljuk 120 órás akkreditált bútorfestő tanfolyamunkat. A képzés bővíti a  tájegységre, technikákra, színekre, szerkesztésekre, de még a betűírásra vonatkozó tudást is. Cél, hogy a tanfolyami hallgatók alkalmazni tudják ismereteiket a hétköznapi munkájuk során is. 

Várható kezdési időpont: 2018. október 19.

Jelentkezés a helyek beteltéig folyamatos.

A tanfolyamra a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Tovább »

Az alkotások minősítése azoknak a kortárs alkotó embereknek lehet fontos, akik olyan termékeket készítenek, amelyek a népi hagyományból kiindulva a mai életünkbe illeszthetőek. A népi iparművészeti tárgyak minősítését a Hagyományok Háza hatósági jogkörként látja el. Budapesten és vidéken is szervezünk zsűrizéseket.
A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz az alábbi szakágakban:
Nemez; kalap; bőrműves-tárgyak; lószerszámok, nyergek; papucs, bocskor, csizma, cipő; szűcsmunkák; népi játék (alapanyag: nemez, bőr).
Leadási határidő: 2018. szeptember 24.

Tovább »

Szakmai együttműködésben a Martin György Néptáncszövetséggel, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetséggel, a Vass Lajos Népzenei Szövetséggel, a KÓTA Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetségével és az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel, a Hagyományok Háza felhívást tesz közzé népi előadó-művészeti alkotások minősítésére.

A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók, felnőttek és gyerekek egyaránt. Kiváló tehetségeink 2018 őszén a Budai Vigadó korszerű színpadán mutathatják be produkcióikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt. Jelentkezési határidő: 2018. október 4.

Tovább »
2018. szeptember 12.

Határtalan táncfőváros

2018. október 4. és 7. között rendezzük meg Határtalan táncfőváros fesztiválunkat a Budai Vigadóban. A négy napos rendezvény alatt a közönség koncentráltan láthatja a határon túli hivatásos táncegyüttesek legújabb előadásait. Vendégünk lesz az Udvarhely Néptáncműhely, a Háromszék Táncegyüttes, a Nagyvárad Táncegyüttes, a Maros Művészegyüttes és a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes, és esténként táncházzal is várjuk a közönséget.

Tovább »
2018. szeptember 12.

Kosarat adunk

Októberben induló tematikus kosárfonó szakköreinken készíthetünk  falapra fonott kerek, szögletes és ovális kínáló tálcákat, megtanulhatjuk a szögletes kosár fonásának technikáját vagy vesszőruhába öltöztetni az üvegeket. Programjainkat különböző korosztályoknak és különböző technikai szinten álló kosárfonóknak ajánljuk. A Szelíd kosarasok szakkörre hétfő délelőttönként kimondottan a nyugdíjas korosztályt várjuk. A Szegelet-et azoknak találtuk ki, akik már némi kosárfonás tudással rendelkeznek, míg a Demizson készítő-re a haladókat invitáljuk. A szakkörökre a Csoóri Sándor Alap támogatásának köszönhetően jelentős kedvezménnyel lehet jelentkezni.

Tovább »

A bottal, seprűvel, üveggel, kendővel való táncolás mindig is az ügyesség kifejezésére szolgált. Az ezekben a táncokban rejlő pedagógiai lehetőségeket is sorra veszi ez az októberben induló 30 órás képzés, amelynek keretében a résztvevők megtanulhatják a táncban használt eszközök biztos kezelését. Az eszközös táncok iskolás és óvodás korú gyermekek számára egyaránt jól taníthatóak. Ügyességfejlesztő hatásuk számos készségre és kompetenciára is kiterjed.

Oktató: Hahn-Kakas István

Jelentkezési határidő: 2018. október 28.

Tovább »

Ötalkalmas továbbképzésünkre olyan, gyakorlattal rendelkező csipkekészítőket várunk, akik érdeklődnek az archaikus, XVI-XIX. század közötti magyar csipkék iránt, és akik szívesen elmélyítenék tudásukat a sárközi gabócás csipke, a női viseletet kiegészítő csipkék, a sóbányai csipkék, a torockói  pamutos batyikós  csipkék, a fémszálas csipkék, az úri hímzést és az egyházi textíliákat kísérő csipkék, valamint a XX. századi csipketerítőkben található térkitöltő hálók különböző technikáiban.

Jelentkezési határidő: 2018. október 9.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Szegedi Papucsért Alapítvány közös felterjesztésének eredményeképp, az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére felkerült a szegedi papucs készítésének hagyománya. A felterjesztés során szakértőként is közreműködő Móra Ferenc Múzeummal közös pavilonban a Kulturális Örökség Napok szegedi rendezvényén, szeptember 15-16-án ünnepeljük az újonnan felvett örökségelemet.

Tovább »

2018. szeptember 13-án 10 órától Százhalombattán a Barátság Kulturális Központ Kamaratermében (Százhalombatta, Szent István tér 5.) tartjuk Díszvendégünk Kárpátalja című konferenciánkat, ahová szeretettel várunk minden érdeklődőt.

Tovább »

2018. augusztus 30. – szeptember 22.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Nights in Old Ljubljana Town, avagy hét szabadtéri színpad csak a zenének szentelve Ljubljana óvárosában. 2018. augusztus 23-25. között a Hagyományok Háza nemzetközi kapcsolatokért felelős munkatársai színvonalas és igen hangulatos fesztiválon vettek részt a szlovén fővárosban, melynek több célja is volt. Kollégáink a Kreatív Európa Program keretein belül, a Hagyományok Háza közreműködésével, elnyert Voices of Minorities / Kisebbségek Hangjai pályázatról való egyeztetéseken vettek részt a szlovén Ustanova Imago Sloveniae, a belga Trefpunt Festival VZW és az olasz Associazione Culturale Musicastrada partnerszervetek képviselőivel közösen.

Tovább »
2018. szeptember 5.

Nights in Old Ljubljana Town

2018. augusztus 23-25.

Szlovénia, Ljubljana

Fotó: Rok Košir

Tovább »

„Folklór gyűjtések és gyűjtemények” előadássorozatunkat szeretettel ajánljuk zenészeknek, táncosoknak és mindenkinek, aki érdeklődik a folklór gyűjtések módszertana iránt. 2018. szeptember 22-én a szegedi Fonó Klubban izgalmas előadásokkal kívánjuk segíteni a népzene és néptánc területén tevékenykedő fiatal művészeket, hogy tapasztalt szakemberektől kaphassanak megfelelő ismereteket a gyűjtések használatához, saját gyűjtéseik készítéséhez.

Tovább »

2018. augusztus 27-31.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum, Nyitott Műhely

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. szeptember 1.

Ópusztaszer, Nemzeti Történeti Emlékpark

Fotó: Dusa Gábor, Hont Angéla

Tovább »

A Nyitott Műhely azoknak a bőrműveseknek nyújt segítséget háromnapos táskatervező, -szerkesztő, modellező kurzusával, akik szívesen kísérleteznek modern formák és hagyományos technikák ötvözésével. A kurzust Czákli Hajnalka bőrtárgytervező iparművész vezeti.

Tovább »

2018. szeptember 29-én szeretettel várunk minden néptánccal, népi játékkal foglalkozó érdeklődőt egynapos szakmai rendezvényünkre, a minden évben megrendezett Táncvásárra. Témánk ezúttal a gyerekek mozgásfejlődése, mozgásfejlesztése. Meghívott előadónk Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lesz, a műhelyfoglalkozásokat pedig Dr. Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője és Nagy Ágnes konduktor – óvodapedagógus vezeti.

Tovább »

Használható tudás, értékes időtöltés, felkészült és elhivatott oktatói gárda, jó társaság, kedvezmények a Hagyományok Háza kiadványaira és egyéb programjaira - ezeket ajánljuk szeptember közepén induló szakmát adó képzéseink jelentkezőinek. Nemezkészítő, népi bőrműves, kosárfonó szőnyegszövő és gyékény-,  szalma-, csuhétárgykészítő képzéseink utolsó helyeire még lehet jelentkezni.

Tovább »

A csóka leányok, a vén király, Bolond Jankó, Jézus Krisztus, Fehérlófia, a kakaska és a jércze már mind megfordult nálunk.
Térjen be Ön is! Tíz éve mesélünk hónapról hónapra egymásnak.
A Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamán végzett első hallgatók kezdeményezésére immár tíz éve létrehozott közösségi mesemondó alkalmakon azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.

Tovább »

Október 12-én nyílik a frissen végzett csipke- és nemezkészítők, népi bőrművesek, kosárfonók és szőnyegszövők remekeiből válogató kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Emellett a népi játszóházvezetői tanfolyamon és a népi kismesterségek oktatója képzésünkön készült legkiválóbb alkotások is helyet kapnak, sőt, idén a viseletkészítő tanfolyamunk végzett hallgatóinak alkotásai is színesítik a kiállítást.
Régi hagyományainkra épülő, mai tárgykultúránkba illeszkedő használati tárgyakkal, viseletdarabokkal, játékokkal és más érdekes alkotásokkal találkozhatnak az érdeklődők.

Mindenkit szeretettel várunk a kiállítás megnyitó ünnepségére 2018. október 12-én 14 órára.

Tovább »
2018. augusztus 30.

Erdélyi Táncháztalálkozó

Negyven évvel ezelőtt, 1978-ban Székelyudvarhelyen volt a világon a legelső táncháztalálkozó. Ezt idézzük fel idén szeptember 14. és 16. között Székelyudvarhelyen, ahova várjuk ünnepelni a mindenkori táncházak résztvevőit, népzenészeit, táncosait. A tavalyi találkozás örömét szívünkben őrizve idén is teret, alkalmat kínálunk az örömzenélésre, önfeledt táncolásra, mulatásra. Ezek mellett pedig kézműves foglalkozással, meseelőadással és sok érdekes programmal várunk kicsiket és nagyokat.

Tovább »

Mesemondó-mesehallgató sorozatunkban egy-egy, a népművészethez kapcsolódó témára fűzzük föl a meséket. Tematikus estjeink mindegyikén két-két mesemondó adja egymásnak a szót, szövi-fonja a mesét, ügyesen kalauzolva a közönséget a mesék a gazdag motívumkinccsel díszített, szóval festett világában. Első alkalommal, szeptember 21-én este két kiváló mesemondó, Bartók Ágota és Gregus László szövi bele meséi szövetébe a szövés-fonás fonalát. Vajon hogyan is kapcsolódhatnak népmeséink a fonáshoz vagy a kender és a len megmunkálásához? Hányféle módon és kik jelenítik meg ezt az izgalmas tevékenységet a Kárpát-medencei népmesekincsünkben?
Megtudhatjuk 19 órától a Hagyományok Háza hangulatosan berendezett Nyitott Műhelyének szövőszékei közt.

Tovább »

A Hagyományok Háza 2018 szeptemberében új népi előadó-művészeti minősítőt hirdet. A Páva minősítést megszerezhetik népzenei szólisták, zenekarok, hangszeres együttesek, énekes szólisták és énekegyüttesek, táncos szólisták, hivatásos, hagyományőrző és amatőr táncegyüttesek és mesemondók, felnőttek és gyerekek egyaránt. Kiváló tehetségeink 2018 őszén a Budai Vigadó korszerű színpadán mutathatják be produkcióikat a szakmai zsűri és a nagyközönség előtt.

Tovább »

2018. augusztus 30-án 15 órakor nyílt az V. Zalaegerszegi Országos Faműves Pályázat kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.  Olyan tárgyakat, tárgy-együtteseket vártunk a pályázatra, amelyek a magyar és a Kárpát-medence kézműves hagyományaira épülnek. A pályázók a csontot és a szarut használhatták alapanyagként, kiegészítésként dolgozhattak más természetes anyagokkal is.

Tovább »

Immár hagyomány, hogy számunkra szeptember első hétvégéje kizárólag a táncról és a muzsikáról szól. Idén új helyszínen, az illusztris ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékparkban öt portán tizenöt zenekar gondoskodik a muzsikáról, ott lesz velünk többek között a Juhász zenekar, a Tarsoly, a Berka, a Fokos és a Khamoro zenekar, de tánc- és énektanítás, hangszerbemutató, mese, kézművesség és vásár is várja az érdeklődőket. Szeretettel várunk mindenkit szeptember 1-én, közönségünk utazását ingyenes buszjárattal is segítjük!

Tovább »
2018. augusztus 28.

Bőköz Fesztivál

2018. augusztus 24-26.

Szaporca

Fotó: Jencsel Noémi

Tovább »

„Hogy ne peregjen el a múlt” címmel kézműves szaktábor volt az erdélyi Zabolán, melynek megszervezésére a Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány kérte fel a Hagyományok Háza munkatársait. Az idei tábor témája a kosárfonás és a nemezelés volt. Vargacz Alíz beszámolója.

Tovább »

Stílushű éneklés, népdalreperoár bővítés, előadásmódbeli és tájegységi ismeretek, valamint módszertani alapok – ezeket tűzi ki céljául 60 órás népi ének tanfolyamunk. A kurzusra  2018. október 6. és 2019. március 23. között tizenegy szombaton várjuk elsősorban - de nem kizárólag - a pedagógusokat. A képzés szakmai felelőse, Navratil Andrea mellett további elismert szakemberektől és olyan fiatal kollégáiktól tanulhatnak a jelentkezők, akik kifejezetten egy-egy terület énekes kultúrájával foglalkoznak. A tanfolyam elvégzéséhez alapszintű zenei ismeretek szükségesek. Jelentkezési határidő: 2018. szeptember 2.

Tovább »

2018. augusztus 17.

Budavári Palota, Mesterségek Ünnepe

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is részt vesz a Magyarország gazdaságilag egyik legszegényebb, de értékeiben egyik leggazdagabb tájegységében, a kelet-ormánsági kisrégióban, 280 kilométerre a fővárostól rendezett Bőköz Fesztiválon augusztus 24-26. között. Páva gálával, gyerek programokkal, koncertekkel, táncházakkal várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Megújult székházunkban 2018. szeptember 29-én ismét Táncvásárt rendezünk, ahová szeretettel várunk minden néptánccal, népi játékkal foglalkozó érdeklődőt. Témánk ezúttal a gyerekek mozgásfejlődése, mozgásfejlesztése, amelyet idén is több szempontból járunk körül. Meghívott előadónk Uzsalyné Dr. Pécsi Rita neveléskutató lesz, a műhelyfoglalkozásokat pedig Dr. Ónodi Béla, a Magyar Táncművészeti Egyetem tanára, Szabó János, a Nógrád Táncegyüttes művészeti vezetője és Nagy Ágnes konduktor – óvodapedagógus lesznek. A Táncvásár pedagógus végzettséggel rendelkezők számára 6 kreditpontot ér. Jelentkezési határidő szeptember 21.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk kollégáinknak, dr. Agócs Gergely néprajzkutatónak és Farkas Józsefnek, a Hagyományok Háza Hálózat Szlovákia vezetőjének, akik Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesültek, valamint Legeza Márta kosárfonó és Mihó Attila prímás, népzenész kollégánknak, akik Népművészet Ifjú Mestere díjat vehettek át augusztus 17-én.

Gratulálunk továbbá szeretettel Csatai László "Csidu", néptáncpedagógusnak, Kerényi Róbert népzenésznek a Magyar Arany Érdemkereszt és Pál Eszter népdalénekesnek a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésekhez. Népművészet Mestere Díjban részesült Bartha Gergely táncos adatközlő, Csapó Frigyesné hímző,  Decsi Kiss Mária gyöngyékszerkészítő, Harlet Ioan "Nucu" népzenész, prímás, Lele József citerás, Nagy Vincéné csipkekészítő szakoktató, Szegedi Miklós János bútorfaragó, Tóth Mihályné viseletkészítő, táncos, Varga Erzsébet bujkakészítő mester, valamint Varga Judit szövőmester. Népművészet Ifjú Mestere díjat kapott a fent említetteken kívül Petrovics Nikolett szövő, Simon Katalin tojásfestő és Tóth Lilla Lenke énekes, zenetanár..

Tovább »

A Mesterségek Ünnepe csodaprogramjai közt megtalálhatóak vagyunk mi is:  mesesarokkal, kézműves sátorral, Népművészet Mestere Gálával és idén először Virtuális Hagyományok Házával várjuk Önöket!

A Hunyadi Udvaron található kézműves és mesesátrunkban 10 és 20 óra közt várjuk minden korosztály tagjait, ahol nemcsak a szövés és gyékényfonás fortélyait próbálhatják ki szövőszékeinken, hanem kézműves és játszóházi foglalkozásainkon készíthetnek többek közt nemezlovacskát, ugrókötelet, halacskát pecabottal és barátság karkötőt. A Mesterségek ünnepe vásári forgatagában ott a helye a népmesének is. Hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának minden nap 11, 15 és 17 órakor. Természetesen kiadványstanddal is készülünk. Az Újvilág kertben pedig idén először a Hagyományok Háza virtuális világában együtt táncolhatnak a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival vagy belebújhatnak a népművészet remekeibe.

Augusztus 17-én 18 órakor kerül sor a Népművészet Mestere és a Népművészet Ifjú Mestere címek átadására a Savoya terasz színpadán. Ezt követően pedig az idős mesterek gálaműsorát tekintheti meg a közönség.

Tovább »

A Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti, néprajzi-népművészeti levelező verseny tavalyi tanévben legjobb eredményt elért diákjai idén is részt vehettek az Élő Hagyomány Alapítvány szervezésében és a Hagyományok Háza munkatársainak szakmai közreműködésével megvalósuló szajoli TÁ-BOR-ban. Az egy hetes táborban kézműveskedés, tánc- és énektanulás, mese és népi játékok töltötték ki a gyerekek mindennapjait, az estéket pedig táncházi mulatság zárta. A 2018/19-es tanév vetélkedőjére szeptember 25-ig lehet jelentkezni.

Tovább »

Nagyszerű hangulatban telt a Méra World Music Világzenei Csűrfesztivál augusztus 2. és 5. között! Autentikus környezetben, családias hangulatban rengeteg koncert, családi- és gyermekprogram, mese kicsiknek és nagyoknak, kézművesség, és fantasztikus táncház várt mindenkit négy napon át.

Tovább »

Újra fantasztikus programokkal várunk minden alkotót szeptembertől a Nyitott Műhelyben! Ismét lesz kártyaszövő kurzus, ezúttal haladóknak, táskaszerkesztő tanfolyam, vendégünk lesz Kemendi Ágnes, akivel növényi tintát készíthetünk. A Design hét keretében pedig nyílt napokkal, kiállítással, könyvkészítős foglalkozással és divatbemutatóval is készülünk. Várjuk régi és új vendégeinket!

Tovább »

2018. július 24.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Muravidéki magyar népzene című kötet nagy fontosságú monografikus munka, amely tudományos és gyakorlati szempontból is egyaránt jelentős. Megjelenésével többé nem képeznek fehér foltot a magyar népzene térképén a történelmi Zala és Vas vármegyéknek a mai szlovén államhoz került részei. A szakmailag hiteles gyűjtemény egyetemességre törekedve összegzi a tájegység népzenéjét, emléket állítva az elmúlt évtizedek kutatóinak, akik a Mura menti magyar népzene feltárása és megőrzése terén kimagaslót alkottak. A kiadvány megrendelhető a Hagyományok Háza webáruházán keresztül.

Tovább »
2018. július 31.

Ifjú mesterek remekei

A Népművészet Ifjú Mestere 2018. évi pályázat kiállításának legszebb alkotásaiból nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.), 2018. augusztus 17-én 14 órakor.

A kiállítás megtekinthető 2018. szeptember 29-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

Tovább »

2018. július 24-29.

Tusnádfürdő

Tovább »

A Hagyományok Háza pavilonjában kiadványárusítással és kézműves foglakozással várjuk az érdeklődőket az augusztus 31. és szeptember 2. között, a Szentháromság téren megrendezésre kerülő Budavári Könyvünnepen.

Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2018. július 31.

Irány Méra!

A Méra Világzenei Csűrfesztiválon három kontinens zenészei lépnek fel egy falusi porta csűrszínpadán. A széles zenei választék és fergeteges fesztiválhangulat mellett a közönség  megismerheti  egy hagyományőrző kalotaszegi   falu  hétköznapjait. A patakon túl, a   gyümölcsösben  a   chillzone függőágyakkal várja a fesztiválozókat, a gyerekeknek pedig egész napos programot kínálunk.Szeretettel várunk Mérába mindenkit 2018. augusztus 2. és 5. között!

Tovább »

A napokban lettek nyilvánosak a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiumának nyílt pályázatai – külföldi fellépéseket, stúdiófelvételeket, népzenei konferenciákat, szakmai képzéseket és a médiában való megjelenést is támogatják.
Összesen öt témakörben hirdetett pályázatot a napokban a Halmos Béla Program Ideiglenes Kollégiuma. Sokféle területet, szerteágazó érdeklődési köröket támogatnak ezúttal is. Mind az öt pályázat benyújtási határideje augusztus 24., éjfél.

Tovább »

2018. július 17-19.

Balatonfüred

Fotó: A Hagyományok Háza munkatársai

Tovább »

A balatonfüredi Anna-bál prímásversenyének résztvevői megtöltötték hegedűszóval a Gyógy teret. A szakmai zsűri értékelése alapján Kovács Márton Bence előadása bizonyult a legjobbnak, akit Mihó Attila virtuozitása követett, majd pedig harmadikként Boda Gellért játékát díjazták. Szeretettel gratulálunk a díjazottaknak és minden résztvevőnek!

Tovább »

Magyarok, románok, szlovákok, németek, zsidók, cigányok, szerbek és még számos népcsoport élte és éli meg a hétköznapokat és az ünnepeket egymás mellett a Kárpát-medencében. Ebbe a színes és sokszínű kavalkádba enged betekintést 2018. július 20-tól tíz napon át a FolkUdvar idei programja Kapolcson, ahol koncertek, kézműveskedés, tánctanítás, és hajnalig tartó mulatság vár mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza meghirdeti határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyét!

Azt várjuk és értékeljük, ami egykor a népi kultúrában természetes volt: ha a mesemondó élőszóban, improvizatív módon mesél. A verseny a fiatalabb és idősebb, sőt a legidősebb korosztály mesemondói számára is nyitott, ezzel szintén a népmese eredeti, hagyományos kultúrában betöltött szerepére helyezzük a hangsúlyt.

Tovább »

A Gömöri Kézművesek Társulása, a Hagyományok Háza Hálózat-Szlovákia, valamint a Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség 2018. július 27-én, pénteken 

„Érdekképviselet és szervezetépítés a Kárpát-medencében”

címmel konferenciát rendez, melynek keretén belül sor kerül az idén tavasszal megalakult Szlovákiai Magyar Kézműves Szövetség alakuló közgyűlésére is.

Tovább »
2018. július 11.

Nemzetközi vizeken

Baku, Jekatyerinburg, Ostrava – csak néhány a számos külföldi helyszín közül, ahol magyar zenekarok a nemzetközi színtéren kialakult kapcsolatainknak köszönhetően idén nyáron képviselik a Kárpát-medencei népzenét.

Tovább »
2018. július 11.

Munkatársat keresünk

A Hagyományok Háza vagyongazdálkodási feladatainak ellátására beszerzési/ügyviteli kollégát keresünk. 

 

Tovább »

Életének 67. évében, rövid, súlyos betegség után 2018. július 9-én elhunyt Barbócz Sándor népzenész, a Békés Banda alapítója és prímása, a békéscsabai Bartók Béla Szakgimnázium népi vonós, furulya, cimbalom és koboz tanára.

Tovább »
2018. július 6.

Double Rise Fesztivál

Kalandosan telt az idei Double Rise Fesztivál, de a zord időjárás ellenére nagyszerű hangulat volt a Folkudvarban. Kézműveskedtünk, táncoltunk, népzenei koncertekkel és hajnaléig tartó táncházakkal vártuk a fesztiválozókat.

Tovább »

2018. június 20.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Július 3-án Balatonfüreden tartottak sajtótájékoztatót az Anna-bál kapcsán. Az eseményhez ezúttal is kapcsolódik a prímásverseny, a bál hetében népzenei prímások mérik össze a tudásukat.
– A teljes Kárpát-medence képviselteti magát majd a versenyen. 11 tehetséges hegedűs zenél a legjobb prímás díjáért, a kötelező darabok mellett eljátszhatják a kedvenceiket is. Balatonfüred békebeli környezetében mindig lélek melengetően szól a népzene, így a közönséget nemcsak a hagyományos gálára várjuk, magát a versenyt is figyelemmel kísérhetik – mondta kérdésünkre Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. (forrás: balatonfored.hu)

Tovább »
2018. július 4.

A nyár népdala 2018

Nagyon szépen köszönjük a rengeteg beküldött dalszöveget a Nyár népdala játékunkra. Hosszú vívódás után több száz levél közül a zsűri a Haza is kéne már menni dalt választotta az ide nyár népdalának.

Haza is kéne már menni,
Vajon mit fognak gondolni.
Sötét az ég alja, babám, kísérj el haza,
Megszolgálom én azt valaha.

A nyerteseknek szeretettel gratulálunk, levélben küldjük a részleteket.

Tovább »
2018. július 4.

Jegypénztár információk

Tájékoztatjuk Önöket, hogy jegypénztárunk új helyszínen, a 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6. szám alatt várja kedves vásárlóinkat. Jegypénztárunk 2018. július 15. és augusztus 5. között zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A kézművesség nem pusztán kellemes időtöltés, hobbi lehet, hanem hivatás is! OKJ-s képzéseinken az egyes mesterségek kiválóságai oktatnak, tudásuk legjavát nyújtva a résztvevőknek, hogy a legszebb alkotások készülhessenek el. Ajánljuk a képzéseket mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni türelmüket, kitartásukat, szeretnének egy élethosszig tartó örömforrást az életükbe, vagy szeretnének kipróbálni valami újat, kivételeset.

Tovább »

2018.06.21.

Balatonfüred, az Anna Grand Hotel

Páva Gála

Fellépők: Haraszti ikrek, Fekete Borbála, Debreczeni-Kis Helga, Fodor Mátyás, Maródi Eszter és Maródi Levente, Czifra Táncegyüttes

Tovább »

2018. június 23.

1011 Budapest, Fő u. 6.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Az NMI Művelődési Intézet Nonprofit Közhasznú Kft. ifjúsági bentlakásos tábort szervez 15 évnél idősebb fiatalok és ifjúsági közösségek számára 2018. július 11-15. között Somogyfajszon. A filmes táborban neves filmes és értékgyűjtő szakemberek oktatják és a gyakorlatban is bemutatják az érték- és hagyománygyűjtés módszereit. A táborban filmszakmai ismeretek bővítésére is alkalom nyílik.

A jelentkezés határideje: 2018. július 4.

Tovább »

2018. május 31., Mezőtúr

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2018. június 26.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Népi Iparművészeti osztály a 1011 Budapest, Szilágyi tér 6. szám alól elköltözik a 1011 Budapest, Fő utca 6/b szám alá. 2018.06.25. és 2018.06.29. között a Népi Iparművészeti osztály csak telefonon elérhető, kérjük ezen időszak alatt személyesen csak előre leegyeztetett időpontban jöjjenek. 2018.07.02-tól már az új címen várjuk Önöket a megszokott nyitva tartás szerint. (H-CS: 9:00-16:00, P: 9:00-13:00, SZ,V: Zárva). A zsűrizések szeptembertől folytatódnak, az időpontokról itt tájékozódhatnak.

Tovább »

Az Anna-bálra készülő Balatonfüred jeles eseménye a Kárpát-medencei Prímásverseny. 2018-ban hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök versengenek az egymillió forintos fődíjért  2018. július 17-én 15 órától és július 18-án 10 órától. A gálaműsor 2018. július 18-án 21 órakor lesz a balatonfüredi Gyógy téri nagyszínpadon.

Tovább »
2018. június 22.

Néptánc egész évben!

Állítsa össze kedve szerint a 2018/2019-es évad bérletét a Magyar Állami Népi Együttes előadásaiból– az autentikus műsortól a táncszínházig! Személyre szabott bérletével 30 százalék kedvezménnyel látogathatja az előadásokat a megújult Budai Vigadóban. A bérletek megvásárlására kizárólag személyesen, a jegypénztárunkban van lehetőség!

Tovább »
2018. június 22.

Muzsikáló Magyarország

A hagyományos éttermi cigányzene támogatása, népszerűsítése érdekében – a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza Muzsikáló Magyarország pályázatának segítségével – a nyári turista szezonban, május 19. és szeptember 2. között 4-5 fős cigányzenekarok zenélnek  25 budapesti és 50 vidéki étteremben, a hét hat napján. Bízunk benne, hogy ezzel az egyedülálló kezdeményezéssel sikerül a közösségteremtő muzsikálás hagyományát életben tartani.

Tovább »

A Hagyományok Háza Lajtha László tiszteletére ünnepi megemlékezést tart 2018. június 30-án, szombaton 18 órától, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához. Hívunk és várunk minden zenészt, hogy hangszerrel csatlakozzon a zenés menethez!

Tovább »

2018. június 27. és 30. között mi is ott leszünk Torockón a Double Rise Fesztiválon. A Hagyományok Háza Folksziget esténként a műfaj legjobbjaival vár mindenkit koncertekre, majd hajnalig tartó táncházra. A Tükrös zenekar, a Parno Graszt, Enyedi Ágnes és a Bandárium, a Tokos zenekar, a Háromszék Táncegyüttes, a Bekecs Táncegyüttes, az Ördögborda Néptáncegyüttes, a Bahorka Társulat, a Kuttyomfitty Társulat,  Fölszállott a páva gála és adatközlő népzenészek biztosítják nálunk a felejthetetlen hangulatot!

Tovább »

2018. május 30-án tartott sajtótájékoztatót a Fonó Budai Zeneházban a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége és a Nemzeti Művelődési Intézet a közös, Otthonról haza nevű projektről. Beszédet mondott Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterhelyettese, Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója, Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke és Kárpáti Árpád, a Nemzeti Művelődési Intézet ügyvezető igazgatója.

Tovább »

Játsszon velünk! Küldje el nekünk kedvenc népdalát, és nyerje meg különleges nyári ajándékcsomagjaink egyikét!

Írja meg nekünk június 22-ig, melyik népdal illik legjobban a nyár hangulatához, melyik dallam nélkül nem telhet el táncház, fesztivál vagy tábor, mi pedig díjazzuk a legjobbakat.

Tovább »
2018. június 14.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy felújítási munkálatok miatt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2018. július 1-től augusztus közepéig zárva tart.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

2018. június 24-én kezdődik népművészeti tehetséggondozó programunk a „Kapolcska” összművészeti ifjúsági tehetséggondozó tábor és fesztivál keretében, melynek résztvevői a legtehetségesebb ifjú táncosok, muzsikusok és énekesek. A fiatal tehetségek szervezett, csoportos, az életkori sajátosságaikat figyelembe vevő, tartalmas, élményközpontú egy hetes tehetséggondozó programon vesznek részt.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és a Nyitott Műhely idén is csatlakozik a Múzeumok Éjszakájához, ahol rendkívül izgalmas programokkal várunk kicsiket és nagyokat. Lesz családi kincskereső, interaktív tárlatvezetés a kiállítótermekben, koncert, mese, kézművesség, divatbemutató, és bárki bejárhatja a virtuális Hagyományok Házát. Szeretettel várunk mindenkit június 23-án 14 órától!

Vásárolja meg nálunk sorban állás nélkül Múzeumok Éjszakája karszalagját, mellyel a Hagyományok Házát támogatja!

Tovább »

2018. május 25.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2018. június 5.

Cigány mesterségek tábor

Hodász
2018. május 18-19. és 2018.május 25-26.

Nemzeti Tehetség Program

Tovább »

A Halmos Béla Programiroda pályázatot hirdet népzenei és világzenei zenekarok számára a WOMEX-re készülő CD-n való megjelenésre.
Az iroda kereskedelmi forgalomba nem kerülő promóciós CD-t készül megjelentetni 2300 példányban a legrangosabb világzenei vásárra. A kiadványon való részvételre bármilyen népzenei és világzenei együttes, előadó, formáció pályázhat, amely Magyarországon vagy a Kárpát-medence más országaiban működik, és eredeti vagy nemzetiségi népzenét vagy világzenét játszik.
Pályázati határidő: 2018.06.15.

Tovább »

2018. május 30.

Szent István Bazilika

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. május 25.

TRIP Hajó

Tovább »
2018. június 4.

Halmos Bélára emlékezünk

72 éve, 1946. június 4-én született Halmos Béla.

„Halmos Béla széles ismeretségi hálója, érdeklődő személyisége, életszeretete révén pontosan tudta, hogy kitől mit kell kérdeznie. Örömmel és lelkesedéssel fordult mindenki felé, a mozgalomban élte életét. (...) Ma lennél 72 éves, Isten éltessen Béla bácsi, odafönt is!" (Szecsődi Barbara)

Tovább »

2018. május 31-én, csütörtökön 10.30 órakor nyílt a XIV. Alföldi Fazekas Triennálé kiállítás Mezőtúron, a Városi Galériában. A megnyitó ünnepség alkalmával a legkiemelkedőbb alkotások díjazásban részesültek. A pályázat és a kiállítás  célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekas-központok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése volt.

Tovább »

Ott leszünk a legjobb nyári fesztiválokon határon innen és túl, egész napos programokkal, népzenével, néptánccal, mesével, gyerekprogramokkal, hajnalig tartó táncházakkal, koncertekkel, kézműveskedéssel, virtuális valóság bemutatóval, hiszen nem telhet el a nyár hagyományaink nélkül. Szeretettel várunk kicsiket és nagyokat, mindenkit, aki nyáron is tartalmas kikapcsolódásra vágyik!

Tovább »
2018. május 24.

Kosárfonó szakmai napok

Különleges szakmai továbbképzésen vehettek részt hazai kosárfonók május 12. és 14. között a Hagyományok Háza kézműves termeiben. Skandinávia egyik legjelesebb kosárfonó mestere, Anne-Mette Hjornholm látogatott el hazánkba, hogy tudását megossza az ország minden tájáról érkező, gyakorlattal rendelkező kosárfonókkal. Magyar kézművesek dán oktatótól katalán fenékre ír technikával fonott oldalberakásos kosarat készítettek.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes értéket ment és értéket teremt, a tradíció és modernitás kettőssége figyelembe vételével működik. Táncosai 2018. június 2-án 17 órától, a Táncház Maratonon a Felső-Tisza vidékének páratlanul gazdag tánchagyományából tartanak bemutatót és oktatnak táncokat az érdeklődőknek.

A táncház során hat nemzet táncaival ismerkedhet meg a közönség a magyar táncház-módszert alkalmazva a Fonó Budai Zeneházban.

Tovább »

2018. május 17.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

1011 Budapest, Fő u. 6.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

20 éve kezdődött a századforduló legnagyobb szabású Kárpát-medencei népzenei gyűjtése Kelemen László ötletéből kiindulva, az ő vezetésével a Fonó Budai Zeneházban. 2017 őszétől kezdve havi egy szerdai alkalommal megidézzük a húsz évvel ezelőtti gyűjtésalkalmakat: vendégül látjuk az Utolsó Óra gyűjtéssorozatban megörökített azon muzsikusokat, akik még köztünk vannak. Következő alkalommal, 2018. május 30-án az északkelet-mezőségi zenészeket látjuk vendégül a Fonó Budai Zeneházban 21 órától, majd közös táncházzal zárjuk az estét.

Tovább »

A Hagyományok Háza munkatársai azon dolgoznak, hogy a verbunk és a csárdás táncok máig élő hagyománya felkerüljön az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékére. Kérünk mindenkit, akinek szívügye a néptánc, legyen az amatőr vagy profi táncos, fiatal vagy örökifjú, néptánccsoport vezető, néptánc koreográfus, hogy segítse törekvésünket a letölthető nyilatkozatok kitöltésével.

Tovább »

2018. június 9-10-én élő szavas mesemondással, bábszínházzal, vásári komédiával, kézműves foglalkozásokkal, íjászattal, népi játékokkal és néptánccal vár mindenkit a Hetedhét Hatvan Népmesefesztivál a hatvani Grassalkovich Művelődési Ház és Díszkertben.  Büszkék vagyunk arra, hogy a fesztivál számos mesélője a Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamain sajátította el a mesemondás fortélyait, és hogy neves szakembereink, Agócs Gergely és Varga Norbert megosztják tudásukat a fesztivál közönségével.

Tovább »

2018. május 4.

1016 Budapest, Fém u. 8.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. május 13-14.

Vendégünk: Anne Mette Hjornholm dániai kosárfonó

1011 Budapest, Apor Péter u. 2-4.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Kaphat-e biztatást az identitásában bizonytalanná váló, a kultúrák zűrzavarában tébláboló ember? Szülőföldünk (múltunk) elhagyása annak elvesztése is egyben? Mindig aktuális, mindenkit megérintő kérdésekre keresi a választ a Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című előadásában, május 25-én 15 és 19 órától a MOM Kulturális Központban. Jegyek korlátozott számban még elérhetők az előadásokra.

Tovább »
2018. május 14.

VII. Táncház Napja

Idén is nagyszerű hangulatban telt a már hagyománynak számító Táncház Napja! Köszönjük mindenkinek, aki elhozta és megosztotta velünk muzsikáját, tánctudását, meséjét, énekét, kézügyességét, vagy táncolt, énekelt velünk, hiszen így egy egész napon át mindenki láthatta, milyen nagyszerű a magyar néptánc, népzene.

Tovább »

A Táncháztalálkozón vendégünk volt Simon Broughton, a Songlines világzenei magazin szerkesztője. Büszkék vagyunk a Hagyományok Háza által szervezett koncertről írt elismerő szavaira is: "Nem ismerek más helyet a világon, ahol a hagyományos tánc- és zenei kultúra ismerete és megbecsültsége ilyen erős lenne."

Tovább »

Balatonfüred Város Önkormányzata, a Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszéke a 2018-ban megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet hagyományos magyar népzenét játszó hegedűsök számára. 2018. június 24-ig pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus magyar népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Tovább »

A gyöngy ezer arca címmel nyílt kiállítás 2018. május 17-én 14 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Magyar Gyöngy Egyesület idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját, amelyet egy nagyszerű kiállítással ünnepelnek, ahol az alkotók legszebb hagyományos és modern munkáit csodálhatja meg a közönség.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem 2018-ban is megszervezi az egyedülálló ünnepélyes misét, melynek keretében a kétféle egyházzenei hagyomány, a gregorián és az egyházi népénekek egymást kiegészítve csendülnek fel. A Szent István Bazilikában 2018. május 30-án 18 órakor kezdődő rendhagyó szentmisét Szent István tiszteletére, illetve Halmos Béla és Kallós Zoltán emlékére ajánljuk fel.

Tovább »
2018. május 9.

Szövő mesterkurzus

Az idei évi mesterkurzust a Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös, Örökül kaptuk című kiállítása ihlette. Ennek apropóján lehetőség nyílik az elmúlt évtizedekben készült szőnyegeket és egyéb szőttes alkotásokat szemügyre venni, a tapasztalatokat megvitatni, a követendő példákat és új törekvéseket megismerni. Az idei utolsó alkalommal alkalommal, 2018. május 18-án 10 és 14 óra között gyapjú szőttesekkel ismerkedhet a közönség.

Tovább »

A XII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázat célja 2018-ban, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. A pályázat eredményhirdetése és a kiállítás megnyitója 2018. május 11-én 14 órakor lesz Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »
2018. május 7.

Székely Fesztivál

Május 11. és 13. között Székelyföld három napra újra a nemzet fővárosába költözik, hogy bemutathassa természeti és kulturális értékeit, hagyományait. A rendezvény díszvendége idén Marosszék lesz. A szabadtéri színpadon immár hagyományosan a három székely megye, Kovászna, Hargita és Maros megye sokszínű hagyománya elevenedik meg, emellett az érdeklődők betekintést nyerhetnek a híres Maros folyóról elnevezett szék életébe, kézművességébe, hagyományaiba és mindennapi tevékenységébe.

Tovább »

Az immáron 10 éve működő, a Hagyományok Háza mesemondó tanfolyamán végzett első hallgatók kezdeményezésére létrehozott közösségi mesemondó alkalmat pár éve a Hagyományok Háza fogadta be. Így azóta havonta egy alkalommal a folyamatosan bővülő "beszélő közösség" és a Hagyományok Háza  közös mesemondó estet szervez népmesetanfolyamunk régi és jelenlegi hallgatóinak önkéntes közreműködésével.

Szeretettel várunk minden meseszerető érdeklődőt 2018. május 24-én 18:30-tól a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba!

Tovább »

A Táncház Napi gálakoncerten, május 4-én átadták a Halmos Béla vándordíjat és -emlékérmet. A vándordíjat – amely nem más, mint Halmos Béla egykori hegedűje – Mihó Attila, a Magyar Állami Népi Együttes prímása nyerte el. Az emlékérem pedig a Táncházmozgalom keretén belül kimagasló szakmai és közösségi „háttérmunkát” hivatott elismerni, amelyet az idei évben Henics Tamás népzenész, fotográfus kapott. Szeretettel gratulálunk nekik!

Tovább »

A Virtuális Hagyományok Háza a legmodernebb technológia segítségével az érdeklődőket egy olyan dimenzióba hívja, ahol körbejárhatják az Országos Népművészeti Kiállítás termeit; különleges, eddig sosem látott  nézőpontokból vizsgálhatják meg a népi iparművészet válogatott darabjait, vagy egy-egy perc erejéig akár együtt állhatnak színpadra a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival.

Tovább »

Ne maradjon le a Táncház Napjáról akkor sem, ha nem tud csatlakozni hozzánk május 5-én a Liszt Ferenc téren! Kövesse egész napos élő közvetítésünket, és legyen részese távolról is a táncok sodrásának, a legszebb muzsikának, a táncházak igazi hangulatának!

Tovább »
2018. május 3.

Bőr-nemez továbbképzés

2018. február 14., 21., 28., március 7., 14., 21., április 11., 18.

1011 Budapest, Apor Péter u. 2-4.

 Fotó: Dóra László

Tovább »

2018. április 28.

Békéscsaba

Bartók Béla Szakgimnázium és AMI, Szabadság tér 4.

Tovább »

2018. április 19.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. április 19., 14:30
Marczibányi Téri Művelődési Központ
Mérai Cifra Néptáncegyüttes
Együttesvezető: Varga Zoltán László

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Nemzeti Tehetség Program
Magvető programsorozat

2018. április 25-27.
Zsobok (Jebuc), Románia

Tovább »

A Hagyományok Háza munkatársai immár ötödik alkalommal tartottak komplex hagyományismereti tábort a  zsoboki Bethesda Gyermekotthon és Szórványiskola-Központban nevelkedő gyerekek számára, ahol a gyerekek népi játékokkal, tánccal, énekléssel, mesével, és a természetes anyagokkal való kézműveskedéssel is megismerkedhettek.

Tovább »

2018. április 27-28.

Zalaegerszeg

A Magyar Állami Népi Együttes táncosai koreográfusként és előadóként is részt vettek a rendezvényen, és rangos elismerésekben részesültek.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Örömmel tudatjuk, hogy a nagy érdeklődésre tekintettel és a beérkezett pályázatok nem várt nagy száma miatt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott közbenjárása eredményeként Magyarország Kormánya lehetőséget biztosított a pályázati felhívásban tervezett 8 budapesti és 8 vidéki helyszín helyett 25 budapesti és 50 vidéki helyszín támogatására. A döntés célja a cigányzene országos szintű kiterjesztése, népszerűsítése és új helyszínek bevonása a programba.

Tovább »

A Népművészet Ifjú Mestere-díj azoknak a fiatal alkotó- és előadóművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő egyéni teljesítményt értek el. A díjat évente, augusztus 20-án, öt személy kaphatja.

A 2018. évi pályázatra jelentkező előadó művészek bemutatója május 4-én 14 órától lesz a 1016 Budapest, Fém utca 8. címen.

Tovább »
2018. április 24.

Nemezelők előadás-sorozat

Idén a nemezes előadássorozat részeként egy könyvbemutató programot szervezünk május 5-én 10 órától a HÁLÓ S4 - közösségi és kulturális térben. A nemezkészítésben már nagy jártassággal rendelkező kutató, oktató Vetró Mihály NEMEZ - Az ősi kelme - A szkíták nemezei című könyvének bemutatójára várjuk a nemezelés iránt érdeklődőket. A kötet utolsó fejezetében számos alkotó bemutatkozik, akik szintén vendégeink egy beszélgetésre.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Kész Margit 2018. május 3-án 17 órától „Ellehet a sok kincs, ha egészség nincs”– népi gyógyászat Kárpátalján címmel tart előadást, mellyel elkalauzolja a hallgatóságot a kárpátaljai népi orvoslás napjainkban is alkalmazott, illetve az emlékezetekben még élő racionális és mágikus gyógymódok, tünetmagyarázatok, és a betegségmegelőzés módszereinek világába.

Tovább »

2018. április 20.

Márványmenyasszony étterem

1012 Budapest, Márvány u. 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Utolsó alkalommal mutatja be a MOM Kulturális Központban a Magyar Állami Népi Együttes Naplegenda című előadását április 27-én. A nagy érdeklődésre való tekintettel megnyitottuk a karzatot, így korlátozott számban még jegyek vásárolhatók a 19 órakor kezdődő előadásra.

Tovább »

A Csoóri Sándor Program pályázati felhívásának beadási határidejét a kiíró meghosszabbította! Az új határidő: 2018. május 2.

Kérjük azon civil szervezeteket, akik az idei Csoóri Sándor Program pályázati felhívásának 4.4-es pontjára pályáznak, hogy a pályázathoz csatolandó szakmai együttműködési megállapodás kapcsán - amennyiben a Hagyományok Házával szeretnék azt megkötni - kizárólag Varga Máté (varga.mate@hagyomanyokhaza.hu) munkatársunkat keressék.

Tovább »
2018. április 19.

Kéz-Mű-Remek kiállítás

Az egész Kárpát-medence népi iparművészetét, népművészetét, kézműves hagyományait bemutató nagyszabású népművészeti kiállítás nyílt Kéz-Mű-Remek címmel a Műcsarnokban a Hagyományok Háza szakmai partnerségével, ahol munkatársaink, népi kézműves mestereink, művészeink gyönyörű alkotásait is megcsodálhatja a közönség. A kiállítás vezető kurátora Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének vezetője. Szeretettel ajánljuk mindenkinek a kiállítást!

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk. Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhat itt az érdeklődő közönség, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak. 2018 május 4-én 17.30-tól Korzenszky Klára klinikai gyermek szakpszichológus beszél a mesei interakcióról, a szerepjátékról a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

Különleges múzeumpedagógiai óráinkra várjuk iskolai csoportok jelentkezését Anyák napja alkalmából. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum alkalmat kínál iskolai csoportoknak arra, hogy a gyerekek néprajzi, népművészeti ismereteik bővítése mellett saját kezűleg, kézműves mesterek segítségével készíthessenek ajándékokat, amivel édesanyjuknak kedveskedhetnek.

Tovább »

Régi álmunk válik valóra, hiszen idén táncházzal zárjuk a Táncház Napját! A Liszt Ferenc téri egész napos programokat követően közösen vonulunk át a Rácskertbe a Zagyva banda muzsikájára, ahol hajnalig tartó mulatság veszi kezdetét május 5-én 21.30-kor. Az este házigazdája Szente János. Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot a Bethlen Téri Színházban, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. 2018. május 3-án 19 órától Deffend Irén Tánc Mezőbándról és Pletyka  című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban. A művek bemutatása után Dóka Krisztina szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a művet, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva.

Tovább »

Fiatal zenészek, változatos zenék, izgalmas helyszín - koncertek egész nap a Dunán! Május 25-én egy koncertnap keretében szeretnénk megismertetni a magyarországi és régióbeli koncert-, program- és fesztiválszervezőket  azzal a tizenegy zenekarral, akiket a Hagyományok Háza pályázatára beérkezett több mint hatvan pályázó közül egy zenei szakértői zsűri kiválasztott arra, hogy 2017/18-ban képviseljék intézményünket, hagyományos zenei kultúránkat a hazai és nemzetközi színtéren. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a TRIP Hajóra!

Tovább »

Míves hímes tojások
2018. március 28. - április 28.
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Kiállításmegnyitó: 2018. március 28., 14 óra

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kapolcska Program szervező csapata közösen ismét tehetséggondozó tábort hirdet néptánc, népzene és népi ének szekcióban. Várjuk a 7-14 éves tehetségek jelentkezését, akik szívesen részt vesznek egy hétnapos tehetségkutató- és fejlesztő táborban, ahol közel 100 iskolás korú fiatal kap „összkulturális” oktatást zenei, színházi, népzenei, néptánc, kézműves és egyéb szekcióban. A csoportokat olyan elismert oktatók vezetik, mint a Fölszállott a páva televíziós vetélkedő felkészítő mesterei.

Jelentkezési határidő: 2018. május 2.

Tovább »

2018. április 6.,

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Tovább »

Szeretettel várunk minden modern technika iránt érdeklődő hagyományőrzőt a Táncháztalálkozó mindkét napján 10 és 18 óra között a Lajtha terembe, hiszen virtuális valóság installációnknak köszönhetően kicsik és nagyon egyaránt táncolhatnak a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, bejárhatják az Országos Népművészeti kiállítást, és egészen közelről nézhetnek meg reprezentatív kiállítási tárgyakat.

Tovább »

Áprilisban a bőrművességé a főszerep a Nyitott Műhelyben. Április 21-én Éber Tamás, a Békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola bőrműves oktatója érkezik hozzánk. Az ő segítségével kóstolhatunk bele ebbe a sallangozás mesterségébe, és sajátíthatunk el alapvető technikákat. Nemcsak lószerszám készíthető ilyen módon, hanem különböző modern ékszerek is. Szerszámot és alapanyagot a foglalkozáshoz biztosítunk.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban április 6. és május 6. között látogatható a Nyitott Műhely rajzpályázatára beküldött alkotásokból megrendezett kiállítás. Nemcsak a gyermekrajzok szépségében lehet gyönyörködni, de érdemes megcsodálni a pedagógusok és gyerekek kreatív munkáit. Látható Miskakancsó kirakó, vagy saját verses meséskönyv, papírszínház, Magyarország fazekasközpontjait bemutató társasjáték. Minden gyermeket, pedagógust, szülőt, érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább »
2018. április 11.

A magyar cimbalom

Cimbalom kurzus és cimbalmos találkozó, táncház és koncert ifj. Koszorus Kálmán emlékére

2018. április 7-8.

Marosvásárhely

Tovább »

Idén is részt veszünk az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron április 14-15-én, ahol kedvezményes áron vásárolhatók meg kiadványaink, bemutatkoznak nemzetközi portfóliónk zenekarai, és legújabb kiadványainkat is megismerheti a közönség. 2018-ban Árendás Péter, a Hagyományok Háza munkatársa veheti át a Táncház Díjat. Szívből gratulálunk neki és a többi díjazottnak, akik Táncház Érmet kapnak!

Tovább »

Szeptemberben nyílik meg a nagyközönség előtt a Hagyományok Házának otthont adó Budai Vigadó felújított épülete. Az építők az eredeti közbeszerzési szerződésük előírása szerint fokozatosan, az elkészülés ütemében engedik át az épületet az intézménynek, hogy az visszaköltözhessen. A nyári szünet lehetőséget ad a teljesen új, modern gépészet próbaüzemeire is, így szeptember 1-étől a ház a maga "teljes fegyverzetében" áll majd a nagyközönség rendelkezésére - mondta el Kelemen László főigazgató az április 5-én tartott épületbejáráson.

Tovább »

A „Rings on Water” (Vízgyűrűk) 2018 kézműves-központú formatervezési versenyt a Pozsonyi Népművészeti Központ (ÚLUV) hirdette meg, és a Hagyományok Háza vállalta fel a magyarországi szakmai koordinációt. A verseny tárgya iparművészeti, tervezői és művészi kézműves alkotások készítése, melyeknek tervezését és végső anyagát helyi, regionális és nemzeti hagyományok ihlettek. A legjobb alkotók vagy alkotóközösségek pénzjutalomban részesülnek, és egy nemzetközi utazókiállításon is részt vehetnek alkotásaikkal, amelynek anyagáról fényképes katalógus készül.

Jelentkezési határidő: 2018. július 8..

Tovább »

2018. április 5.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. március 14.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2018. április 6.

Táncünnep

2018. április 5. - V4 gálaműsor: Sl'uk Szlovák Népművészeti Egyesület - Szlovákia, Ondrás Művészegyüttes - Csehország, Śląsk Nemzeti Ének- és Táncegyüttes - Lengyelország, Magyar Állami Népi Együttes

Nemzeti Színház (1095 Budapest, Bajor Gizi park 1.)

Zenei szerkesztő: Pál István Szalonna
Rendező: Mihályi Gábor

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. április 4.

Fonó Budai Zeneház

1116 Budapest, Sztregova u. 3.

Tovább »

Az Otthonról haza program keretében a Hagyományok Háza hosszú távú, határon átívelő együttműködések kialakítása érdekében jelentkezési lehetőséget hirdet néptánctáborokban való részvételre 2018 nyarán.

Szlovákia és Románia magyarlakta vidékeire várjuk a gyermekcsoportokat, ahol a résztvevők a helyi táncpedagógusoktól, zenészektől, „tiszta forrásból” megtanulhatják az adott falu, tájegység táncait, zenéit.

Jelentkezési határidő: 2018. április 23.

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Borbély Jolán Prima-díjas, Erdélyi Zsuzsanna-díjas és Martin György-díjas néprajzkutató végső búcsúztatása 2018. április 11-én du. 14 órakor lesz a Farkasréti temető Hóvirág utcai ravatalozójában, református szertartás szerint.

Emléke nem csak szívünkben él, de tovább él minden kihímzett terítőben, minden szőttes takaróban és minden táncos gyerek szépen megformált mozdulatában.

Az elhunytat a Hagyományok Háza saját halottjának tekinti.

Tovább »
2018. április 3.

Rajzpályázat

Több száz alkotás érkezett a Hagyományok Háza-Nyitott Műhely pályázatára. A legjobb alkotásokat szakértői zsűri hosszas viták, és érvelések, egyeztetések után választotta ki, a nyerteseknek gratulálunk!

Szeretettel várjuk az alkotó gyerekeket és pedagógusokat Magyar Népi Iparművészeti Múzeum és Nyitott Műhelybe az 2018. április 6-án 15:30-tól megrendezésre kerülő díjátadóra és programsorozatra.

Tovább »

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívást tesz közzé „Muzsikáló Magyarország 2018” címmel vendéglátó egységek tulajdonosai, működtetői, üzemeltetői számára. A projekt célja a magyarországi cigányzene támogatása és népszerűsítése.

Pályázatok beadási határideje: 2018. április 25.

Tovább »

„Ország-világ az én hazám!"
2018. március 24., 19 óra
Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Fotó: Antal Alice

Tovább »

Mezőtúrtól a Zsolnay-gyárig
Szabó Kinga keramikusművész, Népművészet Mestere életmű-kiállítása
2018. március 23. – május 12.

Kiállításmegnyitó: 2018. március 23., 13 óra

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Az európai, nemzetközi rendezvényhez csatlakozva immár ötödik alkalommal szervezik meg országszerte a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák Országos Hétvégéjét április 6. és 8. között. A rendezvény célja a „Holnap örökségének átadása”, a hagyományos kézművesség értékeinek bemutatása, ezáltal a közösségek kialakulásának, megerősödésének segítése.

Tovább »
2018. március 26.

Arcképek - Borbély Jolán

„Ha szegény vagyok is, mint minden nyugdíjas népművelő, de még mindig azt csinálhatom, amit szeretek. Szeretem a munkám, az embereket. Örülök, hogy népi kultúránk továbbélésének lehetőségeiben segíthetek azoknak, akik ezt fontosnak tartják. Hiszem, hogy a fiatalok egy része tisztában van azzal, hogy az értékeket nem szabad veszni hagyni.” (Forrás: epa.oszk.hu)

Tovább »

Orendi Emil István népzeneoktatónak, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatójának az erdélyi táncházmozgalom felvirágoztatásában, valamint a helyi kulturális-közösségi események megszervezésében vállalt szerepét ismerte el a magyar állam. Orendi István elmondása szerint a kitüntetés nem egy embert, hanem egy közösséget illet, hiszen munkatársai nélkül semmi sem valósulhatna meg. Szeretettel gratulálunk neki és a többi díjazottnak!

Orendi Emil István népzeneoktatónak, az Udvarhely Néptáncműhely igazgatójának az erdélyi táncházmozgalom felvirágoztatásában, valamint a helyi kulturális-közösségi események megszervezésében vállalt szerepét ismerte el a magyar állam. A díjazott szerint a kitüntetés nem egy embert, hanem egy közösséget illet, hiszen munkatársai nélkül semmi nem valósulna meg és nem is érne semmit.(Ezt a cikket a Székelyhonról másolták: https://szekelyhon.ro/aktualis/rangos-magyar-allami-kituntetessel-ismertek-el-tizenegy-erdelyi-szemelyiseg-munkassagat)
Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes 2018. március 24. és 28. között kuvaiti turnén vesz részt, a Magyarország Nagykövetsége Kuvait, valamint a National Council for Culture – Arts and Letters meghívására és szervezésében. A Magyar rapszódia c.előadás két este kerül bemutatásra, 25-én és 26-án.

Tovább »
2018. március 21.

Elhunyt Borbély Jolán

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 90. életévében elhunyt Borbély Jolán Prima-díjas, Martin-díjas néprajzkutató, pedagógus.Kezdettől fogva részt vett a táncházmozgalom szellemiségének kialakításában, a mozgalom szakmai segítésében. Intézeti munkája mellett folyamatosan segítette a hagyományőrző mozgalmat, előbb az intézeti kereteken belül, majd a civil mozgalmakon keresztül. Alapítója, elnökségi tagja volt a Népművészeti Egyesületek Szövetségének. Nyugodjon békében!

Tovább »
2018. március 21.

Játsszon velünk!

Érdemes ismét velünk játszani, hiszen ezúttal a nyeremény egy páros belépő Nyitrai Marianna március 24-i koncertjére a Fonóba! Játékunk tíz néprajzi, népzenei kérdésből áll, és a válaszadók között sorsolással választunk nyertest. Nyitrai Marianna vendégei a koncerten többek között az Üsztürü zenekar, Jámbor István "Dumnezeu" és Mezei Ferenc "Csángáló" a Szászcsávási zenekarból, és Erdős János és Erdős Judit szászcsávási hagyományőrző táncosok. Sok sikert kívánunk a játékhoz!

Tovább »
2018. március 21.

Házhoz visszük a mesét!

Várjuk művelődési házak, könyvtárak, iskolák és egyéb közművelődési intézmények vagy kulturális társulások jelentkezését, akik szeretnék megtudni, milyen is a hagyományos népmesemondás, hogyan építhető be az élőszavas mesemondás a mindennapokba, vagy hogyan válhat a kézműves foglalkozások, a játszóházi tevékenységek kísérőjévé. Felnőttek, pedagógusok, kézművesek, közművelődési szakemberek, játszóházvezetők hatékonyan hasznosíthatják munkájuk során a Mese vándorúton programunk tanulságait. 

Tovább »
2018. március 21.

1%

Idén is hálás szívvel fogadjuk, ha  adója 1%-ával támogatja munkánkat, hozzájárulva ezáltal ahhoz, hogy hagyományaink XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesület adószáma: 18129250-1-41.

Tovább »

Sok-sok alkotás érkezett már a fazekasságot bemutató rajz- és alkotópályázatunkra.

Szakértői zsűri értékeli a beküldött pályamunkákat, és április 6-án a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák V. Országos hétvégéje programsorozat keretében mesével és kézműves foglalkozással egybekötött díjátadóval ünnepeljük a tehetséges és kreatív gyerekeket és pedagógusokat. Szeretettel várunk minden résztvevőt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba a 15.30-kor kezdődő ünnepségre, mely egyben a pályamunkákat bemutató kiállítás megnyitója is!

Tovább »

2018. február 8.

Marczibányi Téri Művelődési Központ

Fotó: Hagyományok Háza

Tovább »
2018. március 14.

Munkatársaink a nagyvilágban

Munkatársaink a világ számos országában mutatták már be tevékenységünket, és a magyar népi kultúra csodáit. A Tanulj, hogy taníthass! projekt keretében határon túli és európai intézményekkel, szervezetekkel építenek olyan kapcsolatokat, amelyek teret engednek a tapasztalatcserének, külföldi minták megismerésének, és amelyek mindenki számára tanulságosak. Tapasztalataikat 2018. március 21-én 15 órától osztják meg az érdeklődő közönséggel.

Tovább »

Nyitott Műhelyünkben egy izgalmas előadással és egy nagyszerű szakmai kurzussal várjuk a „lélekben” utazni vágyókat és a tudásra szomjazókat. Szenczi Jánosné szövő, a Fehérvári Kézművesek Egyesületének elnöke kézműves szemmel járt körül egzotikus keleti országokat. Fényképekkel megtűzdelt előadása izgalmas és hasznos lehet egyéni látogatóknak, és szakmai érdeklődőknek is. Mintakincstár kurzusunk szakmai továbbképzés mindazoknak a pedagógusoknak és kézműveseknek, akik foglalkozásaikon a magyar motívumok megismertetésére is szeretnének módszertant találni. Rajzpályázatunkra még nem késő a hosszú szünet alatt készülni. Szeretettel várunk minden alkotást!

Tovább »

Kiemelkedő népművészeti munkásságának elismeréseként Martin György-díjban részesült Pávai István népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudomány Intézetének tudományos főmunkatársa, a Hagyományok Háza címzetes igazgatója, Folklórdokumentációs Fejlesztési Osztályunk vezetője. Szívből gratulálunk az elismeréshez neki és minden díjazottnak!

Tovább »
2018. március 14.

Szövő mesterkurzus

Az idei évi mesterkurzust a Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös Örökül kaptuk című kiállítása ihlette. Ennek apropóján lehetőség nyílik az elmúlt évtizedekben készült szőnyegeket és egyéb szőttes alkotásokat szemügyre venni, a tapasztalatokat megvitatni, a követendő példákat és új törekvéseket megismerni. Következő alkalommal, 2018. április 13-án 10 és 14 óra között gyapjú szőttesekkel ismerkedhet a közönség.

Tovább »

A népzenészek iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak a még élő hagyományőrző mesterekkel, és hogy tanulhassanak tőlük. Tematikus népzenei workshop-sorozatunk alkalmaira Magyarország három különböző régiójába, egy észak-magyarországi, egy kelet-magyarországi és egy dél-magyarországi helyszínre érkeznek különböző tájegységek hagyományőrző zenészei és énekesei, akik részt vettek az Utolsó Óra gyűjtésekben. Első alkalommal április 7-én, Szegeden találkozhatnak a fiatal zenészek a kutasföldi prímásokkal és az Üsztürü zenekarral. Várunk szeretettel minden zenészt és énekest, hiszen csak ritkán kínálkozik alkalom hagyományőrző mesterektől tanulni, velük énekelni, muzsikálni!

Tovább »

A hagyományos népi gyermekjátékokat bemutató sorozatunk következő állomása a Fejér megyei Mezőföld. 2018. április 8-án Kneifelné Laczkó Krisztinától tanulhatnak játékokat az érdeklődők, Vakler Annától pedig a Fejér megyei néphagyományban megjelenő gyermekjátékokról és népdalvilágról hallhatunk előadást. A képzést  óvodapedagógusoknak, tanítóknak, táncpedagógusoknak ajánljuk, hogy gyarapíthassák játékrepertoárjukat, ismereteiket.

Tovább »

2018. március 23-án 13 órakor nyílik Szabó Kinga keramikusművész életmű-kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, Mezőtúrtól a Zsolnay-gyárig címmel. Szabó Kinga számtalan nívós szakmai elismeréssel rendelkezik, a magyar fazekas hagyományokra alapozva alakította ki stílusát. Kizárólag korongolt használati- és dísztárgyakat készít engobe és sgraffito-díszítéssel, transzparens ólommázakkal. Figurális díszítései között leggyakoribb a madár motívum.

Tovább »

Mesterek és tanítványok koncertsorozatunk következő vendége 2018. március 24-én 19 órától a Fonó Budai Zeneházban Nyitrai Marianna népdalénekes. „Már csak felvételről cseng Ambrus Sándorné Márton Kata, Dömötörfy Józsefné Szmodics Borbála, Kiss Erzsébet és más kiváló női nótafák hangja. Az ő nótáikat énekelem – többek közt – és azért , hogy mások is énekeljenek. Élő ember élő muzsikája. Ezt tehetjük hozzá az elnémult közösségek muzsikájához mi „előadók”. Mindezt kiváló zenészbarátokkal teszem ezen a koncerten. Ők mind mestereim." (Nyitrai Marianna)

Tovább »

Örömmel értesítjük művészeinket, hogy a Magyar Művészeti Akadémia havi 121.125 forint művészjáradékot ítél meg a 65. életévüket betöltött, Népművészet Mestere vagy más díjban részesített alkotóknak, amelynek igénybevételéhez egy igénylőlap kitöltésére van csupán szükség.  Szeretnénk, hogy minél több alkotó, művész értesülhessen erről a lehetőségről.

Tovább »
2018. március 1.

Ünnepi gyermekprogramjaink

Játékos, interaktív foglalkozásainkon a gyerekek megismerhetik történelmünket, elmélyedhetnek egyedi hagyományainkban. Nemzeti Ünnepváró foglalkozásunkon muzsikával, tánccal idézzük meg a huszárok korát, múzeumpedagógiai foglalkozásainkon március 15-e rendhagyó, mégis méltó megünneplésére készülünk a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, ahol huszáros mézeskalácsot készítünk, és tojásfestő foglalkozással várjuk a húsvétot, miközben a gyerekek játékos formában ismerkedhetnek a kiállításokkal.

Tovább »

Nincs is nagyszerűbb és nemesebb feladat az önkéntességnél! Az 1972. május 6-án a budapesti Liszt Ferenc térről elinduló kezdeményezés hatására fiatalok százezrei saját hagyományaik felé fordulnak, táncházakban és folkkocsmákban érzik jól magukat, népdalokat énekelnek, tánctáborokba és kézművestáborokba mennek nyaralni, népzenét és néptáncot tanulnak. Szeretnénk, hogy ezt a világot minél többen megismerjék, ezért április 16-ig várjuk mindazok jelentkezését, akik itthon vagy külföldön, Budapesten vagy vidéken, tánccal, muzsikával, flashmobbal szeretnének csatlakozni hozzánk.

Tovább »

Zenei menedzsment workshopunk harmadik alkalmán a hazai és nemzetközi nép- és világzenei pályázati lehetőségek bemutatására koncentrálunk, megmutatjuk, hogyan tudtok jelentkezni a WOMEX-re (határidő idén március 16.!), volt zsűritagok tippjeivel segítünk a pályázatok összeállításában, és három nemzetközi világzenei fesztivál képviselője is megosztja velünk tapasztalatát. Szó lesz még arról is, hogy miért fontos egyáltalán a zenei menedzsment, kik a magyar piac intézményi szereplői. Szeretettel várunk mindenkit március 10-én 14 órától az A38 hajóra!

Tovább »

Pászti Miklós Liszt-díjas karnagy, zeneszerző 1950 és 1954 között volt a Magyar Állami Népi Együttes karnagya, zeneszerzőként pedig olyan műsorok zenéjét komponálta az együttes számára, mint a Magyar századok 1968-ból, vagy az Életfa 1979-ből. Március 4-én 15 órától, születésének 90. évfordulóján emléktáblát avatnak tiszteletére.

Tovább »

Idén is lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére. A Népművészet Ifjú Mestere díj az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő alkotó- vagy előadó-művészeti teljesítmény elismerésére, 15-35 év közötti népművészeti alkotó- és előadóművészek részére adományozható.

Jelentkezési határidő: 2018. április 18.

Tovább »

A Hagyományok Háza az idei évben is szeretne segítséget nyújtani azoknak a pedagógusoknak, akik ismerik és használják munkájukban a néptáncot, a gyermekjátékokat, vagy szeretnének megismerni olyan technikákat, módszereket, ami segítségükre lehet mindennapi munkájukban, és a felnövekvő generáció épülését szolgálja. Az Útravaló módszertani tanfolyamunkat az óvodapedagógusoknak ajánljuk, akik meglévő játékrepertoárjukat, tánctudásukat és módszertani ismereteiket szeretnék bővíteni, vagy szeretnék megismerni és munkájukban alkalmazni a népi játékokat.

Tovább »

Elérhetővé váltak a Hagyományok Háza tulajdonában álló, a Magyar Állami Népi Együttestől mint jogelődtől szerzett, ÁNE 001–160. számú, Maácz László és társai  gyűjtéseit tartalmazó filmek. Az 1948 és 1961 között készült fekete-fehér némafilmeket a Hagyományok Háza finanszírozásában az MTA BTK Zenetudományi Intézet munkatársai digitalizálták. A felvételek között egyfelől olyan – a néptáncosok számára közismert – településeken készült táncgyűjtések láthatók, mint pl. Bogyiszló, Méhkerék, Mohács vagy Tyukod; emellett számtalan, ez idáig ismeretlen település tánca is megtekinthető.

Tovább »
2018. február 16.

Virrasztás Kallós Zoltánért

Kallós Zoltánért a virrasztás február 16-án, helyi idő szerint 19 órától lesz Válaszúton, de ezen a napon 21 órától Budapesten, a Fonó Budai Zeneházban is szeretnénk tőle búcsút venni, hagyományos népzenész szokás szerint. Szeretettel várjuk mindazokat, akik szeretnék tiszteletüket tenni, és számítunk a zenészek részvételére, akik muzsikával is közreműködnek.

Kallós Zoltánt  február 17-én, helyi idő szerint 13 órakor helyezik végső nyugalomra a kolozsvári Házsongárdi temetőben.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Varga Anna ökológus-etnobiológus kutató 2018 február 22-én 17 órától Fáslegelők gyógyító kincsei címmel tart előadást a fáslegelők egy kevésbé, de talán egyre inkább ismertté váló egészségmegőrző kincséről.

Tovább »

Két érdekes előadással kezdjük a márciust, Művészet, hobbi, marketing előadás-sorozatunkban a kézműves foglalkozások hirdetése lesz a téma március 6-án, és ezen a napon vendégünk Reök Cecília is, aki az ökodesign rendszeréről beszél, és sok-sok magyar és külföldi példát hoz előadásában. Március 9-én családi tojásfestő programunkra várjuk mindazokat, aki velünk együtt szeretnének készülni a húsvétra, és egy hangulatos délutánon hagyományos tojásfestő technikákat szeretnének tanulni.

Tovább »
2018. február 15.

Közérdekű információ

Tájékoztatjuk közönségünket, hogy 2018 február 22. és március 8. között a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) található jegypénztárunk zárva tart.

Az online jegyvásárlás ebben az időszakban is elérhető.

Megértésüket köszönjük! 

Tovább »
2018. február 14.

Elhunyt Melis László

Életének 65. évében elhunyt Melis László Erkel Ferenc- díjas hegedűművész.

Számos kamara- és szólódarabot, valamint dalokat komponált, többek között a Magyar Állami Népi Együttes Örmény Legenda és a Veszett Világ című táncjátékainak zeneszerzője. Kiválóságát 1993-ban zeneszerzői nagydíjjal jutalmazták a San Remo-i filmfesztiválon, majd 1995-ben megkapta a filmkritikusok díját, ezt követően pedig neki ítélték a 2008-as Erkel Ferenc- díjat. 1981-től közel 20 játék- és kisjátékfilmhez írt, kísérőzenét és több mint 200 színházi és rádiójáték-zenét komponált. Az utóbbi években együttesben aktívan nem zenélt, azonban alkotói munkáját a legvégsőkig gyakorolta.

Nyugodjon békében!

Tovább »

Sajnálattal közöljük, hogy a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának Kodály népzenéje című, február 14-én 19 órától tervezett koncertje a kolozsvári Tranzit Házban elmarad.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »
2018. február 14.

Elhunyt Kallós Zoltán

Mély megrendüléssel tudatjuk, hogy Kallós Zoltán, a Nemzet Művésze címmel és a Magyar Corvin-lánccal kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas erdélyi magyar néprajzkutató, népzenegyűjtő 2018 február 14-én, 92 éves korában elhunyt. Kallós Zoltán végezte a magyar nyelvterületen a legnagyobb népzenei gyűjtést. Az erdélyi és magyarországi táncházmozgalom egyik életre hívója, népzenei és néptánc táborok szervezője. Nevelői hatása rendkívüli jelentőségű, mivel hosszú évek során fiatalok tömegeivel ismertette és szerettette meg a magyar népművészetet. 

Nyugodjon békében!

Tovább »

2018. március 3-4-én nagyecsedi cigány táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Balogh Katalin és Horváth József „Pákó” tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »
2018. február 9.

100 A - Busómaszk

Galériánkban  „A” kategóriás alkotásokat mutatunk be, melyek egyedi, kiváló minőségű, művészeti értékű  munkák, gyökereik egyértelműen a népművészeti hagyományainkhoz köthetőek.

Tovább »
2018. február 8.

HHBK közgyűlés

Március 6-án tartja a baráti kör egyesület évi rendes közgyűlését  a Hagyományok Háza közösségi termében (1011 Bp. Apor Péter u. 2-4.).

Letölthető meghívó

A közgyűlés időpontja 17.00

A közgyűlést követően 19 órától tartjuk soron következő tánctanfolyami alkalmunkat.

Tovább »

A Hagyományok Háza Nyitott Műhelye a népi fazekasság emlékeit, motívumait, formavilágát megörökítő rajz- és alkotópályázatot hirdet óvodai és iskolai vagy egyéni gyerekcsoportok, szakkörök számára. Öt korcsoportban, a legkülönbözőbb hagyományos és modern technikákkal készülhetnek az alkotások, amelyekből kiállítás is nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. 

A pályamunkák beküldési határideje: 2018. 2018. március 26., hétfő

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozatán való közreműködésre. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres vagy énekes szólisták jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő, maximum 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. A koncertet követően lehetőség nyílik táncházra is a pályázók közreműködésével.

A pályázatok beérkezési határideje: 2018. április 13.

Tovább »

A magyar néptáncművészet különleges eseményei közé tartoznak az évente megrendezésre kerülő versenyek, megméretések: legényes-, verbunk- és szólótáncversenyek, vagy akár a Népművészet Ifjú Mestere pályázat. A Magyar Állami Népi Együttes táncosai közül is jó néhányan vannak, akik ezeken a megmérettetéseken különböző elismerésekben részesültek. Mára az ő kedves táncaikból született meg az Aranyba táncolva műsor, amit február 16-án 15 és 19 órától mutatnak be a MOM Kulturális Központban.

Tovább »

2015. május 9-én, a IV. Táncház Napján rendezett gálán a Zeneakadémia nagytermében először adták át a Halmos Béla-vándordíjat és -emlékérmet a legendás népzenész és kutató emlékére. Egy arra méltó prímás Halmos Béla egykori hegedűjét veheti át minden évben vándordíjként a szakmai kuratórium döntése alapján, míg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Halmos Béla-emlékérmet készíttetett és ítél oda a táncházak szervezésében kiemelkedő munkát végzett személynek.

Jelöltállítási határidő: 2018. március 20.

Tovább »

Május 5-én a Liszt Ferenc téren, az első táncház helyszínén idén is a Kárpát-medence legszebb táncait tanulhatják kicsik és nagyok egyaránt, az Írók Boltjában egész napos mese és társasjáték várja a gyerekeket, családokat, ékszereket, játékokat készíthetnek a kézműveskedni vágyók, majd fergeteges táncházzal zárjuk a napot a Rácskertben. 

Tovább »

2018 február 2.

Bethlen Téri Színház

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018. február 2. – 2018. március 17.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2018 február 1.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2018 január 10.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz hímes tojás, mézeskalács, gyertya; fonott és szőtt használati tárgyak;  nád és zsupszalma tető, kerítés (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma, sás); bőrművestárgyak; illetve népi játék (alapanyag: vessző, gyékény, csuhé, nád, szalma) szakágakban.

Leadási határidő: 2018. február 21.

Személyesen érdeklődhetnek Illés Vanda zsűriszervezőnél: (+36-1) 201-8734; 06-30/729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu
Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, Mezőtúr Város Önkormányzata, a
Mezőtúri Közművelődési és Sport Közhasznú Nonprofit Kft. és a Túri Fazekas Múzeum meghirdeti a XIV. Alföldi Fazekas Triennálét. A pályázattal arra bátorítjuk az alkotókat, hogy felfedezzenek általuk korábban nem alkalmazott, régi, ritkán használt díszítési technikákat, alkalmazzák és továbbfejlesszék azokat. 

Tovább »

2018 február 13-án és 14-én 11 és 18 óra között a Nyitott Műhely mesterségbemutatókkal, szakmai tanácsokkal várja azokat a látogatókat, szakembereket, tanfolyami hallgatókat, pedagógusokat, designereket, akik szeretnék megismerni egy-egy mesterség magasfokú, nagy tapasztalattal rendelkező művelőit, népi iparművészeket, népi kézműves technikákat.

Tovább »

A XII. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázat célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük; és olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel. A legszebb alkotásokból 2018 május 18-án kiállítás nyílik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Jelentkezési határidő: április 4.

Tovább »

2018. február 1., 20:00
Fonó Klub, 6720 Szeged, Dugonics tér 12.
2018. február 2., 20:00
Jászság Népi Együttes székháza, 5100 Jászberény, Víz u. 1.

Tovább »

Megjelent a „Helyi hagyományok” sorozat legújabb, polgári népi játékokat és szokásokat bemutató kötete Szédeli borsó... címmel,  a Zoboralja CD Agócs Gergely  gyűjtései nyomán készült és két lemeznyi felvidéki magyar népzenét tartalmaz, Panek Kati - A nagyapaember könyve pedig egy nagyon érzelmes, örök érvényű életrajzi munka, amely az emberi kapcsolatokról, szeretetről, méltóságról szól. A kiadványok megrendelhetők webáruházunkon keresztül.

Tovább »

A kapolcsi FolkUdvar az a hely, ahol kiderül, miért izgalmas a népzene, a néptánc, a kézműves- és népmesehagyományunk. A hely, ahol tiszta szívvel énekelhetünk, ahol bárki megtapasztalhatja, milyen önfeledten lehet népzenére bulizni. A hely, ahol jobbnál jobb koncertek várják az érdeklődőket és ahol hajnalig szól a talpalávaló a házigazda zenekarainknak köszönhetően. Várjuk 5-6 fős házigazda zenekarok jelentkezését február 26-ig, hogy az idei fesztivál is teljes élményt nyújthasson.

Tovább »

Az Almárium sorozat újabb állomásaként, az egykori Gömör vármegye déli, dombos -lankás vidékén, a Szilicei fennsíkon élő magyar lakosság tánc és zenei hagyományát ismerheti meg a közönség  2018 február 10-én 19 órától a Fonó Budai Zeneházban.
Láthatjuk a környék híres pásztortáncát, megtudhatjuk honnan kapta a verbunk a „vasvári” nevet.  Vállalkozó kedvű férfiak, a bálban eljárhatják a vidék tréfás, „káplár” által irányított lakodalmi verbunkját.

Tovább »

Szülőföldünk Biharország címmel nyílt új kiállítás 2018 február 2-án 14 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Bihari Népművészeti Egyesület 1993-ban alakult 16 településről 20 fővel. Mára már 31 településről 187 tagja van. Alkotóik 27-féle mesterséget művelnek, többek között csuhé-, gyékény-, szalma-, kosárfonók, fafaragók, gyöngyfűzők, nemezelők, gyerekjáték-készítők, fazekasok, bőrösök, hímzők, szövők, viselet- és szűrrátét-készítők tartják életben a mesterségeket. A kiállítson az ő munkáikat láthatja a közönség március 17-ig.

Tovább »

2017 december 19.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Kodály népzenéje című koncerttel indul turnéra Erdélybe a Magyar Állami Népi Együttes. A koncert Kodály szellemiségéből inspirált zenei barangolás téren és időn át, amely magában hordozza múltunk hagyatékát és jövőnk megmaradásának zálogát, megszólaltatva a Kárpát-medence különböző tájegységeinek zenéit, azok virtuóz hangszerjátékát, a néha szívet szorító, máskor felemelő, örömteli népdalait. A zenekar február 12. és 14. között Nagyváradon, Marosvásárhelyen és Kolozsváron nyolc alkalommal örvendezteti meg a közönséget.

Tovább »
2018. január 24.

HHBK tánctanfolyam

Felcsíki és moldvai táncok

2018 január 23.

1011 Budapest, Apor Péter u. 2-4.

Fotó: Nagy Viktória

Tovább »

A kézművesség, a hagyományos népi mesterségek kiemelt szerepet töltenek be a Hagyományok Háza életében, ezért egy kézműves nyereményjátékra hívjuk közönségünket. 

Válaszoljon helyesen tíz kézművességgel kapcsolatos kérdésünkre, és nyerje meg értékes kézműves ajándékcsomagunkat!

Tovább »

2017 november 22.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017 október 18.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017 szeptember 29.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2018. január 24.

Örökül kaptuk kiállítás

Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítása

2018 január 19. - 2018 március 14.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

(1011 Budapest, Fő u. 6.)

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

„A népmese mai élete”
Agócs Gergely: Pál István mesél
Könyvbemutató
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
2018. január 12., 16:00

Tovább »

20 évvel az Utolsó Óra után

Jubileumi gála a gyergyói zenészekkel
2017. december 6., 21:00
Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

Havonta egy alkalommal mesemondó estet szervezünk Népmesetanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A társaság sok szeretettel vár mindenkit január 18-án, csütörtökön este 18.30-tól 21.30-ig a Hagyományok Háza Nyitott Műhelyébe (1011 Budapest, Fő u. 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Bethlen Téri Színház új koncepcióval folytatja a 2014-ben életre hívott előadás-sorozatot, amely ezúttal a színpadi néptáncművészet egy-egy mai kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A művek bemutatása után egy felkért szakértő beszélget az alkotóval, elemzi a műveket, utalva az előzményekre, tánctörténeti párhuzamokra, ihlető forrásokra, természetesen a közönséget is bevonva. 2018. február 2-án 16 és 19 órától Fundák Kristóf Egység - Kétség és Metamorfózis című koreográfiáit láthatja a közönség a Bethlen Téri Színházban.

Tovább »

2018. január 20-21-én sárközi táncokkal várjuk az ínyenc táncokkal szívesen ismerkedőket . A néptáncgyakorlatot Taba Csaba és Fejér Erika tartja.

Lehetőség van a tanfolyamon kívül, csak egy-egy hétvégére is jelentkezni.
Alkalmi részvételi díj: 15 000 Ft/fő/alkalom
Táncegyüttesek táncosainak 4 fő felett 50%-os csoportos kedvezményt adunk. Csoportos kedvezménnyel a részvételi díj: 7 500 Ft/fő/alkalom

Tovább »

Ajánljuk induló kézműves tanfolyamainkat, szakköreinket mindazoknak, akik alkotó kikapcsolódásra vágynak, szeretnék elsajátítani egy-egy technika fortélyait, saját készítésű használati tárgyakat szeretnének, vagy akár csak elszakadnának néhány órára a rohanó világtól. Oktatóink szakmájuk kiválóságai, a korlátozott csoportlétszámnak köszönhetően minden résztvevőre egyéni figyelmet tudnak fordítani, így a sikerélmény sem marad el. Csuhétárgykészítő tanfolyamunkon készülhetnek játékok, szatyrok, ékszerek, a zöldvesszős kosárfonó szakkörön kosarak, dobozok, bőrműves szakkörünkön pedig a bugyrok, bukszák kapják a főszerepet.

Tovább »

Folytatódik előadás-sorozatunk a népi gyógyászatról a Hagyományok Házában, melynek a Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelye ad helyet. Avar Ákos, mongol és arab szakos orientalista 2018. február 8-án 17 órától tart előadást A mongol népi orvoslás múltja és jelene címmel, bemutatva a különféle hagyományos gyógyítási technikákat, tradicionális gyógyszereket és ezek közül is különösen az állati eredetű alapanyagokból készült orvosságokat.

Tovább »
2018. január 11.

Farsang a Nyitott Műhelyben

A farsangi időszakot nem hiába nevezték az ördög ünnepének, hiszen e hol hosszabb, hol rövidebb időszakban szinte minden olyan dolog megtörténhetett, amely az év más szakában nem. Öltözhetett nő férfinak,  fiatal idősnek,, vagy busónak, tikverőzőnek, esetleg még medvének is. Szabad volt hangosan muzsikálni, énekelni, rengeteget táncolni, nevetni és udvarolni vagy épp szerelmet vallani. Nyitott Műhelyünkben 2018. január 21-én 10:30-tól  játékos vetélkedővel és dudaszóval űzzük el a telet, és egy busó is a vendégünk lesz.

Tovább »

2018-ban három éves fennállását ünnepli Nyitott Műhelyünk, ezért tevékenységéhez, küldetéséhez híven az ünneplés során is a kézművességé, a népművészeti technikáké a főszerep.

2018. január 27-én 14 órától megmutatjuk, hogyan társíthatók a különböző mesterségek, bőrfonással, szűrrátétkészítéssel és szövéssel is ismerkedhet az érdeklődő közönség.

Tovább »

A 2018 január 6-án bemutatott Újév-köszöntő műsorunkat január 12-én, péntek este 20:10-kor tűzte műsorra az M5 tévécsatorna. Várunk szeretettel mindenkit a képernyők elé!

Tovább »

A Hagyományok Háza gálaelőadása

Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
2018. január 6.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum legújabb kiállítása Lőrincz Aladárné, Lőrincz Etel és Kontár Veronika közös kiállítása. A kiállítás a szövést mint családi örökséget mutatja be, megelevenedik az anyáról lányára hagyományozódó a szakértelem és alkotó tevékenység.

A kiállítás megtekinthető 2018. március 14-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között. Szeretettel várunk minden érdeklődőt a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumba (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Kör tánctanfolyamával elsősorban az idősebb korosztály számára szeretnénk olyan táncalkalmat teremteni, ahol lehetőség van a táncházakban használható tudás elsajátítására, de kortól függetlenül mindenkit szeretettel várunk. 

A zenét Virágvölgyi Márta és tanítványai, valamint a Borfolk zenekar szolgáltatja.

Következő alkalom: február 6.

Tovább »

Időpontváltozás! A könyvbemutató 17:30 helyett 16 órakor kezdődik!

Pál István mesekincséről, a mesék összegyűjtésének körülményeiről, s magáról a Madách-díjas nógrádi pásztorról, a Népművészet Mestere díjjal kitüntetett „Pista bácsiról" hallhat az érdeklődő közönség 2018 január 12-én 16 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum Nyitott Műhelyében. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza tudományos munkatársa új könyvét, a Pál István mesél. Egy nógrádi pásztorember mesekincse című kötetet mutatja be nekünk.

Tovább »

Aktuális hírek