Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Első alkalommal tartottunk zenei menedzsment mesterkurzust 2018. december 7-én a Liszt Ferenc Zeneakadémián a Hagyományok Háza, a Zeneakadémia és a Hangvető szervezésében. Olyan újító szellemiségű témákról beszélgettünk, mint a zeneipar értéklánca, zenei együttesek marketingje és portfólió kialakítás, népzenészként a közösségi médiában, és a Halmos Béla programban rejlő lehetőségek. Meghívott előadóink, Lelkes András, Liber Endre, Weyer Balázs, és Klausz Melinda voltak. Kezdeményezésünket a zenei tanulmányokat folytató hallgatók és zenekarok igénye hívta életre , ezért tervezzük a folytatást, tavasszal szintén workshop keretében, a továbbiakban pedig szabadon választható tárgyként a Zeneakadémián.

Tovább »

A középdöntőkkel folytatódik a Fölszállott a páva 5. évada péntek este a Duna Televízióban, ezekre produkcióra már a nézők is szavazhatnak. Az első középdöntőben a Csaba Nemzetiségi Néptáncegyüttes, Fekete Borbála, Cruz Heather Laura és Demarcsek Dániel, Király Dávid, a Nógrád Táncegyüttes, Eötvös Remus, Haraszti József, az Ördöngös Zenekar, a Pendely Énekegyüttes, Glonczi Rodrigó, Debreczeni-Kis Helga és a Debreceni Hajdú Táncegyüttes lép színpadra.

Tovább »

December - Karácsony hava című rajzpályázatunkra több mint 1500 pályamunka érkezett. A három korcsoportban választott díjazottak (óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos) mellett három különdíjat is megítélt a szakma zsűri. A díjazott pályamunkákból nyílt kiállítás megtekinthető a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u 6.) 2018 január közepéig.

Közönségszavazás keretében egy fiatal művészt is megajándékozunk. December 19-én reggel 10 óráig itt várjuk a szavazatokat.

Tovább »

2017 december 1. - 2018 január 27.

Kiállításmegnyitó: 2017 december 1., 13 óra

Magyar Népi Iparművészeti Múteum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

2017 december 1.

MOM Kulturális Központ

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Legyen hagyományban gazdag a karácsony! A 2017 december 12. és 22. között jegypénztárunkban (1011 Budapest, Fő utca 6.) vásárolt jegyek mindegyikére 40% kedvezményt adunk.

Jegypénztárunk ünnepi nyitvatartása:

december 20.: 14:00-18:00

december 21-ig: 12:00 - 18:00

december 22.: 12:00 - 18:00

december 23.-január 2.: zárva

január 2-től: a megszokott rendben

Akciós kiadványcsomagjaink bárki számára feledhetetlenné teszik az ünnepeket, a december 18-ig leadott rendeléseket még idén postázzuk.

Tovább »

2017 november 30.

Mese és muzsika a Parasztbiblia történetei alapján
Terescsik Eszter színművész, Navratil Andrea népdalénekes, a Kobzos Együttes és Bese Botond dudás

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Tájékoztatjuk látogatóinkat, hogy a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2017 december 19. és 2018 január 2. között zárva tart.

Tovább »

Sevella Zsuzsanna, a MintaKINCStár szerzőjének új alkotása kerül bemutatásra 2017. december 10-én 12:30 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) az Adventi vasárnapok rendezvény keretén belül. A Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát – Játékgyűjtemény és foglalkoztató szűrhímzés és fafaragás motívumokkal egy interaktív készségfejlesztő játék főként 4–9 éves gyermekek számára. A gyermekek a pedagógusok, szülők, családtagok segítségével a különféle minták, motívumok útján felfedezhetik az őket körülvevő világot.

Tovább »

60 órás akkreditált képzésünk célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, mind az előadóművészek, mind pedig az érdeklődők számára hasznosítható. A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosítja a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyekkel hagyományos népmesék szóbeli elmondására alkalmassá válnak.

Jelentkezési határidő: 2017. december 30.

Tovább »

2017. december 3.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza tevékenységét, a néphagyomány mai alkalmazásának lehetőségeit bemutató rendezvénysorozatunk keretében a vajdasági Szabadkára látogatunk, hogy élményszerű előadások és tevékenykedtető műhelyfoglkalkozások keretében bemutatkozzunk. A Magyar Állami Népi Együttes Tánckánon című műsorával lép színpadra, a táncosok közreműködésével bemutatjuk a Találkozás a néphagyománnyal programunkat és magunkkal visszük a Játéktól a mesterségig kiállításunkat is.

Tovább »

A Pál István mesél című könyv egy rég várt, hiánypótló és sokrétű munka, melyben a mesék szöveghű lejegyzésén túl  audio- és videomelléklet teszi igazi élménnyé a meséket. A Tudja Isten, kinek subát, kinek gubát - Játékgyűjtemény és foglalkoztató munkafüzet a Játék - Hagyomány sorozatunk első kötete, amely a szűrhímzés és fafaragás motívumaira épülő interaktív készségfejlesztő játék. A kiadványok megrendelhetők webáruházunkon keresztül.

Tovább »

2017. szeptember 20.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. augusztus 21.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. július 10.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. június 19.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. december 1. - január 27.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Kiállításmegnyitó: 2017. december 1.

Fotó: Turbéky Dénes és Illés Vanda

Tovább »
2017. november 28.

Ünnepi kiadványcsomagok

Ebben az évben nyolc akciós csomagot készítettünk azzal a céllal, hogy segítsük az ünnepi készülődést. Kedvezményes ajánlatainkban sikerkiadványainkat, valamint egyes sorozatainkat kínáljuk 26-65%-os kedvezménnyel 2017. november 24. és 2017. december 31. között. A kiadványokat webáruházunkból rendelheti meg, amelyekből remek ajándék válhat népzenét, néptáncot szerető barátoknak, családtagoknak.

Tovább »
2017. november 28.

Ünnepváró vásár

2017 november 24-25.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Pohl Péter, Turbéky Dénes és a Hagyományok Háza munkatársai

Tovább »

2017.november 15. szerda 16:30-18:00
Magyar Népi Iparművészeti Múzeum
1011 Budapest Fő utca 6.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2017. november 23.

Kodály nyomdokain

2017. november 10., 18.00
Regionális Összművészeti Központ
Szeged, Reök

2017. november 28., 19.00
Kanizsai Kulturális Központ

Nagykanizsa  - Fotó: Goór Gábor

Tovább »
2017. november 23.

Ünnepváró Eng

Adventi programkínálatunkat az ünnepre készülődés jegyében állítottuk össze. Az  Adventi vasárnapok elhozzák a karácsony igazi hangulatát kicsiknek és nagyoknak egyaránt, kézműveseinktől pedig remek ajándékok kerülhetnek a karácsonyfa alá. Megvásárolhatók ajándékutalványaink is, amelyek bármely előadásra beválthatók. továbbá az ezeken a rendezvényeken vásárolt jegyek mindegyikére 40% kedvezményt adunk. Akciós kiadványcsomagjaink idén is részét képezik az ünnepvárásnak.

Tovább »

A Hagyományok Háza nemzetközi tevékenységének fontos törekvése a Kárpát-medencei népzenei előadóművészek hazai és külföldi előre jutását segítő lehetőségek megteremtése. A népzenei színtér fejlődését szolgálja az az idén tavasszal indított zenei menedzsment sorozat, melynek november 18-án tartottuk az őszi szakmai napját. A workshop megvalósításában szakmai partnerünk a Hangvető Zenei Terjesztő Társulás, a program moderátora Liber Endre volt. Következő alkalom: 2018. márciusában!

Tovább »

2017. november 18.

HÁLÓ Közösségi és Kulturális Központ

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »

2017. október 19.

Csali Gyermek Néptáncegyüttes Nagy Csali és Ifjúsági csoportjai, Csali zenekar

Fotó: Csendes Krisztina

Tovább »

2017. november 17.

Bethlen Téri Színház

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

2017. november 18.

Fonó Budai Zeneház

Tovább »

2017. november 14.

Fotó: Németh Miklós és Szilárd Katalin

Tovább »

Ötödik évadához érkezett a Fölszállott a páva tehetségkutató műsor. A verseny megálmodói, a Hagyományok Háza és az MTVA fél évtizeddel ezelőtt az eseménysorozattal kívántak tisztelegni mindazok előtt, akik Bartók és Kodály szellemi örököseiként az elmúlt négy évtizedben is életben tartották nemzeti kultúránk legősibb ágát, a népi hagyományt.

Tovább »

Mesterek és tanítványok

Tintér Gabriella és meghívottjai

2017. november 10.

Fonó Budai Zeneház

Tovább »

Idén a Hagyományok Háza a XX. Országos Fazekaspályázatot Körmenden és a XXI. Országos Szőttespályázatot Hevesen hirdette meg. Összesen majdnem 300 tárgyból válogatott az elméleti és gyakorlati szakemberekből álló két zsűribizottság. A  III. Vászon-Fazék kiállításon a két pályázat legjobb alkotásait tekintheti meg a nagyközönség. A tárlat célja, hogy a vidéki helyszínek után a fővárosban is bemutassuk a díjnyertes alkotásokat.

Tovább »

Hangolódjunk együtt az ünnepekre! 2017. november 24-25-én négy fal közé hozzuk a karácsonyi vásárok hangulatát. A kézműves vásár mellett interaktív gyerekprogramokkal, hangszerbemutatóval, adventi koncertekkel, kézműves foglalkozásokkal, mesével várunk minden érdeklődőt – kicsiket és nagyokat egyaránt.

Nagyszerű lehetőség a tartalmas családi együttlétre, ahol mindenki megtalálja a kedvére való programot.

A belépés díjtalan.

Tovább »

20 éve kezdődött a századforduló legnagyobb szabású Kárpát-medencei népzenei gyűjtése Kelemen László ötletéből kiindulva, az ő vezetésével a Fonó Budai Zeneházban. 2017 őszétől kezdve havi egy szerdai alkalommal megidézzük a húsz évvel ezelőtti gyűjtésalkalmakat: vendégül látjuk az Utolsó Óra gyűjtéssorozatban megörökített azon muzsikusokat, akik még köztünk vannak. Következő alkalommal, 2017. december 6-án a gyergyóvidéki zenekart látjuk vendégül, majd közös táncházzal zárjuk az estét.

Tovább »

Jövő évben is indul a Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete akkreditált pedagógus-továbbképzésünk a táncot tanító pedagógusok számára, amelynek során a résztvevők bővíthetik módszertani ismereteiket, és részletesen megismerkedhetnek az egyes tájegységek hagyományok szellemi kultúrájával. 2017. november 15-ig a jelentkezők elővásárlási kedvezményben részesülnek.

A módszertani kérdések iránt érdeklődő óvodapedagógusoknak pedig a márciusban induló Útravaló tanfolyamunkat ajánljuk.

Tovább »

Almárium - sorozatunk következő alkalma a  Mulatság somogyiakkal előadás november 18-án, ezért játékra hívunk benneteket.

Töltsd ki a tíz kérdésből álló néprajzi kvízünket, és nyerd meg értékes ajándékcsomagjaink egyikét, amely sok meglepetés mellett páros belépőt is tartalmaz a Mulatság somogyiakkal előadásra!

A játék november 15-ig tart, november 16-án értesítjük a nyerteseket.

Sok sikert kívánunk!

Tovább »

Idén huszadik alkalommal csendülnek fel örök értékek a páratlanul gazdag erdélyi népzene kincsestárából a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes háza táján, a csíkszeredai Városi Művelődési Házban, az Erdélyi Prímások Találkozóján.

A három napos kulturális rendezvény során a szerdai napon mesterkurzusokra, „Kodály Zoltán, a népzenekutató" fotó- és dokumentumkiállításra, valamint folkkocsmára várják az érdeklődőket. Csütörtökön a hagyományőrző népzenészek gálaműsorára és az azt követő táncházba, míg pénteken a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének gálaműsorával és táncházzal ér véget a rendezvény.

Tovább »

Milyen is a hagyományos népmesemondás? Hogyan építhető be az élőszavas mesemondás a mindennapokba, vagy hogyan válhat a kézműves foglalkozások, a játszóházi tevékenységek kísérőjévé? Hogyan vált régen vagy válhat ma valaki mesemondóvá és mi végre mondták elődeink vagy mondják napjaink mesélői a népmeséket? A felnőtteknek, pedagógusoknak, kézműveseknek, közművelődési szakembereknek, játszóházvezetőknek és minden más a folklórra nyitott embernek szóló INGYENES előadássorozat, a Mese Vándorúton választ ad a kérdésekre.
Következő állomásunk 2017. december 13-án Kiscsősz, ahol házigazdánk az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület.

Tovább »
2017. november 6.

Zenei menedzsment workshop

A zeneipari menedzsment képzések iránti folyton növekvő igény késztetésére a Hagyományok Háza és a Hangvető Zenei Társulás 2017-ben zenei menedzsment sorozatot hirdetett, melynek célja, hogy a feltörekvő népzenei és világzenei előadóművészek köre olyan hiánypótló zeneipari ismereteket sajátíthasson el, melyek segítik a hazai és nemzetközi színtéren történő előre jutásukat.

A tavaszi nagy sikerű egynapos rendezvény után november 18-án ismét  izgalmas témákkal várnak minden nép- és világzenészt.

Ízelítő szakmai napunk témáiból: Praktikus ismeretek szerzői és előadói jogokról; Professzionális előadói aktivitás a közösségi médián - a Kerekes Band példája; Népzenei sikertörténetek - kerekasztal-beszélgetés a Muzsikás és a Söndörgő nemzetközi sikeréről; Hagyományhűség vagy feldolgozás?

A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

Tovább »

Gyöngykötő foglalkozással és mézeskalács asztaldísz készítéssel várjuk mindazokat, akik a városi sürgés-forgásban egy olyan csendes helyet keresnek, ahol kellemes környezetben készíthetik el ajándékaikat szeretteiknek.
A hideg, sötét téli időben pedig izgalmas program Dr. Nagy-Pölös Zoltán néprajzos muzeológus előadása a régi szüreti ételekről, betakarításról, tartósításról. Várunk szeretettel minden kedves érdeklődőt!

Tovább »

Közeleg az I. Viharsarki Táncháztalálkozó napja, ahol számos érdekes program várja az érdeklődőket 2017. november 4-én a Csabagyöngye Kulturális Központban, Békéscsabán. A rendezvény a megyei kis- és nagyegyüttesek találkozását, megmutatkozását kívánja elősegíteni.

Tánctanítás, népi játszóház, viseletkiállítás, kirakodóvásár, és természetesen hatalmas mulatság várja a látogatókat.

Tovább »

2017. november 4-én tizedik alkalommal rendezik meg a Vajdasági Szólótáncfesztivált Horgoson, a Hagyományok Háza szakmai közreműködésével. Férfi szólóban és páros táncokban mutatkoznak meg a táncosok. A versenyzők két kategóriában, kötelező és szabadon választott táncokban mérik össze tudásukat.

Tovább »

Magvető programsorozat
  2017. október 20-23.
Zsobok (Jebuc), Románia

Tovább »

2017. október 18.

Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest Sztregova u. 3.)

Tovább »

2017. október 27-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum szakmai rendezvény miatt csak részlegesen látogatható. Megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. A beküldött pályázati anyag – legfeljebb három műsorszám – összesített időtartama együtteseknél maximum 15 perc, szólistáknál 10 perc lehet.

Beérkezési határidő: 2017. november 12.

Tovább »

A Hungarian FolkEmbassy – Magyar Népzenei Nagykövetség – Hetényi Milánnal és vendégeivel, Sebestyén Mártával, Kubinyi Júliával, Hideg Annával valamint Rácz Józseffel október 30-án, hétfőn 19 órakor tartja Ördögharapás című lemezbemutatóját az Uránia Nemzeti Filmszínházban. A lemezen szereplő dallamfüzér arra a kihívásra kínál választ, hogy eredeti, táncot vagy éneket kiszolgáló szerepéből kiemelve, koncertkörülmények között hogyan lehet visszaadni a feldolgozatlan népzene szépségét és mélységét.

Tovább »
2017. október 24.

A Hagyományok Háza a WOMEX-en

Idén először a Hagyományok Háza is részt vesz a világ legnagyobb világzenei vásárán, a WOMEX-en. Részvételünk célja nemzetközi kapcsolatok építése, networking és együttműködések kialakítása hasonló profilú intézményekkel, nemzetközi kulturális projektek felkutatása, kialakítása. Stratégiai célunk a magyar nép- és világzene képviselete nemzetközi portfóliónk zenekarai által.

Tovább »
2017. október 20.

Táncvásár 2017

Táncvásár

2017. október 7.

Fonó Budai Zeneház

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Variációk feketére - hagyományos díszítő technika és a fekete ruha
2017.október 13., 18:00

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2017. október 20.

Sárköz kiállítás

Sárköz
Sárköz régi és új népművészete
2017. október 13. - december 2.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2017. október 20.

Táncvásár 2017

Táncvásár
2017. október 7.
Fonó Budai Zeneház
Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2017. október 19.

Almárium Eng

2017. október 19.

A túloldalról Eng

2017. október 19.

Utolsó óra Eng

2017. október 19.

Sárköz Eng

A Hagyományok Háza Mesterek és tanítványok koncertsorozatával a folytonosságot, az idősebb és fiatalabb zenészeket, az egymástól tanuló generációkat, a mestereket és a tőlük tanuló, ihletet szerző tanítványokat szeretnénk megmutatni, egy színpadra állítani.

Mesterek és tanítványok sorozatunk következő vendége Tintér Gabriella, A koncerten közreműködő mesterek Hideg Anna Ördöngösfüzesről, Tankó Eszter Gyimesfelsőlokról, Benke Paulina és Pál Somoskáról. Várunk szeretettel mindenkit a Fonó Budai Zeneházba a 2017. november 10-én 19 órától kezdődő koncertre.

Tovább »

2017. november 18-án  19 órától a pásztorság egy sajátos világa tárul elénk a Fonó Budai Zeneházban. Megismerhetjük a kanászok híres baltás táncát, láthatjuk szilaj mulatozását, hallhatjuk kedves hangszereik elfeledett hangját.
Feltárul Somogy másik arca is, a falvak, uradalmi puszták népének életébe is bepillantást nyerünk. Megtudhatják, milyen az, mikor a földműves lakosság rendezte a maga „citerabálját”, hogyan szórakoztatták magukat minden napos eszközeikkel, az üveggel, seprűvel, a cséppel.

Tovább »

Gera Attila, a Magyar Állami Népi Együttes muzsikusa, számos népi fúvós hangszer kiváló ismerője. Ám ezen a koncerten nem csupán ezt az oldalát ismerheti meg a közönség, hanem többféle zenei stílust mutat be, melyek eddigi zenei pályáját végigkísérték gyermekkorától napjainkig.

Várunk szeretettel minden érdeklődőt 2017. október 27-én 15 órától a MOM Kulturális Központba.

Tovább »

Az egész napos programon minden csak a fejdíszekről fog szólni. Kiderül, milyen volt és merre tart a Kárpát-medencei fejdíszek készítése, milyen technikai megoldások, újítások kerültek kidolgozásra, és milyen lehetőségek vannak, ha fejdíszt szeretne készíteni vagy rendelni. Lehetőség nyílik kötetlen beszélgetésre előadókkal, népi iparművészekkel, viseletkészítőkkel, gyűjtőkkel.

Időpont: 2017. október 27., péntek

Tovább »

2017. október 27-étől péntekenként a Pávásoké az éter! A Hagyományok Háza szakmai együttműködésével megvalósuló műsorban idén ismét a felnőtteké a színpad: több mint ezer jelentkező mérettette meg magát idén is a népzenei és néptánc tehetségkutató területi válogatóin.
A szarvasi és a fővárosi eseményről készült filmeket október 27-én, a keszthelyi és tatabányai fordulókat november 3-án, a hajdúböszörményi és az erdélyi Mikházán forgatott adásokat pedig november 10-én este láthatják a Duna Televízió nézői. A válogatófilmek végén kiderül, hogy kik a továbbjutók, azaz mely 48 produkcióval találkozhatnak a nézők az élő adásokban. Szurkoljunk együtt idén is a résztvevőknek!

Tovább »

A Hagyományok Háza December - Karácsony hava címmel rajzpályázatot hirdet gyermekek számára három korcsoportban. A pályázók megismerkedhetnek a jeles napok történetével, hagyományaink szerepével, fejlődik képzelőerejük, kreativitásuk, és különféle rajztechnikák kipróbálására is van lehetőség.
A pályamunkák leadási határideje:
2017. november 24. (péntek), 12.00 óra

Tovább »

2017. október 17-én, negyvenhét éves korában elhunyt Mezei Levente „Leves”, szászcsávási prímás, a Szászcsávás Band tagja.

Nyugodjon békében!

Tovább »

A SŐT7 (Sissi Őszi Tánchét) elő-programjaként 2017. november 17-én a Bethlen Téri Színházban betekinthetünk a Magyar Állami Népi Együttes három táncművészének alkotói tevékenységébe. „Nemes Szilvia, Ágfalvi György, és ifj. Zsuráfszky Zoltán karakteres, kiváló táncosok (…). Egyéniségek ők, akik egyszer a groteszk felé hajlanak, máskor játékosak, drámaiak, megrendítőek.”
Az est műsorát az elmúlt évek díjazott műveiből Mihályi Gábor állította össze.

Tovább »

A  Lengyelországi Magyar Kulturális Évad rendezvénysorozat keretében október 17. és 23. között a Magyar Állami Népi Együttes 5 városban lép fel a "Megidézett Kárpátok" című válogatott műsorával. Az előadás Sosnowiec, Kielce, Ostrebusy, Rzeszów és Lublin településeken lesz látható.

Tovább »
2017. október 10.

Újra Budapesten a Naplegenda

A  Magyar Állami Népi Együttes egy eredeti látvány- és hangzásvilágot hozott el a táncszínházi előadások világába. A Naplegenda friss, kreatív előadás, amely a művészet eszközeivel jeleníti meg a Nap kultuszát, életünkben betöltött szerepét, égi útjának és az emberi élet menetének, fordulópontjainak kapcsolatát. Várjuk szeretettel az érdeklődő közönséget.

Időpont: 2017. november 9., 19:00

Helyszín: MOM Kulturális Központ


Tovább »

Már lehet jelentkezni a 2018-as Magyar népmese – hagyományos mesemondás  című 60 órás akkreditált képzésünkre.

A tanfolyam célja olyan gyakorlatban alkalmazható tudás átadása, amely mind a pedagógusok, mind az előadóművészek, mind pedig az érdeklődők számára hasznosítható.

A képzés elméleti és gyakorlati része egymásra épülve biztosítja a hallgatóknak azokat az ismereteket, amelyekkel hagyományos népmesék szóbeli elmondására alkalmassá válnak.

Tovább »
2017. október 10.

Táncoló Székelyföld

A VIII. Székelyföldi Napok alkalmával 2017. október 13. és 22. között Székelyföld-szerte sor kerül egy zenés, táncos, történelmi, illetve néprajzi előadással fűszerezett, Székelyföld néprajzi tájegységeit bemutató előadás-sorozatra.
Székelyföldi amatőr tánccsoportok, zenekarok és néprajzkutatók ismertetik meg e vidék sokszínű kultúráját. Az előadásokat tánctanítással és énektanítással egybekötött táncházak követik.

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Ötvös Györgyi hosszan tartó, méltósággal viselt súlyos betegség után elhunyt.
Ötvös Györgyi a magyar népi kultúra szervezésének egyik meghatározó személyisége volt, olyan népművelő szakember volt, aki egész pályafutását a népi kultúra szervezésének, a néphagyományok továbbéltetésének, átörökítésének szentelte, és ezzel az önként vállalt misszióval kivívta szűkebb és tágabb környezetének tiszteletét. A legendás Molnár utcai, majd Aranytíz utcai táncház, az Egyszólam Népzene Táborok, számos néptánc-tanfolyam, népi ének tanfolyam, népzenei filmklub fűződik a nevéhez. 2015-ben elsőként kapta meg a hirtelen elhunyt legendás népzenész és kutató emlékére alapított Halmos Béla-emlékérmet.

Nyugodjon békében!

Tovább »
2017. október 5.

Munkatársakat keresünk

A Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum részlege 1 fő tájékoztató könyvtárosi és 1 fő igazgatási ügyintézői állást hirdet. A pályázatokat október 15-ig várjuk.

Tovább »

Október 10-én tartja következő klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.
Idén 10 éves a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszék.
A tanszék alakulásáról, történetéről fog mesélni Eredics Gábor népzenész, a Vujicsics együttes egyik alapítója, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene Tanszékének tanára.
Helyszín: a Hagyományok Háza közösségi terme (1011 Budapest, Apor Péter utca 2-4.)
Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

A Nyitott Műhely idén csatlakozott a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozathoz.  Ennek keretében a pedagógusoknak kedveskedünk a Tanárok éjszakája, és Óvodapedagógusok éjszakája programjainkkal, az őszi szünet végén pedig a varrni tanulni vágyó gyerekeket és felnőtteket hívjuk babavarró kurzusunkra. Várjuk szeretettel az érdeklődőket!

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2017. szeptember 29.- november 23.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A kiállítás a sárközi népművészet, népi iparművészet régi és mai anyagából, a sárközi falvak viselet-, hímzés-, szőttes-, népi ékszer-, kerámiakultúrájából válogat anyagokat, bemutatva és összehasonlítva az eredeti és továbbgondolt alkotásokat, a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának, a tájházaknak, és alkotóknak a munkáiból. 

 

Tovább »

2017. október 12-13. között Füleken mutatkozik be intézményünk a Hagyományok Háza Módszertani Napok keretében. A kétnapos rendezvényen énekről, meséről, táncról, kézművességről szóló előadásokkal, moderált beszélgetésekkel,  módszertani workshoppal várjuk az érdeklődőket, kicsiket és nagyokat egyaránt.

Tovább »

Havi egy alkalommal felnőtteknek szóló mesemondó estet szervezünk Népmese tanfolyamunk hallgatóinak önkéntes közreműködésével. Mostani alkalmunkat a Népmese napjának (szeptember 30.) dedikáljuk.

Azokat a régi közösségi alkalmakat szeretnénk felidézni, ahol a falu jó szavú öregjei mesemondással szórakoztatták az összegyűlteket. Nyitva áll a kapu minden érdeklődő előtt, de szeretettel várjuk azokat is, akik nem csak hallgatni szeretnék a meséket, hanem maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba.
Helyszín: Nyitott Műhely, 1011 Budapest, Fő utca 6.
Időpont: október 19., 18:30

Tovább »
2017. szeptember 26.

Táncház-regisztráció

Táncházak szervezőinek, illetve táncházat működtető zenekarok figyelmébe ajánljuk a táncház-regisztrációt. Október 11-ig regisztrálhatnak az októberben, novemberben és decemberben tartandó magyar és magyarországi nemzetiségi népzenét játszó táncházak szervezői.

Tovább »

Játéktól a mesterségig címmel nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A Népi jásztóházi és foglalkozásvezetői tanfolyamon és a  Népi szakmák tanulói hat különböző szakmában, közel kilencvenen adtak számot tudásukról. A vizsgaremekekből nyíló kiállításra várjuk szeretettel az érdeklődő közönséget.

A kiállításhoz kapcsolódva "Tessék, tessék jó portéka, egynek sincsen maradékja" című múzeumpedagógiai foglalkozásra várjuk az iskolás csoportokat, melynek során az országos vásárok hangulatát idézzük fel szerepjátékkal és a gyerekek megismerkedhetnek az egyes mesterségekkel.

Tovább »

Sikeres vizsgát tettek a népi szakmák tanulói hat különböző szakmában.

Tovább »

Szent Mihály-napi Táncháztalálkozó és Sokadalom

2017. szeptember 17.

Zenta

Tovább »
2017. szeptember 25.

6. Kecskeméti Prímástalálkozó

6. Kecskeméti Prímástalálkozó

2017. szeptember 16.

Tovább »

Idén a 27. alkalommal megrendezett Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében került sor a 6. Kecskeméti Prímásversenyre 2017. szeptember 16-án, melyet Vizeli Bálint prímás nyert.

Díja az 1.000.000 Ft értékű Ladislav Prokop cseh mesterhegedű. Szeretettel gratulálunk neki, és a többi díjazottnak is.

Galéria

Tovább »

Versendi Kovács József főállású tamburaprímás. Olyan roma családból származik, amelynél több generáción át már az ősök is zenészek voltak. 15 éves korától a mai napig hivatásos zenészként dolgozik. Számos roma és horvát-sokac zenekarban fordult meg, és részt vesz a koncertet megelőző „Ilyen volt az Utolsó óra Óra gyűjtés” című kerekasztal-beszélgetésen.

A 2017. szeptember 30-i koncerten Versendi Kovács József vendégei a Poklade zenekar, a Dunavkinje Zenekar, a Druženje Orkestar és a Mladi Tamburaši és Versendi Kovács József zenekara

Tovább »

Gyermektáncházunk szeptember 15-én újra kitárta kapuit, hogy hétről-hétre fogadhassuk régi és új barátainkat! Szeretettel várjuk azokat a játszani, táncolni, énekelni, kézműveskedni vágyó gyerekeket és szüleiket, akik szeretnének megismerkedni az évkörhöz tartozó ünnepeink és jeles napjaink szokásaival! Minden héten más hangszeren szól a talpalávaló: duda, tekerő, furulya, citera, hegedű, koboz, gardon. A táncházak péntekenként 17.00-18.30-ig tartanak a Hagyományok Háza Apor Péter utcai közösségi termében.

Tovább »

Már csak néhány szabad hely van a hamarosan induló kosárfonó  tanfolyamunkon.  Várjuk mindazokat, akik szeretnék természetes anyagból elkészíteni saját használati tárgyaikat, kíváncsiak  a hagyományos kosárfonás  alapvető technikáira és aktív, alkotó kikapcsolódásra vágynak. Az érdeklődők a szakma kiválóságaitól sajátíthatják el a mesterségek fortélyait.

Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan  (a tanfolyam létszáma 10 fő)

Tovább »

A Design Hét keretében 2017. október 10 és 12. között nyílt hetünk lesz a Nyitott Műhelyben kézműves foglalkozásokkal, majd október 13-án egy izgalmas divatbemutatóban mutatkoznak meg Nyitott Műhelyes mestereink. Október 14-én sallangkészítő foglalkozást tart Éder Tamás bőrműves oktató.

Tovább »
2017. szeptember 18.

Hevesi szőttes Eng

Lezajlott a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön a Hagyományok Háza részvételével. 2017. szeptember 8-10. között rendezték meg a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön. A találkozó célja volt népszerűsíteni és bemutatni a hagyományos mesterség és a kovácsoltvas értékeit, illetve szakmai fórum megteremtése kovácsmesterek számára. A rendezvényen négy ország képviseltette magát: Lengyelország, Magyarország, Olaszország és Románia. A nemzetközi találkozó három napja alatt a résztvevő kovácsmesterek otthonról hozott alkotásaikat bemutatták egy szabadtéri kiállításon. Nagy érdeklődés övezte a több országból érkező mesterek látványműhelyét. (Írta: Illés Vanda)

Tovább »

A következő zsűrialkalmunk Budapesten lesz az alábbi szakágakban: hímzés; viselet; csipke; népviseleti baba; szűrmunkák; szűrrátét; szőttes; paszomány és kötött gomb; halászháló, kötél; textilből készült népi játék
Leadási határidő: 2017. szeptember 20.

A zsűrizés időpontja: 2017. október 3.
Személyesen érdeklődhetnek Illés Vanda zsűriszervezőnél (+36-1) 201-8734; 06-30/729-2196, illes.vanda@hagyomanyokhaza.hu
Helyszín: Hagyományok Háza, Népi Iparművészeti Osztály, 1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.

Tovább »

A bőrművesek számára szervezett előadások célja, hogy a mesterség képviselői találkozzanak és problémáikat szakmai körökben megvitassák. Szombat délelőttönként elméleti szakemberek, illetve szakmájukban neves kézművesek osztják meg a bőrművesség múltjával, jelenével és jövőjével kapcsolatos eddigi kutatásaikat, ismereteiket és elképzeléseiket. Délután pedig olyan alkotók mutatják be munkáikat, akik a múltban gyökerező, korunk igényeihez igazodó, a jövőbe mutató tárgyakat készítenek.

Tovább »

A 11. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozón az Apám ablakából az ég című előadással várja közönségét a Magyar Állami Népi Együttes 2017. szeptember 16-án, 17-én pedig már Kecskeméten mutatja be az együttes a Tánckánon – Hommage à Kodály Zoltán című előadását a 27. Kecskeméti Népzenei Találkozó keretében.

Várunk szeretettel mindenkit!

Tovább »

A Hagyományok Háza felterjesztése alapján Magyar Arany Érdemkereszt elismerésben részesültek:
Deák Gyula, a Háromszék Táncegyüttes igazgatója, a Romániai Magyar Néptánc Egyesület elnöke
Sándor Csaba Lajos, a balánbányai Tanulók Háza néptáncoktatója, koreográfusa, az Ördögborda Néptáncegyüttes alapító vezetője

Szeretettel gratulálunk nekik és a többi díjazottnak is.

Tovább »

Találkozás a néphagyománnyal című programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek. A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében, amit a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva meséi követnek. Délután kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozás, népi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre.

Iskolai csoportok jelentkezését várjuk!

Tovább »

Ötvennégy éves korában elhunyt Bardocz Sándor népzenész, a kolozsvári táncházmozgalom aktív tagja. „Mind televíziós újságírói, mind népzenészi munkásságában az erdélyi magyar kultúrának megőrzése és ápolása volt az önmaga számára kitűzött és következetesen végzett feladat”.

Tovább »
2017. szeptember 12.

Almárium 2016/17

2017. szeptember 12.

Erdélyi Táncháztalálkozó

Az idén 40. születésnapját ünneplő erdélyi táncház méltó megünnepléseként kerül megrendezésre az Erdélyi Táncháztalálkozó Székelyudvarhelyen 2017. szeptember 22. és 24. között. A mintegy 1500-2000 főt megmozgató rendezvényre több mint 20 hagyományőrző és amatőr tánccsoportot, több mint 50 zenészt és sok kézművest várnak a szervezők. A háromnapos rendezvény minden korosztálynak (az „őstáncházasoktól” a mai fiatalokig) és Erdély különböző régióinak kínál lehetőséget a találkozásra, emlékezésre, ünneplésre, közös mulatásra, feltöltődésre, hogy a következő 40 év se telhessen el Erdélyben táncházak nélkül.

Tovább »

Íme, Lengyelország! című előadását mutatja be Budapesten a Śląsk Lengyel Nemzeti Ének- és Táncegyüttes, a Magyar Állami Népi Együttes szakmai partnere. Az előadásban népdalok és néptáncok szerepelnek, amelyek Lengyelország különböző tájainak jellegzetességeit jelenítik meg, gazdagítva a néptánc-koreográfia által. A koncert dinamikus jellege és a színes kosztümök a változatos népi kultúra világába röpítik a közönség tagjait.


Tovább »

2017. szeptember 8-10. között rendezik meg a III. Nemzetközi Kovácstalálkozó Sepsiszentgyörgyön. A találkozó célja népszerűsíteni és bemutatni a hagyományos mesterség és a kovácsoltvas értékét, illetve egy szakmai fórum teremtése kovácsmesterek számára.

A tanácskozáson a HH Népi Iparművészeti Osztályának kollégái Csákányi Zoltán etnográfus és Illés Vanda osztályvezető is előadást tartanak a minősítési rendszerről, a védjegyről, az országos pályázati lehetőségekről és a Népi Iparművész címről. Továbbá a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Bíráló Bizottságának két zsűritagja, Szombathy Gábor és Takáts Zoltán szakértők elemzést tart a zsűrizett alkotások képei alapján, melyet egy konzultáció követ.

Tovább »

A felvidéki Csali, a mérai Cifra és a Tordasi Pillikék gyerek táncegyüttesek közreműködésével Gömör, Kalotaszeg és Mezőség gazdag zenés-táncos hagyományaival ismerkedhet idén a Figurás bérlet közönsége. Idei programunkban is szerepel egy népzenei összeállítás. Navratil Andrea népdalénekes, Terescsik Eszter színművész és a Kobzos zenekar igényes válogatásában a karácsonyi ünnepkörhöz tartozó énekek és a nép ajkán keletkezett meseszerű történetek hangzanak el.

Korlátozott számban jegyek kaphatók az egyes előadásokra is.

Jegyár: 1300 Ft

Tovább »

A Jeles napok egy élményközpontú foglalkozás, melynek keretében a résztvevők játékos formában, az iskolai tananyaghoz kapcsolódva ismerkedhetnek meg a kalendáris szokásokkal.  Szeptemberben Kukoricafosztó foglalkozásainkra várjuk óvódás és iskolás csoportok jelentkezését. A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum pedig múzeumpedagógiai foglalkozásra várja a diákcsoportokat .A múzeumpedagógia segítségével a gyerekek betekintést nyerhetnek a hagyományos népi kultúrába, játékos módon megtekinthetik a múzeum kiállításait, kézműves mestereink segítségével pedig elkészíthetik a saját alkotásaikat.

Tovább »

Néphagyomány játékosan, örömmel! Idén is indul néprajzi, hon- és népismereti vetélkedőnk, a Forgószél és a Garabonciás levelezőverseny. A 2017/2018-os tanévi versenyre szeretettel várjuk azoknak az iskolásoknak a jelentkezését, akik izgalmas, szórakoztató feladatok megoldásán keresztül szívesen elmélyítenék hon- és népismeretbéli tudásukat, illetve szívesen megismerkednének a magyar népi kultúra gazdag, sokszínű világával. A vetélkedő egyes témaköreit a versenyzők önálló gyűjtő-, kutatómunka révén dolgozzák fel két korosztályi csoportban. Idei kiemelt témánk a tánc.

Tovább »

IV. Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozója

2017. szeptember 2-3.

Tovább »

Fotó: Jakab Tibor

2017. augusztus 4.

Heves, Városi Művelődési Központ

Tovább »

2017. augusztus 15.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Tovább »

Idén 13. alkalommal kerül megrendezésre az Országos népmese-konferencia a Hagyományok Háza közreműködésével. Színvonalas előadásokkal várjuk az érdeklődő közönséget a két napos rendezvényre szeptember 22-én és 23-án Pécsen illetve Eszéken.

Tovább »

Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a Hagyományok Háza közreműködésével idén ismét megrendezi nagy sikerű "Együttélésben" című programját Kiscsőszön, szeptember 15-16-17-én. Szeretettel várunk minden táncot, zenét kedvelő érdeklődőt!

Tovább »

Három zenekar került be nemzetközi portfóliónkból az október elején megrendezendő Budapest Ritmo Fesztiválra.

A nemzetközi zsűri olyan tagokból állt össze, mint Ben Mandelson, a WOMEX alapító igazgatója; Jun-Lin Yeoh, a borneo-i Rainforest World Music fesztivál igazgatója, volt WOMEX-szamuráj; Vitor Belho, a 2014-es, 2016-os, és 2018-as WOMEX helyi producere; Carlos Seixas, a portugáliai Sines fesztivál programigazgatója, WOMEX-szamuráj 2017-ben; és Chris Eckman, az év világzenei kiadója címet háromszor elnyert Glitterbeat kiadó alapító-tulajdonosa, zenész, producer.
A három kiválasztott zenekar, a Csángálló, az EtnoRom és a Meszecsinka a Budapest Ritmo showcase koncertjén hallható majd a Szimplában október 5-én 16 órától 22 óráig.

Tovább »

Dr. Illés Károlyné életmű-kiállítása

2017. augusztus 25. - október 5.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Tovább »

Az ostravai Czech Mucis Crossroads showcase fesztiválon adott fergeteges koncert után a Csángálló a luxemburgi WOXX Magazine világzenei ajánlásai közé került. A kritika szerint a „Csángálló Föl az úton című lemeze a legjobb példa arra, hogy az tradicionális akusztikus zene trendi hangeffektek nélkül sem poros, sőt, nagyon is fiatalos, friss és magával ragadó hangzást biztosít, már persze ha ilyen hozzáértők csinálják. Tiszta akusztikus Hungaro-Folk-„Rock“ a legerőteljesebb – és legkiválóbb – formában!”

Tovább »

A Hagyományok Háza kiadványai is megtalálhatók lesznek a szeptember 1. és 3. között, a Szentháromság téren megrendezésre kerülő Budavári Könyvünnepen.

Esténként 7 és 8 óra között pedig a Magyar Állami Népi Együttes táncosai és zenészei tartanak táncházat.

Mindenkit szeretettel várunk!

További információ és programok:

Tovább »

Szeptember 12-én 6 órakor tartja első őszi klubestjét a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület.Mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »

Folytatódik előadás- és beszélgetéssorozatunk, melyben a népmesei hagyomány avatott szakértőivel, továbbvivőivel – és továbbvivőiről – beszélgetünk.
Olyan témákkal, kérdésfölvetésekkel, előadókkal találkozhatnak itt, akik-amik az élőszavas mesemondással foglalkozók, az azt kedvelők érdeklődésére bizton számot tarthatnak.

Tovább »

Ifjú mesterek remekei kiállítás

2017. augusztus 15.–szeptember 16.

Tovább »
2017. augusztus 29.

Mesterségek Ünnepe New Yorkban

Szeptember 8. és 10. között a New York-i Magyar Ház és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége szabadtéri magyar fesztivált szervez a Hagyományok Háza szakmai közreműködésével: a II. Magyar Örökség Fesztivál alcíme az idén Mesterségek Ünnepe New Yorkban. A vásári hangulatot 23 kiutazó magyar művész teremti meg. A népzenei és néptáncos rendezvény házigazdája Kovács Norbert „Cimbi” és Lőrincz Hortenzia táncművész, muzsikál az erdélyi Üsztürü Zenekar és Nyitrai Marianna népdalénekes, közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes két táncospárja, Lévay Andrea és Ágfalvi György valamint Borbély Beatrix és Szoboszlai Balázs.

Tovább »

A Népi játék és kismesterségek oktatója képzést idén októberben indítjuk, amelynek keretében lehetőséget biztosítunk a korábban végzett népi kézműves hallgatóknak, hogy szakmájuk oktatójává váljanak. A gyakorlat központú képzés a Népi játszóházvezető tanfolyamra épül, kiegészítve azt pedagógiai és pszichológiai ismeretekkel.

Tovább »
2017. augusztus 29.

Bőköz fesztivál 2017

A Hagyományok Háza másodszorra is részt vett kelet-ormánsági kisrégióban rendezett Bőköz fesztiválon. Szeptember 25-27. között az alig 200 fős Szaporcán a templom mellett felállított Bőköz Színpadon színes programmal készült a Hagyományok Háza és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya által meghirdetett országos pályázatok célja az, hogy egy-egy mesterség legjobbjainak adjon versenylehetőséget, valamint ösztönözze a pályázókat az általuk művelt mesterség minél mélyebb megismerésére, továbbfejlesztésére. A pályázatra olyan esztétikailag, formailag és funkcionális szempontból is kimagasló színvonalú alkotásokkal lehetett jelentkezni, amelyek a magyar népi szőtteshagyományt tekintik forrásnak.

Tovább »
2017. augusztus 23.

Táncvásár 2017 2

2017. augusztus 23.

Táncvásár 2017

2017-ben ismét Táncvásárra hívjuk a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat.

Ezúttal az életkori sajátosságokat választottuk vezérfonalul. Az óvodás korosztálytól az általános iskola alsó tagozatáig követjük végig a gyerekek fejlődést és adunk módszertani segítséget különféle korosztályok oktatásához. Milyen szempontok szerint válogassunk játékot és táncot? Játszhat még az iskolás? Táncolhat az óvodás?

Tovább »

Idén is lesz Népzenei Találkozó Kecskeméten! A szakma neves képviselői által tartott konferenciaelőadásokból kiderül, hogyan alakul napjainkban a népzene helyzete az oktatásban, a prímásversenyen hallhatóak a legszebb muzsikák, és persze az elmaradhatatlan táncház és kézműves foglalkozások nyújtanak remek kikapcsolódási lehetőséget minden korosztálynak. A Magyar Állami Népi Együttes gálaműsora zárja majd a három napos programsorozatot, így garantált a teljes feltöltődés. 

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes és vendégeinek előadása szellemiségében és tematikájában a Kodály-emlékévhez kapcsolódik. Jellemzően olyan tájegységek, falvak zenéi, dalai és táncai közül választottunk, ahol Kodály Zoltán gyűjtött, és műveihez inspirációt nyert, így Székelyföldről, Bukovinából vagy éppen a palóc vidékről.

 „Aki zenével indul az életbe, bearanyozza minden későbbi tevékenységét… A zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.” A Mester gondolatait napjainkban is igaznak érezzük. Ennek a szellemiségnek jegyében invitáltuk meg előadásunkba a Fölszállott a páva televíziós műsorsorozat ifjú tehetségeit: énekeseket, táncosokat, muzsikusokat.

Tovább »
2017. augusztus 21.

Bőköz fesztivál

Idén másodszor lesz Bőköz Fesztivál családias hangulatban, nagy szívvel szervezve a fővárostól mintegy 280 kilométernyire lévő határmenti mikrorégióban.

Kémes, Szaporca és Tésenfa kistelepülések, valamint az Ős-Dráva Látogatóközpont nagy szeretettel vár minden érdeklődőt augusztus utolsó hétvégéjén az Ormánságban.

A Hagyományok Háza és az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület a szaporcai Bőköz színpad programjaiért és a hajnalig tartó mulatságokért felel.

Tovább »

Nagy szeretettel gratulálunk a Magyar Állami Népi Együttes kiváló táncosának, Balogh-Vitányi Máriának a Magyar Bronz Érdemkereszt kitüntetéshez, és  Major Leventének, a Hagyományok Háza zenei könyvtárosának az Üsztürü Zenekar alapító  prímásának a Magyar Ezüst Érdemkereszthez!

Tovább »

Balog Zoltán miniszter augusztus 19-én átadta a Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú Mestere díjakat a Mesterségek Ünnepén a Budai Várban.

Táncosaink, Farkas Fanni és Kiss Balázs Népművészet Ifjú Mestere díjat kaptak a kalotaszegi Magyarvista népi tánckultúrájának megőrzése elismeréseként. 

Szeretettel gratulálunk nekik és a többi Népművészet Ifjú Mestere, valamint az összes Népművészet Mestere díjazottnak is!

Tovább »

Idén negyedik alkalommal rendezzük meg a Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozóját a szentendrei Skanzenben és a szakmai napot a Pap-sziget Kempingben. Sok szeretettel várjuk a zenészek, énekesek jelentkezését a mesterkurzusokra augusztus 31-ig.

Tovább »

A 60 órás akkreditált képzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A gyakorlatokon a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 18. (befejezés: 2018. január 15.)

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes több helyszínen, nyáron is várja az érdeklődő közönséget táncos. zenés, tartalmas kikapcsolódásra.

Tovább »

Játszóházzal, játszósarokkal és mesesarokkal várja idén is a Hagyományok Háza az érdeklődő közönséget a Mesterségek Ünnepén. A gyerekek népi mesterségeket próbálhatnak ki, mesterségbemutatókon lehet megcsodálni a nemezelés, a csipkekészítés vagy például a kosárfonás fortélyait. A kézműves remekek mellett ott a helye a népmesének is, hallgassák kicsik és nagyok, legyenek részesei a mesei csodának! 19-én délután a Népművészet Mestere és Népművészet Ifjú Mestere ünnepélyes díjátadója után a friss díjazottak gálaműsora lesz látható a Hagyományok Háza szervezésében.

Tovább »
2017. augusztus 11.

Ifjú mesterek remekei

A Népművészet Ifjú Mestere 2017. évi pályázat kiállításának legszebb alkotásaiból nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u. 6.).

A kiállítás megtekinthető 2017. szeptember 16-ig, hétfőtől szombatig 10 és 18 óra között.

 

Tovább »

XXI. Országos Szőttespályázat és Kiállítás

2017. augusztus 4. - szeptember 30.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Méra World Music - Világzenei Csűrfesztivál

2017. július 21-30.

Fotó: Bethlendi Tamás és Nagy Viktória

Tovább »

Az énekes-zenés zarándoklat és tiszteletadás augusztus 20-án a Székesfehérvári Szent István napi ünnepségek keretében, a Hagyományok Háza Folkmise Szent István tiszteletére című programsorozatának részeként kerül megrendezésre. A sorozat első alkalmán május 30-án, Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a budapesti Szent István Bazilikában megtartott „folkmisén” a gregorián és az egyházi népének egymás mellett csendült fel. Az augusztus 14-i imaórán népi énekesek és népzenészek közreműködésével államalapítónk, Boldogasszony Anyánk és más magyar szentek tiszteletére a legszebb egyházi népénekek és himnuszok hangzottak el.

Tovább »

A népénekes imaóra augusztus 14-én a Székesfehérvári Egyházmegye hagyományos fogadalmi ünnepének keretében, a Hagyományok Háza Folkmise Szent István tiszteletére című programsorozatának részeként kerül megrendezésre. A sorozat első alkalmán május 30-án, Szent István tiszteletére, Halmos Béla emlékére a budapesti Szent István Bazilikában megtartott „folkmise” keretében a gregorián és az egyházi népének egymás mellett csendült fel. Az imaórán népi énekesek és népzenészek közreműködésével államalapítónk, Boldogasszony Anyánk és más magyar szentek tiszteletére a legszebb egyházi népénekek és himnuszok hangzanak el.

Tovább »

Dr. Illés Károlyné Népművészet Mestere kiállítását tavasszal Békéscsabán tekinthette meg a nagyközönség. A nagy érdeklődésre tekintettel Budapestre is elhoztuk ezt népszerű kiállítási anyagot.

Illésné Ani, a szövést és a hímzést már gyermekkorában megtanulta, később felsőfokú művészeti szakoktatói képesítést szerzett szövés és hímzés területén. Számos kiállításon vett részt itthon és külföldön alkotásaival és kiállításrendezőként.

Tovább »

A Hagyományok Háza a "Közalkalmazottak jogállásáról szóló" 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Főigazgatóság. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program keretében megjelent EFOP-1.12.1-17 Tematikus együttműködés erősítése az ifjúságügy, egészségügy, közösségfejlesztés és társadalmi felzárkózás terén a Kárpát-medence szomszédos országaival számú és című Felhívás keretében, előkészítési szakaszban lévő pályázata kapcsán pénzügyi vezető munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 21.

Tovább »

Immár hagyomány, hogy szeptember első hétvégéjén tánccal-muzsikával töltjük meg a Szentendrei Skanzent. A szeptember 2-án megrendezendő Kárpát-medencei Táncházzenészek Találkozójának célja, hogy lehetőséget biztosítson a kötetlen, baráti együttlétre, az ismerkedésre, a szakmai problémák megvitatására a táncházzenészek nagy családjának, miközben a nagyközönség is betekintést nyerhet tevékenységükbe. A találkozó nyílt napján a nagyközönség is részese lehet a több mint 40 éve működő táncházmozgalom zenekarai, hangszeres szólistái, énekesei közreműködésével létrejövő, egész napos zenés forgatagnak

Tovább »

28. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos)

2017. július 18- 23.

Fotó: Kováts Réka

Tovább »

Az idei Méra World Music Fesztivál keretében hirdette meg a Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület az I. Kalotaszegi Prímásversenyt, melyre 16 és 35 év közötti, az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűsök jelentkezhettek.

A verseny fődíját Kiss-Balbinat Ádám, Junior Príma-díjas prímás nyerte. Második helyezett lett Ficzus László, a kolozsvári Harmadik zenekar prímása. A harmadik díjat Maruzsenszki Andor budapesti prímás érdemelte ki. A zsűri döntése alapján a Hagyományok Háza különdíját a helyi hagyományok magas szintű ápolásáért László Csongor, mérai prímás nyerte.

Tovább »

Július 24-én és 25-én idén is nagy érdeklődés mellett zajlott az ötödik alkalommal megrendezett prímásverseny, a balatonfüredi Anna-bál egyik kísérőrendezvénye.  A versenyt 16 és 35 év közötti klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára hirdette meg a Hagyományok Háza és Balatonfüred Önkormányzata. Az idei prímásverseny döntője öt prímás részvételével zajlott a balatonfüredi Kisfaludy Galériában. A versenyre négy budapesti és egy keszthelyi cigányprímás jelentkezett.

Tovább »

Július 27-én, csütörtökön kezdődik a második Méra World Music Fesztivál, ahol egész napos programok és sok-sok helyi különlegesség várja a kicsiket és nagyokat, esténként pedig világ- és népzenei együttesek lépnek a csűrszínpadra Európából és a tengerentúlról. A Hagyományok Háza szervezésében lesz hallható a Muzsikás és Kacsó Hanga Borbála, a Rendhagyó Prímástalálkozó, a Szalonna és bandája, valamint a Parno Graszt koncertje. Itt is visszaköszönnek azok a programok, amelyek már ismert fesztiválok Folkudvaraiban bizonyították, hogy a néphagyomány bármikor, bármilyen korosztálynak szórakoztató, lesz mesemondás, kézműves-foglalkozások mint például bőrözés és korongozás, tánc- és énektanítás, néprajzi előadások, gyerekelőadások és természetesen az elmaradhatatlan hajnalig tartó folkkocsmák. Pénteken a Hagyományok Háza Hálózat– Erdély szervezésében az I. Kalotaszegi Prímásverseny zajlik majd, melynek fődíja 7000 lej.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Hagyományok Háza Főigazgatóság műszaki szakalkalmazott mb. üzemeltetési főosztályvezető munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. augusztus 15.

Tovább »

Várjuk a jelentkezéseket ősszel induló, szakmát adó, OKJ-s képzéseinkre: csipkekészítés, gyékény-,  szalma-, csuhétárgyak készítés, kosárfonás, nemezkészítés, népi bőrművesség.
Jelentkezési határidő: a helyek beteltéig folyamatosan
Elővásárlási jelentkezés határideje: 2017. július 31.

Tovább »

Nagyon szépen köszönjük a rengeteg beküldött dalszöveget a Nyár népdala játékunkra. Hosszú vívódás után több száz levél közül a zsűri a Hallod-e te szelídecske sorait találta a legalkalmasabbnak.

Nem vagyok én szelidecske,

Sem leány, de sem menyecske.

Mert én kerti virág vagyok

A harmatért majd meghalok.

Az óriási érdeklődésre való tekintettel a fődíjon kívül további 5 ajándékcsomagot sorsoltunk ki a beküldők között. A nyerteseknek gratulálunk, levélben küldjük a részleteket.

Tovább »

Egy lendületes bulizenekar, egy rendkívül szuggesztív, autentikus népzenét játszó énekesnő formációja és egy pop felé hajló világzenei banda képviselte a magyar nép- és világzenét július 17-18-án az ostravai Czech Music Crossroads showcase fesztiválon. A Csángálló, Enyedi Ágnes és zenekara és Szabó Enikő és zenekara magasra tette a mércét. Az évente megrendezett esemény célja, hogy lehetőséget biztosítson a feltörekvő zenekaroknak a bemutatkozásra nemzetközileg elismert zeneipari szakemberek, a régió fesztivál- és koncertszervezői előtt. A zenekarok kiutazását a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Ideiglenes Kollégiuma támogatta.

Tovább »

Jókedv, érdeklődés, oldott hangulat, sok-sok kacagás, a közönség aktív részvétele jellemezte rendhagyó zeneóráinkat, amelyeket az NKA Halmos Béla Kollégium támogatásával tartottunk hét általános iskolában a tavaszi félév során.

Oktatóink: dr. Agócs Gergely vezetésével a Fonó Zenekar

A sorozatban részvevő iskolák: Grassalkovich Antal Iskola, Czuczor Gergely Tagiskola, Szent János Apostol Katolikus Iskola, Pécsi Sebestyén Ének-Zenei Iskola, Ceglédi Református Általános Iskola, MTF Nádasi Ferenc Gimnáziuma, Család Általános Iskola

A program felelőse/fotó: Németh Nóra

Tovább »

A Hagyományok Háza a kecskeméti Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2017. szeptember 16-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. A népies műzenét vagy népzenei feldolgozásokat játszó pályázók jelentkezését nem áll módunkban fogadni. A versenyen nem indulhatnak a korábbi Kecskeméti Prímásversenyek (2007, 2009, 2011, 2013, 2015) fődíjait elnyert prímások sem.

Beérkezési határidő: 2017. szeptember 1.

Tovább »

A nyári szünetet is érdemes hasznosan tölteni. Pedagógusoknak, nevelőknek szól Mintakincstár címmel meghirdetett két napos foglalkoztatássorozatunk, mely a népművészeti mintakincsünk feldolgozására ad ötleteket. A foglalkozásokat Sevella Zsuzsanna fejlesztőpedagógus, játékkészítő vezeti.

Időpont: 2017. július 27-28.

Tovább »

Double Rise Fesztivál - Hagyományok Háza FolkUdvar

2017. június 29. - július 2.

Tovább »

Július 21-30. között ismét megtalálsz minket Kapolcson a Művészetek Völgye Hagyományok Háza FolkUdvarában. Ez az a hely, ahol nemcsak megtudod, miért izgalmas a népzene, a néptánc, kézműves-hagyományaink, de azt is, kik azok a mesterek, akiknek mindez köszönhető. Mert a népdal is valósabb, ha látjuk magunk előtt Láli néni szováti konyháját, ha a muzsika közben Neti Sanyi huncut szeme kacsint, ha a táncban felismerjük Mundrucz legényespontjait. Térj be a FolkUdvarba, ha a múltat nemcsak a múzeumi tárlókból és könyvekből akarod megismerni, ha át akarod élni te is, milyen saját népdalainkat hajnalban énekelni, önfeledten népzenére mulatni. Táncolj, alkoss, beszélgess, bulizz velünk egész nap és ne felejtsd megkóstolni a hagyományos ízeket sem.

Házigazda zenekarok: Magos Együttes, Nagy Albert és zenekara, Parapács Zenekar, Zagyva Banda

Tovább »

A 60 órás akkreditált képzést olyan pedagógusoknak ajánljuk, akik szeretnének megismerkedni a néptánc alapjaival, a népi játékok rendszerezésével és típusaival, átadásuk módszertanával, és tudásukat alkalmazni szeretnék az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon. A gyakorlatokon a résztvevők elsajátíthatják a néptánc alaptechnikáit és a somogyi ugrós, lassú és friss csárdás, valamint a szatmári verbunk, lassú és friss csárdás 4–12 éveseknek megtanítható alapmotívumait, a motívumalkotás szabályait, valamint a táncok módszertanilag megalapozott továbbadását. A néprajz alapjaiból, a jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből álló elméleti ismeretek átadásával a hallgatók általános tájékozódását kívánjuk előmozdítani.

Tanfolyamkezdés: 2017. szeptember 18. (befejezés: 2018. január 15.)

Elővásárlási kedvezmény: 2017. augusztus 14.

Tovább »

Kedvenc népdalaid közül melyik az a pár sor, ami legjobban kifejezi számodra a nyár hangulatát? Mutasd meg melyik az, amitől azonnal elmosolyodsz? Amit önkéntelenül is hangosan énekelsz?

Küld el nekünk július 14-ig a fesztival@hagyomanyokhaza.hu címre, és a legjobbakat egyedi fesztivál pólóval, Hagyományok Háza ajándékcsomaggal díjazzuk.
A beküldött dalok közül a Hagyományok Háza által felkért 3 tagú zsűri a választja ki a díjazottakat.

Eredményhirdetés július 17.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet marketingmenedzser (2 fő) munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 25.

Tovább »

Június 29-én a 125 éve született Lajtha Lászlóra emlékeztünk. Egykori otthonánál, a Váci utca 79. alatt koszorúztuk meg a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktábláját, majd közös zenés sétára indultunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a Tükrös Zenekar vezetésével. Beszédet mondott Dr. Solymosi Tari Emőke, Lajtha-kutató a Magyar Művészeti Akadémia tagja és Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A megemlékezésen jelen volt Gyurkó Tünde, Lajtha egyik jogörököse is.

Fotó: Kováts Réka

Tovább »

Már kapható az elsősorban a nyugdíjas korosztálynak szóló egyik legkedveltebb bérletünk, a Dél-után, amibe a Magyar Állami Népi Együttes autentikus műsoraitól a zenekari koncerteken át a táncszínházi előadásokig válogatunk műsorokat. Az előadások előtt az együttes művészei, vezetői beszélgetnek Önökkel a bemutatott művekről, az alkotási folyamatról.

Táncról-táncra szabadbérletünkkel tetszőlegesen kiválasztott 4 előadás jegyeihez juthatnak hozzá kedvezményesen a bérlet megvásárlásával.

Tovább »

Tájékoztatjuk kedves vásárlóinkat, hogy a Hagyományok Háza jegypénztára 2017. július 17. – augusztus 5. zárva tart. Az online jegyvásárlás zavartalanul működik.

Megértésüket köszönjük!

Tovább »

Pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35. A versenyen minden prímásnak két versenyszámot kell előadnia, egy kötelezőt és egy szabadon választottat, egyenként 5-5 perc időtartamban.
A verseny fődíja: 1 000 000 Forint

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes július 7-én Siófokon, a Belvárosi Zenei Estek keretében lép fel a Magyar rapszódia című produkciójával.

Az előadás a Magyar Állami Népi Együttes 2013. évi észak-amerikai turnéjára készült. A műsort a társulat az Amerikai Egyesült Államok és Kanada legfontosabb városaiban, koncerttermeiben és színházaiban mutatta be New Yorktól San Franciscóig, Torontótól Miamiig.

Tovább »

Különleges tehetségkutató tábort és művészeti fesztivált rendeztek gyerekeknek Kapolcson június 17. és 25. között, melynek egyik fő támogatója a Hagyományok Háza volt. Június 17-től 22-ig hét művészeti szekcióban tehetségkutató- és fejlesztőtáborban vettek részt 9-15 éves gyerekeknek, majd 23. és 25. között a Kapolcska fesztivál várta változatos programokkal elsősorban a családokat. A tábor népművészeti szekciójába azokat a pávás gyerekeket hívtuk meg, akik legutóbb nem jutottak el a döntőig. Oktatóik Juhász Erika, Salamon Bea, Fundák Kistóf, Fundák Kaszai Lili, Jencsel Noémi és Heiger József voltak.

Tovább »

A Hagyományok Háza - Gazdasági Igazgatósága munkatársat keres ügyviteli alkalmazott-személyi asszisztens munkakör betöltésére.
A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 18.

Tovább »

A Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum munkatársat keres zenei könyvtáros munkakör betöltésére.

A pályázat benyújtásának határideje: 2017. július 30.

Tovább »

Tatabánya, A Vértes Agorája

2017. június 23.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Erdély legnagyobb összművészeti fesztiválja, a Double Rise ismét várja a napfelkelőket június 29. és július 2. között. A Hagyományok Háza Folkudvar este a műfaj legjobbjaival vár koncertekre, majd hajnalig tartó táncházra, nappal pedig a tánctanítás és kézműveskedés mellett folkkocsmaként is szolgál! Szalonna és bandája, a Tokos zenekar, Parno Graszt, Buda Folk Band, Üsztürü, Heveder, Tükrös zenekar, és zenész-énekes mesterek biztosítják a felejthetetlen hangulatot! Emellett népzenei mesterkurzussal is várjuk a zenészeket.

Tovább »

A nyáresti zenei koncertek a Várkert Bazárban, egy olyan zenei koncertsorozat, melyben a klasszikus zene, a népzene és a népies műdal egymással karöltve repítik az érdeklődőket a zene világába. A gyönyörű környezet, mely magával ragadja a hallgatóságot, teremti meg azt az atmoszférát, mely segitségével a zene egy varázslatos világába emelkedhetünk június és augusztus között. A koncertsorozat váza négy zeneszerző - Liszt Ferenc, Kodály Zoltán, Bartók Béla és Johannes Brahms - muzsikáját idézi meg az elkövetkező hónapok egy-egy estéjén. A Magyar Állami Népi Együttes zenekara szólaltatja meg ezen zeneszerzők muzsikáját és az őket ihlető, hol népi, hol városi cigányzenekari hangulatokat.

Tovább »

Keszthely, Balaton Kongresszusi Központ és Színház

2017. június 18.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Július 7-én 14 órától Mikházán, a Csűrszínházban zárulnak a területi válogatók. 14 órától az Erdélyi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezőit láthatják. Vendégünk a nyárádszeredai Bekecs Néptáncegyüttes, a 2013-as Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny közönségdíjas együttese.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Hajdúböszörmény, Sillye Gábor Művelődési Központ

2017. június 11.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Június 22-én, 19 órától a győri Nemzeti Színházban tekinthető meg a Magyar Állami Népi Együttes áprilisban bemutatott új produkciója, a Tánckánon - Hommage á Kodály Zoltán.
„Idén Kodályra emlékezünk; 2017-ben ugyan a halála évfordulóját ünnepeljük, de Kodály éltében-haltában géniusz volt, zenéje tehát mindenkor ünnep lehet, ahogy a Magyar Állami Népi Együttes friss műsora is alkalmas bárhol és bármikor a bemutatásra.” Péter Márta, Tánckritika

Tovább »

Június 23-án 13 órától Tatabányán, A Vértes Agorájában (2800 Tatabánya, Szent Borbála tér 1.) az Észak-dunántúli versenyzők mérettetik meg magukat, majd 16.45-től a város Fő terén vonulnak fel. Június 24-én 13 órától Budapesten, az MTVA székházában (1037 Budapest, Kunigunda útja 64.) a Közép-magyarországi régió néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezői szerepelnek.

A belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk! Bíztassuk őket minél többen!

Tovább »

A Hagyományok Háza születésének Lajtha László 125. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tart 2017. június 29-én, csütörtökön 17 órától, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához, a sétát a Tükrös Zenekar vezeti.

Tovább »

A Hagyományok Háza, Heves Város Önkormányzata és a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet által meghirdetett XXI. Országos Szőttespályázathoz kapcsolódóan 2017. augusztus 4-6. között rendezik meg a IX. Nemzetközi Szőtteskonferencia. Az eseményen kerül sor a pályázat díjátadójára, emellett kiállítás nyílik a legkiválóbb alkotásokból a Hevesi Kulturális Központban. Az ismert előadók a következő témákat járják körbe: a pályázati anyag értékelése, jó gyakorlatok, marketing, tervezés, képzés, forrásanyagtól a népi iparművészetig.
A konferencia költség-hozzájárulása 16.500 Ft.
A jelentkezési lapot a következő címre jutassák el: heveshsz@t-online.hu vagy postai úton, Hagyományos Értékek Megőrzéséért Alapítvány, 3360 Heves, Kossuth út 26-28 postacímre.

Tovább »

Habár tombol a nyár, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban és Nyitott műhely régi épületében kellemes a hőmérséklet. Érdemes ellátogatni hozzánk a Múzeumok Éjszakáján 14 órától, amikor bútorfestő, fafaragó és csuhékészítő vá