Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Befejeződött a Hagyományok Háza által a Magyar Holokauszt Emlékév alkalmából szervezett gyűjtés- és koncertsorozat. A Fonó Budai Zeneházban szeptembertől kéthetente összesen 10 zenekart láttunk vendégül Erdély, Kárpátalja, Felvidék és Magyarország területéről. A sorozat a Fonó Budai Zeneházban lezajlott Utolsó Óra program (1997-2001) keretében fellépő hagyományőrző zenészekből válogatott, és olyan népzenészeket mutatott be, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. 

Tovább »
2014. december 17.

Aprók tánca az új évben

Kedves Barátaink!

Az új esztendő első Aprók tánca 2015. január 9-én lesz. Újévköszöntéssel és háromkirályjárással vár mindenkit szeretettel Gundyné Szerényi Andi, Dobi Pál és Lipták Péter. Az új év programja már megtalálható honlapunkon.

Áldott, vidám Karácsonyt kívánunk kis barátainknak!

Legeza Márta

Tovább »

Kedves barátaim, népművészetet kedvelők és művelők!

Mostanában, úgy tűnik, egy kicsit gyakran írok, de hát az életünk hozza ezeket az alkalmakat, ráteszem a levelet a tovafutó patakra, hadd vigye…

Szóval, úgy gondoltam, vagyunk már elég erősek – mondanivalónk meg mindig volt, néha sok is –, hogy mi magunk teremtsünk hagyományt, ahogy pl. az osztrákok az újévi Strauss-koncertekkel. Belevágtunk tehát, sok pénzért kibéreltük a Művészetek Palotája nagytermét, megkértünk sok jó előadót, kollégát (fel sem tudom őket mind sorolni hirtelenjében – a primissima Jászság Népi Együttes és Magyar Állami Népi Együttes, Szalonnáék, Sebestyén Márta, Herczku Ágnes, Berecz András, Agócs Gergely, akikhez hozzávettük a fiatalabbakat – Kacsó Hangát, Vaszi Leventét, Zsikó Zoltánt, a Csercsel négyest, a Tokos zenekart. Ezt kiegészítettük olyan mesterekkel szerte a Kárpát-medencéből, mint Eke Péterné Simon Mária Buzából, Jámbor István „Dumnezeu” Szászcsávásról, Kodoba Florin Magyarpalatkáról, a técsői Cherniavec testvérek vagy a királyhelmeci Dobcsák testvérek Felvidékről), s szerkesztettünk egy, a hagyományainkat parádés előadókkal felmutató újévi műsort.

Az impozáns névsor végére csak a nevek leírásában elfáradtam… és ők mind itt lesznek január 6-án, ebben a közös műsorban, ahol remélhetőleg zeng majd a szív és szárnyal a lélek. És akik most a kiváló előadók közül kimaradtak, szándékunk szerint a következő új évben folytatják, hiszen nekünk sokkal több jó előadónk van, mint az osztrákoknak, nem szorulunk „importra”.

Amiért mégis levelemet írom, az természetesen a segítség kérése.

Kérlek Benneteket, segítsetek! Rövid az idő, és fontos lenne megmutatnunk magunkat, nemcsak a színpadon, de a nézőtéren is. Segítsetek, kérlek, hogy a híre az előadásnak mindenkihez eljusson, akit ez a kultúra és ez a kezdeményezés érdekelhet. Osszátok meg a hírt Facebookon, e-mailen, twitteren. Hívjátok el barátaitokat, ismerőseiteket. A jegyárakat nem tettük a parádés névsorhoz képest magasra (1000­-5000 Ft), akár karácsonyra ajándékozhatók, hiszen már elérhetők az interneten is (http://hagyomanyokhaza.jegy.hu/auditwiev.php?eid=280250&aid=6420&vid=203), illetve az Interticket hálózatában szerte az országban.

Vízkereszt (Kiskarácsony) napja legyen a mi ünnepünk is, a kárpát-medencei egységes, hagyományos, magyar kultúráé.

Mindenkinek boldog, nyugalomban töltött Karácsonyt, hagyományokban gazdag új évet kívánok!

 

Kelemen László

Tovább »

Jegypénztárunk az alábbi nyitvatartás szerint várja a vásárlókat:

december 22-ig               a megszokott rendben

december 23–28.        zárva

december 29.             9:30 – 16:00

december 30.             9:30 – 16:00

december 31.-január 1.   zárva

január 2.                      12.00 – 18.00

Tovább »

Kedves Olvasóink!
2014. december 17-től 2015. január 4-ig szünetelnek a Folklórdokumentációs Könyvtár szolgáltatásai. Megértésüket köszönjük! Nyitás: 2015. január 5-én, hétfőn.
Minden kedves Olvasónknak békés, boldog karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánunk!

Tovább »

2014. december 8-14.

Fotó: Antal Alice, Hont Angéla, Pohl Péter, Szilárd Katalin, Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza, Karcag Város Önkormányzata és a Déryné Kulturális, Turisztikai Sport Központ és Könyvtár meghirdeti a XIII. Alföldi Fazekas Triennálét.

A pályázat témája: ünnepeink edényei

A pályázati anyagok beadási határideje: 2015. március 27.

A pályázati kiállítás nyitása: 2015. május 15. Karcag, Déryné Kulturális Központ

Tovább »

Kalotaszeg népművészete, gyönyörű hímzései és fafaragásai világszerte ismertek. A Hagyományok Háza Baráti Köre decemberi 16-i klubestjén, dr. Pethő Mária előadásában ezen vidék hagyományos táplálkozásában rejtőző értékeivel ismerkedhetünk meg, ezen belül is elsősorban a karácsonyi ünnepkör jellegzetes étkeivel.

Az előadás után a Borfolk zenekar muzsikál.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. december 13.

Bőrműves előadás-sorozat

2014. december 13.

Győriné Fogarasi Katalin és Bráda Judit

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Őseink szokásai, tánca és zenéje által kísér át a múlt a jövőbe, az óév az új évbe: kétfelvonásos előadással köszönti az új esztendőt a Hagyományok Háza és az MTVA, felelevenítve a magyarság évet fordító hagyományait. A Művészetek Palotájában megrendezett est fellépői közt találjuk a  Prima Primissima közönségdíjas Magyar Állami Népi Együttest és Jászság Népi Együttest, Sebestyén Mártát, Berecz Andrást, Herczku Ágnest, a néphagyomány mestereit szerte a Kárpát-medencéből, valamint a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató 2012-es és 2014-es évadjának résztvevőit, győzteseit, köztük a közönség kedvencét, a fiatal csángó tanítót, Vaszi Leventét is.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (Budapest, I. kerület Fő utca 6.) által működtetett, a kiállítótér mellett 2015. január 22-én megnyitásra kerülő Nyitott Népi Kézműves Műhelyében történő szakmai részvételre a következő szakági területeken: szövés, csipkekészítés, gyöngyfűzés, népi hangszerkészítés, kosár-, szalma-, gyékény-, csuhéfonás, nemezelés és hímzés.

Tovább »

Luca napja Szent Luca keresztény vértanú ünnepe. Neve a latin lux, azaz fény szóból származik. A jeles nap előestéjén, december 12-én lesz látható a Magyar Állami Népi Együttes a Hajnali Hold című előadása a Hagyományok Háza színpadán.

A hajnal a napkelte időszaka, mely a várakozással teli éjszaka sötétje után minden nap megjelenik. A hold az éjszaka bolygója, a szépség, a fény jelképe, mely sajátos és különleges szerepet töltött be minden nép hitvilágában, így a magyarban is. A Hajnali Hold a női princípiumokról szól, a női lélekről, az ösztönök szintjéről, erről a titkos és érzéki világról.

Tovább »

Már javában tart ünnepváró vásárunk, de 14-ig még rengeteg színes programmal és portékával várjuk az érdeklődőket. Szabadtéri színpadunkon Tintér Gabriella, Szerényi Béla, Zsikó Zoltán, a Túlpart Együttes, Bese Botond és dudás tanítványai, a Parapács Zenekar, a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola, a Ziránó Színház és a Tanyád zenekar emeli a vásár ünnepi hangulatát zenével, vásári bábjátékkal, betlehemes játékkal. A Corvin téri vásár mellett pénteken és szombaton a Hagyományok Házában is kézműves- és kiadványvásár várja a látogatókat fűzött, kötött, nemezelt, szőtt, fonott, festett egyedi termékekkel. És nálunk nemcsak megvásárolni, hanem készíteni is lehet ajándékokat a hétvégén!

Mindenkit várunk szeretettel!

Tovább »
2014. december 10.

Összefogás

„Mikor teljes egészében lezártam magamban, hogy akár magamnak, akár másnak énekelek még, megadatott öregségemre, hogy tanult emberek előtt énekelhetek, dudálhatok, furulyázhatok, táncolhatok, mesélhetek. Nagy öröm az, hogy a tanult emberek nagyon szívesen fogadnak. Szívesen visznek magukkal, és átadatják velem a tudásom azoknak, akik még nem tudják. Ennél nagyobb megtiszteltetés nem kell! Még a kitüntetések sem számítanak olyan nagyot, mint az, ha azt hallom, hogy szívesen tanulnak tőlem – és tanulják a dudát, a furulyát és az éneket tőlem. Ez számítja életemnek az egészséget és a jólétet!”
December 11-én 19 órakor jótékonysági hangverseny a 95 éves Pál István tereskei dudás, mesemondó javára.

Az est fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök.
Aki teheti, jöjjön!

Tovább »

Végéhez közeledik „Zsidó és cigány népzene a Kárpát-medencéből” címmel indított, tíz alkalmas koncertsorozatunk. Decemberben még két alkalommal hallhat a közönség a Fonó Budai Zeneházban olyan hagyományőrző népzenészeket, akiknek munkásságában jelen van a zsidó és cigány népzenei hagyomány, illetve akiknek repertoárjában fellelhetőek a holokauszthoz, a cigánysághoz vagy a zsidósághoz kötődő énekek, hangszeres dallamok. 2014. december 17-én 21 órától Sztojka György és zenekara (Kolozs, Erdőalja, Erdély), 2014. december 20-án pedig Jámbor István „Dumnezeu” és zenekara (Szászcsávás, Vízmellék, Erdély) lesz koncertsorozatunk vendége.

A koncert után táncházzal folytatódik az este.

Tovább »

Dr. Nagy Zoltán és dr. Sándor Ildikó néprajzkutatók előadása

2014. december 4.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2014. december 8.

II. VÁSZON – FAZÉK

A XIX. Országos Fazekaspályázat és a XX. Országos Szőttespályázat közös kiállítása

2014. december 4. - 2015. január 31.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A naptári év vége felé közeledve megszaporodnak tradicionális ünnepeink. A november végi Katalin-nap és a Szent András havát lezáró András-nap, melyekhez több hiedelem, szokás is kapcsolódik, csupán megkezdik a sort, hiszen csak ezután következik az Advent, amely még több érdekes népszokást rejt.

Tekintse meg könyvtárunk állományában lévő, az adventi és karácsonyi ünnepkörrel kapcsolatos könyveinket, albumainkat, CD-inket!

Tovább »

Kedves barátok, munkatársak, népművészetet kedvelők és művelők!

 A Hagyományok Háza pénteken ismét az országos figyelem középpontjába került. Az a megtiszteltetés ért bennünket, hogy legfiatalabbként (2001-ben alapítottuk  Hagyományok Házát), a majd’ 90 éves „doyen”, Dr. Sárosi Bálint és a 43 éves, „örökösen kiválóan minősült” Jászság Népi Együttes mellett Prima díjat kaptunk.

Mindannyian nyertünk, hiszen a közös cél, az élő népművészet érdekében végzett munkát díjazták mindhármunk esetében a döntéshozók.

Tovább »

Nagy örömünkre szolgált, hogy idei "Készülj vlünk az ünnepre!" rajzpályázatunkra több mint 600, különböző technikával készült pályamű érkezett határainkon innen és túlról is. Köszönjük a lelkes részvételt a gyerekeknek és a szülőknek, pedagógusoknak egyaránt!

A legszebb alkotásokat az Ünnepváró kiadvány- és kézművesvásár keretében 2014. december 6-6n kiállítottuk a Hagyományok Háza aulájában. A rajzokat 2014. január közepéig láthatják az érdeklődők.

Tovább »

Ünnepi nyitvatartással és 40%-os kedvezménnyel várja a vásárolókat jegypénztárunk az Ünnepváró vásár ideje alatt, azaz december 6. és 14. közt.

Tovább »

Könyvtári és archívumi szakmai feladatok ellátására felsőfokú könyvtárosi képesítéssel rendelkező munkatársat keresünk. A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 10.

Tovább »

Nagy örömünkre több mint 600 rajz érkezett rajzpályázatunkra! A zsűri által kiválasztott
rajzok közül több, nagyon szép munka épp csak lemaradt az első három helyről, így a
közönséget hívjuk segítségül, hogy esélyt kaphassanak ők is. A Hagyományok Háza Facebook oldalán közzétett 18 rajz közül a legtöbb lájkot kapott mű közönségdíjban részesül.
Szavazni 2014. december 6., 9 óráig lehet.
Eredményhirdetés 2014. december 6-án, szombaton 10 órakor lesz a Hagyományok Házában.

Tovább »

A hétvégén ismét lehetőség lesz bekapcsolódni „A Kárpát-medence táncos öröksége” tanfolyam munkájába. Ez alkalommal Rimóc táncai, táncélete a téma.
A gyakorlatot Paluch Norbert és felesége vezetik. Vendégünk lesz Holecz Istvánné Margitka, a népművészet mestere.

A képzés alkalmai nyitottak minden néptánc iránt érdeklődő számára, a hétvégéken tanfolyami kereteken kívül, pedagógus végzettség nélkül is rész lehet venni.
Alkalmi részvételi díj: 10.000 Ft/fő/hétvége.

Tovább »
2014. december 1.

Karácsonyi zárva tartás

Felhívjuk látogatóink figyelmét, hogy a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2014. december 18. és 2015. január 5. között zárva tart.

Január 6-tól a megszokott nyitvatartási időben várunk mindenkit szeretettel!

Tovább »
2014. december 1.

Süssünk-főzzünk

Kabai Erzsi fazekas népi iparművész kiállítása

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítóterme

2014. november 27.–2015. január 9.

Fotó: Turbéky Dénes

 

Tovább »

Kedves barátok, munkatársak, népművészetet kedvelők és művelők!

 

A többséghez már biztos eljutott annak a híre, hogy a Prima Primissima díj idei jelöltjei között a Hagyományok Háza is helyet kapott...

Tovább »

2014. november 29.

hagyományőrzők: Tankó Eszter és párja (Gyimesközéplok), Kánya Virág és párja (Gyimesbükk), Mocsel Antal Rémusz és Piroska (Őrkő)

műsorvezető: Orza Călin

fotó: Pohl Péter

Tovább »

A Hagyományok Háza és a MTA BTK Zenetudományi Intézet együttműködésének keretében a Zenetudományi Intézet átadta a Hagyományok Házának a tulajdonában lévő, 1949 és 1952 között készült, több mint 200 Webster dróton található hangfelvételek digitális másolatait, valamint a felvételekhez kapcsolódó teljes dokumentációt. A  nagyközönség számára ezidáig ismeretlen, értékes folklór anyagot a Folklórdokumentációs Könyvtár és Archívum Katalogizálási Osztályának dolgozói a 2015-ös év folyamán feldolgozzák, szegmentálják. A teljes feldolgozást követően a folklóranyag publikus részét a Hagyományok Háza a két intézmény közös fejlesztésében létrehozott adatbázisában, a http://folkloredb.hu weboldalon publikálja.

Tovább »
2014. november 27.

Még egy hétig lehet szavazni

Nagy öröm számunkra és közel 15 éves szakmai munkánk elismerése, hogy a Hagyományok Háza 2014-ben a Prima Primissima-jelöltek között szerepel a Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Ha Ön is egyetért a Hagyományok Háza küldetésével és úgy érzi, intézményünk a jók legjobbja, kérjük, szavazzon ránk a következő módon:

Küldje el a 26-os kódot (Hagyományok Háza kódja) SMS-ben a

+36 70/ 70 77 000 számra.

Tovább »
2014. november 27.

A népmese-hamisítás vitái

A Hagyományok Háza minden  érdeklődőt szeretettel vár „A népmese mai élete” című előadás- és beszélgetéssorozatának következő alkalmára, 2014. november 28-án, pénteken 16 órától, a Hagyományok Háza Muharay Elemér  teremében.
Vendégünk Gulyás Judit folklorista, mesekutató (MTA Bölcsészettudományi Kutatóintézetének Néprajzi Munkacsoportja), előadásának címe „A népmese-hamisítás vitái”.

A rendezvényen a részvétel térítésmentes és minden érdeklődő számára nyitott.

Tovább »
2014. november 27.

Figurás bérlet: Nyírség

A Nyírség zenés-tancos hagyományainak színe-javát tárták elénk a Figurás bérlet második előadásán a nyíregyházi Vásárhelyi László Művészeti Iskola táncosai.
Köszönjük a közreműködést!

2014. november 20.

Fotó: Szilárd Katalin

Tovább »
2014. november 26.

Dudás Klára és mesterei

Mesterek és tanítványok sorozat

2014. november 20.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »

A mindennapi életünkben is használható, hagyományos és modern textiltárgyakat, öltözékeket illetve kollekciókat, valamint az éléskamrák kerámiáit, azaz élelmiszerkészítő- és tároló kerámiákat, sütőedényeket csodálhatunk meg a 2014. december 4-én 16 órakor, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő utca 6.) nyíló II. Vászon-Fazék kiállításon. A kiállításhoz kapcsolódóan 9.00-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán” címmel. Mindkét eseményre szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Kabai Erzsi fazekas népi iparművész organikus és hagyományos formájú edénycsodáiból nyílik kiállítás november 27-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

A kiállítást megnyitja Csupor István, néprajzkutató. A megnyitó ünnepségre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Összefogás hagyományőrző mestereinkért címmel 2013 decemberében jótékonysági koncertsorozat indult idős, nehéz helyzetben lévő népzenészek megsegítésére a Hagyományok Házában. Sajnos egyre több idős mester szorul támogatásunkra, ezért idén második alkalommal is megrendezzük a jótékonysági koncertet, ezúttal a nemrég balesetet szenvedett Pál István tereskei mesemondó, dudás, a népművészet mestere megsegítésére. A műsorban Pál Pista bácsi tanítványai és tisztelői, egyben a magyar népzenei mozgalom legjelesebb képviselői lépnek majd fel (többek közt Agócs Gergely, Berecz András, Juhász Zoltán).

Tovább »

Kirakodó- és kiadványvásár, mese, koncertek, kézműves-foglalkozás, forralt bor, rajzverseny, családi nap és adventi kiállítás – idén is lesz ünnepváró vásár a Corvin téren és a Hagyományok Házában. Az ünnepre feldíszített Corvin téren december 6-14. közt nemcsak népi iparművészek által készített, szakmailag ellenőrzött termékeket lehet megvásárolni, hanem kézműves szakiskolák szebbnél szebb portékáit és fogyatékkal élők által készített kézműves termékeket is. A vásár célja kettős: jó áron, jó minőségű termékekhez juttatni a vásárlót, eközben támogatni azokat a szervezeteket, amelyek kézművességünk jövőjét és/vagy a hátrányos helyzetben lévők munkapiaci elhelyezkedését, megélhetését biztosítja.

Tovább »
2014. november 26.

Ifjú Szivek Mikulásra

A pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház két nem mindennapi darabbal lepi meg a budapesti közönséget december 6-án. Két előadásuk közül a délelőtti egy családi előadás. A Felvidéki Kakukktojás, avagy a nagy lufipukkasztás egy interaktív, a műsorba a gyerekeket is aktívan bevonó, szórakoztatva tanító darab, amit táncház és kézműves-foglalkozás követ. Este a Hontalanítás című, felnőtteknek szóló előadást láthatjuk. A múlt század történelmi eseményeiről (kisebbségi kérdésekről, kirekesztésről, lakosságcseréről, deportálásról és kényszertelepítésekről), a soknemzetiségűség problémájáról, illetve feladatáról beszél a tánc nyelvén.

Tovább »

Még van néhány szabad hely a november 29-i őrkői táncos mesterkurzusra, melyet Orza Călin és Demeter Erika tart 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. A mesterkurzus után, 17 órától, „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében pedig Mocsel Antal Rémusz és felesége, Piroska, őrkői hagyományőrzők táncaiban gyönyörködhetünk.

A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

Jelentkezni a dora.fruzsina@hagyomanyokhaza.hu címen lehet.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Hagyományok Háza és a Népművészeti Egyesületek Szövetsége a XVI. Országos Népművészeti Kiállításon való részvételre pályázatot hirdet a tárgyalkotó népművészet, népi kismesterségek következő ágaiban:

történeti és paraszti hímzés, csipke, kékfestő, viselet, népi ékszer, szőttes, nemez, faművesség (használati tárgyak, bútorok, játékok), csont- és szarufaragás, kovácsmesterség, fazekasság, bőrművesség, szalma-, csuhé-, gyékény- és vesszőfonás, mézeskalács és gyermekjáték.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel várja azok jelentkezését, akiket érdekel, hogyan kapcsolódik össze a népi kultúra és a társadalmi felelősségvállalás, a programszervezés és a közönségkapcsolatok, és szívesen részt venne rendezvényeinken, előadásainkon!

Örömmel fogadunk önkéntes segítséget színháztermi programok, egyéb rendezvények fotózására, színháztermi ültetésre, irodai munkára, vagy kiállítások rendezésének segítésére.

Tovább »

​Átadták a főváros kitüntető díjait hétfőn, a főváros napján, a Budapest egyesítésének 141. évfordulója alkalmából tartott ünnepi közgyűlésen. Budapest Főváros Közgyűlése Budapestért díjat adományozott a  Magyar Állami Népi Együttes tagjai részére a magyar kultúra és hagyomány megőrzéséért, a hazai értékek nemzetközi népszerűsítéséért és a több évtizedes kiváló művészeti tevékenységéért (a kitüntetést Mihályi Gábor művészeti vezető vette át.)

Tovább »

Ebben az évben hét akciós csomagot készítettünk azzal a céllal, hogy segítsük az ünnepi készülődést. Kedvezményes ajánlatainkban sikerkiadványainkat, valamint egyes sorozatainkat kínáljuk 30-50%-os kedvezménnyel 2014. november 17. és 2015. január 6. között. A könyveket webáruházunkból rendelheti meg, a szállítás kb. 5-8 napot vesz igénybe.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet népmese szakelőadó munkakör betöltésére. A munkakörbe tartozó feladatok: a népmese szakterület (revival) szakmai gondozása, ügyintézése, tanfolyamok, képzések, konferenciák, pályázatok, fórumok kezdeményezése, szervezése és bonyolítása, akkreditációja, kiadványok szakmai gondozása.

A pályázat benyújtásának határideje: 2015. január 5.

Tovább »
2014. november 14.

Palócország gyöngyei

Vidróczki Táncegyüttes

Almárium sorozat

2014. október 25.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes új előadása, a Megidézett Kárpátalja november 16., 21. és 22-i előadásaira minden jegy elkelt. A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a tervezetthez képest plusz két alkalommal tűzzük műsorra a darabot.

Előadási időpontok:

December 2., 19 óra

December 4., 19 óra

December 10., 15 óra - teltház

Február 24. 15 óra

Február 27., 19 óra

Február 28., 19 óra

Tovább »

A Háromszék Táncegyüttes és a Heveder Zenekar november 16-i, A banda című előadására minden jegy elkelt.

November 17-re még korlátozott számban kaphatók jegyek.

Tovább »

Az ország északkeleti részén fekvő Nyírség tájegység zenés-táncos alkalmai elevenednek meg november 20-án a nyíregyházi Vásárhelyi László Alapfokú Művészeti Iskola Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai előadásában. Nyírségi csárdás, kiskállói oláhos, tirpák túltáncok (hapsz, gólyás, nyúltánc), ajaki karikázó - a többi közt ezekkel a táncokkal ismerkedhetünk meg, de természetesen a daltanulás és a viselet-bemutató sem marad el. A műsor házigazdája, néprajzi kalauzunk dr. Sándor Ildikó.

Tovább »

Azok sem maradtak le képzéseinkről, akik a szép őszi napokat inkább a természetben töltötték. Őszi-téli tanfolyamaikra az alábbi időpontokig lehet még jelentkezni:

Viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozat: november 20.

Nemezelők előadás-sorozat: november 20.

Népmese-tanfolyam: november 28.

Nemezelő szakkör: december 10.

„Tudásfrissítő” bőrműves továbbképzés: december 10.

Gyöngyfűző szakkör: január 10.

Tovább »

A XX. Országos Szőttespályázatra illetve a XIX. Országos Fazekaspályázat érkezett pályamunkák színe-javából nyílik kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban 2014. december 4-én.

A kiállításhoz kapcsolódóan december 4-én 9-10.30 között Dr. Nagy Zoltán néprajzkutató tart előadást „A paraszti háztartás élelmiszerellátása, élelmiszer tartósítása, a kamrák berendezése és a savanyítás az Őrség kapcsán” címmel, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Őrkői táncokból tart mesterkurzust Orza Călin és Demeter Erika november 29-én 9-től 16 óráig a Hagyományok Házában. Este 17 órától pedig „Almárium – népzenei és néptáncos értékeink” sorozatunk első felében vendégeink gyimesi és őrkői táncosok és zenészek lesznek, akik letűnt idők zenés-táncos mulatságait, hiedelmeit idézik fel nekünk: Tankó Eszter és párja Gyimesfelsőlokról, Kánya Virág és párja Gyimesbükkből, és Mocsel Antal Rémusz feleségével, Piroskával Őrkőről.A mesterkurzuson résztvevők az Almárium előadást 700 Ft-os szakmai jeggyel nézhetik meg.

A kurzusra a jelentkezési határidő: november 26.
Részvételi díj: 5 000 Ft

Tovább »

Sajtótájékoztató a Hagyományok Háza színháztermében a Megidézett Kárpátalja című új műsorról

2014. november 4.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

November 20-án a 2014-es Fölszállott a páva egyik tehetsége, Dudás Klára citeraművész mutatkozik be a Hagyományok Háza színpadán. Dudás Klára mesterei – Nauer-Agárdi Éva, Dragony Gábor, Juhász Erika, Bartháné Kallós Angelika és Kompár-Rőmer Judit – mellett koncertjére meghívta a Fölszállott a pávában megismert barátait is.
Fellép többek közt Agócs Gergely, Herczku Ágnes és a Parapács zenekar is.
A műsorban somogyi, szatmári, rábaközi, lőrincrévi és kalotaszegi dallamok mellett hallhatunk nótákat a turai Szaszkó József és Kócs Imre repertoárjából is.

Tovább »

Fekete Réka és Ferencz Csaba Forrásvidéken című könyvének bemutatójára várjuk szeretettel az érdeklődőket november 17-én 18 órára. A szerzők a népi kultúra teremtőinek, a hagyományőrzőknek olyan reprezentatív csoportját keresték fel otthonában, idős táncosokat, zenészeket, de a népzenét-néptáncot művelő fiatalokat is, akik tánctáborokban tanítanak, fellépnek fesztiválokon, különböző hagyományőrző rendezvényeken itthon és a nagyvilágban. A Fekete Réka által készített és szerkesztett beszélgetésekből összeálló szövegfüzért Ferencz Csaba terepfotókkal, ötletekkel, a tájegységekről szóló fejezetbevezető szövegekkel gazdagította.

Tovább »

Erdély egyik legnevesebb hivatásos táncegyüttese, a Háromszék Táncegyüttes lesz a Hagyományok Háza vendége november 16-án és 17-én. A Könczei Árpád nevével fémjelzett műsort, A banda című előadás főszereplője a Kárpát-medence egyik legjobb zenekara, a Heveder.

„A banda a népi kulturális örökséget értelmezi újra a színház nyelvezetén keresztül, a színpadi látvány elemeit felhasználva mutatja meg annak időszerűségét, aktualitását egy már-már hiperreális térben.” Oana Stoica, Dilema Veche hetilap

Tovább »

KÉSZÜLJ VELÜNK AZ ÜNNEPRE! címmel rajzpályázatot hirdet a Hagyományok Háza karácsonyi ünnepkör témakörben gyermekek számára, három korcsoportban (óvodás, alsós, felsős). Ismerkedj meg egy jeles nap népszokásával András-naptól vízkeresztig, és készíts róla rajzot - tetszőleges technikával! A legszebb alkotásokat a Hagyományok Házában kiállítjuk, a nyerteseket értékes díjakkal jutalmazzuk. A kiállítás január közepéig lesz megtekinthető.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »
2014. november 5.

Viseletek régen és ma

2014 novemberétől elindítjuk viseletkészítő és népi ékszerkészítő előadás-sorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden viseletkészítés és népi ékszerkészítés iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

Tovább »

Többek közt a címben szereplő tárgyakról (kurd férfiak nemez viseletéről és türkmén törzsek imanemezeiről, takaróiról) tudhatunk meg többet november végén induló nemezes előadás-sorozatunkban, melyen a legelismertebb mesterek - Vetró Mihály, Szabó Erzsébet, Farkas Gergely és Vidák István - tartanak előadást. Szeretettel várjuk nemcsak a nemezelés iránt érdeklődőket, hanem a szövés-fonás mestereit, alkotóit is.

Tovább »
2014. november 3.

Műsorváltozás!

Tájékoztatjuk kedves látogatóinkat, hogy december 6-án 11 órakor, az Ifjú Szivek Táncszínház a Magyar Tánciskola című ifjúsági előadás helyett a Felvidéki Kakukktojás - a nagy lufipukkasztás című darabját mutatja be.

Új darabjuk az alapgondolat a "kakukktojás" típusú feladatok átültetése a színpadra egy interaktív, a nézőket bekapcsoló előadásba. Az előadás a Táncszínház magyarországi bemutatója lesz.

Tovább »

Elhunyt Maka Gyula nagybőgő művész, a 100 tagú Cigányzenekar alapító és elnökségi tagja, a Magyar Állami Népi Együttes örökös tagja. Temetésére 2014. november 11-én 14 órakor kerül sor az Újköztemetőben (1108 Budapest X., Kozma u. 8-10.).

Tovább »
2014. október 29.

Az Európai Design Gyökerei

Lezajlott a Hagyományok Háza részvételével futó nemzetközi projekt, a R.E.D. (Roots of European Design – Az európai design gyökerei) nemzetközi művészeti versenyének zsűrizése, amelyen a magyar pályázók nagyon eredményesen szerepeltek. A kiírásra olyan művészeti alkotásokat vártak a kortárs formatervezés és iparművészet területéről, amelyek valamely európai ország hagyományos kézművességének vagy népművészetének az elemeiből merítenek. A hét ország részvételével futó projekt a népművészet és a kortárs iparművészet és design közti kapcsolatra kívánja felhívni a figyelmet. Az együttműködés azt tárja föl, hogy az európai népek népművészetének ősi motívumai, szimbólumai, technikái hogy hatnak, illetve jelennek meg a kortárs művészeti alkotásokban.

Tovább »
2014. október 29.

Novemberi pulyabál

Fergeteges pulyabál lesz november 20-án a Hagyományok Házában! A Figurás bérlet következő előadói - a báli hangulat felelősei - a Vásárhelyi László AMI Margaréta, Kis Margaréta és Lókötő csoportjai  Kácsor István és Kácsor-Ignácz Gabriella vezetésével.

A házigazda: dr. Sándor Ildikó

Tovább »

Mindenszentek és Halottak napja alkalmából a Martin Médiatár szeretettel ajánlja olvasói figyelmébe a könyv- és kézirattárában található azon kiadványokat, amelyek a halállal, az elmúlással, a temetkezéssel illetve az ezekhez kapcsolódó szokásokkal, népszokásokkal foglalkoznak. E témában gazdag irodalmat mondhat magáénak könyvtárunk, mind térben, mind időben széles a repertoár. Találhatók összefoglaló művek, melyek a halál, az elmúlás, a temetkezés témáját dolgozzák fel, és vannak olyanok is szép számmal, amelyek egy-egy tájegység halottkultuszával, temetkezésével, temetőivel foglalkoznak. Ezek közül szeretnénk olvasóink figyelmébe ajánlani néhányat.

Tovább »

„A népmese a beszélt nyelv piramisának csúcsa. Az abban kialakult fordulatok, kifejezőeszközök olyan régóta csiszolódnak, hogy az adott népmesekincs gyakorlatilag egyidős a nyelvvel, amelyen megszólal.” (Agócs Gergely)

A Hagyományok Háza népmesetanfolyamot hirdet elsősorban (de nem kizárólag) közművelődési szakemberek és pedagógusok számára.

Januárban induló 60 órás akkreditált képzésünk során a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismereteket sajátíthatják el a hallgatók.

Jelentkezési határidő: november 28.

Tovább »

1989 Karácsony havában született a magyar népzene egyik legérdekesebb alkotóműhelye, ha úgy tetszik: fesztiválzenekara - a Magyar Tekerőzenekar, és ugyanebben az évben verbuválódott a  70-es évek elején elindult népzenei mozgalom szólistáiból és élvonalbeli tagjaiból a Magyar Dudazenekar. A két zenekar közös jubileumi koncertje 2014. november 14-én, pénteken 19 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. A koncert után dudás és tekerős padkaporos mulatság lesz.

Tovább »

„Tudásfrissítő” elnevezéssel bőrműves továbbképzés indul Terényi Gyöngy bőrműves iparművész vezetésével 2015 januárjában a Hagyományok Háza új bőrműves műhelyében. A korábban tanfolyamot végzett, de még kevésbé gyakorlott bőrművesek mellett a kedvtelésből „bőrműveskedőket” is várjuk szeretettel Gyöngy foglalkozásaira.

jelentkezési határidő: december 10.

Tovább »

December 10-ig lehet jelentkezni januárban induló nemez szakkörünkre. A tíz alkalomból álló szakkörbe a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket várjuk. A tanfolyam során megismerkedünk a nemezkészítés magyar, türkmén, török, kirgiz hagyományaival, a gyapjúval, annak megmunkálási formáival és festésével, készítünk nemezjátékokat, -ékszereket, állatfigurákat, tárcát és nemezfejfedőket.

Tovább »

Október 23. közeledtével a Folklórdokumentációs Könyvtár szeretettel hívja fel olvasói és látogatói figyelmét az 1956-os eseményekre való emlékezésre. Bár könyvtárunk gyűjtőkörébe szorosan nem tartozik bele az ’56-os forradalommal foglalkozó szakirodalom, mégis összegyűjtöttük azokat a könyveinket, kiadványainkat, valamint a Folklór Adatbázisban található gyűjtési tételeket, melyek érintőlegesen foglalkoznak e témával.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Hagyományok Háza Martin Médiatára 2014. október 24-én, pénteken zárva tart. Minden kedves olvasónknak tartalmas megemlékezést és jó pihenést kívánunk!

A Médiatár munkatársai

Tovább »
2014. október 17.

Hamarosan jön A banda

Nász menyasszony és vőlegény nélkül, erotika, humor, részegség, agresszivitás – mindez egy mezőségi lakodalomban, ahol a zenészek egy percig sem pihenhetnek, ki kell szolgálniuk a násznépet, és akkor is elölről kezdik, amikor éppen befejeznék.

November 16-án és 17-én mutatja be a Háromszék Táncegyüttes A banda című táncszínházi produkcióját, melynek rendezője, zenei szerkesztője és koreográfusa Könczei Árpád.

Tovább »

A Figurás bérlet első előadásán a Rákospalotai Szilas Néptáncegyüttes, Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György és Hetényi Milán volt a vendégünk. Muzsikált a Tarsoly zenekar.2014. október 16.

Tovább »

A magyar színpadi néptáncművészetben szinte „elfeledett” Kárpátalja folklórját idézi meg új koreográfiájával a Magyar Állami Népi Együttes november 16-án, vasárnap a Nemzeti Színházban. Megidézett Kárpátalja című műsorukkal a Keleti-Kárpátokban és annak előterében, a Kárpátalján egymás mellett élő népek néphagyományába, dalaiba, táncaiba nyerünk betekintést a Hágókon innen és túlról.

A székházi bemutató november 21-én 19 órakor lesz.

Tovább »

Október 25-én a Mátra vidék híres tánchagyományaival ismerkedhetünk meg Almárium sorozatunk keretében. A Vidróczki Néptáncegyüttes Palócország gyöngyszemei című műsorában a táncok mellett hagyományőrző mesterek is vendégeink lesznek.

A műsorban láthatunk táncokat Ecsédről, megismerhetjük, hogy járták a nagyrédei gyertyás táncot, ami a Kárpát-medence néptáncos örökségének egyik valódi kuriózuma. De láthatunk táncokat és gyönyörű viseleteket Gyöngyöspatáról, ahol a helyi öregek a nagyobb ünnepeken még ma is hordják hagyományos öltözéküket.

Tovább »
2014. október 15.

Gyöngyszemek télre

Jó hír azoknak, akik lemaradtak őszi tanfolyamainkról és szakköreinkről: már lehet jelentkezni a januárban induló gyöngyfűző szakkörre. A képzés célja, hogy a résztvevők megismerjék a Kárpát-medence területén élő magyarság és a velük élő népek népi ékszereit, ismerjék a hagyományos fűzési technikákat, záródási megoldásokat; és napjainkban is hordható ékszereket tudjanak készíteni.

Tovább »

Október 30-ig lehet még jelentkezni őszi bőrműves előadás-sorozatunkra, melyet ajánlunk figyelmébe minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek, azoknak, akik OKJ-s képzéseinkre jelentkeztek, azoknak, akik jelentkezését a helyek betelte miatt már nem tudtuk fogadni, azoknak, akik tavaly is jártak előadásainkra, s azokank is, akik még sosem.

Tovább »

Sobri Jóska, Patkó Bandi, Rózsa Sándor és Vidrócki Márton alakja és történetei elevenednek meg Küllős Imola, a néprajztudomány doktora előadásában, aki  a szerelmi költészet után talán a legizgalmasabb témáról, a betyárfolklórról beszél a Hagyományok Háza Baráti Körének soron következő összejövetelén, október 21-én 17 órától a Muharay Elemér teremben.

A klubesték nyitottak, mindenkit szeretettel várunk, enni- és innivalóról közösen gondoskodunk!

Tovább »
2014. október 15.

HHBK rendkívüli közgyűlés

2014. október 21-én 17 órakor rendkívüli közgyűlés lesz a Hagyományok Házában a Muharay Elemér teremben. Amennyiben a közgyűlés ekkor határozatképtelen, ugyanezen a napon 17:15 órakor, a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett megismételt közgyűlést tartunk, amely tekintet nélkül a megjelentek számára határozatképes.
A közgyűlés napirendi pontjai:
1.    Az alapszabály módosítása a törvényi előírásoknak megfelelően.
2.    Egyebek.

Tovább »

2014. október 10.–2015. január 11.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatár 2014. október 18-án, szombaton 10:00-15:00 óra között lesz nyitva.

Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »

Nagy öröm számunkra, hogy a Hagyományok Házát Primának választották, s Prima Primissima díjra jelölték Magyar Népművészet és Közművelődés kategóriában. Az ünnepélyes díjátadóra december 5-én kerül sor, ám addig is lehet szavazni a Prima Primissima Közönségdíjra!

A közönségtől a legtöbb szavazatot kapott Prima-jelölt kaphatja meg a közönségdíjat, a szavazók között pedig egy Mercedes-Benz B osztály személygépkocsit sorsolnak ki. Szavazni december 4-ig, SMS-ben, a díjazni kívánt jelölt kódjának elküldésével lehet. A Hagyományok Háza kódja: 26.

Az SMS szavazatokat az alábbi telefonszámra várják: +36 70/ 70 77 000
Kérjük, hogy szavazzon Ön is Intézményünkre!

Tovább »

Bácskai táncok, játékok, gyönyörű viseletek, tamburamuzsika: október 16-án indul a Figurás bérlet! Közreműködik a rákospalotai Szilas Táncegyüttes (együttes vezető: Sikentáncz Szilveszter), Hetényi-Kulcsár Klára, Ágfalvi György, (Népművészet Ifjú Mesterei) és Hetényi Milán, a Magyar Állami Népi Együttes művészei. Narrátor dr. Sándor Ildikó néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa.

Jegyek még korlátozott számban kaphatók.