Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Jegypénztárunk december 21. és január 5. között zárva tart, de addig is a tavaszi félév meghirdetett előadásaira on-line tudnak jegyet vásárolni. Várjuk Önöket 2014-ben is előadásainkon!

Tovább »

Január 7-i jelentkezési határidővel 2 állást hirdetünk meg.

1. Zenei könyvtáros: feladata a könyvtáron belül működő archívum körébe tartozó folklórdokumentumok tánc, zene, és egyéb foklorisztikai szempontok szerint való részletes tartalmi feltárása, katalogizálása, szakmutatóba való sorolása.

2. Iratkezelő: érkezteti a központi irodára beérkező napi küldeményeket, valamint a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül érkezett beadványokat, a válasziratokat a rendszer segítségével kézbesíti. Vezeti az irattárban tárolt és az irattárból kiadott iratok nyilvántartását.

Tovább »

Megkértük kollégáinkat, írjanak nekünk, arról, ők hogyan készülnek testileg-lelkileg a karácsonyra, mi az, ami elődeink tudásából az ő XXI. századi életükben hasznosítható, mit érdemes egy-egy szokás néprajzi hátteréről tudni. Szeretettel ajánljuk Bakó Katalin, Sándor Ildikó és Legeza Márta írásait. Minden kedves látogatónknak áldott, békés karácsonyt kívánunk!

Tovább »

Elérkezett az utolsó hét és a búcsú pillanata. Ma megérkezik az együttes hazai földre és a történet immáron a végéhez ér, így már csak annyi maradt, hogy az utolsó hét izgalmait is megosszuk kedves olvasóinkkal.

Tovább »
2013. december 16.

Újra indul a nemezszakkör

Újra meghirdetjük tíz alkalomból álló nemezszakkörünket, mely 2014 januárjában indul és amelyre a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőtteket várjuk.

Jelentkezési határidő: 2014. január 3.

Tovább »

Fölszállott a páva sorozat

Hagyományok Háza

2013. december 14.

Fotó: Dely Kornél

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk, elhunyt Szabó Éva népi iparművész, az erdélyi hímzésművészet egyik legkiválóbb mestere, az erdélyi táncházmozgalom egyik katalizátora. Szabó Éva, mindannyiunk „Éva nénije” türelemmel és páratlan méltósággal viselt hosszú szenvedése után 2013. december 11-én visszatért Teremtőjéhez.

Temetése 2013. december 17-én, kedden délután 3 órakor lesz Marosvásárhelyen.

Tovább »
2013. december 13.

Köszönet az Összefogásért

Mindannyian jó érzéssel gondolunk vissza az elmúlt hét második felére, amikor az Összefogás Hagyományőrző mestereinkért rendezvénysorozat elindult. A Hagyományok Házában szervezett nyitókoncert nagy sikerrel, nagyon szép bevétellel zajlott, és a visszajelzések alapján a Fonó Budai Zeneházban, Győrben és Debrecenben rendezett táncházakban is jó volt a hangulat.

Tovább »

Jövő évi szövő mesterkurzusunkat a Páll Etelka Székely festékesek című kiállítása ihlette. A tárlat 2014. január 22-től a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában is bemutatkozik, így ennek apropóján lehetőségünk nyílik a régi és az elmúlt évtizedekben született új alkotásokat, szőnyegeket szemügyre venni, a tapasztalatokat megvitatni, a követendő példákat és a modern törekvéseket megismerni.

Jelentkezési határidő: 2014. január 17.

Tovább »

Az ünnepek előtti utolsó rendelés leadásának időpontja: 2013. december 16., 12 óra. A december 16-án leadott rendelések december 17-én reggel kerülnek postázásra. 2013. december 20. és 2014. január 6. között a kiadványok kiszállítása és a személyes átvétel szünetel.

Tovább »

Florida, nyár és 30 C°! Kérdés, hogyan élték meg a floridai "nyári" Mikulást barátaink. Heni bejegyzéséből mindez kiderül, ahogyan az is, miként tekintenek vissza a táncosok az eltelt időre, mert elérkezett "A végső visszaszámlálás".

Tovább »

Karácsony közeledtével mi is szeretnénk AJÁNDÉKOT ADNI nézőinknek, ezért az ezüst vasárnapot megelőző este egy 3500 forintos jegy áráért ketten jöhetnek el a Fölszállott a páva sorozat decemberi előadására a Hagyományok Háza színháztermébe!

Az est folyamán olyan kiválóságok lépnek színpadra mint a Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttese, a Szentendre Táncegyüttes, a Pimasz zenekar, valamint Zsikó Zoltán, népi énekes.

Tovább »

2013. december 7.

Fotó: Szalóki Dorina, Turbéky Dénes

Tovább »

2013 novemberétől folytatjuk bőrműves előadássorozatunkat, mellyel alkalmat adunk minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudásának frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra. December 14-én 10 órától Pajor István Anyagismeret című előadásat hallgathatják, 13 órától Torma László  a bőrmunka kutatásáról beszél.

Tovább »

A Charta XXI. Megbékélési Mozgalom 2013. november 27-én Egymás szemében címmel szemináriumot szervezett az Európa Parlament brüsszeli székházában arról, hogy miként látják ma egymást Közép-Európa szomszédos nemzetei, a horvátok, magyarok, szlovákok, szerbek, románok és ukránok. A rendezvényen előadást tartott Herczku Ágnes, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája is.

Tovább »

Kedves Olvasóink! 2013. december 11-től 2014. január 5-ig szünetelnek a Martin Médiatár szolgáltatásai. Kéréseket e-mailben felveszünk, de azokat csak 2014. január 6. után tudjuk teljesíteni. Megértésüket köszönjük. Nyitás: 2014. január 6-án, hétfőn. Minden kedves Olvasónknak békés, boldog karácsonyt és sikeres új esztendőt kívánunk!

Tovább »

Megkértük kollégáinkat, írjanak nekünk, arról, ők hogyan készülnek testileg-lelkileg a karácsonyra, mi az, ami elődeink tudásából az ő XXI. századi életükben hasznosítható, mit érdemes egy-egy szokás néprajzi hátteréről tudni. Olvassák szeretettel!

Tovább »

Az év zárásához közeledve a Fölszállott a páva sorozat is búcsúzik. A december 14-i est folyamán olyan kiválóságok lépnek színpadra, mint a Magyarországi Románok Hagyományőrző Táncegyüttese, a Szentendre Táncegyüttes, az „örömzenélésre irányuló zenei szeánszok”-ból alakult Pimasz zenekar, valamint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem népi ének szakos hallgatója, Zsikó Zoltán.

Tovább »

A Budai Vigadó gyönyörű színháztermében januártól ismét látható lesz az ősszel három hónapon át Észak-Amerikában turnézó Magyar Állami Népi Együttes. Addig meghívott hazai és határon túli táncegyüttesek, zenekarok, énekesek és szóló zenészek színesítik a Hagyományok Háza néptánc- és népzenei műsorokra épülő színházi kínálatát! Bérleteink, sorozataink, családi előadásaink, koncertjeink és ifjúsági bérleteink közül mindenki talál ínyére valót!  

Tovább »

Dodi bejegyzése Kanadából tudósít, ahol az együttest utolérte a tél. Bár a múlt hét hidegben telt el, hőseink mégis hamarosan félretehetik a télikabátokat és egyéb vastag ruhákat, mert következik a turné utolsó nagy állomása: Florida.

Tovább »
Kedves Olvasóink! 2013. december 7-én, szombaton 10-15 óráig, pénteki nyitva tartás szerint várjuk Önöket. Ezen a napon részt vehetnek a Hagyományok Háza Ünnepváró vásárán is, legyenek a vendégeink! Várjuk Önöket szeretettel!

Tovább »
2013. december 3.

Várjuk együtt az ünnepet!

A Hagyományok Háza küldetése elődeink tudását visszajuttatni a ma és a holnap kulturális közéletébe. Épp ezért az adventi időszakban is igyekszünk közönségünknek hasznos tippekkel, információkkal szolgálni, ajándékötleteket nyújtani, sőt idén először négynapos vásárt is rendezünk a Corvin téren, ahol igényes és szép népművészeti és népi iparművészeti ajándéktárgyak mellett, színpadi műsorokkal, különleges karácsonyi kedvezményekkel, kiállítással és az ünnep meghitt hangulatával várjuk a látogatókat.

Tovább »

Ebben az évben nyolc akciós csomagot készítettünk azzal a céllal, hogy segítséget nyújtsunk az ünnepi készülődéshez. Internetes webáruházunkban 2013. november 20. és 2014. január 6. között 30-50%-os kedvezménnyel kínáljuk sikerkiadványainkat, valamint egyes sorozatainkat.

Tovább »

Almárium sorozat

Rábaköz öröksége - Kapuvár Táncegyüttes és vendégei, rábaközi hagyományőrző táncos és zenész mesterek

2013. november 30.

Tovább »

Az együttes a Nagy-tavak vidékén kalandozik, előbb a déli partokon, majd a kanadai részen. Eszter beszámolója a MÁNE útját egészen Niagara Fallsig kíséri...

Tovább »

Budapest,Deák tér

2013. november 28.

Fotó: Hutter Katica és Máthé Kiss Simona

Tovább »

November 30-án, Almárium sorozatunk következő előadásában a Kapuvár Táncegyüttessel és vendégeikkel, rábaközi hagyományőrző táncos és zenész mesterekkel ismerkedhet meg a közönség.

A négyszeresen kiválóan minősült együttes 1989-ben jött létre azzal a céllal, hogy megőrizze és továbbadja a Kárpát-medencei magyarság hagyományait.

Tovább »
2013. november 27.

Clevelandi magyar buli

Egy fergeteges buliba és táncházba "csöppent" a MÁNE turnécsapata Clevelandben...

Tovább »

A Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága gazdasági ügyintézőt és számviteli ügyintézőt keres. A pályázat beadásának határideje: 2013. december 17.

Tovább »
2013. november 26.

Nemezelők előadás-sorozat

November 30-án szakmai fórumot szervezünk nemezesek számára, ahol a Gulyás Gyapjúműhely mestere, Gulyás Árpád, a székelyföldi gyapjúfeldolgozó Bencze Márton, továbbá Nagy Mari-Vidák István nemezművészek és Kostyál Erika  Gyapjas Műhelye mutatkozik be. 12.30-tól Pócs Judit nemezművész munkáiba lesz alkalmunk betekinteni. A délelőtt folyamán az ismerkedés mellett lehetőség nyílik alapanyagok vásárlására is. Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

A munkakörbe tartozó lényeges feladatok: A Hagyományok Háza marketingtevékenységének összefogása, hirdetésszervezési és közönségszervezési feladatok, az intézmény kommunikációs anyagainak előkészítése és nyomdai koordinálása, intézményi kommunikációban részvétel (honlapfeltöltés, közösségi oldalak kezelése), direkt marketing, adatbáziskezelés, piackutatási feladatok, statisztikák készítése. A pályázat benyújtásának határideje: 2013. december 10.

Tovább »
2013. november 24.

A juharfák országában

A MÁNE a kanadai télben.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhelyének közművelődési szakemberek és pedagógusok számára akkreditált 60 órás képzése a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést tűzte ki célul. A tanfolyam óráit havonta egy hétvégén a Hagyományok Házában tartjuk. Jelentkezési határidő: 2014. január 6.

Tovább »

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége a Hagyományok Házával karöltve idén először rendezi meg Ünnepváró című programját. December elején négy napra adventi hangulatot varázsolunk a Corvin térre és a Budai Vigadóba, amely a Kárpát-medencei néphagyományokat ápoló nemzeti intézményünk és a Magyar Állami Népi Együttes otthona.

Tovább »
2013. november 21.

Please, enjoy the perfomance…

Túl az ötvenedik előadáson is!

Tovább »

Heni bejegyzése betekintést ad az elmúlt hét eseményeibe, egy kis interjút is olvashatunk Kontra Ágival és kiderül az is, hogy kibővült a zenekar - ha csak kis időre is -  egy "brácsás kollégával"...

Tovább »

Egyre több idős népzenész kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Éppen ezért összefogásra kérjük a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket és minden népzenét szerető embert: Összefogás hagyományőrző mestereinkért címmel jótékonysági eseménysorozatot indítottunk el, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassuk.

November 28-án 16 órakor a Deák Ferenc téri evangélikus templom előtti téren Pál István "Szalonna"-val, Kunos Tamással, Major Leventével és Mohácsy Bercivel!

Tovább »

A Hagyományok Háza mestereket és tanítványokat egy színpadra állító népzenei koncertsorozatának következő előadásán, november 27-én, a tanítványból mesterré váló Dóra Áron furulyakoncertjét láthatjuk.

A Fölszállott a páva televíziós tehetségkutató versenyen ismertséget szerzett Dóra Áron a magyar pásztorzene nagyköveteként mutatta be a Kárpát-medence egyes vidékeinek furulyán megszólaló dallamait. A zsűri által „terápiás zenének” nevezett meditatív előadásmód a magányos pásztorok csendhez szokott lelkéből árad, s a végtelen alföldi puszták, vagy a hegyi legelők hangulatát hozza el a XXI. század rohanó emberéhez.

Tovább »

A Népi Iparművészeti Múzeumban rendezett kiállításunkon XXVII. Kisjankó Bori Országos Hímzőpályázat díjnyertes alkotásai közül a legjobbakat: a díjazott textíliákat mutatjuk be. Így láthatunk majd matyó hímzéssel díszített estélyi ruhát, tardi keresztszemes díszítésű merész felsőt, illetve a legújabb trendeknek megfelelő lakásbelsőkbe illeszthető hímzett függönyöket, terítőket, párnákat stb.

 

Tovább »

Kedves Olvasóink! 2013. december 3-án, kedden a Martin Médiatár 11-től 15 óráig lesz nyitva. Megértésüket köszönjük.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes turnéjába egy hét erejéig Kelemen László főigazgató is bekapcsolódott. Ő az, aki első amerikai turnéját még 1988-ban, a Kodály Kamara Táncegyüttessel és az Ökrös zenekarral „abszolválta”, majd jó néhány további alkalommal is állhatott zenészként a „világot jelentő deszkák” amerikai helyszínein.

Tovább »

November 23-án, szombaton idei Egy gyékényen árulunk előadássorozatunk utolsó találkozására kerül sor, amelynek keretében 10.00-11.30 Tüskés Anna művészettörténész ad elő Fonható anyagok a képzőművészetben címmel. 12.00-14.00 óra között mesterségbemutatót tart Gergely István tiszaalpári kosárfonó, aki a káváskosár készítésének fortélyaiba enged betekintést a fórumon résztvevőknek.

Tovább »

A Hagyományok Háza szeretettel meghívja Önt és kedves családját  a 20 éves Bihari Népművészeti Egyesület  Tüzet viszek és éltetek című kiállításának megnyitó ünnepségére 2013. november 20-án 15 órára a Népi Iparművészeti Osztály kiállítótermébe (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.) A kiállítást megnyitja: dr. Vitányi István, országgyűlési képviselő. A kiállítás megtekinthető 2014. január 10-ig, hétfőtől csütörtökig 9 és 16 óra, pénteken 9 és 13 óra között.

Tovább »

A MÁNE tagjai Washingtonban és New Yorban jártak a héten. Megtudhatjuk Dodi beszámolójából, hogy milyen élményekkel is gazdagodtak, illetve az is kiderül lehet-e húslevest és pörköltet csinálni "kinti" alapanyagokból...

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. november 16.

Tovább »

A MÁNE táncosai a képek segítségével Washingtonba és New Yorkba kalauzolnak minket. Jó városnézést!

Tovább »

November 16-án két előadással érkezik a Nagyvárad Táncegyüttes a Hagyományok Házába. A Bambuc ördög Tamási Áron azonos című novellája alapján készült táncos mesejáték, a Fekete Sáfrán ugyancsak a szerző rengeteg humorral fűszerezett felnőttmeséje.

„Amihez Tamási Áron hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít.” (Hegedűs Géza)

Tovább »

A pályázatot karácsonyi témakörben, három korcsoportban (óvodás, általános iskolás alsós és felsős tanulóknak) hirdetjük meg. Ismerkedj meg egy jeles nap népszokásával András-naptól vízkeresztig, és készíts róla rajzot! A legszebb alkotásokat a december 5–8-i Ünnepváró kiadvány- és kézművesvásár keretében, a Hagyományok Házában kiállítjuk, a nyerteseket értékes díjakkal jutalmazzuk.

Tovább »

A november 16-i alkalommal Gy. Fogarasi Katalin és Torma László a bőrből készült népi iparművészeti tárgyak új zsűrizési szempontjait mutatják be, valamint Nepp Dénes szíjgyártó mester „Így dolgozom én…” című előadását hallgathatják az érdeklődők 10 órától a Hagyományok Házában.

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. november 9-10.

Fotó: Hutter Katica és Laterna Magica

 

Tovább »

Kedves Olvasóink! 2013. november 11-én, hétfőn a Martin Médiatár rendezvény miatt zárva tart. Szíves elnézésüket kérjük!

Tovább »

Észak-Amerika

2013. október 21-27.

Tovább »

A turné feléhez érkezett a társaság Amerikában. Kiderül Eszter írásából, ki hogyan számolja a napokat, hogy miként ünnepelte az együttes a Halloweent - mondván: Rómában élj úgy, mint a rómaiak - illetve a Mindenszenteket.

Tovább »

A Matyó Népművészeti Egyesület a hagyományokat követve 2014-ben ötödik alkalommal rendezi meg a Százrózsás Hímzőpályázatot és Kiállítást. Pályázni Mezőkövesd, Tard és Szentistván, valamint a bükkaljai falvak (Bogács, Cserépfalu, Cserépváralja, Szomolya, stb.) hímzőkultúráját feldolgozó lakástextilekkel és öltözeti darabokkal lehet. A pályázati darabok benyújtásának határideje 2014. május 23.

Tovább »

Heni beavat minket abba, hogy mi is az a corn dog, merre főzik az amerikai Budweisert és megtudhatjuk mi köze is van Lincoln elnöknek Springfield városához.

Tovább »

Három rövid interjú arról, hogy miért fontos az internet a turné résztvevői számára.

Tovább »

Amihez Tamási Áron hozzáért, az menten megszépült. Az ő szemén keresztül a valóság mesevilág, nála a sötétség is tündérfényekkel világít. De Tamási Áronnál a mese is a valóság súlyosságára és bánataira vall; az ő szemén keresztül az állatok és a fák is a világ nagy összefüggéseit példázzák; nála ugyan minden agyafúrt székelységgé válik, de az ő székelysége maga az ezerarcú emberiség. A Nagyvárad Táncegyüttes Tamási Áron azonos című novellája alapján készült táncos mesejátéka az udvarhelyszéki, sóvidéki, valamint a dél-afrikai táncos és énekes hagyományokra épít.

Tovább »

Észak-Amerika

2013. október 14-20.

Tovább »
2013. október 25.

Ifjú Szivek: Pozsonyi táncok

Hagyományok Háza

2013. október 25.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Ebből a bejegyzésből kiderül, hogy miként köthető össze ez a három dolog, illetve fölmerül a kérdés: tud-e egy egyetemi rezesbanda csárdást játszani...

Tovább »

Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapjához kapcsolódó díjátadó ünnepségen dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a Magyar Vidékért Díjjal tüntette ki Beszprémy Katalint, a  Hagyományok Háza Népművészeti Módszertani Műhely Közművelődési Tár vezetőjét.

Tovább »

Indonéz táncelőadás, japán taiko dob műsor, harcművészeti bemutató, ázsiai és magyar kézműves játszóház, kiállítás, teaszertartás – többek között ezekkel a programokkal várja az érdeklődőket a „Távol van-e Távol-Kelet?” című fesztivál november 9–10-én a Hagyományok Házában. A 8 ázsiai ország valamint Magyarország hagyományos kultúráját bemutató fesztivál célja, hogy közelebb hozza egymáshoz az országban élő ázsiaiakat és magyarokat.

Tovább »

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2013. október 18-án, pénteken elhunyt dr. Lajtha Ildikó közgazdász, Lajtha László unokahúga és hagyatékának gondozója.

Tovább »

Novemberi előadásunkon már most biztosak lehetünk abban, hogy valódi mulatságot varázsol a színházterembe a meghívott két határon túli zenekar, a „tambura grállovagjaiként” aposztrofált Fokos Együttes a vajdasági Óbecséről és a kategóriagyőztes felvidéki Parapács zenekar. A virtuóz zenék mellett természetesen táncból sem lesz hiány, erről két kiváló „pávás” táncospár is gondoskodik a Magyar Állami Népi Együttes táncosai mellett.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes Las Vegasban, az Artemus Ham Concert Hall színpadán lépett fel szeptember végén. Az előadásról a Las Vegas Tribune október 9-ei számában jelent meg egy fél oldalas cikk Marianne Donnelly tollából.

Tovább »
2013. október 18.

Két kultúra árnyékában

A Népismei Tudománytár keretében Liszka József etnológus tart előadást a szlovákiai magyarok néprajzi tagoltságáról. Szeretettel várjuk az érdeklődőket október 24-én, csütörtökön délután 4 órakor a közösségi teremben.

Tovább »

A Vidékfejlesztési Minisztérium pályázatot hirdetett a nemzeti értékek és hungarikumok gyűjtésének, kutatásának, népszerűsítésének, megismertetésének és gondozásának támogatására. A pályázatokat 2013. október 31-ig lehet benyújtani.

Tovább »

Egyre több idős mester kerül nehéz anyagi körülmények közé, sokan olyan betegséggel küzdenek, amely lehetetlenné teszi, hogy továbbra is zenéljenek. Éppen ezért összefogásra kérjük a népzenészeket, a népzenével, néphagyománnyal foglalkozó szervezeteket, táncházasokat: jótékonysági eseménysorozatot indítunk el, amelynek célja, hogy a befolyt támogatással a segítségre szoruló zenészeket támogassuk.

Tovább »

Avagy megtudhatjuk milyen buszon élni, Elvis előtt táncolni és azt, hogy mire lenne jó Dorothy varázscipellője.

Tovább »

2013 őszén számos határon túli együttes lép fel a Hagyományok Házában. A Bekecs Néptáncegyüttes nagysikerű Csongor és Tünde előadása után az Ifjú Szívek Táncszínház a magyar, szlovák, román és cigány hagyományos népi kultúrába kínál betekintést Pozsonyi táncok című műsorával, de megelevenedik  az előadásokban az Ördög, Fekete Sáfrán (Nagyvárad Táncegyüttes) és Csipkerózsika (Háromszék Táncegyüttes) története is.

Tovább »

Észak-Amerika

2013. október 7-13.

Tovább »
2013. október 13.

Nemezelők előadás-sorozata

A hagyomány és a modernitás a nemezművészetben lesz a téma a nemezelők számára meghirdetett előadás-sorozatunkon, amely október 19-én kezdődik Vetró Mihály nemezkészítő, valamint Túri Emese és Enikő, a Népművészet Ifjú Mestereinek előadásával.

Tovább »
2013. október 11.

Nemezszakkör indul

Nemezszakkör indul a Hagyományok Házában, a tíz alkalomból álló tanfolyamra a nemezkészítés alapjai iránt érdeklődő felnőttek jelentkezhetnek a tanfolyam kezdetéig, október 17-ig.

Tovább »
2013. október 10.

HHBK Klubest Szomjas Györggyel

Legközelebbi klubestünkön Szomjas György mutatja be a Halmos Bélával és Rosta Katalinnal közösen készített Új régi hang című népzenei filmsorozatát, mely nemrég jelent meg új kiadásban, DVD formátumban. Október 15-én 18 órakor várjuk az érdeklődőket a vetítésre a közösségi terembe.

Tovább »

2013. szeptember 15-én a nyíregyházi válogatóval befejeződtek a Fölszállott a páva 2014 népzenei és néptánc-tehetségkutató verseny területi selejtezői. A nyolc selejtezőn nagyon erős mezőny alakult ki, ezért a szakmai zsűriknek a döntéshozatalban nehéz feladattal kellett megküzdeniük: 292 produkciót, mintegy 1500 résztvevőt értékeltek. Büszkén mondhatjuk, hogy a táncházmozgalom magas színvonalon és mindenki számára nyilvánvalóan bizonyította életerejét, elkötelezettségét.

Tovább »

Öt állam egy hét alatt, avagy kezdetét vette a nagy utazás...

Tovább »
2013. október 7.

Balkán Hangja kiállítás

A Hagyományok Háza szakmai együttműködésével megerendezett Balkán Hangja programsorozat fotópályázatának eredményhirdetése és a beküldött anyagokból álló kiállítás megnyitója október 10-én este 6 órakor lesz a Hagyományok Háza aulájában.

Tovább »

Berecz András mesemondó, énekes és fiai, István és Mihály lépnek színpadra a Mesterek és tanítványok sorozat újabb estjén, október 12-én 19 órakor a hagyományok Házában. A koncert idején megvásárolható lesz Berecz András új, Kőkertben liliom III. című lemeze, amelyet dedikál is a mesemondó.

Tovább »
Észak-Amerika
2013. szeptember 24-30.
Tovább »

Észak-Amerika

2013. szeptember 30-október 6.

Tovább »

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

Megnyitó ünnepség, 2013. október 3.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet népzenei szakelőadó munkakör betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2013. október 31.

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. október 12.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Las Vegas környéki fellépések, a kinti magyarok vendégszeretete, némi szerencsejáték, utazás és sok-sok élmény: folytatódott a Magyar Állami Népi Együttes észak-amerikai turnéja.

Tovább »

A Nagyvárad Táncegyüttes Bambuc ördög című műsorával november 16-án indul családoknak szóló sorozatunk, amelynek előadásain a műsor után a témához kötődő táncos és kézműves foglalkozást tartunk az érdeklődőknek. A sorozat következő estjén, december 7-én a Háromszék Táncegyüttes Csipkerózsika című darabja kerül sorra.

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. szeptember 17-22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2013. október 1.

Elkelt az első +1 jegy!

Megvették az első +1 jegyet jegypénztárunkban! Látogatóink kétféle kulturális eseményre válthatnak jegyet azoknak, akik rászorulnak: meghívhatják őket a Hagyományok Háza saját szervezésű, színháztermi előadásaira, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállításaira. Bízunk benne, hogy egyre több látogatónk csatlakozik a mozgalomhoz!

Tovább »
2013. szeptember 30.

Új előadás a szabadbérletben

A Háromszék Táncegyüttes Két kezem forgatta című, december 7-i előadása bekerült Táncról táncra szabadbérletünkbe, amelynek tulajdonosai így  már 10 előadás közül állíthatják összes saját négyalkalmas bérletüket.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyamra: október 4-ig várjuk a jelentkezéseket az öt hétvégés tanfolyamra.

Tovább »
2013. szeptember 25.

Táncház – Népzene 2014

A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Beérkezési határidő: 2013. november 8.

Tovább »
2013. szeptember 25.

Erdély öröksége

Erdély öröksége címmel nyitotta meg Les Gábor fazekas Népi Iparművész kiállítását Csupor István néprajzkutató, a Néprajzi Múzeum Kerámiagyűjteményének vezetője  október 3-án 15 órakor a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában  (1011 Budapest, Fő utca 6.).

Tovább »

Budapest, Andrássy út

2013. szepteber 21-22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2013. szeptember 24.

A Hagyományok Háza önkéntesei

Hagyományok Háza és kitelepülések helyszínei

2012-2013

Tovább »

Szeptember 27-ig jelentkezhetnek a kézműves mesterségek iránt érdeklődő általános iskolások hon- és népismereti levelező versenyeinkre, amelyekkel a legjobbak nyári táborozást nyerhetnek.

Tovább »

Folytatódik a Magyar Állami Népi Együttes észak-amerikai turnéja: a sikeres előadások mellett a társulat városnézésre is szakított időt Kaliforniában.

Tovább »
2013. szeptember 24.

Pásztornapok országszerte

Szent Mihály napja a pásztorélet szempontjából jeles ünnepnek számít, mivel ez az állatok behajtásának napja. Szeptember 28-29-én országszerte a pásztorhagyományokhoz kötődő népi kézműves mesterségek, műhelyek mutatkoznak be, együtt a pásztorélethez kötődő folklórhagyományokkal a Vidékjáró program keretében, a Hagyományok Háza szakmai támogatásával.

Tovább »
2013. szeptember 24.

Jubileumi Zengő koncert

30. születésnapját jubileumi koncerttel ünnepli a Zengő együttes: október 4-én a Hagyományok Háza színpadán neves vendégművészek részvételével mutatják be a Zengő 30 című albumot.

Tovább »
2013. szeptember 23.

Junior Prima Díj kollégánknak

Kollégánk, Illés Vanda kézműves is átvehette a Junior Prima Díjat, amelyet az arra érdemes 30 év alatti fiatal népművészeknek és közművelőknek adtak át a napokban. 2013-as díjazottak: Kovács Márton - népzenész, Vódli Zoltán - ostorkészítő, bőrműves, Kubinyi Júlia – népdalénekes, Illés Vanda - kézműves, Berta Alexandra - népdalénekes, citerás, népzene tanár, Hevesi Ernő - hegedűművész, Rosonczy-Kovács Mihály - népzenész, népdaloskönyv-szerkesztő, Zsuráfszky Zoltán - néptáncos, Tintér Gabriella - népzenész, népdalénekes, Csoóri Sándor - népdalénekes, népzenész.

Tovább »
2013. szeptember 22.

Évadnyitó Színházi Korzó

Budapest, Andrássy út

2013. szeptember 22.

Fotó: Máthé-Kiss Simona és Turbéky Dénes

Tovább »
2013. szeptember 21.

EN - verona

Hagyományok Háza az esemény szakmai partnere.

Verona

2013. szeptember 20-22

Tovább »
2013. szeptember 20.

Ingyenes nap a múzeumban

2013. szeptember 28-án az Itthon vagy! Magyarország, szeretlek! programsorozathoz csatlakozva a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum ingyenesen látogatható.

Tovább »
2013. szeptember 20.

Turnénapló

Egy hete turnézik Észak-Amerikában a Magyar Állami Népi Együttes. Az első napok eseményeiről, élményeiről, sikereiről a táncosok küldtek beszámolót.

Tovább »
2013. szeptember 19.

Kecskeméti Népzenei Találkozó

Szeptember 22-ig tart a Kecskeméti Népzenei Találkozó, amelynek a Hagyományok Háza társrendezője. A programban szerepel többek között táncház a Fölszállott a páva 2012 győzteseivel, gálaest Martin György emlékére, kiállítás, jubileumi koncertet ad a Csík Zenekar, rendeznek szakmai konferenciát és prímásversenyt is.

Tovább »

Szeptember 20. és 22. között Magyarország a díszvendége a veronai Tocati – Utcai Játékok Nemzetközi Fesztiváljának, amely a népi kultúrában gyökerező, még ma is élő játékokat mutatja be az érdeklődőknek. A hagyományos népi játékok (például csürközés, kendőzés, botozás, ostorcsattogtatás, íjászat, övbirkózás) mellett a Hagyományok Háza szervezésében az érdeklődők ízelítőt kapnak hazánk népzene- és néptánckincséből is a Zengővárkonyi Hagyományőrző Együttes, a Berka Együttes, a Corvinus Közgáz Néptáncegyüttes és az E Purane Rom táncegyüttes és kísérőik előadásában.

Tovább »

Halász János kultúráért felelős államtitkár részvételével avatták fel szerdán az új liftet a Hagyományok Házának is otthont adó Budai Vigadóban, így már kerekes székkel is megközelíthető az évi több száz programnak helyet adó színházterem. Az épület több irodahelyisége is megújult abból a 100 millió forintból, amelyet a kormány tavaly biztosított a belső felújítás megkezdésére.

Tovább »
2013. szeptember 17.

Új régi hang

Halmos Béla és Szomjas György Új régi hang című népzenei filmsorozatának ünnepélyes bemutatója szeptember 24-én 19 órakor kezdődik az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Az alkotók (Szomjas György rendező, Rosta Katalin szerkesztő-producer, Jantyik Csaba producer) az estet a közelmúltban elhunyt Halmos Béla emlékének ajánlják. A vetítést követően a Téka együttes, Kerényi Róbert és Tintér Gabi, valamint az Óbudai Waldorf  Iskola és az Ürömi Művészeti Iskola növendékei muzsikálnak. A részvételi szándékot kérik az rfprod@upcmail.hu címen jelezni.

Tovább »

Nyíregyháza

2013. szeptember 15.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Észak-Amerika

2013. szeptember 15-18.

Tovább »

Amikor először szóba került, hogy ismét az Amerikai Egyesült Államokba jön az együttes, nem gondoltuk volna, hogy ilyen gyorsan eljön 2013. szeptember 13. Mi, táncosok csak sejtettük, hogy milyen sok szervezésre és tárgyalásra lehetett szükség, hogy végre itt lehessünk.

Tovább »

Válaszút

2013. szeptember 13.

Fotó: Farkas József

Tovább »
2013. szeptember 13.

Három hónap képekben 2.

A három hónap képei közül válogattunk.

Tovább »
2013. szeptember 13.

Három hónap képekben 1.

A MÁNE 2013. évi észak-amerikai turnéja véget ért. Az emlékek talán elhalványulnak majd, de a képek örökre megmaradnak. Tekintsünk hát vissza a három hónapra!

Tovább »
2013. szeptember 13.

ELŐSZÓ

Turnéra indul a MÁNE

Már csak néhány „pillanat”, és a Magyar Állami Népi Együttes társulata elindul a kétezres évek második évtizedének talán legfontosabb turnéjára. Hosszú évek előkészítő munkájának eredménye ez a vendégszereplés. 

Tovább »
2013. szeptember 13.

Ismét nyitva a Martin Médiatár

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatár 2013. szeptember 16-tól újra várja Olvasóit a megszokott nyitva tartási időben. Szeptember 19-én 10:30-kor és 12:30-kor a Nyílt Hétre érkező érdeklődőknek bemutatjuk a Martin Médiatár könyvtári szolgáltatásait.

Tovább »
2013. szeptember 13.

Vándor Vokál koncert

Ne felejtkezzél el a szép magyarokról címmel koncertezik a Vándor Vokál az Ars Sacra fesztivál keretében a Kulturális Örökség Napjai hétvégéjén, szeptember 21-én délután 6 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A koncert ingyenes.

Tovább »
2013. szeptember 11.

Rejtett kapcsolatok a népzenében

Rejtett kapcsolatok a népzenében címmel tart előadást  szeptember 17-én este hat órakor Juhász Zoltán, aki 33 kultúra 33000 dallamát vizsgálta meg, hogy választ kapjon például arra a kérdésre, vannak-e olyan dallamtípusok, melyek egyszerre sok kultúrát kapcsolnak össze. A HHBK klubesten lánya, Juhász Réka segítségével szólaltaja meg a dallamokat.

Tovább »
2013. szeptember 10.

Megjelent Bari Károly könyve

Bari Károly Kossuth-díjas költő, műfordító, a magyarországi cigány irodalom jelentős képviselője, néprajzos, grafikus Régi cigány szótárak és folklór szövegek című, háromkötetes munkája a Hagyományok Háza kiadásában jelent meg. A hiánypótló kiadvány megvásárolható webáruházunkban.

Tovább »
2013. szeptember 10.

Egy gyékényen árulunk

Előadás-sorozatot indítunk a vessző, gyékény, szalma, csuhé, sás megmunkálását vállaló szakembereknek és az érdeklődőknek Egy gyékényen árulunk címmel. Az idei sorozat október 5-én indul, amikor a többi között a népi iparművészeti tárgyak zsűrizésének új szempontrendszeréről lesz szó.

Tovább »

Kaposvár

2013. szeptember 7.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Szeptember 11-én 17 órakor Önkéntes találkozót tartunk, amelyre a kiss.simona@hagyomanyokhaza.hu címen lehet jelentkezni. Önkénteseket munkánk minden területére várunk (pl. színháztermi ültetés, múzeumi tárlatvezetés, információs szolgálat, programszervezés, fotózás), jelentkezés esetén közösen találjuk meg a személyre szabott feladatokat. A találkozón ízelítőt adunk a házban folyó munkából, az érdeklődők találkozhatnak már itt dolgozó önkéntesekkel, feltehetik kérdéseiket, elmondhatják észrevételeiket.

Tovább »

Szeptember 18-án folytatódik a Fölszállott a páva sorozat a Hagyományok Házában: a Rábaköztől Kalotaszegig című műsorban a Czifra Együttes a Kárpát-medence legdíszesebb és legvirtuózabb egyéniségeinek táncait mutatja be Nagyecsedtől Kalotaszegig, hallhatunk majd többek között gyönyörű kismagyarországi dalokat Kacsó Hanga Borbála előadásában, vérpezsdítő erdélyi dallamokat a Harmadik Zenekartól és természetesen saját pátriájuk tánca mellett szépséges erdélyi koreográfiákat a győri Rába Táncegyüttestől.

Tovább »
2013. szeptember 4.

Ismét indul a Figurás bérlet

Kalocsa, a Szilágyság, a Mezőség és a Jászság táncos-zenés hagyományaival ismerkedhetnek meg az alsó tagozatos diákok a Figurás bérlet előadásain, amelyek október 17-én kezdődnek. Még lehet bérleteket váltani, illetve egy-egy előadásra jegyek is vásárolhatóak.

Tovább »

Ismét Nyílt Héttel indítjuk az őszt a Hagyományok Házában: szeptember 17-től majdnem egy héten keresztül az érdeklődők bepillanthatnak a házban folyó sokszínű munkába. Tematikus napokon mutatkoznak be a ház részlegei, lesz többek között jelmezraktár-bejárás, múzeumi tárlatvezetés, kézműves foglalkozás, gyerekprogram, mesterségbemutató, jegyeink 25 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg. A hetet a Kulturális Örökség Napjaival zárjuk, és jelen leszünk a Nemzeti Vágtán, valamint az Évadnyitó Színházi Korzón is az Andrássy úton.

Tovább »

Szeptember 13-án három hónapos észak-amerikai turnéra indul a Magyar Állami Népi Együttes: december közepéig az Egyesült Államokban és Kanadában több mint 70 helyszínen mutatják be a Magyar rapszódia   Amerika című műsort. A turnéról folyamatosan hírt adunk a Facebookon és a weboldalunkon.

Tovább »
2013. szeptember 1.

EN - Kapoli

Vác

2013. augusztus 31.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Vác

2013. augusztus 31.

Fotó: Farkas József

Tovább »

2013-ban hetedszerre szólítjuk meg a néptáncot, népi játékokat tanító kollégákat egy megújuló Táncvásárral, ami a mai kihívásokhoz, aktuális feladatok megoldásához igazodó tematikával várja az érdeklődőket szeptember 14-én, szombaton. A jelentkezés lezárult.

Tovább »

A Hagyományok Háza a kecskeméti Erdei Ferenc Kulturális és Konferencia Központtal közösen prímásversenyt hirdet táncházzenész hegedűsök számára. Pályázhat minden hagyományos magyar népzenét játszó hegedűs, aki 2013. szeptember 20-án már betöltötte a 18-ik, de még nem töltötte be a 35-ik életévét. Jelentkezési határidő: 2013. szeptember 1.

Tovább »

Daróczi Ágnes etnológus, előadóművész  Bari Károly kiemelkedő szerepe a cigány kultúra feltárásában címmel tart előadást a Népismei Tudománytár előadássorozat keretében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptember 19-én, csütörtökön délután 4 órakor a közösségi teremben.

Tovább »

A fado a portugálok világszerte ismert és kedvelt melankolikus zenei műfaja. Általában egy énekes (fadista) adja elő egy portugál gitár (guitarra) és egy spanyol gitár (violão) kíséretével. Joana Amendoeira, a fado-énekesnők ifjú generációjának egyik legismertebb képviselője szeptember 13-án, este 7 órakor ad koncertet a Hagyományok Házában. 

Tovább »

Budapest, Budavári Palota

2013. augusztus 17-20.

Tovább »

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tíz kiemelkedő népművésznek adta át a Népművészet Mestere díjakat augusztus 18-án Budapesten, a Mesterségek Ünnepén. A kitüntetést idén hatvanadik alkalommal osztották ki. A Népművészet Ifjú Mestere díjat idén nyolc fiatal vehette át a Szépművészeti Múzeumban tartott díjátadón. A nemzeti ünnep alkalmából állami kitüntetést kapott többek közt  Virágvölgyi Márta, Kálmán Péter, Hrúz Dénes, Szabó János, Gömöri Éva, Tompa Attila és Solymosi Tari Emőke. Gratulálunk a díjazottaknak!

Tovább »

Folytatódnak a Fölszállott a páva 2014 területi válogatói: augusztus végén és szeptember elején újabb négy helyszínen folytatódik a válogatás. Augusztus 31-én a váci Madách Imre Művelődési Központban, szeptember 7-én a kaposvári AGÓRA – Együd Árpád Kulturális Központban, szeptember 13-án Válaszúton, a Kallós Zoltán Alapítvány székházában, két nappal később, 15-én pedig a nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központban mérhetik össze tudásukat a zenészek, táncosok, énekesek. Mindegyik helyszínre várják az érdeklődőket, hiszen a versenyzőknek jól jön a biztatás. A belépés ingyenes.

Tovább »
2013. augusztus 16.

Ifjú mesterek remekei

Halász János kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg augusztus 16-án a Népművészet Ifjú Mestere pályázatra idén benyújtott alkotásokból álló kiállítást a Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (I. Szilágyi Dezső tér 6.).

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is sokszínű programmal várja az érdeklődő gyerekeket és felnőtteket a Mesterségek Ünnepén: többek között mesemondás, kézműves bemutató, gyerekfoglalkozás szerepel a kínálatban.

Tovább »
2013. augusztus 9.

Halmos Béla utolsó útja

Budapest, Farkasréti Temető

2013. augusztus 9.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. augusztus 8.

Fotó: Turbéky Dénes és Dely Kornél

Tovább »
2013. július 24.

Az agyag vonzásában

Deákné Dr. Füvessy Anikó néprajzkutató nyitotta meg a tiszafüredi Szűcs Imre fazekas, a Népművészet Mestere és családja kiállítását augusztus 9-én délután 15 órakor a Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeumában (1011 Budapest, Fő utca 6.). A tárlat a fazekasmester 50 éves pályafutását mutatja be.

Tovább »

Augusztus 8-án este 7 órától a Hagyományok Háza aulájában virrasztáson veszünk búcsút Halmos Béla népzenésztől, népzenekutatótól, a HHBK elnökétől.

Tovább »
2013. július 19.

Elhunyt Halmos Béla

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy elhunyt Halmos Béla Széchenyi-díjas népzenész, népzenekutató, a táncházmozgalom egyik elindítója, a Táncház Archívum alapítója. A 67 éves népzenészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Magyar Művészeti Akadémia, a Hagyományok Háza és a Hagyományok Háza Baráti Köre saját halottjának tekinti. Halmos Bélát augusztus 9-én 14 óra 15 perckor kísérjük utolsó útjára a Farkasréti temető Makovecz-ravatalozójából. 

Tovább »
2013. július 18.

Véget ért a Prímásverseny

Szerdán véget ért a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat közös versenye, a Balatonfüredi Prímásverseny. Az 1 millió forinttal járó I. díjat ifj. Sárközi Lajos vihette haza.

Tovább »

A Tradíció Vendéglő július 22-től minden nap kétféle menüvel várja vendégeit: az egyiket hagyományos paraszti ételekből állítotják össze, a másikat pedig a hagyományok kis "újragondolásával" kicsit gazdagabban, a 21. századi vendéglői
gyakorlatnak megfelelően készítik el.

Tovább »

A Balatonfüredi Prímásverseny gálaműsora a győztes prímások részvételével ma este 9 órakor kezdődik a Gyógy téri nagyszínpadon.

Tovább »

Lezajlott a Fölszállott a páva 2014 első négy területi válogatója (Budapest, Hódmezővásárhely, Szentegyháza, Révkomárom), a további négy helyszínen augusztus végén, szeptember elején mérhetik össze tudásukat a jelentkezők.

Tovább »

Balatonfüred

2013. július 16–17. 

Fotó: Máthé-Kiss Simona és Farkas József

Tovább »
2013. július 11.

A MÁNE Kárpátalján

Sikeresen vendégszerepelt Kárpátalján Szép magyar tánc című előadásával a Magyar Állami Népi Együttes kamara létszámú csoportja: július 5-én Ungváron, 6-án Beregszászon léptek színpadra, mindkét helyszínen telt ház (700 illetve 500 néző) előtt. A másfél órás előadást hatalmas lelkesedéssel és hálával fogadta a közönség.

Tovább »

Megjelent Pávai István Az erdélyi magyar népi tánczene című könyvének második, változatlan kiadása. A 131 kottamellékletet, 88 fotót, 7 fakszimilét és 3 táncíráspéldát is tartalmazó kötet kapható a Hagyományok Háza webáruházában.

Tovább »

Hódmezővásárhely

2013. július 6.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Mezőkövesd

2013. július 5.

Fotó: Illés Vanda

Tovább »

Mezőkövesd

2013. július 5.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2013. július 5.

A MÁNE Kárpátalján

Ungvár, 2013. július 5.

Beregszász, 2013. július 6.

Tovább »
2013. július 3.

A MÁNE Kassán

A Magyar Állami Népi Együttes műsora zárta a kassai Európa Kulturális Fővárosa 2013 rendezvénysorozat keretében megrendezett Cassovia Folkfest nemzetközi folklórfesztivált június 30-án. Az Énekelt hegyek című előadásra a kedvezőtlen időjárás ellenére több mint 600 néző volt kíváncsi, szlovákok, magyarok és külföldiek egyaránt. A többségében felvidéki táncanyagot bemutató műsor nagy sikert aratott.

Tovább »

A Fölszállott a páva 2014 nyolc területi válogatója közül a negyediket július 6-án tartjuk Hódmezővásárhelyen. A válogató nyilvános, a belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »
2013. július 2.

Álláshirdetés

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet főkönyvi könyvelő munkakör betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2013. július 26.

Tovább »
2013. június 30.

A MÁNE Felvidéken

Kassa

2013. június 30.

Tovább »

Szentegyháza

2013. június 29.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Még várunk jelentkezőket az augusztus utolsó hetében induló régi OKJ számú, 2 tanéves népi kézműves mesterségek elsajátítását lehetővé tevő képzéseinkre: csipkekészítő, gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő, szőnyegszövő, népi bőrműves, kosárfonó. Jelentkezési határidő: 2013. augusztus 24., a képzések legalább 10 fő jelentkezése esetén indulnak. 

Tovább »

Washington D.C.

2013. június 26-július 10.

Fotó: Hont Angéla

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. június 26.

Fotó: Máthé-Kiss Simona

Tovább »

A XXVII. Kis Jankó Bori Országos Hímzőpályázat és Kiállítás július 5-én délelőtt nyílt meg a mezőkövesdi Közösségi Házban. Ugyanitt zaljott az  V. Országos Hímzőkonferencia Hímzés mint világörökség címmel.

 

Tovább »

A Fölszállott a páva 2014 nyolc területi válogatója közül a harmadikat június 29-én tartjuk a Hargita megyei Szentegyházán, a Gábor Áron Művelődási Házban. A belépés ingyenes, mindenkit szeretettel várunk!

Tovább »
2013. június 22.

Múzeumok éjszakája

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2013. június 22.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

Révkomárom

2013. június 22.

Fotó: Máthé Kiss Simona, Farkas József és Biri Elvira

Tovább »

Idén Magyarország a Smithsonian Folklife Fesztivál vendége, így június 26-tól 1 millió érdeklődőnek mutatkozhat be a hazai hagyományos zene, tánc, kézművesség, valamint a gasztronómia Washingtonban. Fellép többek között Szalonna és bandája, Bob Cohen és Navratil Andrea.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A Martin Médiatár 2013. július 1. és szeptember 13. között leltár és nyári szünet miatt zárva tart. Nyitás: 2013. szeptember 16-án. Megértésüket köszönjük, szép nyarat kívánunk!

Tovább »

Énlaka kulturális öröksége címmel nyílt tárlat a Hagyományok Háza közösségi termében. Az erdélyi települést bemutató fotókiállítás július 26-ig tekinthető meg.

Tovább »

A Fölszállott a páva 2014 nyolc területi válogatója közül a másodikat június 22-én tartjuk Révkomáromban, a Tiszti Pavilonban.  A versenyprogramban az észak-dunántúli néptáncos, népdalénekes, népzenész jelentkezők szerepelnek, vendég a Pimasz zenekar.

Tovább »

A Hagyományok Háza jegypénztára június 24. és július 5. között rendkívüli nyitva tartással várja a látogatókat: hétfőtől csütörtökig 12-től 5-ig, pénteken 10-től 2-ig lesz nyitva. Június 28-án, pénteken a jegypénztár zárva tart.

Tovább »

Hagyományok Háza

2013. június 16.

Fotó: Farkas József

Tovább »

Várjuk mindazok jelentkezését, akik kedvet éreznek az „elődökkel” együtt végzett közös munkához, és együttesükkel szívesen bemutatkoznának a Hagyományok Háza Almáriumában. Jelentkezni november 1-jéig lehet.

Tovább »
2013. június 12.

Nomád Nemzedék

Nomád Nemzedék. 40 éves a Fiatalok Népművészeti Stúdiója címmel nyílt kiállítás a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Budapest I., Fő u 6.). A tárlat augusztus 3-ig látható.

Tovább »

XXX. Országos Faragópályázat és Kiállítás id. Kapoli Antal emlékére

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

2013. június 7–2014. január 8.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »

A Fölszállott a páva 2014 nyolc területi válogatója közül az elsőt június 16-án tartjuk a Hagyományok Házában, délelőtt 10 órától. A belépés ingyenes, szeretettel várunk minden érdeklődőt, aki drukkolni szeretne vagy kíváncsi az idei első Fölszállott a páva versenynapra.

Tovább »
2013. június 6.

Prímásverseny Füreden

Július 16-17-én rendezik meg az Anna-bál Prímásversenyét, amelyet Lavotta János tiszteletére hirdetett meg magyar népies műzenét játszó hegedűsök számára a Hagyományok Háza és a Balatonfüredi Önkormányzat. A verseny fődíja 1 millió forint.

Tovább »

Szakmai előadást tart a Tajvani Nemzeti Guo Guang Opera június 17-én 16.30-kor a Hagyományok Házában. A program elsősorban a táncművész szakmának (táncosok, zenészek, énekesek, szakújságírók, táncművészeti képzésben tanulók) szól. A belépés ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

A XXX. Országos Faragópályázatra érkezett alkotásokból nyílt kiállítás  a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I.,Fő u 6.) 2014 januárjáig látható.

Tovább »
2013. június 5.

Gyöngyökből gyökereztél

Gyöngyökből gyökereztél címmel nyílt meg Szupper Kriszta emlékkiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszaki kiállítótermében (I., Szilágyi Dezső tér 6.) június 6-án délután 4 órakor. 

Tovább »

Lezárult a jelentkezés a Fölszállott a páva 2014 tehetségkutatóra, a verseny jelentkezési lapját idén 291 produkció töltötte ki, ami a csoportos produkciók teljes létszámával együtt több, mint 1500 személyt jelent. Az előválogatást végző zsűri egyöntetű véleménye alapján megfogalmazható, hogy az idei jelentkezők teljesítménye színvonalasabb a tavalyinál. Ennek is köszönhető, hogy a zsűri mindössze 30 pályázat esetében döntött úgy, hogy nem kap meghívást a nyolc területi válogató valamelyikére. Az elsőt június 16-án a Hagyományok Házában tartják.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum 2013-ban másodszor csatlakozik a Múzeumok éjszakája programjaihoz: június 22-én többek között divatbemutatóval, mesemondással, koncertekkel és persze tárlatvezetésekkel várjuk az érdeklődőket. Jegyek június 17-től kaphatóak a múzeumban (I., Fő utca 6.) és a MNIM időszaki kiállítótermében (I., Szilágyi Dezső tér 6.).

Tovább »

Vidékjáró néven indított programot 16 civil szervezet és 6 stratégiai partner összefogásával a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége a vidéki életmód népszerűsítéséért. A programhoz két tematikus nappal a Hagyományok Háza is csatlakozott minderről a Budai Vigadóban tartottak sajtótájékoztatót szerdán.

Tovább »
2013. május 28.

Nyári kirándulások

A Baráti Kör idei nyári kirándulása augusztus 24. és 28. között lesz, a cél a Felvidék, a résztvevők meglátogatják a Zakopanei folklórfesztivált is.

Tovább »
2013. május 28.

HHBK klubest

Vörösváry Ferenc, a Habánok kerámiaművészete című könyv szerkesztője tart előadást a habán kerámiáról a HHBK újabb klubestjén, június 18-án este 6 órától.

Tovább »
2013. május 28.

Idén is TÁ-BOR

Szajol mellett, a Holt-Tisza partján július 14. és 20. között idén is megrendezzük a Hagyományok Háza és az Élő Hagyomány Alapítvány táborát, ahová várunk mindenkit, aki kedveli a népművészet bármelyik ágát, fiatalokat, időseket, gyermekes családokat egyaránt.

Tovább »

Már kaphatóak a 2013/14-es évadra szóló bérletek, amelyek megvásárlásával akár 40 százalékos kedvezménnyel tekintheti meg az egyes előadásokat. Váltson bérletet, váljunk szokásává!

Tovább »

Árendás Péter zenész, a Liszt Ferenc Zenetudományi Egyetem népi brácsa tanára Kontrakíséret a Kárpát-medencében címmel tart előadást a Népismei Tudománytár előadássorozat keretében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk június 6-án, csütörtökön délután 4 órakor a közösségi teremben.

Tovább »

Nemes Szilvia, a Magyar Állami Népi Együttes szólistája koreográfusi első díjat kapott a XXII. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon Kórkép című művéért. A koreográfiát az általa alapított Imágó Tánc Társulás adta elő, amelynek tagjai a Magyar Állami Népi Együttes táncosai. A Jász-Nagykun-Szolnok megyei önkormányzat különdíjával Pál István Szalonnát jutalmazták a fesztivál zenei szolgálatáért, a Vásárhelyi Táncszínpadon való részvétel lehetőségét pedig a Matyó Táncegyüttes és a Vidróczki Néptáncegyüttes nyerte.

Tovább »
2013. május 24.

Aprók tánca

Hagyományok Háza

2013. május 24.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »

Pályázati feltételek: Felsőfokú szakirányú végzettség vagy középfokú szakirányú végzettség és mérlegképes könyvelői végzettség; Európai Uniós pályázatok terén szerzett minimum 1 éves tapasztalat; Magyar állampolgárság, büntetlen előélet.

Tovább »
2013. május 22.

...csak a szép igazságokat

A Bartók Táncegyüttes ... csak a szép igazságokat című bemutatója május 26-án 17 órakor kezdődik a Hagyományok Háza színháztermében.

Tovább »

Kedves Olvasóink! 2013. május 31-én zsűrizés miatt a Martin Médiatár zárva tart. 2013. június 3-tól ismét várjuk Önöket. Köszönjük türelmüket!

Tovább »

Balogh Ramóna tart kézműves foglalkozást (habánfestés csempére) május 22-én délelőtt 10 órától délután 16 óráig a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Ezt követően 17 órától István Erzsébet a Sárköz kerámiája címmel, másnap Verseghy Ferenc Tamás László  fazekas, a Népművészet Mestere munkássága címmel tart az érdeklődőknek előadást.

Tovább »
2013. május 17.

Aprók tánca

Hagyományok Háza

2013. május 17.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »
2013. május 16.

Táncfilmek a MÁNÉ-ról

A Bethlen Téri Színház Táncfilm-klubjának következő vetítésén, május 28-án 18 órakor két, a Magyar Állami Népi Együttesről szóló filmet vetítenek: Az állami népi együttes Kínában I-II. (1952, írta és rendezte: Csang Csien-Csen), valamint az Ecseri lakodalmas – Mafilm táncjáték (1952., filmre írta: Banovich Tamás) című alkotásokat. Bevezetőt mond: Kaszap Sára. A vetítés után beszélgetős klubest a MÁNE régi és új tagjaival. A vetítés ingyenes. Helyszín a Bethlen Téri Színház (Budapest VII., Bethlen tér 3.).

Tovább »

Megváltozott a ma esti Hagyományok Háza Baráti Köre klubest programja: Kallós Zoltán népzenegyűjtő, néprajzkutató más elfoglaltsága miatt nem tud ellátogatni a Hagyományok Házába, így este hat órától a Balladák filmje című, Kallós Zoltánt bemutató dokumentumfilmet vetítjük Gulyás Gyula és Gulyás János rendezésében.

Tovább »

A Hagyományok Háza is csatlakozott a +1 jegy mozgalomhoz. Látogatóink kétféle kulturális eseményre válthatnak jegyet azoknak, akik rászorulnak: meghívhatják őket a Hagyományok Háza saját szervezésű, színháztermi előadásaira, valamint a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum kiállításaira.

Tovább »

Agócs Gergely, a Hagyományok Háza munkatársa és Sebő Ferenc beszélget Csak táncolni akartunk címmel a táncházmozgalomról május 16-án este nyolctól a Kertem Szabadegyetem második estjén a Téli Kertem kávézóban (VII., Dohány u. 28.).

Tovább »
2013. május 11.

Páva-sorozat

Hagyományok Háza

2013. május 11.

Fotó: Turbéky Dénes

Tovább »
2013. május 10.

Aprók tánca

Hagyományok Háza

2013. május 10.

Fotó: Legeza Márta

Tovább »

Egy héttel tovább, május 19-én éjfélig lehet nevezni a Hagyományok Háza és az MTVA közös tehetségkutató versenyére. A jelentkezéseket nemcsak on-line, hanem hagyományos postai levélben, illetve e-mailen is fogadják.

Tovább »

Dr. Küllős Imola folklórkutató, a néprajztudomány kandidátusa Közköltészet és népköltészet címmel tart előadást a Népismei Tudománytár előadássorozat keretében. Minden érdeklődőt szeretettel várunk május 9-én, csütörtökön délután 4 órakor a Martin Médiatárban.

Tovább »
2013. április 30.

Díjak a MÁNE művészeinek

A Magyar Táncművészek Szövetsége a Tánc Világnapján osztotta ki idei elismeréseit. Aranyos Norina Az évad legjobb pályakezdő táncművészének, Gera Anita Az évad legjobb női táncművészének, Mihályi Gábor koreográfus, művészeti vezető pedig Az évad legjobb alkotójának járó díjat vehette át az ünnepségen.

Tovább »

A Martin Médiatár május 2-tól ismét a megszokott nyitva tartás szerint várja olvasóit.

Tovább »
2013. április 26.

Michael Geaney előadása

Michael Geaney, ír történész és hagyományos ír énekművész előadása május 7-én 18 órakor kezdődik a Stúdió teremben: az ír zene és történelem elevenedik meg képekben, hangokban. Az előadás nyelve angol, tolmácsolással. Az est a Hagyományok Háza és Írország Magyarországi Nagykövetségének közös rendezvénye, a belépés díjtalan.

Tovább »

Tímár Sára és mestere, Szvorák Katalin koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok sorozat május 8-án este 7 órakor a Hagyományok Házában.

Tovább »

Idén is lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére előadóművészeti és tárgyi alkotóművészet kategóriában, a jelentkezéseket április 30-ig kell eljuttatni a Hagyományok Házába.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet Mesterek és tanítványok elnevezésű előadás-sorozata közreműködőinek kiválasztása céljából. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, néptáncosok, néptánccsoportok, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják. 

Tovább »

A Martin György, a néptánckutató című fotó- és dokumentumkiállítást Andrásfalvy Bertalan és Felföldi László nyitotta meg április 25-én 16 órakor a Hagyományok Házában. A rendezvényen Halmos Béla, Éri Péter és Éri Márton muzsikált. 

Tovább »
2013. április 19.

MÁNE premier: Szarvasének

Szarvasének címmel mutatta be új műsorát a Magyar Állami Népi Együttes április 28-án a Művészetek Palotájában.

Tovább »

Élőben közvetítjük honlapunkon május 4-én 10 és 19 óra között az idén másodszor megrendezendő Táncház Napja eseményeit a Liszt Ferenc térről, ahol ének- és tánctanulással, zenével, kézműveskedéssel várunk mindenkit.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A Budai Vigadóban zajló liftépítési munkálatok miatt 2013. április 18-tól a Martin Médiatár szolgáltatásait átmenetileg szünetelteti. Köszönjük türelmüket és megértésüket.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A Budai Vigadóban zajló liftépítési munkálatok miatt 2013. április 18-tól szolgáltatásainkat átmenetileg szüneteltetjük. Köszönjük türelmüket és megértésüket.

Tovább »

Szak- és felnőttképzési konferenciát rendez a Hagyományok Háza a népi kézműves szakképzés változásairól május 13-án. A részvétel ingyenes, regisztrálni május 6-ig lehet.

Tovább »
2013. április 17.

Beszélgetés Kósa Lászlóval

Kósa László néprajzkutató lesz a Hagyományok Háza Baráti Kör klubestjének vendége április 23-án 18 órától.

Tovább »

Tamás László fazekas, a Népművészet Mesterének Sárköz – Habán – Lüszter című kiállítása április 25-én délután 3 órakor nyílt meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

Magyarország a díszvendége a Smithsonian Folklife Fesztiválnak Washingtonban júniusban és júliusban. A teljes magyar népművészetet bemutató, látványos, sokszínű eseményeket felvonultató fesztivál magyar programjának megszervezésében a Hagyományok Háza szakmai partnerként vesz részt.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Költészet Napja alkalmából idén Lakatos Demeter szabófalvi csángómagyar költőre szeretnénk felhívni a figyelmet.

Tovább »
2013. április 10.

Ismét fölszáll a páva

Az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza ismét meghirdeti a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutatót, amelyre idén május 12-ig várják a jelentkezéseket .

Tovább »

Technikai okok miatt jegypénztárunkban szünetel a bankkártyás fizetés.  A hiba elhárítása folyamatban van, megértésüket köszönjük!

Tovább »

A Budapest Folk Fest, az év folk- és világzenei fesztiválja idén április 17-től 21-ig tart a Fonó Budai Zeneházban, a BMC Zenei Központban és a Hagyományok Házban: nálunk  kezdődik a rendezvénysorozat a Rendhagyó Prímástalálkozó második lemezének bemutatójával április 17-én, április 20-án pedig a Vásárhelyi Táncszínpad keretében a Corvinus Közgáz és a gyimesi Szellő táncegyüttes lép színpadra.

Tovább »
2013. április 9.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza Gazdasági Igazgatósága pénzügyi ügyintézőt keres közalkalmazotti jogviszonyba.

Tovább »
2013. április 9.

Egy gyékényen árulunk

Folytatódik az Egy gyékényen árulunk előadássorozat:  április 20-án délelőtt Tarján Gábor néprajzkutató a tárolóedények kultúrtörténetéről tart előadást, délután mesterségbemutatóval zárul a nap.

 

Tovább »

A 2012-ben először megrendezett tehetségkutató sikerére való tekintettel az MTVA, a Duna Televízió Zrt. és a Hagyományok Háza ismét meghirdeti a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos vetélkedőt – jelentették be az MTVA székházban tartott sajtótájékoztatón szerdán. Idén is 16 és 35 év közötti énekesek, zenekarok és néptáncosok jelentkezését várják május 12-ig.

 

Tovább »

A Hagyományok Háza, a Fonó Budai Zeneház és a Kossuth Kiadó társkiadásában megjelent Jávorszky Béla Szilárd A magyar folk története című könyve.

Tovább »
2013. április 5.

Molnár-technika tanfolyam

Folytatódik A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam: április 20–21-én a Molnár-technikával ismerkedhetnek az érdeklődők.

Tovább »
2013. április 4.

Idén is lesz Táncház napja

Hívunk és várunk minden lelkes jelentkezőt, aki tevékenyen részt szeretne venni az idei táncház napján táncosként, énekesként, mesélőként, kézművesként vagy akár szervezőként.

Tovább »

Kedves Olvasóink!

A Martin Médiatárban 2013. április 5-én (pénteken) és április 8-án (hétfőn) szerverleállás és az internetkapcsolat akadozása miatt könyvtári ügyeletet tartunk. Ez idő alatt sem az adatbázisokban nem lehet keresni, sem pedig az internetet nem lehet használni. Április 9-től újra a megszokott szolgáltatásainkkal várjuk Önöket. Köszönjük megértésüket és türelmüket!

Tovább »

A Budai Vigadóban 2013. augusztus közepéig építési munkálatok zajlanak, lift épül, ezért az épület egyes részei ideiglenesen nem használhatóak, illetve más útvonalon közelíthetőek meg. A kellemetlenségek miatt elnézésüket kérjük, köszönjük megértésüket!

Tovább »
2013. március 28.

Feketelaki mesterkurzus

Feketelaki mesterkurzust rendezünk az Almárium sorozat április 13-i előadásához kapcsolódóan. A reggel 9 órakor kezdődő mesterkurzuson a feketelaki származású Kiss Márton Zsolt tanít párjával, Tálas Ágival.

Tovább »

Magyar Örökség Díjjal ismerték el Martin György néptáncgyűjtő és tudományos munkásságát a hétvégén. A díjat a Magyar Örökség és Európa Egyesület bizottsága hetvenedik alkalommal ítélte oda, hogy elismerje korunk, valamint a II. világháborút megelőző időszak legjelentősebb magyar teljesítményeit.

Tovább »
2013. március 26.

Új kedvezmények

Új kedvezményekkel várjuk a pedagógusokat és a családokat a Hagyományok Háza előadásaira.

Tovább »

Tisztelt Alkotók! Az emberi erőforrások minisztere 21/2013. (III. 19.) EMMI rendelete alapján 2013. március 19. után új zsűrizési kategóriák lépnek érvénybe.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is részt vesz a Táncháztalálkozón. Standunkon többek között kedvezményes jegyárusítással, játékokkal, dedikálásokkal várjuk az érdeklődőket.

Tovább »
2013. március 21.

Nagypénteken zárva leszünk

Értesítjük látogatóinkat, vásárlóinkat és olvasóinkat, hogy március 29-én a jegypénztár és a Martin Médiatár is zárva tart. 

Tovább »
2013. március 21.

Pályázat stúdióidőre

A Hagyományok Háza pályázatot ír ki hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére 50 órás stúdióidő elnyerésére.

Tovább »
2013. március 19.

Könyvbemutató

Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója és Dresch Mihály zenész mutatja be a Felsütött a nap az égre című kötetet a Fonó Budai Zeneházban március 22-én este 7 órakor. A Hagyományok Háza társkiadásában megjelent kötetbe Rosonczy-Kovács Mihály válogatott magyar népdalokat.

Tovább »

A nemrég Pécs város kulturális nagydíjával kitüntetett Vizin zenekar és Gadányi Pál dudás, a Népművészet Mestere koncertezik április 3-án a Mesterek és tanítványok sorozat újabb estjén.

Tovább »
2013. március 18.

"Meg vagyon írva..."

"Meg vagyon írva..." címmel nyílik meg Mosonyi Éva tojásfestő kiállítása március 28-án déután fél négykor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében (I., Szilágyi Dezső tér 6.).

Tovább »

Március 15. alkalmából Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetésben részesült Gombai Tamás, a Magyar Állami Népi Együttes Zenekarának tagja, valamint Kiss István,  Magyar Állami Népi Együttes korábbi műszaki vezetője.

Tovább »

Évi rendes közgyűlésünket március 26-án tartjuk 16 órától.  Amennyiben ekkor a közgyűlés határozatképtelen, ugyanezen a napon 16:30 órakor, a napirendi pontok változatlanul hagyása mellett megismételt közgyűlést tartunk, amely tekintet nélkül a megjelentek számára határozatképes.

Tovább »
2013. március 17.

Gyászolunk

Vetési Kálmán, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület megbecsült tagja 2013. március 10-én elhunyt. Temetése 2013. március 20-án 13 órakor lesz a Tahi Református Temetőben. Táviratcím: 2000 Szentendre Dunaár u. 4.

Tovább »

Március 15. alkalmából Széchenyi-díjat vehetett át Dr. Halmos Béla népzenekutató, népzenész, a HHBK elnöke, valamint Dr. Andrásfaly Bertalan néprajzkutató, a HHBK tiszteletbeli tagja.

Tovább »

A napokban Magyar Érdemrend középkeresztje a csillaggal kitüntetéssel elismert Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató lesz a Hagyományok Háza Baráti Köre klubestjének vendége március 26-án 18 órától.

Tovább »

A Gyermek és Ifjúsági Néptáncantológia előadásai március 16-án a rendkívüli időjárási helyzet miatt elmaradtak. Az Antológiát az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel egyeztetett új időpontban, 2013. március 24-én délelőtt 10.30-kor és délután 15 órakor tartjuk meg. Az előadásokra a már megváltott jegyek érvényesek, azok nem válthatóak vissza.

Tovább »
2013. március 13.

Ördöngösök Füzesen

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes új műsorában észak-mezőségi, kalotaszegi, gyimesi és szatmári táncokat mutat be, miközben az is kiderül, hogyan kapta nevét Ördöngösfüzes.

Tovább »

Az ELTE TÓK, a Hagyományok Háza és a Magyar Táncművészeti Főiskola konferenciát rendez azzal a céllal, hogy szakmai párbeszédet kezdeményezzenek a testnevelésben érintett szakemberek és a néptáncot, népi játékot tanítók között annak érdekében, hogy a néptánc és a népi játék kellő súllyal, megfelelő szakmai tartalmakkal és módszerekkel jelenhessen meg a mindennapos testnevelésben.

Tovább »
2013. március 12.

Nyugat Itthon

Észak-Magyarország mutatkozik be borokkal, irodalommal, zenével, népművészettel a  Magyar Turizmus Zrt., az Újnyugat Irodalmi Kör és a Hagyományok Háza közös estjén március 27-én. A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Pálpataka (Sóvidék) táncai kerülnek sorra A Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam következő hétvégéjén, március 23-24-én. 

Tovább »

Sajtótájékoztatón mutatta be a Vidékfejlesztési Stratégia részeként elkészült Népi Kézműves Stratégiát Beszprémy Katalin, a Hagyományok Háza tárvezetője, Halász János kultúráért felelős államtitkár és V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár.

Tovább »
2013. március 8.

Élhető örökségünk

A Népi Iparművészeti Múzeumban 2013. március 14-én nyílik meg a békéscsabai Kézműves Szakiskola és Alapfokú Művészeti Iskola megalapításának 20. évfordulójára rendezett Élhető örökségünk című kiállítás.

Tovább »

A Mecsek Táncegyüttes és a Pöndöly Néptáncegyüttes Sokszínű Baranya című előadásának vendégei hosszúhetényi, magyaregregyi és szebényi hagyományőrzők lesznek az Almárium sorozat újabb estjén, március 23-án.

Tovább »
2013. március 5.

Tradíció pályázat 2013

A Magyar Néprajzi Társaság és több szakmai szervezet, köztük a Hagyományok Háza közös pályázatára egyéni és csoportos önkéntes néprajzi gyűjtők, néprajzkutatók, pedagógusok és gyermekek pályázhatnak a hagyományok és a jelenkori élő kultúra dokumentálásával, gyűjtésével, feldolgozásával. Az előzetes jelentkezés határideje április 19.

Tovább »
2013. március 4.

Nemezes előadás

Folytatódik a nemezes előadássorozat: március 9-én Vidák Anna Igen, ez nemez! címmel, Szaniszló Judit pedig Új utak a nemezelésben címmel tart előadást a Hagyományok Házában.

Tovább »

Március 8-án országszerte 12 város 65 helyszínén több mint 110 programmal ünneplik rendhagyó módon a nemzetközi nőnapot. A Hagyományok Háza a Magyar Állami Népi Együttes nőiséget középpontba helyező Hajnali Hold című előadásával csatlakozott a Mindenütt Nő programsorozathoz. Részletek a programsorozat Facebook oldalán és a www.mindenuttno.hu címen .

Tovább »
2013. február 21.

Csángóországban

A Berka Együttes és moldvai, valamint magyarországi mestereik Csángóországban című koncertjével folytatódik a Mesterek és tanítványok című sorozat március 6-án, szerdán este hét órától.

Tovább »
2013. február 20.

A jegypénztár nyitva tartása

Február 22-én, pénteken a jegypénztár a jegyvisszaváltás miatt 19 óráig tart nyitva. Február 28-án, csütörtökön pedig 12 és 16 óra között várjuk a vásárlókat.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXX. Országos Faragópályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére.

Tovább »
2013. február 14.

Távol van-e Távol-Kelet?

Távol van-e Távol-Kelet? címmel összművészeti fesztivál helyszíne lesz a Hagyományok Háza: 2013 áprilisától képzőművészeti, zenei, énekes, táncos workshopokon, majd összművészeti fesztiválon ismerkedhetnek meg a résztvevők Magyarország és nyolc ázsiai ország kultúrájával, hagyományaival.

Tovább »
2013. február 7.

Farsang a gyerektáncházban

Február 8-án jelmezes farsangra várjuk a gyerekeket. Foglalkozásvezető Gundyné Szerényi Andrea, muzsikál Szerényi Béla és Lipták Péter. Télűző amulettet készítenek a kicsik és nagyok Dobi Pállal.

Tovább »
2013. február 7.

Lajtha emlékszoba nyílt

Hammerstein Judit kultúrpolitikáért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg a Lajtha László Emlékszobát a Zenetudományi Intézetben (Budapest I., Táncsics M. utca 7.) február 16-án délelőtt 10 órakor. A megnyitót az 50 éve elhunyt zeneszerző, népzenekutató emlékére rendezett konferencia, majd koncert követte.

Tovább »

A Csángómagyar daloskönyvre két évtizede vár a szakma és a moldvai magyarság dalai iránt érdeklődő közönség. A hasonmás kiadás a mai igényeknek megfelelően hangzó DVD-ROM melléklettel és Pávai István bevezető tanulmányával egészült ki.

Tovább »

Amennyiben szeretné, hogy hagyományaink a XXI. század emberének mindennapjait is gazdagítsák, kérjük, támogassa Ön is adója 1%-ának a felajánlásával a Hagyományok Házát vagy a 2007 óta működő Hagyományok Háza Baráti Köre közhasznú egyesületet. A Hagyományok Háza adószáma: 15309484-2-41, a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület adószáma: 18129250-1-41. A Hagyományok Háza 160 460 forintot, a Baráti Kör  81 255 forintot kapott 2012-ben. Köszönjük!

Tovább »
2013. február 1.

Műsorváltozás

Sérülés miatt elmarad a 2013. február 22-re tervezett Hajnali Hold című előadás. A megvásárolt jegyek legkésőbb 2013. február 22-ig visszaválthatóak, vagy érvényesek a 2013. március 8-i előadásra.

Az új bemutató miatt módosult az április 27-re meghirdetett Kincses Felvidék időpontja is.

Tovább »
2013. január 31.

Új programfüzet

Megjelent legújabb, február–májusi műsorfüzetünk.

Tovább »

A Vásárhelyi László Táncszínpad keretében ezúttal a Bem Táncegyüttes és a Zalai Táncegyüttes mutatja be műsorát a Hagyományok Házában február 16-án este 7 órakor.

Tovább »
2013. január 30.

Bőrműves előadás

Szőllősy Gábor és Torma László A magyar nyeregről szóló előadásával, valamint Juhász Imre nyereggyűjteményének bemutatásával folytatódik a bőrműves előadássorozat február 9-én 10 órától a Hagyományok Házában.

Tovább »
2013. január 28.

Dédapáról unokára

Február 1-jén 14 órakor nyílt meg a nádudvari K. Nagy fazekascsalád kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében. A tárlat március 22-ig látható.

Tovább »
2013. január 25.

Anyáról lányára

Anyáról lányára címmel nyílt meg  Beszprémy Józsefné és Beszprémy Katalin közös kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlat március 7-ig látható.

Tovább »

Február 8-án indul a Felszállott a páva sorozat a Hagyományok Házában Tintér Gabriella (ének), Dóra Áron (furulya) és a Cace Rom zenekar koncertjével. A műsor második felében a Magyar Állami Népi Együttes Mezőség – Mikrokozmosz című előadása látható.

Tovább »

Kiállítás nyílt Fölszállott a páva – A színpadon innen és túl címmel Farkas József a tehetségkutató során készített fotóiból a Hagyományok Házában.

Tovább »
2013. január 17.

Meghosszabbított jelentkezés

Január 25-ig lehet jelentkezni a Tájegységek játék- és táncszempontú ismerete tanfolyamra, amelyen idén vizsga nélkül is részt lehet venni.

Tovább »

Értesítjük kedves olvasóinkat, hogy a Martin Médiatár 2013. január 22-24-ig a Lajtha-hagyaték átadása miatt zárva tart. Köszönjük megértésüket!

Tovább »

Január 21-től megvásárolható a tavaszi Uzsonna bérlet, amelynek előadásai elsősorban az iskolás korosztálynak szólnak, továbbá kapható a Dél-után bérlet is jegypénztárunkban.

Tovább »
2013. január 15.

Szakkörök indulnak

Február 11-ig lehet jelentkezni a hónap közepén induló zöldvesszős kosárfonó, csuhéfonó és gyapjúszövő szakköreinkre.

Tovább »

2013. február 3-ig látható a Művészetek Palotája Zászlóterében a kettős Lajtha-évforduló tiszteletére a Hagyományok Házával közösen rendezett kiállítás: a tavaly március óta látható nyolc tabló négy újabbal bővült. A tárlat – Solymosi Tari Emőke zenetörténész válogatásában – összesen körülbelül száz dokumentumot tár a látogatók elé: fényképeket, leveleket, kéziratokat, műsorlapokat, kottaborítókat, köztük számos olyat, amely még sohasem volt kiállítva.

Tovább »

A Duna Televízió élőben közvetíti a Fölszállott a páva gálaestet a Hagyományok Házából január 22-én este. Minden kedves nézőnket arra kérjük, foglalja el helyét 18.45-ig. A később érkezőket nem tudjuk beengedni a színházterembe.

Tovább »
2013. január 8.

Álláshirdetés

A Hagyományok Háza jogosítvánnyal rendelkező, gyakorlott általános épületkarbantartót keres. 

Tovább »

Január 12-én folytatódik a bőrműves előadássorozat: délelőtt 10 órától Dobos Krisztina, majd Ticzer Beáta tart előadást Ahogy én dolgozom címmel.

           

Tovább »

Január 29-én este hat órakor Szalay Zoltán fotóművész, fotóriporter lesz a Hagyományok Háza Baráti Köre klubestjének vendége.

Tovább »

Január 4-től péntekenként 17 órától ismét várjuk a legkisebbeket tánccal, játékkal, kézműveskedéssel.

Tovább »

A Hagyomány és kreativitás című kiállításhoz kapcsolódóan Némethné Kozma Ilona és Kis Zoltán kosárfonók, a  X. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázat díjazottjai előadást tartanak a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban január 4-én, 16 órakor. Minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Tovább »

Elfogytak a jegyek a Fölszállott a páva tehetségkutató győzteseinek január 22-i gálaműsorára. A műsor után táncházat rendezünk a Fonóban. A díjazott előadók produkcióit a Fölszállott a páva sorozatban láthatják az érdeklődők 2013 tavaszán 3 alkalommal.

Tovább »

Aktuális hírek