Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

2012. december 20.

Előadások a nemezelésről

Kétalkalmas előadássorozatot szervez a Hagyományok Háza a nemezelés témakörében 2013 februárjától.

Tovább »
2012. december 20.

Szövő mesterkurzus indul

A bukovinai székelyek szövési technikáit sajátíthatják el februárban induló szövő mesterkurzusunk résztvevői.

Tovább »
2012. december 18.

2013. évi zsűrinaptár

Elkészült a népi iparművészeti alkotások zsűrizésének 2013-as beosztása időpontokkal, helyszínekkel, határidőkkel.

Tovább »
2012. december 18.

Hímzőpályázat

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya, a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXVII. Országos Kis Jankó Bori Hímzőpályázatot. 

Tovább »

2013 februárjában Népi ékszerkészítő tanfolyamot indítunk, amelyre meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt 2013. január 7-ig.

Tovább »

A szombat este zárult tehetségkutató műsor döntőjében szóló ének és hangszer kategóriában Csizmadia Anna, szóló tánc és páros tánc kategóriában Berecz István, zenekar kategóriában a Parapács zenekar, a tánccsoport kategóriában pedig a Jászság Népi Együttes vihette haza a nyerteseknek járó 1-1 millió forintot. Közönségdíjas az Ördögborda Néptáncegyüttes, a legjobb magyarországi nemzetiségi együttes a Cace Rom lett, a legjobb határon túli produkciónak járó díjat pedig a Szellő Táncegyüttes kapta. A Fölszállott a páva döntőjét 2012. december 15-én este az M1-en, a Dunán és a Duna Worldön összesen 583 ezren nézték, a tévénézők 12,1 százaléka.

 A győztesek részvételével gálaműsort rendezünk január 22-én.

Tovább »
2012. december 14.

Fölszállott a páva sorozat

2012. december 14.

Fotó: Farkas József, Schnelczer Zoltán

Tovább »
2012. december 12.

Téli szünet a webáruházban

Értesítjük vásárlóinkat, hogy a 2012. december 12. után érkező webáruházas rendeléseket csak januárban tudjuk postázni. Kiadványaink megvásárolhatók a Hagyományok Háza szomszédságában lévő Mesterportán a Corvin tér 7. szám alatt.

Tovább »

Jegypénztárunk 2012. december 21-től 2013. január 1-ig zárva tart. Előadásainkra ezalatt on-line vásárolhatóak jegyek. Január 2-ától a megszokott nyitva tartással várjuk vendégeinket!

Tovább »

Sajnálattal értesítjük kedves vendégeinket, hogy a Baranya megyében kialakult rendkívüli időjárási viszonyok miatt Gadányi Pál nem tud részt venni a Vizin zenekarral 2012. december 12-re tervezett közös koncertjén, így az előadást máskor rendezzük meg. A megvásárolt jegyek jegypénztárunkban visszaválthatóak, vagy az új, április 3-i időpontra érvényesek.

Tovább »
2012. december 7.

Díjaztuk a rajzokat

Megszületett adventi gyermekrajz-pályázatunk eredménye: a legszebb alkotásokból álló kiállítás január 6-ig látható a Hagyományok Háza aulájában.

Tovább »
2012. december 5.

Új műsor Szolnokon

Naphimnusz címmel mutatja be a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közös műsorát a Magyar Állami Népi Együttes január 6-án a szolnoki Városi Sportcsarnokban.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt népmesemondó tanfolyamunkra: január 5-ig várjuk a leendő hallgatók jelentkezését.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre december 4-én, 18.00 órakor a BorFolk zenekar lemezbemutató koncertjével zárja az évet. 

Tovább »
2012. december 3.

Előadás a fazekasságról

„Így készítem én…” címmel tartanak előadást a XII. Alföldi Fazekas Triennálé pályázat nagydíjasai, Kozák Éva és Bertáné Lőcsei Krisztina fazekasok december 5-én délután 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u 6.).

Tovább »
2012. november 30.

Karácsonyi hangzó kiadványok

Decemberi, ünnepváró ajánlónkba három, CD-melléklettel rendelkező könyvet válogattunk a Martin Médiatár gyűjteményéből. Az ajánlott dokumentumok mellékleteit a Hagyományok Háza Ünnepváró kiadvány- és kézművesvására alatt ingyenes regisztráció után meg is hallgathatják. A Médiatár 2012. december 7-én 10-től 15 óráig, december 8-án 10 és 18 óra között lesz nyitva.

Tovább »
2012. november 30.

Előadás a bőrművességről

Folytatódik a bőrműves előadássorozat: december 8-án 10 órától Pinviczki Judit bőrtárgytervező iparművész mutatkozik be, majd Torma László tart előadást az Offenbach-i Német Bőr- és Cipőmúzeumról.

Tovább »

Karácsonyi vásárunk alkalmából a Martin Médiatár munkatársai válogatást készítenek a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dokumentumokból (könyvek, folyóiratok, hangzó és képi dokumentumok), amelyeket beiratkozás nélkül meg lehet tekinteni. A Médiatár 2012. december 7-én 10-től 15 óráig, december 8-án 10 és 18 óra között lesz nyitva.

Tovább »

A kormány 100 millió forintot biztosít a Hagyományok Háza székhelyéül szolgáló Budai Vigadó belső korszerűsítési, felújítási munkálatainak elkezdésére – jelentette be a helyszínen tartott sajtóbejáráson L. Simon László kultúráért felelős államtitkár csötörtökön. A pénzből többek között lift épül, elavult elektromos vezetékeket cserélnek ki, tisztasági festést végeznek, mosdóhelyiséget újítanak fel.

Tovább »
2012. november 28.

Magam járom

A Magyar Állami Népi Együttes Magam járom című műsora december 4-én délután három órakor kezdődik a Hagyományok Házában.

Tovább »
2012. november 28.

Folytatódik a minősítés

December 2-án folytatódik a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada Minősítő Fesztivál a Hagyományok Házában, a Martin György Néptáncszövetséggel közösen megrendezett eseményre a belépés ingyenes.

Tovább »

Richter Pál tart előadást A Magyar Népzenei Antológia digitális összkiadása címmel a Népismei Tudománytár sorozat újabb előadásán december 7-én délután három órakor a Tradíció vendéglőben. A kiadvány a Hagyományok Háza karácsonyi vásárában kedvezményes, 6000 forintos áron kapható (eredeti ára: 7990 Ft).

Tovább »

A Martin Médiatár december 1-től január 2-ig a megszokottól eltérő nyitvatartási rend szerint várja látogatóit. 

Tovább »

Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkára nyitja meg december 1-jén az Almárium műsorát: köszöntő beszédet mond a kisújszállási Nagykun Néptánc Együttes Nagykunsági Krónika című előadása előtt.

Tovább »

December és február közötti programjainkat bemutató programfüzetünk már elektronikusan is elérhető.

Tovább »

November 28-ig várjuk az alkotásokat az óvodás és kisiskolás korú gyerekeknek adventi készülődés, karácsonyi ünnepkör témában meghirdetett rajzpályázatunkra.

Tovább »

November 24-én rendezzük meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada Minősítő Fesztivált a Hagyományok Házában a Martin György Néptáncszövetséggel közösen. A belépés ingyenes.

Tovább »
2012. november 16.

Édeskeserű

A Magyar Állami Népi Együttes Édeskeserű című előadása legközelebb november 23-án látható a Hagyományok Házában.

Tovább »

A két új műsor, a Hajnali Hold és a Mezőség Mikrokozmosz január 18-i és február 8-i előadása is bekerült a Táncról Táncra szabadbérletünk előadásai közé, amelyet 40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Tovább »
2012. november 16.

Vadbarokk

A Fonó zenekar november 29-én a Hagyományok Házában mutatja be Vadbarokk című új lemezét.

Tovább »
2012. november 16.

Hagyományt szeretteinknek!

Már kapható jegypénztárunkban ajándékutalványunk, amelyet a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes saját előadásaira lehet beváltani.

Tovább »

November 17-én és 18-án rendezzük meg a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada Minősítő Fesztivált a Hagyományok Házában a Martin György Néptáncszövetséggel közösen. A belépés ingyenes.

Tovább »
2012. november 14.

Karácsonyi vásár

Idén kétnapos lesz karácsonyi kiadvány- és kézművesvásárunk: december 7-én és 8-án várjuk az érdeklődőket a portékák mellett könyvbemutatóval, kiállításmegnyitóval, Aprók táncával.

Tovább »

November 16-tól ismét megnyílt a Mesterporta kiadvány részlege a Corvin tér 7. szám alatt, ahol a Hagyományok Háza kiadványait is meg lehet vásárolni.

Tovább »
2012. november 12.

Egy gyékényen árulunk

Folytatódik az Egy gyékényen árulunk című előadássorozat: november 17-én délelőtt tíz órától Fekete György belsőépítész tart előadást Anyag, technika, szellem címmel, fél 12-től Fecske Pál agrármérnök a fűz termesztéséről és feldolgozásáról beszél, majd délután 1 órától mesterségbemutató következik.

Tovább »

Korond!? Egy korondi fazekas gyakorlat tapasztalatai címmel tart előadást Legeza Márta november 14-én 17 órától a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I., Fő utca 6.). A program a Vándorló fazekassegédek című pályázati kiállításhoz kapcsolódik, amely a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében látható (I., Szilágyi Dezső tér 6.) 2013. január 25-ig.

 

Tovább »
2012. november 8.

Fölszállott a páva sorozat

Hagyományok Háza

2012. november 8.

Fotó:  Farkas József, Schnelczer Zoltán

Tovább »

November 10-én jegypénztárunk 10 és 14 óra között várja a vásárlókat. A Hagyományok Háza színháztermi előadásaira honlapunkon is rendelhetők jegyek.

Tovább »

A Martin Médiatár november 10-én, szombaton a pénteki nyitvatartási rend szerint, 10 és 15 óra között várja az olvasókat.

Tovább »

A Hagyományok Háza szakmai támogatásával megnyílt a Tradíció Vendéglő (I., Corvin tér 6.), amely a paraszti gasztronómiát helyezi előtérbe: a Kárpát-medence népi konyhájának ételei mellett a tervek szerint a néphagyományokhoz kötődő programokkal, tematikus hetekkel, a későbbiekben népi gasztronómiai tanfolyammal várják az érdeklődőket.

Tovább »
2012. október 31.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza felvételre keres 6 órás takarítónőt jellemzően délutáni munkavégzésre és raktárkezelői gyakorlattal rendelkező gondnokot.

Tovább »

2012. október 29-én a Duna Televízió Kívánságkosár című műsorában a területi selejtezők zsűritagjai, a zsűri elnöke, Sebő Ferenc, valamint a felkészítő mesterek és a műsorvezetők mutatták be az elődöntőkbe jutó 48 produkciót.

Tovább »
2012. október 29.

Vándorló fazekassegédek

Vándorló fazekassegédek címmel nyílik meg november 10-én 12 órakor a NESZ Fazekas Szakmai Bizottságának pályázati kiállítása Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermében (1011 Budapest, Szilágyi Dezső tér 6.).

Tovább »
2012. október 29.

Hagyomány és kreativitás

Hagyomány és kreativitás címmel nyílik kiállítás a X. Országos Népi Mesterségek Művészete Pályázat és a XII. Alföldi Fazekas Triennálé díjazott alkotásaiból a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban november 9-én 14 órakor.

Tovább »

Továbbra is lehetőség van névre szóló, ingyenes nézői jegyek igénylésére a verseny televíziós elődöntőinek felvételeire. Az élő középdöntőkre és a döntőre egyelőre nem tudunk további jegyigényléseket fogadni.

Tovább »
2012. október 25.

Zsűrinap közeleg

A Népi Iparművészeti Osztály munkatársai október 30-ig várják a zsűrizésre szánt népi iparművészeti tárgyak adatlapjait (faművesség, hangszer, népi játék, fazekasság mézeskalács, tojás), a zsűrizés időpontja november 13.

Tovább »
2012. október 25.

Indul az Uzsonna bérlet

A Mezőség Mikrokozmosz című új műsorral indul november 6-án délután 3 órakor  őszi Uzsonna bérletünk, amelynek következő előadása december 4-én a Magam járom című produkció lesz.

Tovább »

Közeleg a Táncház Népzene 2013 pályázat beadási határideje. A Hagyományok Háza évente ír ki lemezpályázatot hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei mozgalom különféle előadóinak színvonalas produkciói egy igényes válogatás keretében CD-n megjelenhessenek. Pályázni hagyományhű népzenei felvétellel lehet. Beérkezési határidő: 2012. november 9.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre következő klubestjén Henics Tamás kutatóorvos, fotográfus tart előadást Molekuláris népzene címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket november 6-án 18 órakor.

Tovább »
2012. október 20.

Almárium - Szép Sárközben

Szép Sárközben

Őcsényi, decsi, sárpilisi táncos adatközlők, a Bátai Tamburabanda, valamint a Cuháré Táncegyüttes és a Gázsa Zenekar közreműködésével

2012. október 20.

Fotó: Bakonyi Erika

Tovább »

A Fölszállott a páva verseny elődöntőinek felvételeire, továbbá a középdöntők és a döntők élő adásaira korlátozott számban igényelhetők névre szóló, ingyenes nézői jegyek.

Tovább »

2012. november 10-én folytatódik a bőrműves előadássorozat:  a szakmai fórumon a bőrművesség segédmesterei (tímárok, bőrműves szerszámkészítők és kellékeket gyártó mesterek) mutatkoznak be, majd Torma László a bőrművességhez kapcsolódó mesterségek, szerszámok történeti hátteréről tart előadást. A négy alkalomból álló előadássorozatra kedvezményes bérlet váltható.

Tovább »

Kedves Olvasóink! Október 22. és 24. között zárva tartunk, utána október 30-ig megváltozott nyitva tartási idővel várjuk Önöket. 

Tovább »
2012. október 16.

Előadás a vászonszövésről

A vászonszövés szerepe a lakáskultúrában címmel tart előadást október 27-én 17 órkor Lőrincz Etel a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I., Fő utca 6.). A program a Megszövettem kenderkémet című kiállításhoz kapcsolódik.

Tovább »

A „Meg kell a búzának érni” – A magyar táncházmozgalom 40 éve (Szerk.: Halmos Béla – Hoppál Mihály – Halák Emese) című kötet bemutatója október 16-án 17 órától lesz a Hagyományok Háza közösségi termében. A kötetet bemutatja: Kelemen László, a Hagyományok Háza főigazgatója. A tanulmánykötet az azonos címmel 2012 márciusában megrendezett nemzetközi jubileumi konferencián elhangzott előadások bővített változatait tartalmazza.

Tovább »

Dr. Mohay Tamás néprajzkutató tart előadást  Régiók és kultúrák a magyar néprajzi kutatásban címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk október 26-án, pénteken délután 5 órakor.

Tovább »

Juhász Réka és gyimesi mestereinek koncertjével folytatódik október 24-én este a Mesterek és tanítványok című koncertsorozat.

Tovább »

Őcsényi, decsi, sárpilisi és bátai hagyományőrzők mutatkoznak be a Cuháré Táncegyüttes és a Gázsa zenekar Szép Sárközben című műsorában október 20-án az Almárium sorozat újabb estjén.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre következő klubestjén Dr. Tóth Albert tájökológus, nyugalmazott főiskolai tanár tart előadást Kunhalmok és gémeskutak címmel. Szeretettel várjuk az érdeklődőket október 9-én 18 órakor.

Tovább »

Kézműves és játéknapra várunk mindenkit október 10-én délelőtt 10 és délután 4 óra között a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (Fő utca 6.) és a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályán (Szilágyi Dezső tér 6.) a Népi játékok ma című kiállításhoz kapcsolódva.

Tovább »
2012. október 2.

Zoborvidék táncai

Zoborvidék táncaival, népművészetével ismerkedhetnek a résztvevők szombaton és vasárnap a Kárpát-medence táncos öröksége tanfolyam keretében, melyre alkalmi érdeklődőket is várnak a szervezők.

Tovább »
2012. október 2.

Indulnak a szakkörök

Még lehet jelentkezni hamarosan induló gyékényes, szalagszövő, bőrműves és nemezszakköreinkre.

Tovább »
2012. október 2.

Egy gyékényen árulunk

Október 13-án folytatódik a szálasanyag előadássorozat a Hagyományok Házában: délelőtt 10 órától Vidák István, a Népművészet Mestere beszél a kas- és szakajtókötés hagyományának felfedezéséről és megújítási kísérleteiről a Fiatalok Népművészeti Stúdiójában 1972 és 1982 között,  majd Gregor Balázs nagykörűi szakajtókötő tart mesterségbemutatót.

Tovább »

Véget értek a Fölszállott a páva népzenei és néptánc tehetségkutató verseny területi selejtezői: a 48 továbbjutó neve kiderül a Duna Televízióban október 6-án kezdődő összefoglalókból.

Tovább »
2012. szeptember 26.

Új műsor a MÁNE repertoárján

Mezőség – Mikrokozmosz címmel új műsort mutat be a Magyar Állami Népi Együttes október 12-én. A premier utáni első, október 19-i előadásra jegyek már kaphatóak.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a jelentkezési határidőt népmesemondó tanfolyamunkra: október 1-jéig várjuk a kitöltött jelentkezési lapokat.

Tovább »
2012. szeptember 19.

Találkozás on-line

Határon túli, hátrányos helyzetű települések iskoláinak, intézményeinek jeletkezését várjuk folyamatosan: diákjaik on-line közvetítés segítségével részt vehetnek Találkozás a néphagyománnyal című gyerekfoglalkozásainkon.

Tovább »
2012. szeptember 19.

Indul a Figurás bérlet

Októberben ismét elindítjuk 7–10 éves gyerekeknek szóló néptáncos bérletünket a Hagyományok Házában. Az első foglalkozáson isaszegi táncokkal ismerkedhetnek a gyerekek.

Tovább »
2012. szeptember 19.

Pénteken zárva lesz a Médiatár

2012. szeptember 21-én, pénteken a Martin Médiatár szakmai rendezvény miatt nem fogad látogatókat. Megértésüket köszönjük. 

Tovább »
2012. szeptember 19.

Leltár a kiadványraktárban

Leltár miatt szeptember 20. és október 5. között a webáruházunkban megrendelt kiadványok postázása szünetel. Az ebben az időszakban leadott rendeléseket október 5. után teljesítjük. Türelmüket köszönjük.

Tovább »
2012. szeptember 17.

Szívvel-lélekkel

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület Szívvel-lélekkel című, a néphagyományt népszerűsítő projektterve az OTP Együttható pályázatán 1 millió forintos támogatást kapott. A támogatásnak köszönhetően sikerült megrendezni az I. Táncház Napját a Liszt Ferenc téren és Hagyomány. Éld Bele magad! szlogennel néphagyományainkat népszerűsítő kampányt folytattunk. 2012 szeptemberében pedig a kampány rövidfilm- és fotópályázatának legjobb alkotásaiból nyílt kiállítás a Hagyományok Házában.

Tovább »

Szeptember 28-ig lehet jelentkezni pedagógusoknak meghirdetett Magyar Népi Énektanfolyamunkra és az Éneklő furulya című kurzusra.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes is részt vesz szeptember 22-én a színházi szezonnyitó programon, a TeARTrum Fesztiválon. A ház standjánál 10 és 12 óra között néprajzi tárgyakkal és használatukkal lehet ismerkedni, 14 és 16 óra között tánctanítás, hangszerbemutató és dudajáték várja az érdeklődőket Vaskó Zsolttal és a Magyar Állami Népi Együttes táncosaival, este hattól pedig hímzésbemutatót láthatnak. Egész nap lehet játszani (kirakójáték, találós kérdések, hagyomány-kvíz), és folyamatosan vetítjük a Magyar Állami Népi Együttes műsorait.

Tovább »

Szeptember 21-ig lehet jelentkezni népmesemondó tanfolyamunkra: a 60 órás képzés a magyar népmese hiteles, stílusos előadásához szükséges elméleti, gyakorlati és módszertani felkészítést, a mesemondáshoz kapcsolódó néprajzi, irodalmi és előadói ismeretek elsajátítását tűzte ki célul.

Tovább »
2012. szeptember 12.

Hajnali Hold

A tavaszi premier után első alkalommal látható a Hajnali Hold: az előadás szeptember 22-én este 7 órakor kezdődik a Hagyományok Házában. Jegyek korlátozott számban még kaphatóak.

Tovább »

A Martin Médiatár 2012. szeptember 10-14-ig rendkívüli, meghosszabbított nyitvatartással várja Önöket: hétfőtől péntekig minden nap 10 órától 18 óráig. Szombaton és vasárnap (2012. szept.15-16.), a Kulturális Örökség Napjain könyvtárunkat az előre meghirdetett vezetések alkalmával látogathatják meg.

Tovább »

Dr. Agócs Gergely néprajzkutató, a Hagyományok Háza munkatársa tart előadást  "A felvidéki magyar zenefolklór táji tagolódása" címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk szeptember 13-án, csütörtökön délután 5 órakor a Hagyományok Háza közösségi termében.

Tovább »

A Hagyományok Háza idén is jelen lesz a Nemzeti Vágtán: kiadványvásárral és kézműves programokkal várjuk sátrunkban az érdeklődőket szeptember 15-én és 16-án.

Tovább »
2012. szeptember 3.

"Megszövettem kenderkémet"

"Megszövettem kenderkémet" címmel nyílt meg a hevesi Csillagvirág Népművészeti Egyesület gyűjteményes kiállítása a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlat október 27-ig látható.

Tovább »
2012. augusztus 31.

Táncvásár csárdással

Ismét a csárdás lesz terítéken az idei Táncvásáron: a pedagógusoknak szervezett szakmai módszertani napot szeptember 15-én tartjuk a Hagyományok Házában, jelentkezni szeptember 10-ig lehet. 

Tovább »

Új rovatunkban második alkalommal szeretnénk figyelmükbe ajánlani néhány érdekességet, melyeket az előző hónapban beszerzett dokumentumaink közül válogattunk. Ezúttal is három könyvet ajánlunk: Viski Károly: Székely szőnyegek; Rácz János: Növénynevek enciklopédiája; Rácz János: Állatnevek enciklopédiája.

Tovább »

A Hagyományok Házában zajló eseményekről ezentúl két műsorfüzetből tájékozódhatnak az érdeklődők: az állandó eseményeket féléves kiadványunkban követhetik nyomon, az aktualitásokról pedig kéthavonta megjelenő programfüzetünkben adunk hírt.

Tovább »

2012/13-as évadunk másodszorra megszervezett Nyílt Hetünkkel indul szeptember 10-én, amelynek keretében ízelítőt adunk a házban folyó munkából: többek között nyílt próbát tart a Magyar Állami Népi Együttes, amelynek jelmeztárába, a színpad mögött zajló életébe is betekinthetnek az érdeklődők., ingyenesen látogathatók kiállításaink,  jegyeink és bérleteink kedvezménnyel vásárolhatók meg, továbbá egy sor szakmai és ismeretterjesztő program is várja az érdeklődőket.

Tovább »

Szeptember 15-ig lehet jelentkezni csipkekészítő, gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő, kosárfonó, népi bőrműves és szőnyegszövő 2 tanéves, OKJ-s szakképzéseinkre. Tanfolyamaink résztvevőinek létszáma korlátozott, a fennmaradó helyekre beérkezési sorrend alapján fogadjuk a jelentkezőket.

Tovább »
2012. augusztus 24.

Elhunyt Mátray Magdolna

Mátray Magdolna csipkekészítő népi iparművész, a Népművészet Mestere, a csipkekészítő szakképzés megálmodója és létrehozója, a népi iparművészeti zsűrizés kiemelkedő személyisége végleg eltávozott közülünk. Búcsúztatása 2012. augusztus 26-án 15 órakor a bábolnai evangélikus templomban lesz. Nyugodjék békében!

Tovább »
2012. augusztus 17.

Kitüntették Doór Róbertet

Doór Róbert, a Magyar Állami Népi Együttes zenekarának tagja Magyar Arany Érdemkeresztet vett át Balog Zoltán minisztertől a köztársasági elnök megbízásából  augusztus 20. alkalmából.

Tovább »

Halmos Béla népzenész, a Hagyományok Háza Baráti Körének elnöke is átvette a Népművészet Mestere díjat Balog Zoltántól, az emberi erőforrások miniszterétől és L. Simon László kultúráért felelős államtitkártól a népművészet terén elért kimagasló eredményeiért augusztus 20. alkalmából, amikor átadták az idei Népművészet Ifjú Mestere díjakat is a Néprajzi Múzeumban.

Tovább »
2012. augusztus 16.

Próbatánc

A Magyar Állami Népi Együttes próbatáncot hirdet tánckari állás betöltésére. Várjuk olyan fiatalok jelentkezését, akik elhivatottságot éreznek a néptáncművészet iránt, és nyitottak a néptánc kortárs színházi megjelenítési formái felé is. A próbatánc időpontja: 2012. augusztus 29. (szerda) 13.00 óra. Helyszíne: A Hagyományok Háza színházterme

Tovább »

2012. szeptember 28-án a Népművészeti Módszertani Műhely nyílt vitanapot tart, ahol az alkotók elmondhatják véleményüket, megoszthatják ötleteiket a szempontrendszer megújításával kapcsolatban. A nagy érdeklődésre való tekintettel a részvétel regisztrációhoz kötött.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A Martin Médiatár 2012. augusztus 17-én, pénteken rendezvény miatt zárva tart. Nyitás: 2012. augusztus 21-én. Köszönjük megértésüket.

Tovább »
2012. augusztus 9.

Ifjú mesterek remekei

Szeretettel várjuk a Népművészet Ifjú Mestere pályázat 2012. évi kiállításának megnyitójára augusztus 16-án 16:30 órára a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum időszakos kiállítótermébe. A kiállítást Székely Éva szakoktató, a Népművészet Ifjú Mestere nyitja meg.

Tovább »
2012. augusztus 8.

Ráckevén a MÁNE

A ráckevei Summerfest Nemzetközi Folklórfesztiválon lép színpadra augusztus 11-én, szombaton este nyolckor a Magyar Állami Népi Együttes az Ács Károly Művelődési Központ szabadtéri színpadán Magyar rapszódia című műsorával.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A HH FDK Martin Médiatára újra várja Önöket szolgáltatásaival a megszokott nyitvatartási időben:

Hétfő: 11-17 h
Kedd: 10-16 h
Csütörtök: 11-18 h
Péntek: 10-15 h

Tovább »

2012. augusztus 30-ig meghosszabítottuk a jelentkezési határidőt ősszel induló népi játszóházi foglalkozásvezető tanfolyamunkra.

Tovább »
2012. július 25.

Hajda Zsiga előadása

Hajda György Zsigmond tart előadást Az én szívemben boldogok a tárgyak címmel augusztus 1-jén 17 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I., Fő utca 6.), ahol a Famíves című kiállítása augusztus 25-ig látható. 

Tovább »
2012. július 17.

Álláshirdetés

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet pénzügyi ügyintéző munkakör betöltésére. A pályázat benyújtásának határideje: 2012. augusztus 7.

Tovább »

Június folyamán 4 helyszínen rendeztük meg a területi előválogatókat: MiskolconSzázhalombattánGyőrben és Kolozsváron, július 1-jén pedig Csíkszeredán. Az eddigi 5 előválogató során 162 produkciót mutattak be, ami több száz fellépőt jelent. Minden versenyző helytállt a színpadon, nagy élmény volt végignézni a műsorszámokat!

Tovább »
2012. július 5.

Identitás és népmese

Most induló rovatunkban szeretnénk hónapról hónapra figyelmükbe ajánlani néhány érdekességet, melyeket a Martin Médiatár előző hónapban beszerzett dokumentumai közül válogattunk. Ezúttal három olyan, az identitás és a népmese kapcsolatával foglalkozó könyvet választottunk ki, melyek könyvárusi forgalomba nem kerülnek.  A dokumentumok ajándékként érkeztek könyvtárunkba, habil Dr. Bálint Péter tanszékvezető főiskolai tanár jóvoltából (DE GyFK).

Tovább »

Gyapjúfonalból szőtt szőnyegek, tarisznyák, táskák, övek, kis vászonterítők készülnek szőnyegszövő OKJ-s szakképzésünkön. Parasztszövőszék és más szövőeszközök felvetését, fonalak növényi festését, különböző szövési technikákat sajátítanak el kézműveseink. Tervezési és kivitelezési ismeretek birtokában megszőhető a saját háztartásban használt takaró, falvédő vagy éppen hátizsák...

Tovább »

Július 12-ig regisztrálhatnak a júliusban, augusztusban, szeptemberben tartandó magyar és magyarországi nemzetiségi népzenét játszó táncházak szervezői: a Szerzői Jogvédő Irodának szóló előzetes bejelentkezési kötelezettségüknek eleget tehetnek a Hagyományok Háza weboldalán.

Tovább »

A vízparton és mezőn begyűjtött természetes anyagokból háztartásban és öltözködésben használható tárgyak – kanalasok, kínáló kosarak, szatyrok, székbefonások, kalapok, papucsok és aprótárgyak (játékok, karácsonyfadíszek) – készülnek szalmafonással, csuhésodrással és gyékényszövéssel.

Tovább »

Anyanyelvünk és zenei (tágabb, hagyományos kulturális) anyanyelvünk helyének, szerepének változásával foglalkozó szimpóziumot rendezünk a Hagyományok Házban június 27-én délelőtt tíz órától.

Tovább »
2012. június 22.

Bérletek nagy kedvezménnyel

25–40 százalékos kedvezménnyel vásárolhatóak meg a 2012/2013-as évadra szóló bérleteink (Dél-után, Táncról táncra, A la carte, Uzsonna) a Hagyományok Háza jegypénztárában.

Tovább »

Hajda Zsiga népi iparművész gyűjteményes kiállítását július 4-én délután 17 órakor Fekete György belsőépítész nyitotta meg a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban.

Tovább »

Sikeres volt a Múzeumok éjszakája a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban, amely először csatlakozott a programsorozathoz: több mint kétszázan voltak kíváncsiak a hagyományos kultúrához kötődő programokra a Fő utca 6. szám alatt.

Tovább »

Ősszel induló képzésünkön a hallgatók hagyományos (varrott, vert, horgolt, rece és csomózott) technikákkal abroszokhoz, ruhákhoz készítenek szél- és betétcsipkéket, ékszereket, kis terítőket és alátéteket, továbbá elmélyülnek a kalotaszegi, palóc, zobor, baranyai és úrihímzések rejtélyeiben. Jelentkezni július 30-ig lehet.

Tovább »

Kedves Barátaink! A közelgő Lajtha-évfordulók során bizonyára jól tudnák hasznosítani a képen látható plakátot. (Méretei: 37, 8 X 55, 8 cm) A plakátot a Hagyományok Házában, a Martin Médiatárban lehet felvenni.

Tovább »

Kedves Olvasóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Martin Médiatár 2012. július 9. és 2012. augusztus 3. között zárva tart. Nyitás: 2012. augusztus 6-án, hétfőn. Minden kedves olvasónknak kellemes nyári időtöltést kívánunk!

Tovább »
2012. június 13.

Kritikák a Hajnali Holdról

Megjelentek az első kritikák a Magyar Állami Népi Együttes új előadásáról, a Hajnali Holdról a Kultúra.hu-n és a Tánckritika.hu-n.

Tovább »

Gyűjtögető-, aszaló-, bevásárló- és ruháskosarat, de akár gyerekjátékokat, például kisautót is készíthetnek a fűzvessző és a természetben található egyéb szálasanyagok felhasználásával azok, akik elvégzik a Hagyományok Házában 2012 szeptemberében induló kétéves, OKJ-s kosárfonó szakképzést, amelyre július 30-ig lehet jelentkezni.

Tovább »
2012. június 8.

Hajnali Hold

A Magyar Állami Népi Együttes bemutatója

Hagyományok Háza

2012. június 7.

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Ünnepi hangversennyel emlékezünk Lajtha László születésének 120. évfordulójára, a június 30-án este fél nyolckor kezdődő koncerten többek között fellép a Magyar Állami Népi Együttes Zenekara és a Nemzeti Énekkar.

Tovább »
2012. június 7.

Keressük Seres Ildikót

Kérjük Seres Ildikó jelentkezését a Seres András–Szabó Csaba: Csángómagyar daloskönyv című kiadvány újranyomása ügyében a 1-225-6049-es számon vagy a hhfoig@hagyomanyokhaza.hu címen.

Tovább »

A szamosközi Kisarban muzsikál Farkas Vilmos bandája. Farkas Károly négyhúros brácsán, Oláh Lajos cimbalmon, Farkas József bőgőn kísér. A felvételt 1992. november 11-én Vavrinecz András, Virágvölgyi Márta és Halmos Béla készítette.

Tovább »

A XII. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati anyagából rendezett kiállítás június 2-án nyílt meg a mezőtúri Városi Galériában (Mezőtúr, Múzeum tér 1.). A tárlat Mezőtúron 2012 őszéig látható.

Tovább »

Ősszel induló népi bőrműves szakképzésünkben elsajátíthatók a hagyományos bőrmegmunkáló eljárások, a képzés négy féléve alatt kézműves eljárással a hagyományokban gyökerező és a modern kor igényeinek megfelelő míves használati tárgyakat készíthetnek a hallgatók: különleges bőr ékszereket, erszényeket, pénztárcát, írómappát, táskát, övet, lábbelit.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjtemény által meghirdetett X. Országos Népi Mesterségek Művészete pályázatra érkezett alkotásokból június 1-jén nyílik kiállítás a Kecskeméti Népi Iparművészeti Gyűjteményben (Kecskemét, Serfőző u. 19.).

Tovább »
2012. május 30.

Tábor a Holt-Tisza partján

A Hagyományok Háza idén is várja a népművészetet kedvelőket táborába, amelyet  július 15. és 21. között rendezünk meg Szajol mellett, a Holt-Tisza partján.

Tovább »

A Téka Együttes (Vizeli Balázs, Havasréti Pál, Lányi György, Porteleki Zoltán) 1994. február 1-én járt Marosdécsén, hogy Szántó Ferenctől gyűjtsön. A felvételen furulya- és énekszót hallhatunk tőle.

Tovább »
2012. május 25.

Fölszállott a páva

A Fölszállott a páva vetélkedő szakmai zsűrije elvégezte a május 15-ig beérkezett 474 db versenyszám előzsűrizését. A területi selejtezőkre továbbjutott, illetve a kieső pályázókat levélben értesítettük.

Tovább »
2012. május 23.

Előadás a huculokról

Bangó Aliz keramikus, etnográfus Huculok nyomában című előadása június 5-én délután 17 órakor kezdődik a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (1011 Budapest, Fő u 6.). Az előadás belépőjegy megváltásával látogatható.

Tovább »

A XII. Alföldi Fazekas Triennálé pályázati anyagából rendezett kiállítás megnyitója és a pályázat díjkiosztója a mezőtúri Városi Galériában (Mezőtúr, Múzeum tér 1.) lesz június 2-án 10 órakor.

Tovább »
2012. május 23.

Premier: Hajnali Hold

Korlátozott számban kapható belépő a Magyar Állami Népi Együttes bemutatójára 2800 forintos áron: a Hajnali Hold premierje június 7-én este 19 órakor kezdőik a Hagyományok Házában.

Tovább »

Május 29-én, kedden délután 4-kor Sebő Ferenc tart előadást a Folklórgyűjtők Fórumában Első erdélyi gyűjtőutam Kallós Zoltánnal címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk a Hagyományok Háza közösségi termébe.

Tovább »

Virágvölgyi Márta 1991. június 21-22-én látogatta meg Pulika "Halmágyi" Mihályt Gyimesközéplokon. A gyűjtés anyagát később lejegyezte, és Gyimesi népzene I-II. címen a Népzenei füzetek sorozatban publikálta.

Tovább »

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum idén először vesz részt a Múzeumok éjszakáján: a Fő utca 6. szám alatt június 16-án este hattól  többek között filmvetítéssel, szerelmi ajándék-készítéssel, tárlatvezetéssel, mesemondással, énektanulással, koncertekkel várják az érdeklődőket. A belépésre jogosító karszalagokat a múzeumban és a Hagyományok Háza jegypénztárában lehet megvásárolni.

Tovább »

A gyereknapot megelőző pénteken, május 25-én a Hagyományok Házába hívunk minden mesekedvelő gyermeket, szülőt, nagyszülőt és érdeklődőt. A sok-sok muzsikával, énekkel, tánccal átszőtt mesejátékot Tálas Ági állította össze, aki három évtizede tart élőzenés gyerektáncházakat óvodásoknak és iskolásoknak. A jól ismert mese a közönség segítségével kel életre. Az előadás táncházzal zárul.

Tovább »
2012. május 17.

Ingyenes nap a múzeumban

A Magyar Népi Iparművészeti Múzeum (1011 Budapest, Fő utca 6.) a Múzeumok Világnapján (május 18.) ingyenesen látogatható.

Tovább »
2012. május 16.

Állásajánlat

A Hagyományok Háza felvételre keres budapesti lakóhellyel rendelkező 6 órás takarítónőt jellemzően délutáni munkavégzésre. Önéletrajzukat kérjük Vass József osztályvezető részére, 1251 Budapest, Pf.: 23 címre vagy a hhgondnokság@hagyomanyokhaza.hu e-mail címre megküldeni szíveskedjenek.

Tovább »

Az Értől az Óceánig programsorozat keretében konferenciát rendeznek a  Művészetek Palotájában május 26-án 16.00 órától, melynek témája: mi kell ahhoz, hogy 2012-ben megjelenjen a magyar zene a globális színtéren. A meghívott hazi és külföldi menedzserek, koncertszervezők, újságírók beszélgetésének moderátora Bodrogi András zeneipari „mindenes” (előadó, szerző, digitális zenei szakértő, a New Media menedzsere, korábban a Magyar Könnyűzenei Exportiroda vezetője). A konferencia nyitott, minden érdeklődőt szeretettel várnak.

Tovább »

Kedves Olvasóink! A Martin Médiatár zártkörű rendezvény miatt 2012. május 21-én (hétfőn) zárva tart. Köszönjük szíves megértésüket.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a támogatói kör kiszélesítése érdekében kezdeményezte a Néphagyományok Mecénás Körének megalakulását: olyan, a néphagyományok iránt elkötelezett személyeket, intézményeket várnak, akik egyetértenek a Hagyományok Háza céljaival és küldetésével, erkölcsi, szellemi és anyagi támogatással segítik annak munkáját.

Tovább »

Május 5-én, a Liszt Ferenc téren rendezte meg a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület A táncház napját: az első táncház helyszínén, a mai Írók Boltja épületének falán emléktáblát avattak a 40 évvel ezelőtti eseményre emlékezve.

Tovább »

Meghosszabbítottuk a Szívvel-lélekkel kampány keretében meghirdetett rövidfilm- és fotópályázatra készülő alkotások beküldésének határidejét: a pályamunkákat május végéig várjuk.

Tovább »

A Magyar Állami Népi Együttes május 24-re tervezett Mezőség - Mikrokozmosz című előadásának premierje technikai okok miatt október 12-én lesz.

Tovább »
2012. május 8.

Szezonzáró Aprók tánca

Május 11-én délután öt órától a tavaszi szezonban utoljára várjuk a legkisebbeket kézműveskedéssel egybekötött táncházba: ezúttal nyárköszöntő mulatságon vehetnek részt, papírsárkányt készíthetnek.

Tovább »

Az 1997. november 24-én Budapesten felvett filmen két széki férfi, Székely József és Kocsis János furulyázik és énekel.

Tovább »
2012. május 4.

Fölszállott a páva

A Fölszállott a páva vetélkedő szakmai szervezői elvégezték a 2012. április 30. éjfélig beérkezett pályázatok összesítését. A több mint 450 jelentkező (együttestagokra és egyéni pályázókra lebontva majdnem 2000 személy) adatainak összesítése alapján a következő elhatározásra jutottunk:

1. A versenyre való jelentkezést az énekes szólista kategóriában lezártuk.
2. A fennmaradó kategóriák esetében a jelentkezés határidejét meghosszabbítjuk 2012. május 15. éjfélig.

Tovább »

A Hagyományok Háza az alábbi képzéseit ajánlja a közművelődési intézmények munkatársainak figyelmébe a TÁMOP 3.2.12-12 pályázat megvalósításához: népi kézműves szakmák (csipkekészítő, gyékény-, szalma- és csuhétárgykészítő, kosárfonó, nemezkészítő, népi bőrműves, szőnyegszövő) és népi játék és kismesterségek oktatója.

Tovább »
2012. április 26.

Az Értől az Óceánig

Az Értől az Óceánig címmel koncertsorozatot rendez több kulturális intézmény a hazai nép- és világzene népszerűsítésére. A Hagyományok Házában a tradicionális népzene képviselői, a Tükrös Együttes, a Szeret Zenekar, a Csűrös Banda, a Fonó Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes koncertezik május 27-én. Az este táncházzal zárul.

Tovább »

A Szentendre Táncegyüttes és a Gödöllő Táncegyüttes lép fel a Vásárhelyi László Táncszínpad keretében április 28-án este hétkor.

Tovább »

Május 5-én a Liszt Ferenc téren rendezzük meg A Táncház napját: a negyven évvel ezelőtti első táncházra egész nap ingyenes zenés, táncos, kézműves programokkal emlékezünk. A Táncház napjára a következő napokban flashmobokkal hívjuk fel a figyelmet, amelyekhez bárki csatlakozhat.  

Tovább »

Dr. Miskolczy Ambrus történész, az ELTE BTK Román Filológiai Tanszéke tanszékvezető egyetemi tanára tart előadást "Folklór, művészet, politika. A román Báránykától a magyar Cantata profanáig" címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk április 24-én, kedden délután 5 órakor a Hagyományok Háza közösségi termében.

Tovább »

Annak érdekében, hogy a március végén meghirdetett  Fölszállott a páva népzenei és néptánc vetélkedő minél több népzenét-néptáncot kedvelőt és művelőt megszólíthasson, a kiírók április 30-ra módosítják a verseny jelentkezési határidejét, 35 évre emelik a korhatárt és kiterjesztik a népzenei kategóriákat.

Tovább »

A korábbi 2000 forint helyett 1500 forintért kapható belépő jegypénztárunkban Mesterek és tanítványok sorozatunk következő, május 10-i koncertjére, amelyen a Dűvő Népzenei Együttes és a Zagyva Banda koncertezik.

Tovább »

A Figurás néptáncos bérlet negyedik, utolsó előadása április 19-én lesz: tehetséggondozó programunk keretében négy művészeti iskola növendékei (Pesovár Ferenc AMI– Százhalombatta, Sajnovics János AMI– Tordas, Bihari János AMI– Budapest, Gödöllő Táncegyüttes Gyerekcsoportja) kaptak lehetőséget a színpadi bemutatkozásra. Mezőföld, Hajdúság, Dél-Alföld és Galga mente zenés-táncos hagyományaival, szokásaival, játékaival ismertették meg a közönség soraiban ülő 6–10 éves gyermekeket.

Tovább »
2012. április 13.

Leltár a Martin Médiatárban

Kedves Látogatóink! Tájékoztatjuk Önöket, hogy a Martin Médiatárban április 16-tól május 10-ig soron kívüli állomány-ellenőrzés tartunk. A szolgáltatások szüneteltetése miatt szíves megértésüket és türelmüket kérjük.

Tovább »
2012. április 10.

Költészet napja 2012

A Hagyományok Háza Martin Médiatára hagyományteremtő céllal kapcsolódni kíván a Költészet Napjához. Idén a 40 éves táncházmozgalom előtt is tisztelegve Nagy László versét választottuk bemutatásra.

Tovább »

Idén is lehet pályázni a Népművészet Ifjú Mestere cím elnyerésére előadóművészeti és tárgyi alkotóművészet kategóriában, a jelentkezéseket április 30-ig kell eljuttatni a Hagyományok Házába.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a néphagyomány mai formáinak népszerűsítésére indított kampánya részeként rövidfilm- és fotópályázatot hirdet. A pályázat témája a néphagyomány XXI. századi megélési módjai.


Tovább »
2012. április 4.

Gyékényes előadássorozat

Folytatódik gyékényes előadássorozatunk: április 14-én délelőtt Kerekes Ibolya néprajzkutató Gyékényfeldolgozás a Kárpát-medencében címmel tart előadást, délután pedig Eperjesi Józsefné tápéi gyékényszövő  mesterségbemutatóján vehetnek részt az érdeklődők.

 

Tovább »

2012. május 6-án éppen 40 éve lesz, hogy megtartották a budapesti Liszt Ferenc téren az első táncházat. Ennek apropóján május 5-ére, szombatra a Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület egész napos szabadtéri rendezvényt hirdet, amelyhez szeretnénk, ha országszerte minél többen csatlakoznának.

Tovább »

Már lehet  jelentkezni a 2012/13-as tanévben induló kézműves tanfolyamainkra, képzéseinkre.

Tovább »
2012. április 2.

Táncházregisztráció

Táncházszervezők figyelmébe! A szerzői jogdíjfizetés alá nem tartozó, 2012 második negyedévében (április-június) működő táncházak bejelentési határideje: 2012. április 12., csütörtök.

Tovább »

Megszületett a Szívvel-lélekkel kampány logójára kiírt pályázat eredménye: a győztes pályamű készítője Szép Katalin.

Tovább »

Dely Kornél fényképei a Magyar Állami Népi Együttes 2012. március 23-i „Magam járom” című előadásáról.

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet „Mesterek és tanítványok” elnevezésű koncertsorozata közreműködőinek kiválasztása céljából. Olyan hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek jelentkezését várjuk, amelyek/akik a címben jelzett koncepciónak megfelelő 90 perces színpadi műsor összeállítását és bemutatását vállalják.

Tovább »

Velünk élő népművészet mesterei című sorozatunk második kiállításán Nagy Mari és Vidák István textilművészek munkái láthatók a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. A tárlathoz kapcsolódóan Nagy Mária Hagyomány és megújulás a nemezművészetben címmel tart előadást április 24-én 17 órakor.

Tovább »
2012. március 22.

Magam járom

A Magyar Állami Népi Együttes Magam járom című válogatásműsora március 23-án, pénteken este hétkor kezdődik.

Tovább »
2012. március 20.

Aprók tánca

Tavaszköszöntő böjti játékok és similabdakészítés Dobi Palival, Körtvélyesi Annával és Lipták Petivel

2012. március 30.

Fotó: Legeza Márti

Tovább »

„Meg kell a búzának érni” címmel nemzetközi jubileumi konferenciát rendeznek március 30-31-én: pénteken a Hagyományok Házában az azonos című kiállítás megnyitójával veszi kezdetét a program, az előadások estig tartanak. Másnap a konferencia és a kiállítás átköltözik a Papp László Budapest Sportarénába, ahol a Táncháztalálkozó eseményei zajlanak.

Tovább »

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapott a nemzeti ünnep alkalmából Németh Ildikó a magyar népi hagyományok ápolásáért, terjesztésért és színpadra állításáért, Dr. Juhász Zoltán népzenegyűjtő pedig a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést vehette át a magyar népzene, népi kultúra ápolásáért és széles körű terjesztéséért, a sokszínű magyar népzenei örökség gyűjtéséért.

Tovább »

A népi kézművesség helyzetéről rendez konferenciát a Hagyományok Háza március 23-án a Népművészeti Egyesületek Szövetségével közösen.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a népi kultúra XXI. században élő formáinak népszerűsítést célzó kampányának logójára megismételt pályázatot ír ki. A logót az első fordulóban nyertes szlogenhez várjuk, ami: Hagyomány. Éld bele magad!

Tovább »
2012. március 14.

Lajtha-kiállítás a Müpában

Fejezetek a zeneszerző Lajtha László életéből címmel nyílik kiállítás március 16-án este fél hétkor a Művészetek Palotájában a Hagyományok Háza szakmai támogatásával. A tárlat július 8-ig látható.

Tovább »

A Hagyományok Háza standja idén is várja az érdeklődőket a XXXI. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásáron, amelyet március 30. és április 1. között rendeznek meg. Kiadványainkat akár 70 százalékos kedvezménnyel árusítjuk, szombat délután Pávai István, Mihályi Gábor, Herczku Ágnes és Sebő Ferenc is dedikál.

Tovább »

Dr. Pávai István népzenekutató, a Hagyományok Háza Folklórdokumentációs Központjának vezetője MAGYAR ÉRDEMREND LOVAGKERESZTJE kitüntetést, Borbély Beatrix, a Magyar Állami Népi Együttes táncművésze HARANGOZÓ GYULA-DÍJAT, Sebő Ferenc, a Hagyományok Háza megálmodója és volt szakmai igazgatója KOSSUTH-DÍJAT kapott. Gratulálunk!

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot ír ki hivatásos és műkedvelő népzenei együttesek, hangszeres és énekes szólisták, illetve énekegyüttesek részére. A felhívás célja, hogy a népzenei (revival) mozgalom előadóinak színvonalas produkciói önálló CD-lemezen megjelenhessenek. 

Tovább »
2012. március 7.

Az ördög tánca

Az ördög tánca című előadásával vendégeskedik a Hagyományok Házában a pozsonyi Ifjú Szivek Táncszínház március 13-án délután három órakor.

Tovább »

Az Örökségünk a zsok című előadással, a méhkeréki Nyisztor György Hagyományőrző Együttes és az Eleki Hagyományőrző Együttes közös műsorával folytatódik Almárium című sorozatunk március 10-én délután. 

Tovább »
2012. február 29.

Megjelent az új műsorfüzet

Megjelent legújabb programfüzetünk márciusi, áprilisi és májusi programjaink részletes leírásaival.

Tovább »
2012. február 29.

Új koncertsorozat indul

Mesterek és taníványok címmel új koncertsorozatot indítunk, melynek első estjén, március 29-én a Téka együttes hozza el mesterei közül Szántó Ferencet és Pál Istvánt.

Tovább »

„Meg kell a búzának érni..." címmel ad „hetvenkedő” születésnapi koncertet Bodza Klára dalénekes március 8-án este hat órakor. 

Tovább »
2012. február 22.

Elhunyt Pálfy Gyula

Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézetének munkatársai megrendüléssel tudatják mindazokkal, akik ismerték és szerették, hogy Pálfy Gyula néptánckutató 2012. február 12-én, életének 63. évében elhunyt.

Tovább »
2012. február 21.

Klubest Korniss Péterrel

2012. február 21.

Fotó: Pohl Péter

Tovább »
2012. február 20.

Axis Mundi

A Magyar Állami Népi Együttes (MÁNE) táncosa, Gera Anita a Magyar Táncműhely – (R)Evolúció műhely segítségével hozta létre a hét fiatal alkotó hét koreográfiáját felvonultató Axis Mundi című előadást, amelyeben a MÁNE táncosai is szerepelnek. Az előadás március 6-án lesz a Szkéné Színházban.

Tovább »

A Hagyományok Háza várja az érdeklődőket a Velünk élő népművészet mesterei I. Verseghy Ferenc fazekas című kiállítására. A kiállítást 2012. február 21-én 16 órakor a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban Csupor István, a Néprajzi Múzeum főmuzeológusa nyitja meg.

Tovább »

Az öt alkalomból álló szakkörünkre azokat a kosárfonásban jártasságot szerzett érdeklődőket várjuk, akik szívesen kipróbálnák magukat, fejlesztenék tudásukat a zöldvesszők felhasználásának terén.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület a népi kultúra XXI. században élő formáinak népszerűsítését célzó kampány indít. Ez alkalomból írunk ki pályázatot a kampány logójának és szlogenjének megtervezésére, valamint egy 15-30 másodperces kampányszignál elkészítésére.

Tovább »

A mai használatra alkalmas fazekastárgyak témájú pályázatunk célja a népi fazekasság hagyományainak ápolása, a nagy múltú fazekasközpontok tárgyi művészetének megőrzése, továbbfejlesztése, mai lakáskultúrába történő beillesztése. 

Tovább »
2012. február 10.

Szálasanyag előadássorozat

Folytatódik az Egy gyékényen árulunk című előadássorozat: a négy előadásból álló sorozatra március 2-ig lehet jelentkezni.

Tovább »
2012. február 9.

Színpadfelújítás

Február 12-től március 7-ig színpadfelújítás miatt nem tartunk előadást a Hagyományok Házában, nézőink türelmét és megértését kérjük.

Tovább »

A nemrég megjelent, A folklorista Vikár Béla. Egy kiállítás képei és dokumentumai című könyv a Hagyományok Háza és a Néprajzi Múzeum 2009-es, közös fotó- és dokumentumkiállításának anyagán alapul, annak szerkesztett, bővített változata. 

Tovább »
2012. február 8.

Önkéntes délután

Kedd este 18 órára várjuk azokat az önkénteseket, akik szeretnének segíteni a Hagyományok Háza Baráti Körének a Szívvel-lélekkel projekt megvalósításában. A találkozó alkalmával beszámolunk a projekt részleteiről, a tervekről és arról, hogyan tudnak az önkéntesek bekapcsolódni a munkába.

Tovább »

A Velünk élő Népművészet Mesterei I. című,  Verseghy Ferenc fazekas munkáit bemutató, február 21-én nyíló kiállításunkhoz kapcsolódva két előadást hallgathatnak meg az érdeklődők a habán kerámiáról a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban február 28-án és március 6-án. Az előadások múzeumi belépőjeggyel látogathatók.

Tovább »
2012. február 8.

Folytatódik az Almárium

A Földön apám fia volnék című előadással folytatódik az Almárium sorozat február 11-én.

Tovább »

Technikai okok miatt elmarad a február 7-re tervezett Földön apám fia volnék című előadásunk.

Tovább »
2012. február 2.

1 % a Hagyományok Házának

Ettől az évtől a Hagyományok Háza is fogadhatja a személyi jövedelemadó 1 százalékos felajánlásait, kérjük, segítse munkánkat Ön is!

Tovább »
2012. február 1.

Bőrműves előadássorozat

Február 18-án folytatódik a bőrművesség iránt érdeklődőknek szóló sorozatunk: délelőtt A csizma címmel tart előadást Torma László, délután pedig Kovács J. Attila csizmadia, cipész mesél arról, hogyan dolgozik.

Tovább »

A Földön apám fia volnék című előadással folytatódik Uzsonna bérletünk, amelynek előadásai ebben a félévben kedd délutánonkét lesznek.

Tovább »

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza 2012-ben Fölszállott a páva címmel népzene- és néptáncvetélkedőt szervez. Az ötmillió forint összdíjazású versenyre 2012. április 20-ig várjuk a magyarországi és a külhoni jelentkezőket. 

Tovább »
2012. január 17.

Klubest Herczku Ágnessel

Baráti kör klubest Herczku Ágnessel

2012. január 17.

Tovább »

A Bartók Béla, Kodály Zoltán és Lajtha László népzenekutatói tevékenységét bemutató fotó- és dokumentumgyűjtemények után Pávai István ezúttal Vikár Béláról szerkesztett kötetet. 

A könyvet  Voigt Vilmos folklórkutató mutatja be a Hagyományok Háza közösségi termében január 26-án (csütörtökön) 17 órakor

A könyv a helyszínen kedvezményes áron megvásárolható.

Tovább »
2012. január 11.

Folytatódik az Aprók tánca

2012-ben is folytatódik az Aprók tánca: péntek délutánonként továbbra is várjuk a legkisebbeket énekkel, tánccal, kézműveskedéssel egybekötött foglalkozásainkra.

Tovább »

A pályázat célja, hogy a hagyományos népi iparművészeti ágakon (szőttes, hímzés, fazekasság, faragás) kívül rekedt, vagy kevéssé művelt kézműves- és háziipari tevékenységek hagyományait és technológiáit megmentsük, megújítsuk és továbbfejlesszük. Olyan alkotások készüljenek, amelyek a hagyományokat korszerű, új formában dolgozzák fel.

Tovább »
2012. január 10.

Mesterségünk dicsérete

A működésének 20. évfordulóját ünneplő Dr. Kresz Mária Alapítvány - Fazekas Központ Mesterségünk dicsérete címmel kiállítást rendez a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban (I., Fő utca 6.). A kiállítást Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke nyitja meg január 11-én délután 4 órakor.

Tovább »
2012. január 10.

Új Örökös Tagok

2011-ben Borbély Beatrix, Csapó Károlyné, Gyenge Sándor, Mészáros Jolán, Mihályi Gábor, Nagy Lászlóné valamint posztumusz Békás Janka, Szabó József és Tarczi László lett a Magyar Állami Népi Együttes Örökös Tagja.

Tovább »
2012. január 9.

Szolnoki siker

Nagy sikerrel, kétezer néző előtt mutatta be január 7-én a szolnoki tiszaligeti sportcsarnokban a Magyar Tánckoncert – Vox Hungaricus című, új műfajt teremtő előadást a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar. A Mihályi Gábor művészeti vezető által színpadra álmodott kétórás produkcióban a tradicionális népzene és a XIX. század népies műzenéje mellett felcsendültek a magyar komolyzene gyöngyszemei is, Liszt, Kodály és Bartók művei.

Tovább »
2012. január 4.

Ingyenes koncert

Pál István Szalonna prímás diplomakoncertjén a Magyar Állami Népi Együttes zenekara muzsikál január 15-én délután 17 órától. A Hagyományok Háza színháztermében megrendezendő koncertre a belépés ingyenes.

Tovább »
2012. január 4.

Berecz András-est

Berecz András legújabb, Hazakísérlek című lemezét mutatja be január 25-én este a Hagyományok Házában. A CD Bartók Béla, Kodály Zoltán és Molnár Antal 1907 és 1911 közötti gyergyói népzenegyűjtése alapján készült.

Tovább »
2012. január 4.

Folytatódik az Almárium

Almárium sorozatunk a Szilas Néptáncegyüttes és a Debreceni Népi Együttes Hepe-hupás vén Szilágyban című előadásával folytatódik január 14-én, a műsorban szilágysági zenészek és táncosok is színpadra lépnek.

Tovább »

Aktuális hírek