Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírarchívum   2019 · 2018 · 2017 · 2016 · 2015 · 2014 · 2013 · 2012 · 2011 · 2009 · 2008

Mint minden szombaton, most is 19 órától tánctanítás, különleges táncok, neves muzsikusok és fergeteges hangulat várja a táncoslábúakat a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Muzsikál a Parapács zenekar, éneket tanít Agócs Gergely, vendégeink a gömöri hagyományőrző muzsikusok, gömöri táncokat tanít Kovács József "Dodi", a Magyar Állami Népi Együttes táncosa és párja

Tovább »

A Fonó zenekar ad rendhagyó koncertet az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 2019. március 14-én 15 órától a Hagyományok Házában. Az előadás a reformkor népzenéjének jellegzetes dallamait, hangszereit, illetve legjellemzőbb zenei műfajait (pl. verbunk, csárdás, katonadalok) mutatja be szóban és muzsikában.

Narrátor: dr. Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató.

Felsős és középiskolás iskolai csoportoknak ajánljuk!

Tovább »
2019. március 5.

Az arlói mesemondó

Csipkés Vilmos Sándor, 83 éves arlói mesemondó egy, a néprajzkutatók által későn, de még időben felfedezett tehetség, aki gyermekkorától kezdve, a hagyományos cigány virrasztókban, édesapjától hallott meséken keresztül és a katonaságban megtanult tréfás mesék által tárja elénk a szóbeli népművészet egy-egy példaértékű darabját. Csipkés Vilmos repertoárja csupa különleges és egyedileg megformált, gyönyörű formulákkal tarkított népmeséből áll, így az bármely érdeklődő számára izgalmas lehet. Március 8-án 18 órától hallhatja a közönség a Hagyományok Házában különleges tündérmeséit és tréfás meséit A népmese mai élete sorozatban. Beszélgetőtársa Szabad Boglárka néprajzkutató.

Tovább »

A nyugat-szibériai hantik számára a betegségek a természetfeletti szférával való sikertelen kommunikáció eredményei. Éppen ezért állandó törekvésük, hogy a köztük levő kapcsolatot sikeresen menedzseljék, elkerüljék a betegségeket. Ha valaki már megbetegedett, akkor elsősorban specialistákhoz fordultak, hogy azok próbálják megoldani a konfliktust. A népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk március 7-i alkalma a betegség és az egészség közötti ingatag pallón való egyensúlyozásról szól.

Tovább »

A Szegedi Papucsért Alapítvány és a Szent-Györgyi Albert Agóra közös szervezésében, a Hagyományok Háza szakmai együttműködésével szegedi papucs-hímző tanfolyam indul. A papucshímzés rejtelmeibe Fetter Ferencné Király Zsiga-díjas, Magyar Kézműves Remek-díjas, Hímző Népi Iparművész avatja be a résztvevőket, kinek hímzéseit sok, Rátkai Sándor által készített papucson láthatjuk. A hímzéstechnikák elsajátításán túl meghívott előadók közreműködésével, műhely látogatással egészül ki a kurzus kínálata.

Jelentkezési határidő: március 13.

Tovább »
2019. február 25.

A famívesség mestere

Szabó László Zoltán bútorkészítéssel, restaurálással foglalkozik, fa- és kőszobrokat alkot, a faberakásos népi bútorok mestere. Az intarziát alapvetően eltérő technikája miatt meg kell különböztetni a berakástól, amivel gyakran összekeverik. Az előbbinél egy külön réteget képeznek,  amelyet utólag a bútor vagy más hordozó felületre ragasztanak, míg a berakásnál az egységes hordozó felületen alakítanak ki bemélyedéseket, amibe a berakást helyezik. Március 14-én nyíló kiállításunkon megtekinthetők lesznek faberakásos népi bútorai.

A kiállításhoz tárlatvezetések is kapcsolódnak. A faberakásos népi bútorok titkairól, a faművesség szépségéről, a faberakás technikáiról és az alkotó művészetéről hallhatnak a 2019. március 21-én 14 órakor, 26-án pedig az alkotó maga várja az érdeklődőket tárlatvezetéssel egybekötött beszélgetésre.

Tovább »
2019. február 25.

Munkatársat keresünk

A Hagyományok Háza múzeumi kulturális menedzser, teremőr/múzeumi asszisztens, bérszámfejtő, munkaügyi ügyintéző, közművelődési szakemberjogtanácsos és fénytechnikus állást hirdet. Szeretettel várjuk csapatunk lelkes, új tagjait, akik szeretnének aktív részesei lenni a Hagyományok Háza mozgalmas mindennapjainak!

Tovább »

Az Örökségünk című koncert a Vajdaságban működő népzenekarok munkásságát hivatott bemutatni a nagyérdemű közönségnek évről évre. Március 9-én 19.30-tól a Vajdasági nap gálaműsoraként színpadra lép a Juhász zenekar, a Fokos zenekar, Csonka Ferenc és zenekara, a Véka zenekar és a Pendergő zenekar, akik nem csak külön-külön, hanem különböző alkalmi formációkban, valamint együtt, nagyzenekarként is megszólalnak majd.

Tovább »

A Néptáncosok Bálja egyidős a Martin György Néptáncszövetség által rendezett Néptáncantológiával. A Bál létrehozásának eredeti célja az volt, hogy évente egy alkalommal az ország különböző pontjairól az „Antológiára” a fővárosba sereglő sok száz néptáncosnak és népzenésznek lehetőséget teremtsen a találkozásra, a kötetlen együttlétre. A Néptáncosok Bálja nagyszerű alkalom a Kalotaszeg táncait  és nótakincsét bemutató táncházaink lezárására is, ezért március 2-án 19 órától színháztermünk bálteremmé változik, így adva teret a tánctanításnak és a táncháznak, Átriumunk pedig közösségi térként fogadja mindazokat, akik a folkkocsmát részesítik előnyben.

Tovább »

A tárgyalkotó népművészetben, a népzenében, a népköltészetben a történelem folyamán mindig megjelentek az aktuális történelmi sorsfordulókkal kapcsolatos alkotások is. Az emlékkiállítás elsősorban Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész grafikái alapján mutatja be 1848-49 kultuszának történelmi jelentőségét, a nemzeti hősök valamint a honvédek megjelenítésével. Külön érdekessége lesz a kiállításnak Plohn József hódmezővásárhelyi fotográfus 1902-ben készített honvédportréit bemutató válogatás. A Hagyományok Háza emlékkiállítása a 170. évforduló alkalmával, Bem József Nagyszebent visszafoglaló diadalának emléknapján, 2019. március 11-én nyílik.

Tovább »

2019-ben ötödik alkalommal rendezik meg a Bach Mindenkinek Fesztivált, melynek célja a klasszikus zene népszerűsítése. Egy héten át Budapesten és közel 70 településen Kárpát-medence-szerte Bach zenéje szól. Koncertek aluljárókban, tereken, kórházakban, iskolákban és hangversenytermekben. Idén a Hagyományok Háza új helyszínként csatlakozik a programhoz, március 19-én 19 órai kezdettel a Fonó zenekar és a Musica Profana Vadbarokk című koncertjét láthatja és hallhatja nálunk a nagyérdemű közönség.

Tovább »

A Hagyományok Háza Játék és tánc az iskolában című képzése 2017-ben lett átalakítva a szlovákiai oktatási rendszernek megfelelően, figyelembe véve a hazai igényeket, majd a következő év elején kapta meg az akkreditációt.  A program célja, hogy a megszerzett tudást a pedagógusok képesek legyenek alkalmazni az óvodai és iskolai nevelőmunkában, tanórákon vagy szakköri foglalkozásokon, illetve, hogy általános tájékozottságra tegyenek szert a néprajz alapjaiból, a tájegységek, népcsoportok, jeles napok és ünnepi szokások témaköréből, valamint táncfolklorisztikai alapismeretekből.

Tovább »
2019. február 15.

Vajdasági nap

Folytatódik a Muravidéki nappal elindított "tematikus napok" rendezvénysorozat a Hagyományok Háza Hálózat szakmai együttműködésével. Március 9-én Vajdaság gazdag kulturális értékeit, nyelvi, etnikai sokszínűségét, az ott élő magyarok hagyományaikhoz való ragaszkodását mutatjuk be az érdeklődő nagyközösség számára.

Tovább »

„A bőr illata, különlegessége, nem mindennapi viselkedése rabul ejt. Nem unalmas mellette az élet, mert mindig más arcát mutatja. Olyan, mint az ujjlenyomat, nincs két egyforma belőle.” Bőrműves előadás-sorozatunk február 16-i vendége Pollák Erika, a Bőrtanoda alapítója és Fogarasi Katalin, aki az intézmény gyűjteményéről, a 20. század első felének erszényei, táskáiról tart előadást. 

Tovább »

Aki mostanában ellátogat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum emeleti kiállítótermébe, vörös sárkányok, tűzpiros dalos madarak, fehér pávák, bordó csodaszarvasok és skarlát kétfejű sasok csodabirodalmába érkezik. Tóth Ágnes hímző népi iparművész életműve a maga teljességében jelenik meg a Hímzett álmok című kiállításon. A művésznő szellemisége, lelke a hímzésekben virágzott ki: születésétől mozgássérült volt, aki az élet teljességét az alkotásban élte meg. Nem szakmája, hanem hivatása volt a hímzés, amit hihetetlen precizitással és igényességgel művelt. Érdemes közelebbről megszemlélni öltéseit, ámulatba ejtő azok tökéletessége és finomsága. 

Március 5-én 14 órakor kiállítás nem hétköznapi életű alkotójáról, sorsának hímzett lenyomatáról és átütő erejű alkotásairól tart tárlatvezetést Bangó Aliz gyűjteménykezelő.

Tovább »

A Hagyományok Háza Magyar Népi Iparművészeti Múzeuma őrzi a 100 éve született Pál István Madách-díjas nógrádi pásztor, dudás, Népművészet Mestere hagyatékát. A furulya és flótakészítés munkaeszközei mellett megtekinthetők a faragásai, dudája, terjedelmes fényképanyaga, valamint a róla készült kiadványok sokasága. A február 20-án nyíló kamarakiállítással kívánunk tisztelegni a rendkívüli pásztor-egyéniség életműve előtt. 

Tovább »
2019. február 13.

Kártyával szőtt nevek

A kártyákkal szőtt szalag nagyon erős, a készítés technikája pedig különleges, szinte szabadrajzú minták, betűk mintázásra ad lehetőséget. A lapokat egyenként lehet forgatni, mozgatni, így alakul ki a tetszőleges minta. Bonyolultabb alakzatok megszövése meglehetősen nagy rutint és figyelmet igényel. Március 2-án Kamocsay Judit népi iparművész szövő azokat várja a Nyitott Műhelybe, akik már tudnak szalagot szőni, kottából kártyákat befűzni, és ismerik a kártyák forgatási lehetőségeit. A négyórás workshop alatt betűket fognak szalagra szőni.

Tovább »

A Páva Népi Előadó-művészeti Minősítőn minősíttetni kívánt alkotások zsűrizési szempontrendszeréről gyakorlati útmutatót jelentet meg a Hagyományok Háza március elején, amely a pályázók felkészülését kívánja segíteni. A szempontrendszer kidolgozására szakmai grémium segítségét kértük. A kiadvány nyomtatott formában és a Hagyományok Háza honlapján online is elérhető lesz. A szempontrendszer ismertetésére néptáncnépmese szakágban március 4-én, népzene szakágban pedig március 12-én tartunk nyilvános tájékoztatást a Hagyományok Házában, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk!

Tovább »

Március 8-án 19 órától  a Tokos zenekar ad koncertet a Hagyományok Háza színháztermében. Mestereikkel, többek között Kodoba Florin és Varga István Kiscsipás prímásokkal lépnek színpadra, és bemutatkoznak tanítványaik is. A 2010-es évek elején alakult zenekar pályája folyamatosan felfelé ível, 2014-ben  jelentkeztek a Fölszállott a páva népzenei vetélkedőre, amit saját kategóriájukban meg is nyertek, és 2017-ben mutatták be a „Hallgassátok meg, magyarim” című első nagylemezüket.

Tovább »

Zajos farsangtemetésre várjuk a Figurás bérlet érdeklődőit február 28-án! A Tordasi Pillikék Németh Ildikó és Szabó Szilárd vezetésével a vidám télűző szokás keretében Sóvidék zenés-táncos hagyományaival is megismertetnek minket. Muzsikál a Magos együttes, éneket tanít Domak Anikó. Az előadást dr. Sándor Ildikó néprajzkutató vezeti, aki a gyerekek életkori sajátosságaihoz igazodva, élményszerűen tolmácsolja a néprajzi ismereteket.

Tovább »
2019. február 7.

Tamburás workshop

Tamburás workshopjainkra szeretettel várjuk azokat a – tamburacsalád valamelyik tagján már játszani tudó – jelentkezőket, akik játéktechnikájukat fejleszteni, repertoárjukat bővíteni szeretnék. A 3 x 60 perces gyakorlati foglalkozásokon minden alkalommal más-más zenekartól tanulhatnak, velük zenélhetnek együtt, és különböző vidékek népzenei hagyatékával ismerkedhetnek a résztvevők. Március 9-én a Pendergő tamburazenekar, március 10-én a Babra és a Danubia Tamburazenekar, április 13-án pedig a Poklade zenekar lesz vendégünk.

Tovább »

A 2019. évi Páva Népi Előadó-művészeti Minősítések tervezett időpontja: 2019. április 27-28., Budapest és 2019. október 19-20., vidéki helyszín (egyeztetés alatt). A pályázat kiírása két hónappal a színpadi bemutató előtt, tehát legközelebb február 27-én várható. Az alkotások minősítésének szempontrendszeréről gyakorlati útmutatót jelentetünk meg március elején, amely a pályázók felkészülését segíti. A szempontrendszer kidolgozására szakmai grémium segítségét kértük. A kiadvány nyomtatott formában és a Hagyományok Háza honlapján online is elérhető lesz. A szempontrendszer ismertetésére (szakáganként külön) a tervek szerint március 4-én és 12-én nyilvános tájékoztatást tartunk a Hagyományok Házában.

Tovább »

Eddig a népmesével, a mesemondással összefüggő tudományos munkát végző szakembereket hívtuk meg, akik egy-egy témán keresztül mutatták be a népmeséhez kapcsolódó munkájukat, gyakorlatukat, kutatási eredményeiket. Mostantól magukat a mesemondókat helyezzük a fókuszba: a még élő és a már csak publikációkból, archív felvételekről vagy kéziratokból ismert nagy népmesemondó mesterek közül mutatunk be néhányat. Február 15-én Petrovecz Lászlóné Bartus Teréz lesz a vendégünk Herencsényből.

Tovább »

Nemzetközi zenei portfóliónkkal az autentikus Kárpát-medencei népzenét és annak elmélyült ismeretén alapuló feldolgozott népzene értékeit szeretnénk megismertetni és megszerettetni a nemzetközi kulturális színtéren, és a hazai népzenei előadók számára határon túl is megjelenési lehetőségeket kívánunk teremteni.

A portfólió zenei előadóinak körét két évente szándékozzuk megújítani, lehetőséget és ösztönzést biztosítva ezzel más vagy új zenei formációk előtérbe kerülésének, nemzetközi előre jutásának is.

Február 28-ig várjuk mindazon zenekarok jelentkezését, akik szeretnének bekerülni a Hagyományok Háza nemzetközi zenei portfóliójába!

Tovább »
2019. február 1.

Magyar nótakincsek nyomában

Havonta egy alkalommal megidézzük a kávéházi cigányzene, a magyar nóta aranykorszakának hangulatát! Az egykor  közismert dalszerzők,  Németh Béla, Dankó Pista, vagy Erőss Béla nótái szólalnak meg olyan napjainkban is híres nóta énekesek  által, mint Budai Beatrix és Tarnai Kiss László. Kísér a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, Radics Ferenc prímás vezetésével. Nótadélutánunk első alkalmával, február 24-én 15 órától Gy. Németh Béla zeneszerzőre emlékezünk.

Tovább »

Ismét lehet jelentkezni a tavaly nagy sikernek örvendő táskatervező és -készítő workshopra. A háromnapos kurzus során  Czákli Hajnalka bőrtárgytervező iparművész segítségével mindenki elkészítheti saját kanalas bőrtáskáját.  Szeretettel várunk mindenkit, aki szívesen kísérletezik modern formák és hagyományos technikák ötvözésével. A kurzus március 29-31. közt lesz a Nyitott Műhelyben. Részvételi díj: 14.000 Ft/fő.

Tovább »

„(...) mint minden igazi művészetnek, a népművészetnek is megvan az az ereje, amely a bartóki két paraméter alapján még képernyő keresztül is hat: hiteles, és esztétikai élményt, katarzist nyújt, vigasztalja a szomorút és sarkallja a vigadót. Ezt az erőt ma már mindenki megérezheti élőben is, ha elmegy egy táncházba, kiállításra, koncertre, netán beiratkozik az élő hagyományátadás valamelyik szervezett eseményre." 

Tovább »

Fókuszban a koreográfusok előadás-sorozatunk a színpadi néptáncművészet egy-egy kiemelkedő koreográfiáját és alkotóját állítja fókuszpontba. A sorozat által reményeink szerint alkalom nyílik megismerni a színpad törvényeit, a színpadi néptáncművészet szerves fejlődését, a törvényszerű hasonlóságokat és különbségeket, a jelen korunk diktálta új kérdéseket és az arra adott aktuális válaszokat.

A sorozat következő alkalmán két női koreográfus, Györgyfalvay Katalin és Nemes Szilvia koreográfiáit mutatjuk be március 10-én 19 órától.

Tovább »
2019. január 31.

Közérdekű információ

Jegypénztárunk 2019. január 31-től a Hagyományok Háza épületében, a Budai Vigadó Corvin téri bejáratánál, a megszokott nyitvatartás szerint (hétfőtől csütörtökig 12 és 18 óra között, pénteken 10 és 14 óra között) üzemel. 

Tovább »

7-14 éveseknek szóló ismeretterjesztő programunkon a Kárpát-medence magyarságának folklórjával és kézműves hagyományaival ismerkednek a gyerekek.

A délelőtt első felében a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével zenés-táncos barangolást teszünk a Kárpát-medencében. Az előadást követően a bukovinai székely származású népdalénekes és mesemondó, Fábián Éva mesél a gyerekeknek. A nap hátralévő részében kézműveskedés, élőzenés táncházi foglalkozásnépi játék és hangszerbemutató vár a gyerekekre. Iskolai csoportok jelentkezését várjuk az alábbi időpontokra: március 19., április 9., április 25., május 7., május 28.

Tovább »

2019. január 22.–március 9.

Magyar Népi Iparművészeti Múzeum

1011 Budapest, Fő utca 6.

Fotó: Turbéky Dénes és Szilárd Katalin

Tovább »

2019. január 22-én, a Magyar Kultúra Napján létrejött egy új nonprofit szervezetet „Alapítvány a kultúra sokszínűségéért” elnevezéssel. A szervezet célja, hogy valamilyen jelképes gesztussal, erre utaló elnevezéssel elismerje és díjazza azon települések tevékenységét, erőfeszítéseit, lakóinak és intézményeinek összefogását, amelyek biztosítják kulturális hagyományaik megőrzését, átörökítését, gazdagítását. 

Tovább »

A Hagyományok Háza hivatásának tekinti, hogy páratlanul gazdag tárgyalkotó népművészetünk művészi értékű használati tárgyait és kortárs népi iparművészeti alkotásait és alkotóit minél teljesebben és részletesebben bemutassa, és a kiállított tárgyakhoz érdekes és az azok megértését segítő ismeretekkel gazdagítsa a látogatókat. Ezért 2019 márciusától kiállításainkhoz csoportos tárlatvezetéseket szervezünk. Február 8., 15. és 22-án a busójárás hagyományát bemutató kiállításhoz kapcsolódóan tartanak tárlatvezetéseket a kiállítás alkotói, március 5-én 14 órakor pedig a Hímzett álmok című emlékkiállítás nem hétköznapi életű alkotójáról, sorsának hímzett lenyomatáról és átütő erejű alkotásairól beszél Bangó Alíz gyűjteménykezelő, 

Tovább »

A Hagyományok Háza pályázatot hirdet fiatal népi ékszerkészítők számára népi ékszerkészítő táborban való részvételre. A 2014 óta évről évre megszervezett tábor témája idén a népi ékszerek átmentése, beillesztése a XXI. század viseletkultúrájába, időpontja 2019. június 17-21. A hagyományos sárközi ékszerek készítése mellett idén tanácsadással egybekötött foglalkozásokat is tervezünk. A résztvevők az ékszerkészítés és tervezés különböző technikáinak elsajátításával is gazdagodhatnak. A táborban való részvételre 14-30 év közötti tanulók, egyetemi hallgatók, egyéni alkotók, népi iparművészek, kézművesek 2-3 db tárggyal vagy kollekcióval pályázhatnak. 

Nevezési határidő: 2019. március 15., a pályázati anyagok elküldésének határideje: 2019. március 30.

Tovább »

Folytatva az eddigi hagyományokat, mesterkurzust hirdetünk olyan szövők számára, akik szeretnék bővíteni tudásukat a tervezés területén. A 2019-ben a textiltervezésnél felmerülő elméleti és gyakorlati kérdéseket vesszük górcső alá.

Célunk, hogy 21. századi technikákkal, megfelelően kiválasztott szerkezettel, jó arányokkal és színhasználattal készülő harmonikus textíliák megtervezésében adjunk segítséget.

A mesterkurzus alkalmai: 2019. február 22,. március 29., április 26.

Oktató: Boldizsárné Kovács Gizella és Fleckenstein Anna, grafikus, vizuális- és környezetkultúra tanárok és Pintér Piroska, szövőoktató

Tovább »
2019. január 22.

Bőrműves tanfolyam indul

A 120 órás bőrműves akkreditált tanfolyam indul márciusban! Megelőző szakmai gyakorlat nem szükséges. A képzés során a hallgatók megismerkednek a magyar népi életben használatos bőrtárgyak fajtáival, néprajzi vonatkozású ornamentikájával, díszítményeivel, díszítőtechnikáival, megtanulják az alapvető népi bőrműves technikákat.

Jelentkezési határidő: 2019. február 28.

Tovább »

„Mifelénk Moldvában, nyáron a legtermészetesebb, hogy úton, útfélen gyűjtsük a gyógyító „burjánokat”, füveket, gyógyító növényeket. Nem tudni, mit hoz a hosszú tél, ezért mindenki igyekszik az Isten által (ingyen, „hiába”) adott jó füveket összegyűjteni: majd jó lesz, ha kell! Mindig kell, és „örökké jók valamire”!”

Nyisztor Tinka előadásával folytatódik népi gyógyászatról szóló előadás-sorozatunk. 2019. évi első alkalmunk február 21-én, 17 órától lesz.

Tovább »

Az M5 csatorna műsorra tűzte a Hagyományok Háza idei Újév-köszöntő – Világok vetélkedése című gálaműsorát.

A műsort két részben, 21.52 és 22.49 órától lesz látható, szeretettel várunk mindenkit a képernyők elé!

Tovább »
2019. január 21.

Hímzett álmok

Tóth Ágnes hímző népi iparművész emlékkiállítása nyílik január 31-én a Magyar Népi Iparművészeti Múzeumban. Tóth Ágnes 1956-ban Sopronban született, súlyos mozgáskorlátozott, tolókocsihoz kötött életet élt. Vidám, szorgalmas, rendkívül tehetséges hímző volt, teli tervekkel és eredményekkel. 1985 és 2005 között a hímzés területén minden díjat elhódított, ami csak lehetséges volt. 

Tudását, elhivatottságát életmű kiállítása bizonyítja.

A kiállítás megtekinthető 2019. március 16-ig, keddtől szombatig 10-18 óra között.

Tovább »
2019. január 21.

Mesék farsangra

Mi más is lehetne Szőjük-fonjuk sorozatunk meséinek témája a farsangban, mint a mulatság, az evés-ivás, nem mellőzve persze ez alkalommal a vaskosabb, pajzán meséket sem. Legendamesékkel is készülünk, amik a pálinka, a bor és a mulatozás kialakulásáról szólnak, de hallhatunk Cibere vajda és Konc király küzdelméről is. Mesét mond a két víg kedélyű jóbarát, Bukovics János (a Magyar Kultúra Lovagja) és Pintér Zsolt. Tematikus mese-estünkön a két mesemondó egymásnak adja a szót, szövi-fonja a mesét, ügyesen kalauzolva a közönséget a mesék a gazdag motívumkinccsel díszített, szóval festett világában. 
Tovább »

Ebben az esztendőben, január 31-én 19 órakor indítjuk útjára a Hagyományok Háza Martin György Médiatárában azt a néprajzi dokumentumfilm-sorozatot, melynek keretében dr. Martin György néptánc- és népzenekutató életműve mellett kiemelkedő és mértékadó népzenész és néptáncos adatközlőkről, valamint folklórgyűjtőkről és néprajzi eseményekről készült filmeket mutatunk be. A kéthetente csütörtökönként 19:00 órakor kezdődő, egyórás vetítésekre meghívjuk a filmhez kötődő alkotókat, szakértőket, bemutatjuk a Martin György Médiatárban található, a témához kapcsolódó szakirodalmat, kiadványokat. Első alkalommal a Martin György nyomában sorozat első és második részét láthatja a közönség.

Tovább »

A három hétvégés akkreditált pedagógus továbbképzésre a Magyar népi ének tanfolyamunkat már elvégzett pedagógusok, illetve szakirányú (népzenei) végzettséggel rendelkező pedagógusok jelentkezését várjuk. A képzés célja, a résztvevők korábban megszerzett ismereteinek mélyítése, kiegészítése, tudásának és repertoárjának bővítése. 

Oktatók: Bárdosi Ildikó, Fábián Éva, Navratil Andrea, Nyitrai Mariann, Agócs Gergely

Jelentkezési határidő: 2019. április 1.

Tovább »
2019. január 16.

Kezdő citerakurzus indul

Tízalkalmas kurzusunkat óvodapedagógusoknak és pedagógusoknak ajánljuk, akik munkájuk során alkalmazni és kamatoztatni tudják az itt megszerzett hangszeres tudásukat.
A képzés repertoárja az óvodai zenei nevelés anyagához illeszkedik, illetve azt bővíti és kiegészíti. A gyakorlati foglalkozások kiscsoportos formában (max. 15 fő), játékosan, jó hangulatban telnek. A kurzus a legelső lépésektől mutatja be a citerajáték mikéntjét, így hangszeres előképzettséget nem igényel.

Hangszerbérlési lehetőséget korlátozott számban tudunk biztosítani.

Jelentkezési határidő: 2019. február 22.

Tovább »

A téli estéken tavaszt várván jól esik trópusi tájak, meleg éghajlati országok képeit nézegetni. Varga Anna szövő szakmai szemmel kutakodva járt a nagyvilágban. Február 21-én a Nyitott Műhelybe is ellátogat, ahol számtalan gyönyörű szőttessel illusztrált előadásában a mexikói és finnországi tapasztalatokról, és a bhutáni szőttesekről, a szövés hagyományairól beszél.

Tovább »

A Horvát Köztársaság nemzetközi elismerésének napja alkalmából a Hagyományok Háza és a budapesti Horvát Nagykövetség csipkekiállítást szervez. Pag a mediterrán övezetre jellemző precíz, szimmetrikus építkezési elvek alapján épült: a város központja egy tér, amelyből párhuzamos utcák nyílnak minden irányba. A csipkekészítő asszonyok ezt a szimmetriát, összhangot képezik le kézimunkájukban tűvel és cérnával, gyönyörű tradicionális csipkéikben újraalkotják az őket körülvevő tájat. A Hagyományok Háza Átriumában január 18-ig megtekinthetők ezek a különleges alkotások.

Tovább »
2019. január 15.

Visai nap

Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a mezőségi Visán még láthatjuk, hallhatjuk annak a korosztálytájnak a tagjait, akik a hagyományos kultúrába születtek, fiatalságuk éveiben mindennapos tevékenységeik során élték meg azt az életformát, amit mi hagyományos kultúraként szeretünk és tisztelünk. Ezért 2019. február 9-én néptáncos mesterkurzusunkon visai táncokat tanulhatnak az érdeklődők, A visai Kőris alatt... című előadásunkon visai idős mesterektől láthatjuk ezeket a különleges táncokat, és az idős táncos és zenész mesterek az esti táncházban is a vendégeink lesznek.

Tovább »

2019. január 12. – 2019. március 5.
Hagyományok Háza, Kallós Zoltán kiállítótér

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »

Már közel 30 éve január 22-én ünnepeljük a magyar kultúra napját. Ez a nap alkalmat teremt arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erősítésének, felmutassuk és továbbadjuk a múltunkat idéző tárgyi és szellemi értékeinket. A Hagyományok Háza ehhez a naphoz kapcsolódóan kiállításmegnyitókkal, zenés, táncos, verses műsorral és táncházzal is várja közönségét január 21-22-én.

Tovább »

A Hagyományok Háza Baráti Köre Egyesület klubestjein előadásokat, filmvetítéseket, vitaesteket szervez. A havonta megrendezett klubestek előadói a népi kultúra és a társtudományok területein dolgozó szakemberek. Az idei első alkalmon, 2019. január 15-én 18 órától Lányi György mesél könyvéről, és a Téka Együttesben eltöltött 40 évéről. Szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »
2019. január 9.

Hagyományok Háza táncház

2019 januárjától minden szombaton 19 órától színvonalas tánctanítás, 21 órától különleges táncok, neves muzsikusok és fergeteges táncház várja a táncoslábúakat a Budai Vigadó belső udvarában, az Átriumban. Januárban és februárban kalotaszegi táncokkal ismerkedhetnek meg az érdeklődök, tánctanítás szünetében pedig kiváló énekesek ismertetik meg a résztvevőket a tájegység dallamvilágával.

Tovább »
2019. január 9.

Lélekből alkotó emberek

Koszta Zoltán bőrpáncél készítő munkájáról, hivatásáról, Torma László pedig a bőrornamentikáról tart előadást Bőrös előadás-sorozatunk január 12-i alkalmán. Immár hatodik éve futó sorozatunk alkalmat kínál minden népi bőrművesség iránt érdeklődőnek szakmai tudása frissítésére és kiterjesztésére, illetve a szakmabeliekkel való találkozásra.

Tovább »

A 2019. november 3-4-én tartott első Páva Népi Előadó-művészeti Minősítő színpadi bemutatója alkalmával az alábbi alkotások kaptak minősítést:

Páva minősítést kapott:

Felnőtt Amatőr Néptáncegyüttes kategóriában a Bihari Táncegyüttes: Falu végén kicsi ház... című alkotása

Hangszeres szólista kategóriában Dóra Áron Magyar furulyazene (Palóc pásztornóták Pál István tereskei pásztor zenei hagyatékából, Gyimesi katonakeserves, lassú magyarosok és sebes csárdások Antal Károly „Gyica” énekei nyomán) című alkotása

Gyermek hagyományőrző népi énekegyüttes kategóriában a Haraszti ikrek 1. Nógrádi palóc Mária énekek 2. Bátonyterenyei népdalok 3. Palóc karácsonyi kántáló című alkotása

Mesemondó kategóriában Sőrés Róza "A Nap is gyönyörködött belé" című alkotása

 

Nagy Páva minősítést kapott:

Mesemondó kategóriában Dóra Áron Az három vándorló királyfiakról való história című alkotása

Népzenei együttes kategóriában a Magos együttes "Magosan..." című alkotása

 

A zsűri tagjai voltak: Agócs Gergely, Busai Norbert, Benedek Katalin, Juhász Erika, Karácsony Zoltán, Kocsis Enikő, Kovács Mariann, Sáringer Kálmán, Szilágyi Zsolt, Vakler Anna, Vavrinecz András

Tovább »

2019. január 6.

Müpa, Bartók Béla Hangversenyterem

Fotó: Dusa Gábor

Tovább »
2019. január 7.

Mesés évkezdés

A karácsonyi csöndesség után január 10-én ismét meseszó lengi be a Hagyományok Háza falait. Az Ahol a madár se jár... felnőtteknek szóló baráti mesemondó körbe várunk mindenkit, aki hallgatni szeretné a meséket, és azokat is, akik maguk is bekapcsolódnának a mesemondásba. A népmese mai élete című ismeretterjesztő előadás-sorozat következő vendége Agócs Gergely lesz, aki Bijnöger hőséneke – A magyar hősepika párhuzamai az észak-kaukázusi türk népek szövegfolklórjában címmel tart előadást 2019. január 18-án 17.30-tól. Tartalmas előadásra számíthat a közönség, szeretettel várunk mindenkit!

Tovább »

Aktuális hírek