Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

Különleges koncertet ad az Észak-Dakota Állami Egyetem Wind Symphony amerikai ifjúsági zenekar a Hagyományok Házában május 19-én 17.30-tól. A zenekar 2019. májusi látogatása az első nemzetközi turné a zenekar történetében, amelynek egyik állomása Budapest. A zenekar zenei igazgatója és karmestere Warren D. Olfert, aki egyben az Észak-Dakota Állami Egyetem zenei professzora is. 

Tovább »

Éri Péter örökös felajánlásának köszönhetően a Martin György Médiatár könyvállományának alapját képező Martin György hagyaték kiegészült özvegye, Borbély Jolán könyvhagyatékával. Könyvtárunk ezzel jelentős mértékben, közel 650 tétellel gyarapodott, melyek immár olvasóink számára is elérhetővé váltak. A hagyatékban a népi iparművészet, népviselet, néptánc és népzene tárgykörébe tartozó könyvek és kiadványok, művészettörténeti és településtörténeti kötetek, népköltészettel, népszokásokkal, népi kézművességgel  kapcsolatos szakkönyvek, valamint folyóiratok és kéziratok is találhatók.
Szeretettel várjuk az érdeklődőket!

Tovább »

Április 28-án, vasárnap kerül sor a 2019. évi első Páva népi előadó-művészeti minősítő színpadi bemutatójára. Az előzsűri döntése alapján 7 pályázó vehet részt a megmérettetésen. A rendezvény nyilvános és ingyenes. Minden érdeklődőt szeretettel várunk! A minősítés élőben is követhető a Hagyományok Háza YouTube csatornáján.

Tovább »
2019. április 16.

Népmesék áprilisra

A nyár közeledtével egyre inkább vágyunk a természetbe. Az évad utolsó Szőjük-fonjuk a mesét alkalmán, április 26-án mesemondóink, Hacsi Panni és Szabó Ágnes is olyan meséket válogatott a magyar nyelvterület mesekincséből, amelyekben a füvek, fák, virágok kiemelt szerepet játszanak. Április 25-én pedig magunk is próbára tehetjük mesemondó képességünket. Baráti mesemondó körünk kapuja nyitva áll minden érdeklődő előtt, aki akár mesehallgatással, akár mesemondással részt venne a programon.

Tovább »
2019. április 16.

Tavaszjáró tarisznya

Két hétvégés tarisznyaszövő tanfolyamot hirdet a Nyitott Műhely. A május 10-11-i és 17-18-i hétvégére várunk mindenkit, aki most ismerkedik a szövéssel és mindenkit, aki szeretne saját kezűleg készített vagány tarisznyát, sőt azoknak is itt a helyük, akik szívesen kapcsolódnának ki és hagynák maguk mögött a rohanó városi életet.

A négy alkalmas kurzuson magunk festjük növényekkel a fonalainkat, természetes színű racka gyapjúból dolgozunk. A foglalkozás nagy részében nyüsfás kiskereten szövünk Kamocsay Judit népi iparművész szövő vezetésével. Az elkészített darabunk így magában hordozza a természet színeit és hangulatát.

Tovább »

Online is elérhetővé vált a Páva népi előadó-művészeti minősítő zsűrizéséről szóló szakmai tájékoztató. A kiadvány az egyes zsűrizési szempontokat szakáganként végigtárgyalva nyújt segítséget a pályázóknak a sikeres felkészüléshez.

Tovább »

Bárki próbára teheti kézügyességét, kreativitását, és az eredmény garantáltan az idei nyár legkedvesebb lábbelije lesz, ami teljesen egyedi és tartós is. 8 órás sarukészítő foglalkozásunkon május 24-25-én lépésről lépésre láthatjuk, hogyan készül egy saru, oktatónk mindenkire egyéni figyelmet fordítva segít összeállítani saját darabunkat.

Tovább »
2019. április 11.

Budapest Folk Fest 2019

A Budapest Folk Fest-et 2010 óta minden évben tavasszal rendezik meg, a Hagyományok Háza idén már második alkalommal csatlakozik. A fesztiválra a nyitottság, az átjárhatóság és a különböző interakciók ösztönzése jellemző, legyen szó akár nép-, akár világzenéről. Május 22. és 25. között számos koncerttel, táncelőadással, és táncházzal is várjuk az érdeklődő közönséget.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ közös szervezésében  2019. május 12. és 18. között az erdélyi Hargita megye több településén mutatnak be válogatott műsort a Fölszállott a páva televíziós népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny résztvevői. A fellépőket főként a műsor hatodik évadából, vagyis A Döntők Döntőjéből válogatták össze. A turné 6 napja alatt 8 helyszínen láthatja a közönség az előadást.

Tovább »

Május közeledtével minden porcikánkban érezzük a tavaszt. Nyitott Műhelyünkben egy különleges foglalkozással készülünk. Kedveskedünk a fiúknak, akik kipróbálhatnak egy igazi férfias foglalkozást, a fafaragást, és ismét gondolunk a lányokra, akik nemezből készült madárkával csalhatnak mosolyt szeretteik arcára. Várunk minden fiút és lányt, apukát és anyukát, nagyszülőt, nagynénit, aki úgy gondolja, hogy az együtt töltött idő ajándék, és szívesen venne részt egy családi programunkon.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2019-es kiadásának keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt. 2019. július 1-ig pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig, 2019. augusztus 2-ig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Tovább »

Második alkalommal tartottuk meg A jó gyakorlatok a néphagyományban elnevezésű konferenciánkat a HH Hálózat partnerei és szakemberei számára. A program célcsoportja alapvetően a hagyományőrzés különböző területeinek szakembereiből állt. A Hagyományok Háza Hálózat tagjai (49 fő) vettek rész a tanácskozáson, területi megoszlás szerint Békés-, Zala-, Pest-, Fejér-, Tolna-, Vas-, Hajdú-Bihar-, Szabolcs-Szatmár-Bereg-, Jász-Nagykun-Szolnok, Borsod-Abaúj-Zemplén-megyékből, valamint a határon túlról Erdélyből, Kárpátaljáról és Délvidékről.

Az idei téma jelentőségét az idei házigazdáinkra és általában Békés megyére jellemző azon sajátosság adta, hogy a néphagyományban tevékenykedők gyakran foglalkoznak, lemaradókkal, hátrányos helyzetűekkel. 

Tovább »

A kézművesség nem pusztán kellemes időtöltés, hobbi lehet, hanem hivatás is! OKJ-s képzéseinken az egyes mesterségek kiválóságai oktatnak, tudásuk legjavát nyújtva a résztvevőknek, hogy a legszebb alkotások készülhessenek el. Ajánljuk a képzéseket mindazoknak, akik szeretnék próbára tenni türelmüket, kitartásukat, szeretnének egy élethosszig tartó örömforrást az életükbe, vagy szeretnének kipróbálni valami újat, kivételeset. 

Június 30-ig 20 000 Ft kedvezménnyel lehet jelentkezni szeptemberben induló kétéves képzéseinkre!

Tovább »
2019. március 28.

Pendelytől a kalapig

Továbbképzést hirdetünk olyan viseletkészítők számára, akik szeretnék bővíteni tudásukat. A képzés célja harmonikus viseletdarabok kialakításához ismereteket nyújtani a megfelelően kiválasztott alapanyagokkal, technikákkal és színhasználattal. A bevezető előadás után tervezési gyakorlat, majd választható műhelymunka következik Marácz Csaba kalapos mester,  Borbásné Budai Valéria ruhakészítő szakoktató és Péter Szidónia gyöngyfűző népi iparművész vezetésével. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Tovább »
2019. március 19.

Az én naplóm

Készítsen naplót saját kezűleg! Csíki Virág bőrkötéseskönyv-készítő foglalkozásán május 4-én olyan A/5-ös méretű fűzött könyvecskét fűzünk, amelynek a borítását bőrdomborítással díszítjük. A résztvevők így a könyvkötés és a bőrművesség világába is betekintést nyerhetnek.

Tovább »

A Kárpát-medencében napjainkban az egyre szélesebb rétegeket elérő népzeneoktatásnak köszönhetően gombamód szaporodnak a fiatal zenészekből álló népzenei formációk, zenekarok. A diákok iskolai keretek között kevés lehetőséget kapnak arra, hogy találkozzanak tapasztalt kollégákkal, és közvetlenül tanulhassanak az adott kistáj népzenéjét alaposan kutató népzenészektől. Tematikus népzenei workshop-sorozatunk következő alkalmán, április 27-én Győrben találkozhatnak a fiatal zenészek, hogy kalotaszegi, Almás menti éneket és muzsikát tanuljanak. Várunk szeretettel minden zenészt és énekest!

Tovább »
2019. március 13.

Angol nyelvű népdal kurzus

Hatalkalmas angol nyelvű népi ének kurzust indít a Hagyományok Háza. Bozzay Zina, a kurzus vezetője több mint egy évtizedig vezetett angol nyelvű magyar népdalköröket az Egyesült Államokban nem magyarok számára. A résztvevők megkapják a dalok hangfelvételét, magyar kiejtési segédletet, a dalok szövegét és angol nyelvű fordítását, valamint ismeretterjesztő leírást a tanult népdalokról. A részvétel előképzettséget nem igényel. Szeretettel várjuk az angol nyelvet gyakorolni kívánó dalos kedvű magyarokat is!

Tovább »

A tárgyalkotó népművészetben, a népzenében, a népköltészetben a történelem folyamán mindig megjelentek az aktuális történelmi sorsfordulókkal kapcsolatos alkotások is. Az emlékkiállítás elsősorban Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész grafikái alapján mutatja be 1848-49 kultuszának történelmi jelentőségét, a nemzeti hősök valamint a honvédek megjelenítésével. Külön érdekessége lesz a kiállításnak Plohn József hódmezővásárhelyi fotográfus 1902-ben készített honvédportréit bemutató válogatás. A Hagyományok Háza emlékkiállítása a 170. évforduló alkalmával, Bem József Nagyszebent visszafoglaló diadalának emléknapján, 2019. március 11-én nyílt.

Tovább »

A Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztálya meghirdeti a XXXII. Országos Faragópályázatot id. Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere emlékére. A pályázat célja a magyar népi faragóművészet hagyományainak felhasználásával és továbbfejlesztésével, a mai ízlésnek megfelelő, napjaink környezet és lakáskultúrájában funkcionálisan használható kiemelkedő színvonalú népi iparművészeti tárgyak (dísztárgyak és használati eszközök tárgyak) készítése.

Külön felhívjuk a figyelmet, hogy minkét Kapoli kiváló népzenész volt, így várjuk a szépen díszített pásztorhangszereket is a pályázatunkra. Pályázni csak új, még nem zsűrizett alkotásokkal lehet.

A postai beküldés határideje 2019. május 6., személyes átvétel 2019. május 8-10.,  9 és 16 óra között.

Tovább »

 A Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület meghirdeti a XXIX. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZATOT. A pályázat célja a magyar népi hímzések és viseletek hagyományainak megőrzése és továbbfejlesztése, a régebbi, kevésbé ismert területek felkutatása és feldolgozása, továbbá olyan népi iparművészeti hímzések készítése, amelyek mind művészi, mind használati érték szempontjából megfelelnek a mai kor követelményeinek. Pályázni olyan, az elmúlt két évben készült, saját tervezésű alkotásokkal lehet, amelyek a népi iparművészeti zsűri Bíráló Bizottsága előtt NEM szerepeltek. A hímzéseknek postai úton 2019. május 16-ig kell megérkezniük.

Tovább »

Hírarchívum