Hagyományok Háza

 

Programok

Programkereső:

-tól -ig

Összes programunk

 

Hírek

A Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Hagyományok Háza közös pályázati felhívást tesz közzé „Muzsikáló Magyarország 2019” címmel vendéglátó egységek tulajdonosai, működtetői, üzemeltetői számára. A projekt célja a magyarországi cigányzene támogatása és népszerűsítése.

Pályázatok beadási határideje: 2018. július 15.

Tovább »

Balatonfüred Város Önkormányzata és a Hagyományok Háza a 2019-ben megrendezendő Anna-bál kísérő rendezvényeként prímásversenyt hirdet klasszikus cigányzenét játszó hegedűsök számára2019. július 12-ig pályázhat minden, a klasszikus cigányzenei hagyományt művelő hegedűs, aki a verseny napjáig betöltötte a 16. életévét, de még nem múlt el 35.

Tovább »
2019. június 5.

Fölszállott a páva 2019.

Az MTVA, a Duna Televízió és a Hagyományok Háza ismét népművészeti versenyt hirdet. A Fölszállott a páva 2019 megmérettetéseire 2019. június 23-ig jelentkezhetnek 6 és 14 év közötti gyerekek az autentikus magyar népzene, néptánc és népdal bármely tájegységhez, vagy a magyarországi nemzetiségek helyi hagyományaihoz kötődő produkciókkal. Sok sikert kívánunk minden jelentkezőnek!

Tovább »
2019. május 31.

Munkatársakat keresünk

A Hagyományok Háza épületgépészügyviteli alkalmazott/szervező adminisztrátor, kulturális szervező/igazgatási szakalkalmazott és kulturális szervező/ügyviteli alkalmazott állást hirdet. Szeretettel várjuk csapatunk lelkes, új tagjait, akik szeretnének aktív részesei lenni a Hagyományok Háza és a Magyar Állami Népi Együttes mozgalmas mindennapjainak!

Tovább »

Idén a Hagyományok Háza két helyszínnel is csatlakozik a Múzeumok Éjszakája programsorozathoz, ahol június 22-én izgalmas programokkal várunk kicsiket és nagyokat.  Nemcsak rendhagyó tárlatvezetéssel vagy kincskereséssel színesítjük a programot, de bárki bejárhatja a virtuális Hagyományok Házát, ha pedig nem csak virtuálisan szeretne velünk táncolni, csatlakozhat a Hagyományok Háza szabadtéri táncházához a Corvin téren.

Tovább »
2019. május 27.

Csak természetesen!

Olyan két hétvégés tarisznyaszövő tanfolyamot hirdetünk, ahol mindenki maga választhatja meg, milyen színű tarisznyát szeretne szőni, majd maga is festi meg a gyapjút, végül maga szövi meg a kívánt formát. A július 19-20-i és 26-27-i hétvégére várunk mindenkit, aki most ismerkedik a szövéssel és mindenkit, aki szeretne saját kezűleg készített vagány tarisznyát, sőt azoknak is itt a helyük, akik szívesen kapcsolódnának ki és hagynák maguk mögött a rohanó városi életet.

Tovább »

A Hagyományok Háza Lajtha László tiszteletére ünnepi megemlékezést tart 2019. június 29-én 17.30-kor, szombaton, amely a zeneszerző, népzenegyűjtő emléktáblájának megkoszorúzásával veszi kezdetét (1056 Budapest, Váci utca 79.), innen közös zenés sétára indulunk Lajtha László Károlyi-kerti szobrához.

Tovább »

Több mint 350 gyerek vett részt az idei Forgószél és Garabonciás országos hon- és népismereti versenyen a Kárpát-medence minden tájáról. Az egész tanévben tartó levelező verseny több fordulója után a legjobb 46 jutott be a döntőbe, ami május 20-án a Hagyományok Házában zajlott. Közülük kerültek ki az egyhetes jutalomtáborozást nyert első helyezettek! A játékos feladatokat kitöltő 5-6. osztályos Forgószelesek előtt adott elő négy 7-12. osztályos Garabonciás diák, akik egész évben önálló gyűjtő és kutató munkát végeztek, ebből tartottak beszámolót!

Szívből gratulálunk minden versenyzőnek!

Tovább »

Mi az a litya? Kik hordták a surcot? Hol készül a herőce? Mi az a szuszék? Ezekre a kérdésekre is választ kaphat az, aki ellátogat Kézműves Alkotóhetünkre. Idén képzeletbeli utazásra hívunk minden gyermeket, felvesszük a vándortarisznyánkat és bejárjuk vele a Kárpát-medence tájait. Játszva tanulunk, rengeteget kézműveskedünk, megismerkedünk az egyes tájegységek motívumaival, egy-egy mesterség, vagy kreatív foglalkozás kapcsán. 

Jelentkezési határidő: 2019. augusztus 15.

Tovább »

Kétnapos konferenciát szervez a XXIX. KISJANKÓ BORI ORSZÁGOS HÍMZŐPÁLYÁZAT díjátadójához és kiállításmegnyitójához kapcsolódóan a Hagyományok Háza, a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Nonprofit Kft. és a Matyó Népművészeti Egyesület. A rendezvényen neves divattervezők és kézműves szakemberek beszélnek tapasztalataikról azzal kapcsolatban, hogy hogyan lehet a mai kor kultúrájában felhasználni néphagyományunk évszázadokon keresztül kifejlesztett technikai, formai fogásait és gazdag mintavilágát. Emellett szó lesz még a kézműves képzésekről, a marketingről és az alkotások népszerűsítési lehetőségeiről.

Tovább »

A Hagyományok Háza és a Kalotaszeg NTE Egyesület a Méra World Music fesztivál 2019-es kiadásának keretében meghirdeti a II. Kalotaszegi Prímásversenyt. 2019. július 1-ig pályázhat minden, a táncházmozgalomban tevékenykedő, illetve az autentikus erdélyi népzenei hagyományt ápoló hegedűs, aki a verseny napjáig, 2019. augusztus 2-ig betöltötte a 16., de még nem töltötte be a 35. életévét.

Tovább »

Hírarchívum