Kár­pát­al­jai gye­re­ke­ket fo­gad­tunk

Kárpátaljai zenekedvelő és a hagyományok iránt érdeklődő gyermekekből álló csoportot fogadtak a Hagyományok Házában. A tehetséges diákok citerázni tanultak, emellett tárlatvezetésen vettek részt, de a legfontosabb, hogy kicsit kiszakadhattak a háború által terhelt hétköznapokból.

Mentorprogram a kárpátaljai népzenei műhelyekben

A Hagyományok Háza Kárpátaljai Hálózatánál már több éve működik a néptáncosok mentorprogramja, ennek mintájára jött létre a népzene oktatásának a mentorálása is. A kárpátaljai műhelyekhez folyamatosan érkeznek anyaországi oktatók, akik citera, cimbalom, hegedű, harmonika, valamint népi ének oktatást tartanak. Most azonban nem az anyaországi tanárok utaztak Kárpátaljára, hanem a zenészpalánták Budapestre. 

A gyerekeket két csoportra osztották: míg az egyik citerázni tanult, addig a másik tárlatvezetésen vett részt. A Illatok, ízek, formák című tárlat interaktív kiállítóterében a népi mesterségeken keresztül, játékos formában ismerkedhettek meg a diákok a tárgyakkal, játékokkal, emellett kézműves foglalkozáson is részt vettek. A nap az „1001 mese versben” verseskötet bemutatójával zárult, ahol a diákok citerazenéjükkel színesítették a programot, vasárnap pedig a „Kerekutca” mesejátékot tekintették meg a Hagyományok Házában. 

Tanulás + élmény

A szervezők rendkívül fontosnak tartják, hogy rendszeresen kiszakítsák a gyerekeket a háborús országból, fontos ugyanis, hogy ők is fel tudjanak lélegezni, ki tudjanak szakadni abból a nyomasztó állapotból, amely mindenkit megvisel odahaza. 

„Ezekben a nehéz időkben ez az a plusz, amit mi adhatunk nekik. Azt tapasztaljuk, hogy nagyon élvezik, szeretnek itt lenni, és hálásak, hogy egy ilyen élményben részesülhetnek”

 – fogalmazott Becske Adrienn, a Hagyományok Háza Hálózat kulturális szervezője.

Vörös Zsuzsanna hálózati referens arról számolt be, hogy volt olyan, aki életében először járt Budapesten, a Hagyományok Házában pedig egyikük sem volt még, így igyekeztek a napot úgy alakítani, hogy a tanulás mellett élményhez is jussanak. Hozzátette: fontos, hogy ne csak a kicsiknek, hanem kárpátaljai tanáraiknak is rendszeresen tartsanak zenei, ének, tárgyalkotó, illetve táncfoglalkozásokat, a Kárpát-medencei néphagyományok továbbadása ugyanis a legfontosabb feladata és küldetése a Hagyományok Házának.

Fotók: Facebook/Hagyományok Háza Hálózat Kárpátalja

Szár­nya­ló ze­nei öt­le­tek

Május 2-án ismét izgalmas zenei kísérletnek lehetünk szem- és fültanúi, a Hagyományok Háza Népzenei inkubátor programjában, ezúttal ugyanis három tehetséges és kreatív népzenész öltöztet új köntösbe egy közismert magyar népmesét, A szorgalmas és a rest leány történetét. A Cinka triót Paár Julcsi mentorálja.

Érdekli a többi műsor?

Iratkozzon fel hírlevelünkre, és értesüljön elsőként rendezvényeinkről, képzéseinkről!